Bäst, sämst, ok

Så kan vi sammanfatta de tre perioderna för Björklövens del hemma mot Västerås – så vad beror denna scenförändring på? Att gå från att fullständigt dominera till förlora efter straffar. 

Björklöven kom ut från första nedsläpp och formligen körde skiten ur Västerås. Så pass mycket att Martin Filander var tvungen att ta timeout redan efter 3:43 i första perioden (måste vara snudd på svenskt rekord?). Redan under första perioden borde Björklöven ha avgjort matchen, efter ha presterat den bästa hockeyn under hela säsongen.

Men sedan kom Björklövens akilleshäl – den andra perioden. Detta måste varit den största scenförändringen i T3 Center genom tiderna. Nu var det Västerås tur att köra skiten ur Björklöven och Västerås är ett lag med självförtroende och de behöver inte jaga deras mål på samma vis som Björklöven behöver göra, så de kunde också ta ledningen. Men slitvargen Nicklas Johansson klev fram från ingenstans och fixade en kvittering.

Konstigheterna stannade inte här. I slutet av den andra perioden var det sekretariatet som hamnade i händelsernas centrum efter att klockan inte gick igång i samband med William Quists utvisning. Västerås har en puck i mål och hela hallen formligen exploderar av ilska. Efter lång och noggrann granskning konstateras att målet inte skulle godkännas.

Åter till matchen:  I dag förtjänade Björklöven att vinna, sett över 65 minuter. Vad beror det på att Björklöven inte kan stänga en match? I Björklöven fall tror jag det är rädslan att förlora som tar över drivet och viljan att vinna. Ett typsikt fall för lag i motgång. Så vad ska Björklöven göra för att vända detta? Mitt recept är: Spela enkelt! Det håller inte att ständigt bjuda på misstag. Börja med det enkla, byterna och slå en sarg ut. Straffen som Västerås tog ledningen orsakades av ett galet byte, och det var bara ogjort att de gjorde ett ytterligare mål på ett galet byte.
Så Björklöven, tillbaka till grunderna och driv på som i första perioden. Du behöver inte vinna med 4-3, det räcker med 3-2 i denna serie.

17 kommentarer

  1. John

    Skulle aldrig ha varit straff.
    Det var inte heller huvuddomaren som tog den först, han dömde straff först då linjedomaren har åkt fram och sagt något till honom. Jag vet inte, jag vet att de ska hjälpa varandra men, vart går gränsen för vad en linjedomare och huvuddomare gör på banan?
    Domaren var ett skämt matchen igenom.

    Och hur de missade VIK:s ”för många spelare på banan” på slutet är ofattbart.

    Men, till syvende och sist så var det spelarna i löven som inte gjorde jobbet fullt ut!

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Från min vinkel var det solklar straff och ett skolboksexempel på hur ett samarbete mellan huvuddomare och linjeman ska arbeta vid en sådan situation.

      • Canoah

        Kolla på situationen igen då herr Åström så ser du att den är otroligt jävla billig. Hade aldrig blivit utvisning om han gjort detta på mittplan.

        Men om du tycker det är straff så måste du väl tycka att vi rånades på en straff när Hutchings halvt får klubban avslagen med öppet mål i första perioden. Den situationen är mer straff än det Andersson gjorde på VIK-spelaren

        • Simme

          Somna om! Ni fick nog med utvisningar med er och tog inte vara på era pp! Och hur är det med synen? Att säga att det inte är straff är som att säga att Björklöven är bra… Sopa

          • john

            Hade domaren följt regelboken i första så hade det varit mer spelare i VIK:s utvisningsbås än i avbytarbåset!

          • Canoah

            Det är sant Simme…vi tog inte vara på PP. Hävdar fortfarande att straffen är jävligt billig.

            Som det står i regelboken:
            Om en utespelare befinner sig i ett friläge och hindras otillåtet bakifrån av en utespelare, eller
            från vilket håll som helst av målvakten, ska straffslag utdömas.

