Holmlund kapar domare – utan att ha sett matchen

Umeås förra kommunalråd Lennart Holmlund är känd för att vara en frispråkig man och nu tycker han till om domarstandarden – och det rejält.

Björklöven stod för en mirakelvändning i lördags men när Löven låg under med 0-1 rann bägaren över för Holmlund trots att han själv inte var på plats. Följande skrev han mitt under brinnande match, på sin blogg på VK.se:

”Hockeydomaren från Luleå en katastrof. Såg att han dömer Umeå idag och då förlorar Löven helt säkert, så i VK,s rapport från matchen att han tog en utvisning i slutet av perioden.

Nu är jag inte där i eftermiddag och följer travet men jag har sett Pierre Schilken från Luleå och han är Sveriges sämste allsvenska domare och läser man tidningsreferaten från där han dömer då delar man min bedömning. Svensk ishockey har inte råd med så dåliga domare. När jag lägger ut den här har Västerås tagit ledningen efter att ha gjort 1-0 på den utvisning som publiken blev förbannad på.

Däremot leder Björklöven utvisningarna med 2-0 och så blir det med den här domare och jag är säker på att han ger några kompensationsutvisning när förlusten är klar. Svenska ishockeyförbundet måste byta ut Schilken för med en sådan domare försvinner ishockeyns sponsorer.”

Domarstandarden har så länge hockeyn funnits varit ett diskuterat ämne och jag har själv varit domare. Men vad tycker ni läsare, är Holmlund helt ute och cyklar? Vad tycker ni om domarstandarden i årets allsvenska? Och vad tycker ni förbundet kan göra för att eventuellt förbättra den?

Etiketter: ,

16 kommentarer

  1. Mange

    Han har rätt. Men en förklaring är också att spelet går fortare och att nivån för vad som är tillåtet har skärpts, vilket gör att domarna inte hänger med.

  2. Lars H

    Schilken är ingen bra dommare på allsvensk nivå. Han klarar inte av allsvenskt tempo. Vid den diskuterade utvisningen var det i vanlig ordning felaktig utvisningsorsak om det överhuvudtaget skulle vara utvisning. Missar solklara utvisningar hela tiden. Tar oftast extremt sena beslut när han beslutar sig för utvisning.
    Men nu är jag lekman i då jag aldrig dömt ishockey själv så du som gammal dommare ser kanske saker på ett annat sätt.

  3. Ove

    Schilken är ingen bra dommare. Missar solklara utvisningar sen oftas blir det kompensation , det är svagt.Jag håller med Holmlund som dom flesta som var på den sista matchen.

  4. Stefan

    Kollade AIK-Vita Hästen på Viasat för ett tag sedan….hade inte kollat länge förrän publiken skanderade ”skandal skandal domarskandal”, vem som dömde, Schilken såklart! Nu har jag sett väldigt lite Löven live den här säsongen men följer varje match på VK´s liverapportering och det har man ju förstått att Schilken står oerhört lågt i rang Umeå….å andra sidan kan jag inte tänka mig att han är populär någonstans!!

  5. Simon

    Domar nivån i allsvenskan ligger under all kritik. Dom som ligger bra till i serien får oftast en bra domare medans vi som spelar livsviktiga matcher för att hålla oss ovanför strecket får såna som schilken och lyth. Sämre domare finns nog inte i Sverige, Lyth har inget spelsinne över huvudtaget, stirrar puck värre än spelarna och missar alltid flera utvisningar, medans dom han väl tar är såna som en vanlig domare aldrig skulle ta.

  6. Coachen

    Oavsett domarens namn så tycker jag nog det är olämpligt att en domare alltför ofta dömer vissa lag, ex.vis i Schilkens fall. Domare,spelare, ledare, publik skapar nån form av relation om en domare dömer frekvent och det leder kanske inte till något bra, vilket det inte gjort i det här fallet. Även om det skulle vara en toppdomare som alla är nöjda med över tid, så är det nog inte så bra att denne dömer alltför frekvent av samma anledning. Sedan kanske Schilken inte är den allra bästa i allsvenskan, men problemet som jag ser är generellt och det som nämnts. Jag har sett klart sämre domarinsatser än den i ladan i lördags så det var inte Schilkens sämsta iaf 🙂

