Ändå ett steg framåt

Hela diskussionen om vem som ska avgå hit och dit och vem Löven ska värva släpper jag för ett tag.

Vi titta istället på matchen mot Karlskrona.

Jag har hört det så många gånger i år.

”Vi spelade bra, oturen grinar oss illa, jag lider med killarna.”

Det var bara en skillnad. Den här gången håller jag med Jens Öhman.

Björklöven spelade bra, med en energi som inte funnits på länge. Hade spelet sett ut så här mot Troja/Ljungby skulle det inte blivit noll poäng. Nu var det mot Karlskrona och det är en annan historia.

Som Janne Karlsson sa det på PK:n.

”Björklöven fick inget gratis, utom utvisningarna då”

Starten på matchen med nästan 5000 personer i ryggen var riktigt bra av Löven. Kim Karlsson flög fram, årets hackyckling nummer ett Wille Quist var riktigt bra. Hans bästa två perioder i år.

Löven pumpade på och skapade en del hyfsade lägen, men Karlskrona trots sex backar födda på 90-talet var stabila i egen zon och spelade efter resurserna med tanke på hur Löven kom ut.

I andra perioden vann dom matchen.

Jon Palmebjörk skulle egentligen bara lägga in 1-0, men får inte riktigt träff, spelet vänder och pang 0-1 istället. Den kanske Danne Wälitalo skulle tagit. Janhols skott är visserligen välplacerat, men första stolpen ska vara stängd när han kommer ur den vinkeln. Dock var Danne okej i övrigt denna dag. Stabil insats, men utan att ta några avgörande puckar.

Sedan fortsätter Löven att pumpa på och sliter verkligen som djur därute. Dom dominerar (vinner ju med 33-20) skotten och skapar lite halvchanser.

Powerplayet ser ganska bra ut, men bara förstalinan där Stefan A får komma till skott och Jon/Stefan kombinerar hyfsat.. Den andra PP-linan är dock helt iskall och menlös tyvärr.

Förstalinan gör dock inte mål. Returena som skapas när dom spelar sig till skott tar KHK hand om.

Alltså tvärt om jämfört med när Karlskrona satte 3-1 i powerplay lite senare i matchen. Då vann Jimmy Andersson pucken mot tre spelare och satte returen.

Jens kallar det att pucken studsar rätt, jag kallar det att KHK alltid har en spelare framför mål.

Före det bjöd dock Olof Mårs på 2-0. Det ska inte få hända. Att vända upp innåt i banan när man inte vet vad som finns bakom och slå en pass genom zonen. Nej! Det får inte hända i läget Löven befinner sig i.

Bra att Olof är tillbaka, men nej, det får inte hända.

Jon Palmebjörk satte 1-2 på en magisk passning av Stefan Öhman och det var nyttigt. Hans andra match i rad med ett mål, men Jon skulle ha gjort minst tre mål denna dag.

Hans miss när han har öppet mål från 0,5 meter i tredje perioden där spelet sedan vänder och Alexander Bergström och Jesper Jensen  kombinerar fram 4-1 är talande för Löven just nu.

Sett till arbetsinsatsen, intensiteten och spelet var det en bra match av Löven, men laget är inte tillräckligt bra för att besegra ett Karlskrona just nu. Kan dom besegra Malmö? Inte troligt, men Oskarshamn hemma tror jag är klart möjligt. Det kommer ju tillbaka fler och fler spelare.

Kan laget visa den här viljan, energin och spelet framöver i alla matcher så kommer det att ge poäng mot de sämre lagen. Räcker det för att undvika kvalserien? Svårare fråga.

Räcker det för att klara sig kvar i Allsvenskan. Även det en svårt fråga, men spelet var trots 1-4 i arslet bättre än på ett tag och det får Löven bygga vidare på.

Allafall jag hade inga andra förväntningar på matchen i dag än det som blev resultatet.

Det var ett för bra lag på andra sidan.

17 kommentarer

  1. Rut

    Jag brukar alltid läsa din blogg Gustav och lika ofta håller jag med dig.
    Men jag vet inte VEM som har sagt åt dig att kyla ner oss läsare.

