Matchguide – Karlskrona borta

Karlskrona spelade en väldigt lättläst och ganska tafatt hockey uppe i Umeå tidigare i år och Björklöven kunde vinna med 2-0.

Tränaren Pelle Hånberg höll inte med mig efteråt utan tyckte att KHK, som laget kallas i folkmun, var mycket bättre och förtjänad att vinna.

Så kan det vara ibland. Det lär inte komma samma insats från Karlskrona igen.

Karlskrona kommer senast från en förlust mot Mora i Dalarna, 2-3. Dock ska det nämnas att KHK vunnit tre av sina fyra sista hemmamatcher.

Laget spela med ett väldigt högt tempo, lite som i fjol, men ändå inte med lika extrema spelvändningar och förstapassningar.

Vi kan förvänta oss en matchbild där Karlskrona kommer att storma fram, men där Björklöven får ett antal chanser till spelvändningar, precis som kedjan med Hurtubise och den med Palme har utnyttjat den senaste tiden.

Björklövens form, fyra raka segrar under full tid är förutom den på tio matcher i fjol den bästa på de fyra senaste allsvenskan säsongerna. Hur lång blir den?

Markus Isacson är på plats från VK och Folkbladet-sporten. Han drar igång lajven kring 18.00.

Laget:

Jonathan Harty är avstängd tre matcher till, Emil Lundberg och Tommy Wargh precis som tidigare skadade.

Målvakter: Johan Mattsson (Kevin Lindskoug)
1:a femman:  Alexander Hellström, Stefan Andersson – Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Patrik Nevalainen,, Per Hållberg, Jon Palmebjörk, Stefan Öhman, Nicklas Johansson
3:a femman: Alexander Ribbenstrand, Rasmus Edström, Felix Maegaard-Scheel, Mathias Trygg, Mats Lavander
4:a femman:  William Quist, Victor Ekeståhl-Jonsson, Linus Boström
Extraback: Karl-Johan Lundström
Extraforward: Emil Wrenman

Mina nycklar till seger:

¤ Försvaret & Målvakterna. Karlskrona har gjort fjärde flest mål (52st) i Allsvenskan och skjutit femte flest skott (37st/match) vilket gör att försvaret och målvaktsspelet är oerhört viktigt mot den här typen av lag. Kan det fungera blir det frustrerande för motståndarna och öppnar för spelvändningarna.

¤ Mark Hurtubise. Kan Björklövens transatlant-sniper fortsätta att leverera kommer det att både höja Björklöven som lag, locka fokus från motståndarna och ge poäng. Hurtubise är inte ensam skälet till vändningen, men han är en stor del av den.

¤ Powerplay. Detta är egentligen inte specifikt för den här matchen, men Björklöven behöver få igång sitt powerplay bättre. Laget har tränat mycket på spelformen på slutet och någon gång måste det släppa. Nu gjorde Hurtubise mål senast, men det var på en spelvändning och en individuell prestation. Det handlar om att få till ett fungerande grundspel i powerplay.

¤ Inställningen. Det går inte att mentalt flyga iväg och tro att du är bäst bara för att laget vunnit fyra matcher. Det gäller att göra jobbet i varje byte från start. Galet klyschigt, men sant.

Sagt från Lövenhåll:

– Det kommer att gå fort. Karlskrona är ett av det lagen som spelar allra snabbast i serien. Det gäller att vara ödmjuk trots de här fyra segrarna och komma med en hundraprocentig arbetsinsats, säger Patric Wener.

– Det kan bli någon liten förändring i laget. Wille (Quist) kommer att spela i någon ordinarie femma, han känns redo för det nu, säger Wener.

Noterbart om Karlskrona:

¤ Karlskrona har seriens tredje bästa boxplay med 84,62 procent. Noterbart är dock att Björklöven är näst bäst efter en stark räcka matcher på slutet. Nu har Björklöven 86.15.

¤ Karlskrona har vunnit 6 av 7 matcher där dom haft ledningen efter en period den här säsongen. Björklöven har vunnit tre av tre matcher där de haft ledningen efter en period. Karlskrona har dessutom inte vunnit en enda match där de legat under efter första perioden. Starten är alltså oerhört viktig i dag.

¤ Alexander Bergström gjorde en kanonsäsong i fjol med 40 (21+19) poäng på 40 matcher. 28-åringen som spelat i Rögle, Malmö, Oskarshamn och Borås i Allsvenskan är bästa poängplockaren i år med 15 (5+10) på 18 matcher.

¤ Lövens förre målvakt Patrick Galbraiht är bara tionde målvakt i serien med 90,68 procent och 2,61 insläppta per match. Andremålvakten Timo Leijnonen är dock som reserv med endast tre matcher från start och några inhopp seriens bästa målvakt med 96.10 procent och 1.07 mål insläppta.

Sagt från KHK-håll:

– Björklöven är ett bra lag som nu tagit poäng i de senaste omgångarna och jagar nu på mot topp 8-platserna. Jag tycker att vi var det spelförande laget senast men ett par kontringar förvaltade dem väl och som gav dem segern senast, säger tränare Pelle Hånberg till KHK:s hemsida.

– Vi kommer att fortsätta vår offensiva hockey och vill ta kommandot från start. Spela med högt tempo, att vi har noggrannhet i defensiven och att vi är effektiva i våra avslut, men vi ska se upp med deras kontringar och powerplay, säger Hånberg.

En kommentar

  1. Coachen

    Det lutar väl åt en rätt ok matchbild för Lövens del tycker och hoppas jag iaf. Man möter ett spelförande offensivt lag som man kan kontra på. Löven har en tät defensiv, bra boxplay och en kalasmålvakt oavsett vem som står. Men precis som du skriver är första målet/målen viktigt, hamnar Löven i underläge med 0-2 så faller ju mitt resonemang totalt… Inget kladdande eller risktagande med pucken, säkra uppspel och effektivitet i anfallsspelet hoppas jag räcker till tre poäng även ikväll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.