Matchdag – Asplöven hemma

Lövhögskampen som de kallar matchen uppe i Norrbotten väntar ikväll. Eller som det sägs i Umeå, Björklöven tar emot Fejklöven. Hur som helst nästan kräver alla en seger mot seriens sämsta bortalag.

Asplöven är utan tvekan Hockeyallsvenskans ojämnaste hockeylag. De har besegrat Tingsryd med 6-0, förlorat mot Leksand med 1-6, förlorat mot Sundsvall med 3-4 och ja även vunnit mot Leksand med 4-1. Ja det är lite som i filmen Forrest Gump ” Life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get”.

Nu kommer Asplöven närmast från 4-1 mot Leksand, 3-6 mot Västerås, 4-3 mot Mora, 3-4 mot Sundsvall. Ja, ni ser. En salig röra av resultat och insatser.

Asplöven har sparkat två spelare under säsongen, Kyle Jean och Johan Porsberger och ligger på 11:e plats i tabellen.

Att de ligger där är inte så skumt med tanke på att de har seriens troligen minsta budget och att det är makalöst svårt att ersätta värvningarna av John Henrion och Jacob Lagace som gjorde succé i fjol.

I mötena lagen mellan har historiskt Björklöven haft lätt för Asplöven i Umeå och Asplöven lätt för Björklöven i Haparanda, men under fjolårssäsongen vann Björklöven båda matcherna i Haparanda efter förlängning, båda gångerna efter upphämtningar. Senast lagen möttes i Luleå var Björklöven på väg att hämta upp 0-3, men föll tillslut med 2-4.

Ser vi till historiken så brukar matcherna bli målmässigt täta. Bara två gånger någonsin har ett lag vunnit med mer än två mål och 5 av de 7 senaste mötena har avgjorts med ett måls marginal.

Laget: 

Andreas Ollikainen och Fredrik Hetta är långtidsskadade. Rasmus Edström är på väg tillbaka, men inte spelklar. William Quist är åter i laget och Tommy Jonsson stuvar om en del i femmorna samt bänkar Mike Banwell.

Så här ser de laget ut.

#47 Kevin Lindskoug – (#33 Christoffer Hällberg)

#42 Emil Wikström – #57 Stefan Andersson

#4 Jonas Emmerdahl – #8 Kalle Ekelund

#86 Tommy Wargh– # 16 Lukas Ekeståhl-Jonsson

#24 Mike Banwell

#28 Lucas Sandström – #6 Kim Karlsson – #10 Jesper Thörnberg

#7 Brock Trotter – #74 Stefan Öhman – #90 Alex Hutchings

#22 Nicklas Johansson – 15 Pär Edblom – #54 Felix Maegaard-Scheel

#19 William Quist – #26 Victor Ekeståhl-Jonsson – #34 Jon Palmebjörk

#11 Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Matchbilden. Möter du Asplöven måste du vara försiktig att inte dras med i deras matchbild. Får Asplöven bestämma blir det hela havet stormar, utvisningar åt alla håll, spelvändningar och chanser åt höger och vänster. Det blir lite lott. Björklöven vill ha en mer kontrollerad matchbild, hålla nere antalet tidiga spelvändningar mot sig och etablera sig i anfallszonen. Det gäller att inte dras med i Asplövens spel.

¤ Presspelet. Mot Mora var presspelet vansinnigt hårt, Det gjorde delvis att Löven gick bort sig ett antal gånger, men också att laget var slutkört i tredje. Det gäller att hitta en balans och inte bli ett långt lag i den här matchen.

¤ Special Teams. Det blir alltid många utvisningar hur du än gör i matcherna mot Asplöven. Det är nästan som mot BIK, inte riktigt, men nästan. Därför blir spelet i box och powerplay oerhört viktigt..

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi går in för inget annat än att vinna. Det känns som att vi är i en bra form och har bra statistik senaste tiden. Vi ser verkligen fram emot matchen. Nu jävlar kör vi, säger Markus Åkerblom till klubbens hemsida..

Noterbart om Asplöven:

¤ Bästa poängplockare i Asplöven är snidaren Simon Olsson med 18 (7+11). Olsson är också bäst i powerplay med 8 (3+5) poäng. Bakom Olsson har vi Sebastian Dyk 17 (7+10) poäng och Scott Macaulay 17 (7+10) poäng.

¤ Asplöven är ett av seriens sämre lag i powerplay och boxplay. De är 10:a i PP-statistiken med 15.09 i procent och 9:a i boxplay med 81.44.

¤ Asplöven är seriens sämsta lag på bortaplan. De har bara åtta poäng på tolv matcher och inte vunnit en enda match under ordinarie tid på bortais.

¤ Ronan Quemener i Asplövens mål är seriens sämsta förstamålvkat enligt statistiken. Han har 90.29 i räddningsprocent och 3.02 insläppta mål per match.

….detta kan också bero på att laget med 75 insläppta mål är det lag som släpper in flest mål i serien.

¤ Lars Bryggman som spelat med Leksand under säsongen fick inte fortsätta där och har vänt åter till Norrbotten. Han gjorde sin femte match för Asplöven senast och har stått för fem poäng.

– Han har varit bra på alla plan sedan första matchen. Offensivt, defensivt och i omklädningsrummet. Med facit i hand var det viktigt för oss att få in honom i laget, säger Per Känttä till NSD

¤ Asplöven har inte vunnit en enda match där det gjort första målet på bortaplan. Märklig statistik, men sann.

Sagt från Asplöven-håll:

– Det är inte raketforskning som vi håller på med, utan det blir ofta bra om vi kan hålla det så enkelt som möjligt. Vi känner att vi är på rätt väg och kan vi prestera lika bra som hemma mot Leksand så kan vi definitivt rubba Björklöven, säger Per Kenttä till NSD.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Jag själv, Erik Åström och Gunnar Johnsson levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.