    VI har blivit utskämda, utskrattade och detta utan riktiga förklaringar samt ursäkter från ledningen.
    Det var ingen som krävde vinst mot KHK och att det ”bara” blev 4-1 kom som en chock.

    Men förra veckans matcher blev det mycket skriverier i kommentatorsfält och du var väldigt duktig på att aggregera åsikter: och nu: du analyserar en match och håller med Jens Öhmans STÄNDIGA ”fel studs” snack.

    Du skrev att om vi visar denna viljan så ska det ge utdelning mot sämre lag? Vilka lag menar du då?
    SSK som vann mot Asplöven med 7-2 idag? Oskarshamn som körde 2-0 mot Mora BORTAPLAN?

    Sedan ställer du dig en fråga som du inte ens besvärar dig att svara ordentligt på samtidigt som du nästan avfärdar den: Räcker det för att klara sig kvar i Allsvenskan?

    Denna fråga är viktigast och jag kan svara på den:
    Nej. Om vi analyserar matcher, spelare och puckstudsar så nej.

    Ja. Om vi ändrar på spelet, symboliskt kastar ut spelare som inte bidrar(snarare förstör för laget) oavsett deras lön. Ny tränare, nya lungor och nya tag då KANSKE vi kan slå bort hungriga Serie 1 lag. Men en sak är säker: Åker vi ner kommer Löven inte bara dö som hockeylag. För många av oss supportrar räcker det. Vi slutar helt enkelt.

    Kalla mig medgång. Jag säger att sättet vissa supportrar försöker förminska problemen endast ger klubben björntjänster. Ni bidrar.

    Tack annars för grymma och ständigt närvarande uppdateringar Gustav!

  2. Pep

    Håller med om det mesta men du bör betänka att KHK är rätt så bleka. Löven tar ett stort steg framåt men Karlskrona vinner utan att spela på topp. Inte som att detta spel skulle bita på valfritt topplag i normal form men det är som sagt ett stort steg framåt och om man kan behålla det till nästa hemmamatch så kanske man till slut kan vinna en match i januari. Lite sista chansen att klara sig undan kvalspel hemma mot IKO. Malmö härnäst är självklart omöjligt för dagens Löven.

  3. Andreas

    Först och främst, vi förlorar den här matchen för att vi möter ett bättre lag. Men är dom bättre på ett schyst sätt? Ekonomisk doping är tydligen något som kan skicka föreningar ner i avgrunden… 1.9 miljoner minus och utestående skulder till leverantörer ( http://www.bltsydostran.se/blogg/skarpversion/2014/01/22/khks-underskott-19-miljoner/ ) , ska lag som köper spelare över sin förmåga få sänka (poäng och självförtroendemässigt) andra som försöker hålla sig flytande? Vad händer när det visar sig att Karlskrona går i konkurs/inte fixar licensen i vår? Får vi 3 poäng för den här matchen då? Knappast! Känns bittert att veta att vi torskar poäng mot lag som ”chansar” ekonomiskt och ger oss inte en sportslig chans. Vi fick ”lära” oss den hårda vägen, man tycker att svensk hockey borde ha lärt sig att fånga dessa myglare tidigare. Vore intressant att veta hur många fler föreningar i allsvenskan har handlat över sin förmåga…

  4. Olle

    Om du tycker att Wälitalo gjorde en ”stabil insats” idag har vi inte sett samma match. Visst, han plockade några höstlöv från blå och räddade ett närskott med två sekunder kvar på matchuret, men i övrigt…

    Han gör ju inga räddningar som kan vara matchavgörande och han ger ALDRIG sitt lag chansen att vinna. Löven är för dåliga i år för att kunna vinna av egen kraft. De poäng Löven tar i år är målvaktsverk och där är Mr.NOLL-POÄNG-I-ÅR-WÄLITALO inte till någon hjälp.

