Hämäläinen: ”Det är back to basics som gäller”

IMG_8760

Det blev som jag skrev i natt (Som första media).

Det skulle bara läggas till att Patrik Sundström som inte vill vara med på bortamatcher fick en roll som individuell tränare på träningar hemma i Umeå utan att vara med i båset. Det hade jag missat sent i går.

Det har naturligtvis betydelse att Patrik tillkommer, men jag hade velat se honom även under matcherna också.

* * *

Jag var förbi träningen i dag som hölls av Tommi Hämäläinen och jag måste säga att tempot var klart högre än de senaste dagarna.

Mycket spelvändningar, tre mot två och övningar i fart.

Alla tränade utom Kim Karlsson som vilade.

– Äh, jag är bara lite sliten. Dåligt tränad skämtade Kim som spelar i morgon mot Västerås.

Linus Boström som stod över matchen mot Oskarshamn tränade och körde för fullt. Han spelar också mot Västerås.

Victor Öhman var inte med. Han har match med Modos J20 på lördag, men med Linus tillbaka klarar sig Löven utan Victor.

Jon Palmebjörk satte en smäcker balja på träningen som hade en publik på sisådär 20 pers.

Så här sa han efteråt:

– Det känns som en nystart. Tommy är riktigt rak och vi har haft ett par bra möten. Jag tycker att det känns bra. Det behövde hända något.

Dagens absolut snyggaste mål gjorde Lucas Sandström när han ”möshade” in pucken på tennis i en tre mot två övning. Han såg ut som en riktig snajper där och då allafall.

I fallet Lucas heter det att han spela senast på måndag.

Som jag förstod det reser han med i morgon till Västerås.

* * *

Sen tog jag naturligtvis ett snack med den nya assisterande Sheriffen i stan – Tommi Hämäläinen.

När fick du veta att du skulle in som assisterande tränare för A-laget?

– I går efter lunch så jag har väl vetat i 22 timmar eller så.

Hur bra koll har du på laget och spelarna?

– Jag har ju varit inne i omklädningsrummet varje match och ser många träningar så jag har väldigt bra koll på killarna och hur laget spelat den här säsongen och tidigare. Det känns ganska naturligt att kliva in.

Vad ska du tillföra i tränarstaben?

– Jag ska ge instant feedback på allt och tydlighet. Vi har redan börjat prata om det o det var jävligt kul att vi haft två olika möten där exakt samma saker har kommit fram till precis samma saker. Det är bra att vi har någon sorts självinsikt och vet vad vi vill.

Vad är det som måste förändras för att Löven ska ta poäng som du sett utifrån?

– Grabbarna ska få förutsättningar att prestera. Föutsättningar i hockeyn är ganska enkla egentligen. Man hamnar i en stor bubbla när det går dåligt och så börjar man nöta detaljer och småsaker och det är inte det som är felet just nu. Det handlar om det övergripande, åka skridskor, ta emot puckar, passningar och avslut. Det enkla. Det som verkligen är grunden. Back to basics så att säga.

Har ledarteamet fastnat för mycket i detaljer senaste tiden?

– Det kan lätt bli så när det går dåligt och sen börjar man fila på samma saker och det ger egentligen inget. Nu ska vi ta ett steg bakåt. Det är grunderna som inte fungerat på slutet.

Hur kommer din roll att se ut under matcherna?

– John fortsätter att ha backar, Jens har forwards och huvudansvaret, men jag ska komma med instant feedback på allt. Försöka komma in med nya ögon och se allt på mitt sätt. Som sagt, instant feedback på allt.

Hur är du som tränare?

– Väldigt rak och krävande. Orädd att ta beslut. En tjurig finne.

Hur ser du på Björklövens juniorsatsning nu när du kliver in i A-laget. Kommer du att ha tid för den. Speciellt efter OS-uppehållet då det blir oerhört tätt mellan matcherna i Allsvenskan?

– Jag står ju inte på isen i min roll med juniorverksamheten så jag kan jobba varifrån som helst. Jag är övertygad om att jag kommer att kunna kombinera. Sedan har vi pratat ihop oss. Jimmy, Jens och John kommer att hjälpa mig även med det nu när jag är involverad i a-laget. Men som sagt. Jag är inte orolig att den ska bli lidande.

* * *

IMG_8758

 

Jimmy ut – Tommi in! Så här såg dom ut på träningen i dag allfall.

Avslutningsvis. Vad säger då Jimmy Blixt om det som hänt.

– Det känns bra. I den situationen vi befinner oss i så är det bra att jag kan fokusera på mitt huvudsakliga arbete och inte vara så splittrad i huvudet. Det behövdes göra något i situationen vi befinner oss i och det här känns helt rätt.

Kommer du att fortsätta att åka med på matcherna?

– Ja. det tycker jag är en del av en sportchefs jobb att vara på plats på matcherna så det kommer jag att göra.

8 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det var en vink till dom. Jag brukar inte skriva så där (som första media)
   Jag skrev vid 24 i natt och sen skrev Umeå Tidning 10.45 med texten (som första media).

   • Mangan

    Fan va viktigt att poängtera vem som var först. Allvarligt. Alla vet att du följer laget inifrån och vet mer än gemene man. Det räcker så. Ang Tommy H + Patrik som halvtid känns det som en hyfsad budgetlösning även fast förändringen skulle kommit för flera veckor sedan. Om sedan Frank Banham eller någon annan transatlant kan hjälpa laget att hitta vinnarspåret innan kvalserien så är det väl detta man behöver just nu då ingenting annat verkar funka.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Det är inte alls viktigt. Jag brukar inte skriva sånt. Det är lite tramsigt. Jag tyckte bara att det var löjligt av Umeå Tidning att dra en stort rubrik med ”Exklusivt” och ”Som första media” och ville spela på det.

     • Erik Åström

      Hej Gustav, jag skrev att vi var först med att få den nya tränarlösningen bekräftad, inte vi var först med att nämna den.

      Keep up the good work!

 1. Coachen

  Rätt åtgärd i min mening, både ur sportslig och ekonomisk synvinkel för klubben. Men, det kan bli trist i efterhand att inse att åtgärden kommer för sent om det ändå inte räcker för att säkra kontraktet utan kval vilket var årets målsättning. Förstår att klubben velat vänta in skadade spelare tillbaka och hoppas att det skulle vända innan man beslutar om förändring, men i min mening borde något ha hänt efter den tv-sända 0-7 förnedringen på Hovet den 11/1. Efter den matchen hade vi 4 raka förluster och 9 förluster på 10 senaste. Hoppas att konkurrenter runt nedre strecket börjar gå dåligt och att vi matar in trepoängare så kanske vi kan undvika ett mycket ovisst kval…

 2. Pelle

  Om han verkligen sa detta så kanske det inte är så märkligt att effekten uteblev.

  ”Vi har redan börjat prata om det o det var jävligt kul att vi haft två olika möten där exakt samma saker har kommit fram till precis samma saker.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.