Lyssnar spelarna på Öhman?

Nu har vi suttit där i fem presskonferenser i rad och hört Jens Öhman säga:

– Vi har pratat om det här…., men killarna gör så här.

Det kan handla om pucktempo, sargstudsar, powerplay, att spela klart perioder, ta avslut eller vad som helst.

Det är uppenbart att det som sägs från tränarhåll inte går hela vägen ut på isen.

Då finns det tre alternativ.

  1. Spelarna kan inte ta instruktioner längre. De är så under isen som hockeyspelare mentalt just nu att de helt enkelt inte kan ta emot instruktioner.
  2. Spelarna lyssnar inte/struntar i Jens instruktioner.
  3. Jens är så otydlig i instruktionerna att spelarna inte fattar.

Jag kan inte se det på något annat sätt tyvärr.

Dock ska det sägas att killarna verkligen vill, sliter och försöker. Det ser man i hur laget kommer tillbaka gång efter gång. Två gånger om mot Hästen, senast mot Piteå och nu igen mot Piteå. Trots att motståndet på pappret är klent är det starkt.

Det finns bara så många hjärnspöken att slåss mot att kampen i spelarnas huvuden måste vara lika stor eller större än den på isen.

När Marcus Lundberg satte dit 2-1 så borde laget lyfta. Istället blev de så rädda att förlora att passiviteten nästan gränsade till handlingsförlamning.

Det här var en match som Björklöven bara skulle ha vunnit. Att slarva bort det här när du har 2-1 är bara så dåligt.

Det är så mycket som inte stämmer med Björklöven på den här sidan nyåret att jag ser det som ett mirakel att laget trots allt ligger på andra plats efter sex omgångar.

Så många på den här nivån duktiga spelare lyckas tillsammans prestera så lite.

Snacka om att Löven har tur som överhuvud taget lever.

Nu har dock alla resultat gått precis Lövens väg och det kan vara räddningen. Nu krävs det 7-9 poäng på fyra matcher för att klara det här. Tar Löven det? Känslan nu är nej, men hoppet säger ändå ja.

För övrigt:

¤ Fredrik Sandgren var brutalt ärlig i min intervju med honom efter matchen. Han var bitter och less, men svarade rakt och ärligt ändå. Proffsigt tycker jag.Riktigt proffsigt.

– Det är pinsamt dåligt. Det får inte hända. Nu gav vi ju de tredje perioden, så det blev inte helt avgörande, men det hade varit en annan match om vi inte släppt upp dom där, sa han om sin passning  till 1-1 målet.

Det är inte alla som är så raka. Läs intervjun här.

¤ Jon Palmebjörk var en av det bästa i Löven denna dag. Viktigt för Löven att Jon inte hamnar i någon rejäl formsvacka.

¤ Quist lyste inte lika klart i den här matchen. En tillfällighet?

¤ Varför spelar Gustav Hjalmarsson just nu? Hans insatser ni de senaste matcherna borde ge honom en plats på bänken. Jag har skrivit det förut. Det är ren och skär mobbing att DeSimone tvingas spela med honom.

Som någon skrev i lajvrapporten: ”Inte ens med Crosby skulle hjalmarsson blomma ut”

Sätt DeSimone med Palme och Öhman. Thörnberg har inte rosat marknaden där. Det är min åsikt, men Jens och jag är inte överens. Senast vi pratade om det tyckte han att Thörnberg skott passar bra med Jon och Stefan. Att han inte vill sära på andrakedjan som funkat bra i kvalserien kan jag faktiskt förstå.

¤ Vad är det med Piteå borta, mig och Löventränare. 2012 var det Håkan Wirtala och snabb is. Den här gången Jens Öhman och snabb sarg. Helt otroligt egentligen.

¤ Björklöven möter 4 division-1 lag i kvalserien och Troja. Så här långt har det inte blivit någon säker seger. Suck!