    Jag kan hålla med om att Raycroft varit katastrofal sista tiden men hans lägsta nivå är ändå några nivåer över Wälitalo. Jag får en ångestattack bara av att tänka på hur illa ställt vi har på den posten.

  5. Roger

    Andreas, du har verkligen ingen koll. Vi har definitivt inte handlat spelare över vår förmåga. Läs på ordentligt om hur våra ekonomiska problem uppkommit. Med det sagt tycker jag faktiskt att Löven var riktigt bra idag. Vi hade samma motstuds mot BIK i onsdags. Bara att bryta ihop å komma igen!

  6. Bosse

    Skandal att ställa Wälitalo i mål, han måste vara nordeuropas sämsta målvakt, men jag fattar inte att ledningen envisas med att överhuvudtaget låta den mannen få stå i mål, han tar inte en en badboll, hade de valt raycroft så hade vi kanske vunnit med 1-0 eller åtminstone fått med oss en poäng, låna då hellre in Anton Forsberg som andre målvakt från modo och forwardsspelarna verkar ha spagetti i armarna när de försöker att göra mål, nej avsluten ska vara stenhårda och i nättaket, verkar som att man inte kan skjuta högre än i benskyddshöjd och utanför, såg matchen och Karlskrona gjorde en dålig match och vann ändå. När det blir kval då måste allt bli bättre annars så kommer löven att för all framtid att bli ett div 1 lag. Nej det är nog innebandy som umeå får hålla sig till.

  7. Coachen

    Lövens signum har under många år varit ett grymt målvaktsspel och en frejdig energisk inledningsoffensiv på hemmaplan som stressat motståndarna och gett resultat i form av målmässigt övertag i första perioden. När varken det ena eller det andra finns i nuläget, så är det nu inte det Löven som vi ”gamla” supportrar känner igen. Att klanka på målvakterna är helt fel, dom får helt enkelt inte den hjälp som behövs. Backarna håller överlag inte allsvensk klass i nuläget enligt mig och forwards orkar inte jobba hem på det sätt som behövs i denna serie. Å andra sidan är offensiven så otroligt trubbig att det gör ont. Det smärtar att se att energin i laget just nu är knappt div 1-mässig. Självförtroende är ett ord som är svårt att stava till. Att bara Kim Karlsson och inlånade Timoshev är de enda som visar att de har fart under skridskorna räcker inte. Förhoppningsvis tar vi poäng mot Oskarshamn hemma nästa vecka för mot Malmö tar vi inga poäng som det är just nu…

  8. Petter

    Wälitalo stabil? Det har väl aldrig varit tydligare att det löven behöver är att ta ett snack med raycroft för att se vad det är som skulle till för att få honom på banan igen, och/eller ordna med ny målis. Fakta är att wälitalo inte vinner några matcher åt löven. Det är endast när raycroft storspelade som löven vunnit matcher. När man var i vinnarzonen var man också utspelade i delar av matcher, men då fanns raycroft där. Enda kvalificerade räddningen wäli gjorde igår var när det redan var 1-4 och avgjort. Du gör ett bra jobb Gustav som vågar ifrågasätta insatser och spel, men det behövs mer. ”Fall framåt”-snacket från Öhman duger inte längre- hela organisationen måste ruskas om och inse att varenda match är fullständigt avgörande för lövens framtid

  9. Göte

    Ja du Gustav, man kan nog linda in det mesta inom idrottens värld när saker och ting går emot en.

    Och visst har du en poäng,vårt hjärtelag visade upp en attityd som eg borde vara självklar i varje match. Varför är det inte så? I denna match så hjälpte publiken till.

    Man kan alltid ”hänga upp” saker och ting på olika alternativ,spelare saknas,pucken studsar inte osv.
    Men tyvärr så kvarstår faktum,laget förlorar och nu har det gått så långt,tyvärr,att om laget bara skulle få in en ”ny röst” så skulle det göra susen. Jag tycker att Jens är bra men med en ny röst så är det nog enda chansen laget har,om man vill klara sig kvar.

    För övrigt så är det oerhört lumpet att beskylla en spelare för att laget inte vinner. Laget vinner och förlorar,som kollektiv.

