Matchdag – Karlskoga hemma

Bofors hemma. En klassisk grismatch även om det inte var så i fjol. Också ett klassiskt lag som Löven ska vara bättre än, men världen är inte alltid som den ska.

Ifjol var Karlskoga under långa stunder Allsvenskans bästa lag även om det tillslut slutade fyra efter en dålig avslutning på serien. Ledande spelare då var Pathrik och Pnthus Westerholm som gjorde 47 respektive 35 poäng för Karlskoga. Det är en kraftig försvagning av laget och nu har visserligen en klasspelare som Christian Berglund kommit in även om han inte har samma egenskaper. Även Sean-Michel Sunnqvist som gjorde en bra säsong i fjol är borta.

Detta gör Karlskoga till något mindre kraftfulla i offensiven. I fjol utmärktes laget av att dom var som en samlande kraft av skridskoåkning som bara forsade fram i ett tempo som får lag kunde matcha. I år är Malmö lite likadana. Karlskoga är av vad jag kunnat se inte det. Istället är dom det där gnetiga grisgänget som vi är vana vid igen.

Så räkna med en grinig match med en hel del utvisningar och bli inte förvånad om Acke hamnar i något rejält gruff. Acke har varit Björklövens defensiva general i år och nu börjar jag förstå igen varför han är draftad, har spelat i KHL och SHL igen.

Jag själv kommer faktiskt inte att vara på plats ikväll då jag är webb-tv kommentator på basketpremiären i stan. Kollega Tomas Ruuth sköter liven ikväll och han kommer även att gästblogga här efter matchen.

Laget:

Trolig laguppställning sett till träningen från måndagen. Björklöven värmer 10.00-11.00 i dag.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson) – Allt tyder på det.
1:a femman:  Alexander Hellström, Stefan Andersson – Emil Lundberg, Kim Karlsson, Felix Maegaard-Scheel.
2:a femman: Per Hållberg, Patrik Nevalainen – Andre Ekström, Stefan Öhman, Mathias Trygg
3:a femman: Oscar Molin, Alexander Ribbenstrand – Jon Palmebjörk, Johan Lorraine, Mats Lavander
4:a femman: Erik Lindahl, Linus Boström, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Nicklas Johansson

Rasmus Edström närmast spel, siktar på spel mot AIK på lördag, även William Quist på väg tillbaka, men det har gått saktare än tänkt.

Mina nycklar till seger:

¤ Utvisningar. Det kommer att bli väldigt viktigt att ha tålamod och inte dra på sig några onödiga utvisningar mot Karlskoga. Dom har ett bra PP med Ytterell, Wessner och Björklund där det smäller från alla håll. Samtidigt är det ett lag som spelar på gränsen hela tiden.

¤ Offensiven. Det håller inte att spela 70 procent av tiden i egen zon. Laget blir så oerhört tröttkört av det i längden och då smäller det bakåt tillslut. Björklöven måste få till längre anfall, utnyttja de nya isytorna vilket de verkligen inte gjort tidigare. Framförallt Kims lina ska parkera i offensiv zon.

¤ Emil Lundberg. Han är stekhet och man ska smida järnet medan det är varmt. Dumpa puckar på mål, ge Emil grejer att jobba med då komer han att göra fler mål. Det är alltid viktigt att få igång spelare som inte producerar, men har du någon som gör det. Mata honom.

Sagt från Lövenhåll:

– Jag hoppas att vi ska kunna prestera en bra match med puck. Vi försöker att vika så mycket tid som möjligt för att få ordning på powerplay och tekningar, säger Mats Waltin till Björklövens hemsida.

– Karlskoga är alltid jobbiga att möta även om de kanske inte är lika offensivt slagstarka i år som i fjol. Vi behöver få igång vårt anfallsspel och vårt powerplay vilket vi jobbar på under varje träning, säger Patric Wener.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Finske backen Santeri Saari, senast från KHL-klubben Jokkerit som Karlskoga värvade här om dagen är spelklar till mötet med Löven.

¤ Alexander Ytterell ligger tvåa i hela Allsvenskans poängliga, detta som back med sina 9 (3+6) poäng på sex matcher. Senaste två säsongerna har Ytterell speladt i Danmark och Fredrikshavn. Före det har han spelat i både Allsvenskan och SHL, men aldrig gjort meer än sju poäng. Alltså är hans start på serien helt bisarr. Här får Löven verkligen se upp. Fem av poängen har kommit i powerplay.

¤ Karlskoga har gjort sex mål i powerplay och varit bra där, men i boxplay är laget sämst i hela serien. med 10 insläppta och 61.54 procent. Ett perfekt läge för Löven att bryta den negativa trenden i powerplay alltså.

¤ Trolig laguppställning:

Målvakt: Mattias Modig (Emil Kruse)

Backar: Alexander Ytterell,  Santeri Saari, Henrik Larsson, Viktor Lang, Björn Kindahl,  Adam Åkesson, Oskar Carlsson,

Marcus Nilsson – Daniel Wessner – Henrik Björklund
Jesper Olofsson – Linus Fröberg – Christian Berglund
Carl Berglund – Gustaf Thorell – Mikael Eriksson
Fredrik Höggren – Björn Kindahl – Johan Nilsson
Anton Holm

Sagt från Karlskogahåll:

– Jag tror det blir en tuff match, det brukar bli hårda drabbningar där uppe. Det gäller att vi kommer ut på ett bra sätt, på samma sätt som vi avslutade Mora matchen och sen ska vi hålla uppe det spelet i 60 minuter. Jag tycker överlag att vi har blandat och gett lite för mycket i de inledande sex matcherna, men våra toppar är höga och det bådar gott inför fortsättningen, säger Mikael Eriksson till klubbens hemsida.

3 kommentarer

  1. Mats

    Blir nog jämnare och tuffare än i fjol för nog har Bofors tappat i tempo sedan fjol. Hemvändande Christian Berglund (Står Bäckman i början på texten) är ju inte direkt känd för nåt skönlir så grinigt och grisigt lär det nog bli. Minns bråk på första nersläpp i Karlskoga Kåberg vs Potvin tror jag. Hört nåt om Löven har planer på att sända webbtv i egen regi när inte HA-live funkar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.