13 kommentarer

  1. Pelle

    För mig är nog resultaten i kvalserien inte speciellt överraskande.
    Kanske då att Hästen har sånt pass övertag.
    Men förövrigt, att människan aldrig lär sig?
    Alltid ska det talas om lagen uppifrån, hur mycket skickligare de är, vilket högre tempo de är van vid, vilket bättre motstånd de haft, ” det är lite skillnad att möta Djurgården på Hovet mot att möta Forshaga på deras hemmarink…” och liknande haglar från alla håll.
    Sen startar serien och för det mesta får lagen från allsvenskan STORA problem med lagen från div-1.
    Förra serien var ett div-1 lag suveränt och ett allsvenskt lag höll sig kvar med nöd och näppe..(Björklöven och KHK)
    Denna gång verkar återigen ett div-1-lag ta täten och KANSKE ett allsvenskt lag klarar sig med nöd och näppe, bara kanske. Att människan aldrig lär sig:)

    • Mangan

      Detta som du säger har påtalats här långt tidigare, men du tror väl inte någon enögd supporter eller journalist har tagit till sig det man sagt !?! Spelet har inte funkat sedan November. Därför är detta scenario tämligen väntat. J Öhman får vara kvar trots att han kört fast. Först skyllde man på skadorna, sedan på oflyt, vidare på individuella misstag samt nu senast – snabb sarg. Öhmans taktik handlar om en sak – ”Mala ner motståndet på 4 femmor”. Aldrig toppa. Placera målskyttar med brunkare, spela en långsam omodern ishockey.
      Att orutinerade J Öhman fått vara kvar hela säsongen är idioti på hög nivå. Speciellt när det finns kompetent folk i stan som hade kunnat komma in och väcka laget.

  2. lasse

    Vilket djävla mentalt svagt bandy … ursäkta hockey lag. Har aldrig sett något liknande. Kovland nästa men då är inte jag på plats, jag gillar hockey.

  3. Ronny

    Vad skall man säga. Han bara pratat men inget händer, konstigt nog.

    Fyra mycket tuffa matcher kvar i denna kvalserie till hockeyallsvenskan.
    Division ett, eller hockeyallsvenskan för Björklöven tro??
    Lycka till nu på söndag. Ta en match i taget (en klyscha)….eller??

  4. Leif

    ”Viktigt för Löven att Jon inte hamnar i någon rejäl formsvacka”. 2+3 och inte ETT GWG mot detta motstånd.

    Men samtidigt hacka på Hjalmarsson.

    Det måste vara du som skrev på TCIM efter förlusten i playoff mot Borås att felet var att Blixt inte gjorde tillräckligt med mål.

    Det är ju en lika lysande analys som att säga att Vancouvers kräftgång beror på Tom Sestito bristande produktion. Herre gud Gustav, var gärna kritisk men tänk åtminstone till en gång innan du skriver.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jon har haft ett par sämre matcher i kvalserien, men har ändå gjort 2+3 vilket är ganska bra med tanke på detta.
      Visst motståndet är svagt, men vad hade du förväntat dig av Jon? 10 pinnar?

      Hjalmarsson har 0 poäng, -2 i +/- och hundra felpass. Jag hade inte förväntat mig att han skulle göra något, men jag hoppas att någon ser att han inte borde var på isen när matcher ska avgöras.

      Jag förstår faktiskt inte vad du menar, men det är nog jag som är dum i huvudet.

  5. Jens

    Mycket snack om otur och visst är det en hel del otur. Jag menar målet som Hästen gör och tiden det görs. Men det som ingen talar om, varkens spelare eller ledare, är ju de facto hur man kan ändå vinna med all otur. Man gör ett par stycken mål och trots ett otursmål eller flera så kan man vinna. För chanser har ju inte saknats eller framförallt spelövertag. Och på tal om Hästens flytmål, är det inte Hjalmarsson som får pucken inför den sista skälvande minuten men tappar pucken på något konstigt sätt. Vad händer då? Jo, Hästen får pucken och kan samla sig och starta ett sista anfall där man gör mål. Om Gurra, eller vem det nu var, hade hållit pucken, då är chansen stor att vi hade haft åtminstone en poäng med oss. Men allt man hör från Lövens sida är otur och missflyt. Jag är ingen stor fantast av Mats Lusth, tvärtom, men där hade man fått höra lite andra toner i alla fall. Framförallt spelarkritik.

