Så blir Trotter spelklar

Björklöven väntar just nu på beskedet om Brock Trotter blir spelklar eller ej till matchen mot Västerås. Så, vad är det egentligen som styr när en spelare blir klar.

För att få en spelare spelklar för ett lag så gäller grundreglerna.

1. Du måste får spelaren klar rent ishockeymässigt. Alltså svenska ishockeyförbundet och dne förra klubben ska godkänna övergången. Detta brukar gå att ordna väldigt snabbt och är sällan något problem om det inte finns någon tvist mellan spelaren och den förra klubben ekonomiskt.

2. Om spelaren kommer ett EU-land kan han jobba (spela) i Sverige i tre månader utan arbetstillstånd. OM spelaren kommer från ett icke-EU-land måste den ha ett arbetstillstånd för att få spela i Sverige.

Vad gäller då för att få ett arbetstillstånd:

För att få tillstånd ska:

du ha ett giltigt pass

du spela i lägst division 1 för herrar eller riksserien för damer.

du träna i lägst division 1 för herrar eller riksserien för damer.

du ha ett skriftligt kontrakt med en klubb eller förening i Sverige som är ansluten till Riksidrottsförbundet

du erbjudas en lön på minst 14 300 kronor/månad före skatt

du ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring som överensstämmer med vad som är brukligt inom din idrott och nivå

Riksidrottsförbundet intyga att din anställning är av väsentlig betydelse för idrottsgrenens positiva utveckling.

¤ ¤ ¤

Om du nu uppfyller dessa krav då ska du lämna in:

En ansökan till migrationsverket samt  kopior av de sidor i ditt pass som visar personuppgifter, foto, namnteckning, passnummer, utfärdandeland, giltighetstid och om du har tillstånd att bo i andra länder än ditt hemland. Om ditt pass är på väg att gå ut bör du förlänga det eftersom du inte kan få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt samt kontraktet som både din klubb i Sverige och du själv har undertecknat.

Hur lång tid tar då detta

Enligt migrationsverkets hemsida tar det 7-14 dagar att få ett arbetstillstånd klart.

När du väl får beskedet skickas det med post. Därför gäller det att ligga på och be migrationsverket maila tillståndet när det är klart. Annars får du vänta en extra dag eller om det är över en helt tre extra dagar.

Sedan hjälper det om du har bra kontakter på migrationsverket. Naturligtvis skulle myndigheten aldrig erkänna det, men idag har det tagit 10 dagar för Brock Trotter att bli spelklar sedan han skrev på för klubben. Växjös Adam Burish blev t.ex. spelklar på sex dagar. Han värvades samtidigt som Trotter och spelade nu i helgen. Det gjorde inte Trotter.

Det ska dock sägas här att migrationsverket blivit duktiga på att inte låta samma handläggare sköta samma förening i olika ärenden för att inte skapa en relation, men självklart har en erfaren och van sportchef när det kommer till att värva icke EU-spelare en fördel jämfört med en orutinerad.

Det finns vägar att gå runt detta system också. Då kan ta in en spelare på två veckors provspel. Då kan ärendet snabbabehandlas och sedan när prövotiden går ut kan du ansöka om förlängning av tillståndet. Under tiden förlängningen behandlas får spelaren spela. Jag har en kompis som arbetat som sportchef. Han fick en gång en spelare spelklar på 24 timmar med den prövometoden.

5 kommentarer

 1. Canoah

  Det är helt obegripligt hur vi inte lyckas få Trotter spelklar till matchen. Växjö lyckas men inte vi. Varför, skulle jag vilja fråga Dalle

 2. Söderlöv

  Gustav, tänk på att det kan ha varit så att Burish och Trotter lämnade in sina ansökningar om arbetstillstånd på olika dagar. Ponera att Burish lämnade in den direkt då han blev klar, medan Trotter väntade någon dag – och därmed drog handläggningstiden över en arbetsdag (således missade han spel i helgen, men blev klar för spel första dag arbetsdagen därefter). Ha även i åtanke att handläggningstiden kan skilja någon dag baserat på vilken tillståndsenhet/sektion på Migrationsverket som prövar ansökan. Tack annars för ett bra inlägg!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Du har rätt, det finns en massa saker att ha i åtanke och många faktorer som avgör när ett ärende blir klart, men jag bara redovisar vad som är offentlig fakta.

 3. Söderlöv

  Gustav, missförstå mig inte, jag kritiserade inte ditt inlägg, och du presenterar precis som du säger offentlig fakta – fram tills det att du nämner att det ”hjälper om du har bra kontakter på migrationsverket”. Där påstår du att en utomstående person kan påverka ärendehanteringen hos en svensk myndighet – alltså ett påstående, inte i fakta i sak. Just därför kände jag mig tvungen att skriva mitt inlägg för att klargöra att handläggningstiden varierar beroende på när ansökan lämnas in och av vilken enhet på migrationsverket som den behandlas av – snarare än att utomstående personer påverkar myndighetens hantering av ärenden (vilket givetvis inte får eller ska ske). Jag tror i det här fallet inte att det var sportchefes påverkan/fel som gjorde att Burish blev klar för spel till helgen medan Trotter inte blev det. Jag uppskattar dock inlägget i övrigt och att du klargör för läsarna hur ärendet hanteras hos Migrationsverket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.