Matchdag – Västerås borta

Tredje matchen på Björklövens bortaturné. Serieledande Västerås står för motståndet. Tuffast tänkbara motstånd, men kanske är det bra. Inget att förlora för en gångs skull.

Det ska dock sägas helt klart att Västerås i ABB Arena Nord inte varit någon lek för Björklöven.

Senaste matcherna har slutat 4-0, 5-3, 5-2. Över huvud taget har Björklöven bara vunnit en av de senaste nio matcherna mot Västerås oavsett hemma eller borta.

Västerås är dessutom så här långt seriens bästa lag.

De vann serien i fjol, har behållit stora delar av truppen, Efter 16 matcher ståtar de på 13 segrar och 3 förluster om vi inkluderar straff/förlängninsmatcher.

De har släppt in minst antal mål av alla lag med 31 stycken och är trea framåt med 49 mål, bara AIK och Karlskoga är värre.

Just nu har de vunnit tre matcher i rad. 6-2 mot Almtuna, 4-2 mot Timrå och 1-0 mot Vita Hästen.

Västerås är en maskin den här säsongen som har starka lagdelar och otroligt få svagheter. Är det något så är det att de saknar offensivt skickliga backar, men då det har en sån absolut spets på forwardssidan så har det inte spelat någon roll så här långt.

Ser vi till spelet så har Västerås ganska lite puck för att vara en serieledare. De spelar snarare en disciplinerad misstagsminimerande hockey där de är oerhört tunga att möta, vilket också avspeglar sig i vikten då laget har högst snittvikt på 90.0 kilo av alla lag i serien. Laget är också det lag som tacklas tredje mest av alla i serien. De har delat ut dubbelt så många tacklingar som Björklöven så här långt.

 

Enligt sportchef Niklas Johansson är laget byggt för att klara av att möta ett SHL-lag i ett eventuellt kval och det säger något om vad klubben vill den här säsongen.

Laget: 

Oklart fortfarande med Brock Trotters medverkan, men i övrigt samma lag som senast. Nicklas Johansson och Andreas Ollikainen är skadade.

Målvakter:  Kevin Lindskoug (Christoffer Hällberg)

1:a femman: Tommy Wargh, Stefan Andersson – Lucas Sandström, Stefan Öhman, Jon Palmebjörk
2:a femman: Lukas Ekeståhl-Jonsson, Mike Banwell – Felix Maegaard-Scheel, Pär Edblom, Jesper Thörnberg
3:a femman: Kalle Ekelund, Jonas Emmerdahl – Alex Hutchings, Kim Karlsson, William Quist
4:e femman: Rasmus Edström – Gustav Grundström, Viktor Ekeståhl-Jonsson Fredrik Hetta
Extra: Mats Lavander

Joker: Brock Trotter

Mina nycklar till seger:

¤ Disciplin! Möter du seriens bästa powerplay går det inte att ta några dumma utvisningar.

¤ Power-Play! I fem mot fem spelet kommer det att vara tufft mot Västerås, men Björklöven har ett riktigt bra powerplay. De måste bara sätta dit lägena också.

¤ Noggrannhet! Spela hellre enklare och undvik misstag. Björklöven måste minimera allt de bjuder motståndarna på just nu. Speciellt mot Västerås..

Sagt från Lövenhåll:

– Vi måste se till att inte hamna i någon offerroll. Det finns inget lag som kommer att bjuda oss på något för att vända det här. Det är bara vi som kan göra det. Vi visar upp spelmässigt mycket som är bra just nu även om resultaten inte kommer. Vi måste fortsätta med det, men sen komma in ännu mer på mål, se till att ha trafik hela tiden, säger Tommy Jonsson och konstaterar:
– På ett sätt kan det vara skönt att möta just Västerås. Vi kommer inte att ha något favoritskap och kan bara gå ut utan att känna någon sådan typ av press, men självklart behöver vi en seger lika mycket oavsett vem vi möter..

Noterbart om Västerås:

¤ Västerås tappade inför säsongen Dustin Johner som gjorde bisarra 17 PP-mål i fjol. Trots det har laget seriens bästa powerplay i år igen med 29.09 procent. Bästa spelarna i powerplay har Fredrik Johansson med 9 (3+6) poäng och Jan Urbas 6 (3+3) poäng varit. Då har största vapnet i powerplay Jeremy Williams inte riktigt kommit igång än. Han har ”bara” gjort två mål i powerplay så här långt.

¤ Totalt i interna poängligan är det Fredrik Johansson 14 (4+10) poäng som toppar före Jan Urbas 13 (7+6) poäng och Jeremy Williams med 12 (8+4) poäng.Fredrik Johansson som gör sin nionde säsong i Västerås har aldrig gjort mer än 33 poäng och bara varit över 25 två gånger i karriären så det är en riktig supersäsong han har på gång. Dessutom var Fredrik Johansson för ett par år sedan nära att sluta med hockeyn. Han var skadad i två år och spelade bara sju matcher säsongerna 11-12 och 12-13.

¤ Västerås värvade inför säsongen NIklas Lihagen från Karlskrona. Centern som spelade en match för Björklöven 13-14 spelade 12-13 upp Örebro till SHL, 13-14 spelade han upp Vita Hästen till Allsvenskan och 14-15 tog han Karlskrona upp till SHL. Det är alltså Lihagen du ska värva om du vill gå upp.

¤ Trots att Västerås leder serien ligger de bara nio i ligan för lagen med mest puckinnehav. När det gäller tid i motståndarnas zon är Västerås bara på åttonde plats.

¤ Västerås har fortfarande inte förlorat en enda match där de haft ledningen efter första perioden. De har dock inte vunnit en enda match där de legat under efter en period.

¤ Målvakten Jonas Fransson hade en riktig skitsäsong i fjol och bänkades i förmån till Jonathan Bjurö under fjolåret, men är nu tillbaka och med 93.01 i räddningsprocent och 1.96 insläppta per match är han fyra i serien. Fransson själv var väldigt öppen med att han tyckte själv att han varit dålig förra säsongen och att det berodde på att han själv inte tränat tillräckligt hårt. Nu sista året på sitt kontrakt är han mer motiverad än på länge sa han i en intervju inför säsongen.

¤ På skadefronten saknar Västerås just ovan nämnde Fredrik Johansson. Han skadade handen på en träning för en vecka sedan och har missat tre matcher. Han blir borta i tre veckor, men så här långt har VIK klarat sig bra utan honom.

Sagt från Västerås-håll:

– Det är ett bra lag med mycket individuell skicklighet, men som inte fått det att kugga i på slutet. Vi förväntar oss att det är en mycket laddad och svår motståndare som väntar. Vi är tvungen att göra en bra prestation för att vinna. Vi måste vara professionella och vara beredda att tävla, säger tränare Martin Filander till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström roddar eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Västerås och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.