  10. Gustav

    Tycker det var en vinst i sig att vi spelade så bra som vi gjorde men väldigt synd att puckarna inte vill in. Tycker wälitalos och mårs missar tyvär avgör matchen till karlskrona.

    Tycker man även såg idag hur mycket kim karlsson betyder för det här laget. Riktigt riktigt bra spelare trots att han inte är i toppform.

  11. Åskådare

    Den sista tidens tabellplacering har gett information som en del lag har tagit till sig. Som Södertälje där man bytt tränare (2ggr) och spetsat laget med framförallt William Nylander (SHL-klass). Troja och Mora har bytt tränare. Lag med stor erfarenhet från både HA och SHL och borde därför veta vad som gäller. När nu Björklöven ligger i samma spann på den 13 platsen är det rimligt att fråga sig vad som kommer att hända de närmaste timmarna – före borta mot Malmö ? Oskarshamn som en en del har trott – är just nu för bra och därför inget att förlita sig till.

  12. Erik

    Hej Gustav!
    Tack för en bra blogg! Vårt bp är verkligen inte bra och jag skulle vilja att någon ställde frågan till Jens varför man har pp-uppställning med offensiva spelare men alla spelar bp. Tycker det finns några givna backar som ska spela. Och några som verkligen inte borde göra det. Vore intressant att höra Jens synpunkter om detta.

  13. Thompa

    I bland blir jag väldigt förvånad när jag läser bloggar , kommentarer till det som skrivs och synpunkter på matchen och spelare och spelet ….undrar ibland om vi sett samma match . Tycker att gårdagens match var riktigt bra stora delar då vi stod upp som ett lag forcheckade högt och gav egentligen Karlskrona väldigt lite möjligheter att etablera spel i vår zon . sedan som det varit på slutet enkla misstag som gör att de ganska enkelt kan göra sina mål och vi har otroligt svårt att sätta våra chanser ! Läser att palmebjörk borde ha gjort 3mål till …hur kan det komma sig att vi endast har krav på att han ska göra det , han gjorde ett skapade en massa chanser både till andra och sig själv …det är väl typ 19 till i laget som borde ha satt ett kanske … Eller är jag ute och cyklar .

  14. PSN

    Tack för en härlig skitblogg! Vet ej vad du har emot William Quist, har han varit med din mamma?,syster? Eller rent av flickvän? Den enda som ständigt hacka på honom är du och ingen annan. Men du är så feg så du inte våga syna en sån som Linus Boström som spelat nästan hela säsongen i varje pp och inte gjort mer poäng. I stället snöa du in på Quist som har varit skadad stora delar av säsongen. Skärp dig och kom med något konkret i stället för dina klyschor!

    Ett stort lycka till med din skitblogg och din journalistik!

    • Gustav

      onödigt med dessa hårda kommentarer. kommentera inte saker du inte hade kunnat säga direkt till Gustav Pettersson utan anonymiteten. ifall du stör dig så mycket så stäng av webbläsaren

  15. Janne

    Suck…man får trösta sig med att SHL förmodligen utökas med två lag närmaste åren och först då kommer Löven att duga i allsvenskan. Gäller att hålla ekonomin utanför rödmarkeringarna och värva yngre, träningsvilliga och snabba spelare, även från AHL men inga fler svindyra Raycroftare. Lavander blir man bra deppig av att tänka på förutom våra skitbackar.

  16. KALLE

    NU FÅR BJÖRLÖVEN VD ÖVRIGA SYRLSEN TA PÅ EN ÅKA KONSTÅKNING SÅ JENS ÖMAN FAR SÅ LÅNGT FÅ BJÖRKLÖVEN MAN KAN KOMMA DET ÄR INTE SPLEARNA FEL STYRLSEN DOM VILL HA BORT LÖVEN FRÅN ALLSVENSKAN OCH TILL DIV 1 HAR TRÖNAT PÅ SE LÖVEN SÅ NU 89 MINUS MÅL PÅ 12 MATCER 7MÅL FRAMOT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.