Löven går lottlös

Fick genast in frågor efter att jag skrivit om Lucas Wallmark har skrivit kontrakt med Carolina gällande om Björklöven kommer att få några pengar för detta. Svarat på den frågan är nej, noll och ingenting kommer att trilla in på Lövenskonto.

Det nya NHL-avtalet gör att det är bara klubbarna som spelarna har spelat i de fyra senaste åren som får dela på kakan. För att vara exakt ser avtalet ut enligt följande:

* För varje spelare som går från spel i Sverige till NHL utgår en ersättning för 240 000 dollar. Överstiger antalet 10 får man i stället 325 000 dollar per spelare efter det. Summan slåss ihop och delas så man får en ny summa per spelare.
* Sen betalas summan ut beroende på hur många av de senaste fyra åren spelaren spelat i klubben, 25 procent per år.
* När en spelare går via någon nordamerikansk juniorliga eller liknande, får hans senaste svenska klubb en fast summa på 25 000 dollar.

Det betyder att Luleå och Skellefteå får 120 000 dollar var.

Tidigare var det så att moderklubben alltid fick ett utbildningsbidrag när en spelare gick till NHL, men de tiderna är över. Så alla småklubar som Lycksele, Vännäs, Teg som tidigare fått, i deras mått mätt, stora summor när de har lyckats fostra en NHL-spelare, får nu kämpa vidare för att överleva, medan de rika klubbarna blir allt rikare – helt jä… sjukt om ni frågor mig.

6 kommentarer

  1. Tompa

    Även om jag är Skellefteå AIK:are så tycker jag det är bedrövligt att inte moderklubben får ersättning när spelare skriver NHL-kontrakt.

  2. Jimmy

    Vi fick väl inga pengar för Gustaf Olofsson heller? Kommer inte ihåg varför men även de kändes konstigt för hans ungdomslag var ju trots allt Löven.
    Tycker de är tragiskt att Skellefteå och Lule får den summan.. Man borde åtminstone kunnat ha med Löven så 3 lag kunnat dela på det.. Först tar skellefteå vår största talang sen så får dom massa pengar sen.. Bittert minst sagt med tanke på hur många miljoner dom har på banken, samma gäller Luleå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.