Bloggkrönika: ”Ett intressant bygge”

Det blev ingen seger mot Modo i den tredje träningsmatchen, men trots det kan vi konstatera. Björklöven anno 2015-16 är onekligen ett intressant bygge,

Idrotten är svart och vit. I paus mellan andra och tredje hade jag skrivit ett utdrag till en krönika som jag sedan fick kasta det mesta av i papperskorgen.

Nu förlorade Björklöven med 3-4 efter straffar mot Modo. Det overkliga facitet 3-2 e.str mot Skellefteå, 5-1 mot Asplöven och en seger mot Modo fick sig en tagg i kanten.

Det går att prata om en kollaps i tredje perioden, men sanningen är att den totala, väldigt jämna matchbilden kom i kapp Björklöven. Ett logistik resultat sett till 60 minuter var ett kryss,

¤ ¤ ¤

Inga medaljer delas ut på försäsongen, resultaten här spelar absolut ingen roll när säsongen går mot sitt slut i vår.

När vi har det sagt så kan vi kika på vad vi har sett istället som har betydelse.

Daniel Johansson har som ny sportchef genomfört en helt sjuk jävla silly season.

Kevin Lindskoug är kvar.

Kollega Åström berättade om Lindskougs SHL-klausul i våras.

Jonatan Bjurö som i fjol var i Västerås kommer att spela i SHL för Modo i år, likaså Lars Volden, Rögle, Pontus Sjögren, Malmö,

Johan Gustavsson, Fröunda (Lägre ligor i USA) och Patrick Galbraith, Karlskrona. Ingen av dessa är min värld bättre målvakter. Visst, Kevin släppte in tre mål i tredje perioden och tre i straffläggningen på tisdagen, men det var ett olycksfall i arbetet. Innan det stod han för återigen en fenomenal insats med ett par blodiga räddningar och överglänste Bjurö med klarhet.

Sedan har Johansson, om vi ska se till starten av i fjol lyckats byta Karl-Johan Lundström, Per Hållberg, Johan Mattsson Jonathan Harty, Acke Hellström, Patrik Nevalainen, Linus Boström, Mark Hurtubise, Emil Lundberg, Mathias Trygg mot:

Jonas Emmerdahl, Kalle Ekelund, Mike Banwell, Lukas Ekeståhl-Jonsson, Andreas Ollikainen, Per Edblom, Fredrik Hetta, Gustav Grundström och Alex Hutchings. Dessutom enligt mina källor för i stort sett samma pengar.

Bara Mark Hurtubise i fjol kostade en Alex Hutcings, en Fredrik Hetta och en Kalle Ekelund i fjol enligt mina källor.

Kika på det lite och fundera….

Vad har vi då sett bland nyförvärven?

Lukas Ekeståhl-Jonsson. 19-åringen fick inget nytt kontrakt av Modo och jag kan inte förstå det. Vilken pick-up av

Johansson. Trots 47 poäng (7+40) på 45 matcher i SuperElit ville ingen varken i SHL eller i NHL-draften plocka upp honom.

Jepp han är bara 1,79 lång och 74 kilo tung, men det måste gå att se igenom det.

Jonas Emmerdahl dumpades av Västerås sportchef Nicklas Johansson, men har varit suverän så här långt.

Per Edblom var det huggsexa om i fjol när Leksand ville bli av med honom. Nu hamnade han i Löven, enligt samma källor med kraftigt sänkt lön jämför med SSK i fjol. Vilken värvning. Klass, rakt igenom.

Kalle Ekelund ratades i Karlskronas SHL-bygge och var en perfekt värvning i transformationen av hur Björklöven utvecklat sin hockey, men mer m det senare.

Naturligtvis finns det mycket som ska klaffa. Mikel Banwell och Alex Hutchings (trots hans otroliga direktskott) är jag fortfarande osäker på även om båda varit klart godkända så långt. Ska jag gissa något så är det succé för Hutchings, lite småflopp för Bawell. Vi får se. Även Andreas Ollikainen har jag dålig koll på än så länge och Fredrik Hetta har varit osynlig så långt, men det är bara att konstatera att Daniel Johansson trollat med knäna.