  7. B-G Wikström

    Domarna har ett mycket svårt jobb. Dessutom är nog Allsvenskan den svåraste serien att döma i, för du är ensam huvuddomare och tempot är mycket högt. Faktiskt enklare i Elitserien för där är det ju 2 huvuddomare.
    Vad kan man göra ? Ja jag tror att förbundet måste vara mycket mer aktivt i att rekrytera många unga som är på väg att sluta som spelare. Skapa en positiv atmosfär i hur det hur det är att vara domare.
    Bättre utbildning bland alla lag och ledare om domarens roll.
    Tror också att man på sikt måste ha 2 huvuddomare i Allsvenskan. Det är ju ett gigantiskt problem att nivån på domarna är så enormt olika. Vissa saknar all spelkänsla, kanske beroende på att det går för fort för dem. Men, med en till domare som stöd på planen är ju chansen att det ska gå bra betydligt större.
    Tycker faktiskt lite synd om de domare som anses vara så dåliga. Deras misstag slås upp stort också, medans ”bra” domare kan göra misstag utan alltför mycket protester.
    Jämför med spelare. Mats Lavander är ju en katastrof men trots det så får han inte så mycket skit/ kommentarer från supporters, just för att han har ett sånt gott rykte. Vem som helst som hade spelat som honom hade ju blivit totalsågad varje match, och i varje kommentar.
    Apropå 2 domare : Det finns mycket pengar i Allsvenskan, nog måste det räcka till att ha fler domare på matcherna ?
    Jag förstår att det kanske inte finns tillräckligt många bra, så därför : börja med rekrytering nu ! Men som sagt : inför 2 huvuddomare i Allsvenskan. Är säker på att de ”sämre” domarna skulle få ett bra stöd av varandra !

  8. rce

    Han har ju rätt käre Holmlund. Schilken är så hiskeligt dålig. Än så länge vet jag inte om jag sett honom göra en bra match, tror inte ens jag sett honom göra en okej insats. Man får magsår redan innan matchen börjar när denne herre ska döma.

  9. putte

    Holmlund är Holmlund, har alltid varit, och kommer alltid att vara Holmlund. Med det sagt håller jag ändå med i sak angående Schilken, och domarstandarden i HA i stort. Det har gått så långt att jag knappt ser en hemmamatch längre, sedan jag i höstas bestämde mig för att inte gå på en enda match där antingen Schilken eller Lyth dömer. Tjurig? Javisst! Men dessa två tar all glädje ur hockeyn för min del, oavsett om Löven vinner eller inte, oavsett om deras fullständiga avsaknad av spelkänsla drabbar Löven eller motståndarlaget. Sila mygg och svälja finlandsfärjor? Noll koll, hänger inte med och borde helt ärligt ägna sig åt något mer passande, typ ordningsvakt på krogen, eller kanske flippa burgare nattetid på något hak…

    Nä, någonting måste göras, och det NU!

  10. stefan

    Det holmlund och många andra gör med att såga domarna stup i ett gör rekryteringen bara blir ännu svårare.. sverige står i överlag väldigt högt upp i kvalite på domarna jämfört med andra länder enligt de spelare /domare jag pratat med som varit och spelat i andra länder.. sveriges problem är återväxten och rekryteringen då inga vill vara domare för att man får bara skit och spott och spä oavsett vad man gör. Att vara domare är det mest otacksamma man kan vara. Jag har provat.. att bli hotat och hatat är inget jag vill ha i min varda. Idrottssverige och framförallt hockeyn måste ta tag i det problemet.. domarna måste få slippa hat behandlingen! Den hjälper verkligen inte återrekryteringen.. och då kommer standarden verkligen inte att höjas om man inte tar tag i detta problem! Jag vet otaliga som slutat /tackat nej till att vara domare för att man inte vill utsätta sig för det hat man får! Där har du problemet och inte individa domare! Du om någon borde veta det!!

  11. Viktor

    Lennart Holmlund har helt rätt angående Pierre Schilken. Schilken som så många här uppe i kommentarsfältet har skrivit hänger inte med i HockeyAllsvenskans tempo och sen har han inte spelsinnet för Allsvenskan det går för fort för han.
    Den situation jag tänker på mest i matchen mot Västerås det är att han tog ut Mark Hurtubise jag stod på ståplats såg väldigt bra situationen Schilken på andra sidan han kunde inte sett eller uppfattat situationen där. Hurtubise var ute efter pucken då slänger sig Jonas Fransson i Västeråsmålet och då höjer han armen HELT felaktig utvisning. Inte konstigt att hela ståplats blir vansinnig på den utvisningen när vi står perfekt i den situationen.

  12. Staffan Dahlberg

    Det blir att höja domarstandarden med att utveckla skridskoåkningen för domare samt linjemän ..

  13. Mangan

    Att inte vara på plats men ändå uttala sig så kraftigt drar ett löjes skimmer över Holmlund helt klart. Att domarnivån sedan är låg i HA är knappast något nytt så att gå så långt att skylla Lövens förluster på Schilken och Lyth (som är de två som dömmer Löven i särklass mest) är verkligen att ta i. Bara loosers skyller ifrån sig på andra. Vinnare är ödmjuka och tar ansvar. Tyvärr finns det fler förlorare än vinnare i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.