Bloggkrönika: Vad hände?

Björklöven låg under med 0-3 mot Västerås och i periodpausen mellan den andra och tredje perioden hördes orden: ”Det är inte lätt att vara Lövare” i var och varannan vrå, i paushallen i T3 Center. Men när laget kom ut till tredje hände det något och de stod för en sann mirakelvändningen – anledning stavas Green Devils och en jäkla desperation från Lövenspelarna att få in pucken i mål.

webblucas

Detta var ingen vanlig kväll. Denna kväll kommer för evigt bli ihågkommen som kvällen där Stefan Andersson bevisade att när allt stämmer har han ett bättre direktskott än Lasse Karlsson och att Jesper Thörnberg la kanske den vackraste straffen genom tiderna i T3 Center – men vi tar det från början.

Innan matchen hade Green Devils dukat upp till fest då denna match var den årliga supportermatchen och det märktes också. Redan från första nedsläpp var ljudkulissen av absolut toppklass, men laget kom aldrig upp i samma nivå. Men trots att Västerås var det klart bättre laget lyckades Löven hålla 0-0. I den andra perioden var Löven spelmässigt lika bra som Västerås men de visade upp en större desperation att få in pucken i slottet och vara obekväma framför Kevin Lindskoug i Lövenmålet. Med det fick de också in tre puckar, som kan uppfattas ganska billiga, förutom det första som var ett mycket vackert hockeymål.

Så det var nog inte många som trodde att Löven skulle vinna efter två perioder. Jag hade redan börja fila på krönika där jag skulle hylla Västerås försvarsspel och deras förmåga att alltid ligga i skottlinjen och därmed täcka nästa alla skott som avlossades. Men Lövenspelarna ville något annat. De ville vinna i dag.

Den desperationen som de visade upp i dag i anfallszonen är det bra många år sedan jag såg ett Lövenlag ha. Jag kommer osökt att tänka på kvalserieåret 2007 och playoff-matchen hemma mot Nyköping. Pucken skulle bara in, till vilket pris som helst. Och mycket riktigt blev det så och som i en saga kom även kvitteringen genom ett drömmål, av Stefan Andersson, och därmed fick också Green Devils betalt för sitt slit under matchen.

Denna match kommer vi med glädje komma ihåg länge. Men likt förbaskat är det något märkligt med årets Björklöven! Tänk om de hade spelat som de har gjort i den sista perioden, i de åtta matcher som de har vänt i år, redan från första  nedsläpp. Då hade hockeyumeå kunna drömma om SHL istället för att få magsår över det där strecket där nere – men en kväll som denna är allt sådant glömt.

Mer om matchen: 

Ny galen vändning av Björklöven

Fyra snabba efter Lövens supervändning (plus)

TV: Andersson om drömmålet

TV: Tränarna efter vändningen

Straffhjälten: ”En jäkla moral i laget” (plus)

Etiketter:

10 kommentarer

  1. patrik

    Jäkligt starkt gjort,,, igen!!!! Härligt för thörnberg att få bevisa vad han kan. Han har verkligen höjt sig i löven. Keep up the good work..

  2. Gurra

    Håller med Patrik , men varför hamnar man i dessa underlägen ? Hemmaborgen där man inte skulle ge motståndare en chans från start , hur mng 1a perioder har man vunnit ? kommer oftast starkt 3e
    när motståndare backar hem för att säkra poäng .

  3. KALLE

    Nu visar björklöven en lag moral så är fantastisk och en vilja att vända noll tre på en period och sen vinna på Jesper Thörnberg han straffen var den bäst jag har sätt i min 34 år i Umeå och tack björklöven nu får vi alla löven fans se allsvenskan nästa år kriga löven

  4. Stefan ' Kil '

    Vad är status på Jon, Hållberg och Rasmus. Vem är närmast en återkomst och när. Faan va vi behöver Jon nu.

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Jon tränar i grå tröja, så förhoppningsvis kan han börja köra för fullt snart. Hållberg är nog ett tag bort medan Edström, vad jag har hört, fick bakslag på sin hjärnskakning så han lär nog bli borta ett bra tag till.

  5. patric

    Skojar du????? Edström hjärnskakning av en boxning på näsan, vad är dessa killar gjord av??
    Hur många hjärnskakningar har Löven haft i år 8-9st??? Först tänkte jag att det var nått fel på hjälmarna men tydligen får man hjärnskakning i gymmet och lite varstans men,men till något positivt vilken match av löven igår,grym vändning som kommer att bli en klassiker:):):)

  6. Stefan

    Hur man kan dra på sig en så långvarig hjärnskakning i gymet är för mig obegripligt…ja rent av klantigt !!! Nån som vet hur det hela gick till….

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Den Jon fick på sidan av planen har han blivit friskförklarad från. Det är den han ådrog sig i första matchen efter det som spökar nu.

  7. B-G Wikström

    Hej ! En sagolik vändning som verkade vara helt omöjlig, men men… Underbart !

    Men, domarnas nivå, i denna serie är verkligen under all kritik. Det finns ju flera som är riktigt bra, men också såna som inte skulle döma i denna serie för de klarar helt enkelt inte tempot. Det är ju en slumpgenerator om vem som ska drabbas av en utvisning.
    För ett antal matcher sedan hade vi ju förmånen att ha Thomas Andersson som domare. Helt outstanding, bra snack med spelarna, inte en protest – varken från spelare, ledare eller publik.
    Jag har full förståelse att allsvenskan inte har samma nivå på domarna, för spelarna har ju inte heller samma nivå som i elitserien. Men , skillnaden i allsvenskan är alltför stor för att det ska kännas bra.
    Att ”drabbas” av Lyth eller Schilken är inte trevligt. De klarar helt enkelt inte denna nivå, och tyvärr får Löven oftast spela med dessa herrar som domare. Jag menar inte att Löven vinner eller förlorar på det, bara att det måste vara oerhört svårt att spela när man aldrig vet vilken nivå som gäller.
    Visst borde det finnas folk från förbundet som sett det ? Finns det inte bättre domare ? Skulle det vara omöjligt med 2 huvuddomare även i Allsvenskan, för det borde vara bättre. Det går fort på plan och man ser ju domare som tar utvisning fast de är 40 meter från situationen.
    Domarna har ett oerhört svårt jobb men borde ges bättre förutsättningar. Tyvärr verkar det som att man kan vara hur dålig som helst i match efter match, säsong efter säsong utan att man ”flyttas ner” för att hamna på den nivå som man klarar av.

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Hej B-G. Visst skulle det vara optimalt med fyradomars-system i Hockeyallsvenskan. Problemet som jag ser det är två: Dels finns inte underlaget och dels rent ekonomiskt. Sanningen är den att Allsvenskan fungerar som en språngbräda för domarna till SHL. De som dömer i allsvenskan är de som är på väg upp eller de som är för bra för hockeyettan eller de som inte håller måttet för SHL. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Så jag tror att vi får helt enkelt finna oss i att nivån kommer förevigt vara väldigt varierat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.