¤ ¤ ¤

Om jag ska säga något om tisdagens match, som jag såg över webb-tv från Stockholm, så är det några saker.

Låt oss börja med att slå in en öppen dörr.

Björklövens powerplay är fantastiskt. Och då har laget inte börjat träna powerplay än, men som jag ser det handlar det om att laget kryllar av individuell skicklighet.

Det är rörligt, snabbt, skottvilligt och som ett rinnande vatten. Det är så många som imponerar att det inte ens är värt att nämna namn, men en av de som imponerat mest är Tommy Wargh. Därför känns det tragiskt med Warghs skada.

Nu är det oklart hur illa det är, Björklöven kommer att klara sig utan Wargh, men så oerhört tråkigt för Tommy som har så stor potential, men bara fått ut den i portioner i Löven så långt.

Modo inledde matchen klart starkast och efter 10-12 minuter funderade jag på om Björklöven skulle ta sig ur egen zon över huvud taget, men när sedan 1-0 pangades in i powerplay och 2-0 av Quist efter en rejäl bjudning av Oskar Hedman växte Löven och tog över. Storebror blev lillebror och det verkar vara ett tema just nu.

Sedan kom tredje perioden där Mods tyngd med NHL-meriterade spelare och en trupp som är på en annan ekonomisk planet lös igenom, men på det hela totalt sett var det en jämn match mellan två lag i olika världar.

¤ ¤ ¤

Om vi kort ser till den hockeyn Björklöven spelar så skulle jag vara lyrisk som ett fan på läktaren. Visst vinna är allt, men ishockeyn är offensiv, finurlig, fartfylld och underhållande.

Var ska det här leda frågar sig många. Ja, vi är väl en 60-70 matcher från att svara på det slutgiltigt, men det råder inget tvivel om att Daniel Johansson byggt något oerhört intressant. Det ska bli riktigt kul att åka med på resan.

Den fortsätter på fredag i Örnsköldsvik.

8 kommentarer

 1. Vecchi

  Bra krönika !!! Pp ser overkligt bra ut och ikväll dessutom mot SHL motstånd i form av Modo som i långa stunder inte hängde med när Edblom å Co höll låda . Lukas är grym som offensiv back och emmerdahl och kalle ser bra ut , håller dock inte med dig om Banwell – han ser otroligt stabil ut i defensiven . Tycker att baksidan ser rejält mycket bättre ut i år trots att Acke tog chansen i Örebro .

  Edblom , Öhman bästa FW ikväll , + även till NJ och Grundström .

  Hoppas på en rolig sässe !!!

 2. mot SHL

  Osäker på Hutchings? Tycker han varit en av de bästa varje match nu. Snabb, jobbar hårt över hela banan, grym spelförståelse och så självklart ett bra direktskott. Att han dessutom nästan alltid är perfekt placerad i offensiv zon gör inte saken värre precis. Ett fynd i mina ögon!
  Banwell däremot är jag osäker på än så länge, men helt klart en uppgradering mot Nevva eller KJ.

  • tjot80

   Enda orosmolnet med Hutchings är ju att han varit på is hela sommaren, så han SKA se mycket bättre ut än andra och imponera. Men jag ändå han kommer vara en ledande spelare som gör 40+ poäng

 3. Coachen

  Ser riktigt riktigt bra ut med en bredare spets och större och genomgående bättre backar (förutom Acke) i år. Om jag fick önska skulle jag vilja se lite rappare och distinktare spel i egen zon ibland, blir lite småfippel, misslyckade rensningar och press från motståndaren direkt på det. Vi får inte ut pucken ibland och borde kanske göra det lite enklare mot bättre motstånd. Frågan är om vi behöver en till back nu beroende på graden av Warghs skada? Summerat så är man ju grymt spänd på hur säsongen kommer att bli!!

 4. Molle

  Bra skrivet! Lagbygget ser mycket bra ut. Många skickliga spelare.
  Oroande dock med Wargh, Wargh och Emmerdahl har varit det bästa backparet hittills.

  • Enrico

   Vet du vilka pengar han vill ha? Vi får en AHL-meriterad back i 25-årsåldern för dom pengarna och du vill ha en glappkäft med utgånget bäst-föredatum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.