  6. ST

    Jens Öhman är så otroligt dålig som coach, med all säkerhet HockeyAllsvenskans sämsta, kanske rent av tidernas sämsta coach. Hade han haft liiiite självinsikt skulle han har hoppat av självmant runt jul. Sen hänger ju inte Blixt och Åkerblom långt efter på deras poster. Herregud vilken misshandlad förening. Man önskar att det skulle ordna sig, men det känns väldigt hopplöst.

    • Rolf Lidgren

      Håller med fullständigt.
      Jens är helt utan självinsikt. Verkar inte förstå att han totalt har misslyckats. Ibland verkar det som om han mest bryr om sig själv. Björklöven som klubb kanske kommer i andra hand. ALDRIG tar på sig skulden för en dålig insats. Alltid någon annans fel. Värst är att skylla på döda ting såsom dålig is, sarg, lång bussresa osv,osv.
      Att ingen ”vuxen” i truppen med stora meriter kan ta bladet från mun och ryta ifrån är häpnadsväckande.
      Tips: Asplövens tränare eller Piteås stavhoppare är kanske det som behövs. Slut med lullull.

  7. Dyngan

    Tycker att du har rätt i allt du skriver Gustav. Förstår inte varför han aldrig formerar om i femmorna? Kör med tre starka femmor och en fjärdelina som ska avlasta de andra tre. Sätt DeSimone med helt andra spelare och han skulle blomma ut till en nyckelspelare, Sedan förvånar det mig att Jens inte ändrar i de femmor som inte presterar under en match, och varför går han aldrig ner på tre femmor?

    När ett lag inte fungerar vilket Björklöven inte gör, så måste man vaska om i femmorna för att försöka få lite ny energi i laget och ett högre tempo. I Löven händer det ingenting under matcherna, och man undrar om de ens bryr sig? Vi har fortfarande bara vunnit 3 STYCKEN MATCHER under ordinarie speltid detta år och inga förändringar sker på att vaska om i femmorna eller att gå ner på tre femmor. Tycker de som coachar laget att det är acceptabelt att bara ha vunnit tre matcher under 2014? Förändra i de femmor som inte fungerar och spela istället med tre riktigt starka femmor och en avlastningsfemma.

  8. BGW

    Är det någon som lyssnar på Jens Öhman över huvud taget ? Han måste ju ha totalt noll koll. Hans sätt att matcha laget är pinsamt. hans uttalanden är pinsamma. Hade han haft minsta stolthet hade han avgått för länge sedan.
    Vill han verkligen att Löven ska hänga kvar i allsvenskan ???
    Jag håller med till 100% att det är mobbing att placera Desimone i den formationen.
    Och hans sätt att coacha under matcherna…. ja det är hemskt att se.

  9. Magnus

    Tränarfrågan är synnerligen intressant att analysera, samtidigt som hantering av den från ledningens håll är tämligen svår att förhålla sig till. Givet att Jens inte kan kliva åt sidan av egen förmåga, pga det ekonomiska, så kan inte heller ledningen fota honom pga det samma. Därmed så väljer, indirekt, följaktligen båda parter att inte hitta en rimlig lösning vilket riskerar att ske på bekostnad Lövens framtid.
    Jens är säkert ingen dålig tränare, han fungerar bara inte nu i Löven och det har tyvärr varit så en längre tid. Hur känner han sig egentligen – vill han verkligen stå i båset med resultaten i bagaget? Hardly!
    Även om föreningens ekonomi är bräcklig vill jag tro att om båda parter vill ge det här en möjlig chans till vändning så kan de tillsammans hitta en lösning.

    Gustav, och andra, kommentera gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.