Jonsson: ”Tycker att vi hittat något”

Björklöven inledde med defensiven tidigt på försäsongen, men på senare tid har offensiven hamnat i fokus. Bloggen tog ett snack med Tommy Jonsson om powerplay, offensiva positioner och lagets formationer.

För andra träningen i rad nöttes det offensiva spelet på plats i anfallszonen. Dessutom har laget kört ett teoripass på samma tema, men vad är det egentligen Tommy Jonsson vill få till?

– Det vi nöter är positioner, var jag vill ha spelare i olika sekvenser, hur vi ska komplimentera varandra i offensiv zon. Det blir lite konstlat när man nöter sådana här övningar när motståndarna vet exakt hur du vill göra, men det kommer att sätta sig. För mig är det inte så viktigt att centern kommer högt eller långt utan det handlar om en totalspridning där man täcker upp för varandra och utnyttjar ytorna för att vara ett hot hela tiden. Vi ska spela med mycket rörelse och vara jobbiga att möta på det sättet.

Sedan har powerplay nöts ett par gånger den senaste veckan och så även på tisdagen. Där börjar formationerna ta form. På träningen på tisdagen spelade Björklöven med Palmebjörk, Öhman, Huchings, Edblom och Andersson i den ena powerplay-formationen och Karlsson, Quist, Hetta, LEJ, Meagaard-Scheel i den andra (Alltså inte Lucas Sandström som det påstods direkt efter träningen).

Alltså spel med fyra forwards och en back. Något Tommy Jonsson gillar.

– Det beror på vad man har för material, men jag har alltid spelat så (med fyra forwards) och jag tycker att vi har ett material även för att göra det i år. Det kan komma att förändrar, vi kan komma att byta ut någon pjäs, men vi börjar så här allafall och ser hur det fungerar.

Hur har det varit att sätta ihop formationerna i powerplay?

– Det har känts jättespännande att sätta ihop PP. Vi har många kreativa spelare och många olika typer av skils och då är det betydligt roligare än annars att formera powerplay.

Jobbar du med en uttalad förstaformation eller med två som har samma speltid?

– Jag brukar köra på två formationer, men där den ena spelar lite mer så en förstaformation. Vi kommer även framöver att installera en tredje powerplayformation. Får du väldigt mycket PP under en match kan laget hamna i obalans speltidsmässigt. Om du till exempel får en femma och en två på kort tid. Det är för mycket att nöta på två kedjor. Det kommer kanske aldrig hända eller så gör det så, men vi kommer att sätta en tredje formation, men den är som en backup.

I två matcher i rad har laget spelat med i stort sett samma formationer. Något Jonsson bekräftar kommer att vara ett faktum även mot Timrå. Bortsett från att Gustav Grundström flyttas till bänken och att Nicklas Johansson kliver in i fjärdelinan. Laget åker med sju backar där Hampus Falk blir extraback. Så här ser Jonsson på formationerna i nuläget.

– Vi tycker att vi har hittat något. Det finns fundament i varje kedja som jag gillar och då kommer vi att fortsätta låta de spela tillsammans. Jag vill inte testa runt om jag har något som fungerar. Sedan är inget skrivet i sten, men jag gillar det vi fått ihop så här långt.

Efter två matcher med SHL-motstånd väntar allsvenskt motstånd igen i form av Timrå. Så här ser Tommy Jonsson på det.

– Framförallt är det så att när allsvenska lag möter SHL-lag är det enklare inställningsmässigt. Visst, nu gjorde vi en bra match mot Asplöven, men det gäller att vi har samma inställning som vi haft de senaste två matcherna. Det ska vi ha oavsett motstånd. Det handlar om att vara beredd på uppgiften. Det lär vara lika och kanske till och med mer intensitet i den här matchen.

Hur bra koll har du på de allsvenska lagen?

– Jag har inte mycket koll alls. Det är därför det är så svårt att säga var vi står just nu. Även om jag skulle haft koll så har så många lag förändrat så mycket att det ändå är svårt att säga. Vi får skapa oss en uppfattning när vi mött lagen Sedan får jag höra mig för. jag har kontakter som mött många lag som jag får bilda mig en uppfattning så att jag får en liten vink

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.