            Här då fråga om ”hindras” otillåtet nu när Stefan Andersson lätt lätt hakar/slår med klubban mot VIK-spelarens klubba underifrån. Vad gäller Hooking:

            Det finns fyra vanliga hakningssituationer:
            1. En spelare som hakar armen, handen eller handsken på en motståndare som är i färd med att
            passa eller skjuta pucken;
            2. En spelare som tar kontakt med motståndarens kropp med sin egen klubba under en tävling
            om pucken;
            3. En spelare som använder sin egen klubba mot en motståndares kropp för att hindra denne att
            nå pucken;
            4. En spelare som använder sin klubba för att hindra en motståndare att röra sig fritt.

            Vad gäller Slashing:

            DEFINITION: En spelare som svingar sin klubba, oavsett om det är med båda händerna eller bara en
            hand, mot någon del av en motståndares kropp eller utrustning. Svingen behöver inte träffa för att
            det ska klassificeras som en slashing.
            I. Ett lättare slag på en motståndares klubba i syfte att få denne att tappa pucken ska inte räknas
            som slashing. Ett kraftfullt slag, i synnerhet om klubban går av, ska emellertid bestraffas som
            slashing.

            Således tycker jag att Anderssons tilltag på straffsituationen varken är en hakning eller slashing och därför borde det ej varit straff då spelaren ej hindras otillåtet.

            Vad gäller Hutchings så får han i ett fritt läge framför mål en grov slashing på klubban dvs han hindras otillåtet bakifrån, detta blir varken utvisning eller straff. Hade inte detta skett hade Hutchings gjort mål.

  2. Löve

    Erik.
    Då borde du kolla igen. jämför gärna med shl!
    En lätt beröring, samt att spelaren kommer till avslut.
    Behövs det sägas mera.

  3. Peter

    Håller nog med den känns lite billig, visst han störs en aning men inte så pass att han inte kan avsluta obehindrat. Att inte hutch får straff är däremot en jävla gåta, karln har ju fan öppet mål och blir halvt nedslagen bakifrån

  4. VIKPelle

    När en klubba träffar handsken i avslutsögonblicket så brukar domaren döma straff i normalfallet. Inget konstigt.
    Vad gäller ”för många spelare” så såg jag matchen på datorn och hade förmånen att få se en repris. VIK gjorde helt enkelt ett dåligt byte bara och spelade med en man mindre en stund. Så när en VIK:are plötsligt hoppar in så ser det ut som om han inte bytte med någon. Det gäller att räkna spelarna på isen. Sen fick ju VIK 16 min mot BIF:s 8 min, så hur man kan klaga som hemmalag då känns ju märkligt. BIF slapp undan utvisningar i ganska många situationer kan jag tycka.

    • Banjo

      I den situationen så började publiken bua pga ett dåligt byte när femte spelaren hoppade in sent. Sen hoppade faktiskt en sjätte in också och VIK var 6 man långt in på plan en längre stund. Hörde att det inte syntes på tv men jag stod där och räknade och skrek.

  5. Coachen

    Bra match där typ allt hände. Hade vi haft ett stabilare backspel/defensivt spel så hade vi helt klart varit ett topplag. Smått chockerad och ledsen av att se hur dåligt självförtroende och dålig form #57 visade igår, Stefan ligger på -8 totalt efter matchen och då har han ändå 4+13 poäng framåt…. Låt oss hoppas att han hittar tillbaka till tidigare säsongers prestationer inom kort! Över 40 skott igår gillas starkt av mig, mycket avslut kommer att ge många mål framöver för det kommer att lossna framåt inom kort. Å det behövs om defensiven fortsätter darra, Löven har delat med Leksand släppt in fjärde flest mål (74) hittills i allsvenskan…

  6. Robban

    Trots förlusten var det en bra & spännande match. Västerås är ett tungt lag & jag gillar deras fysiska spel. Proppen som Lucas Sandström åkte på var en delikatess. Sådana tacklingar får man tyvärr aldrig se Björklöven göra.

  7. B-G Wikström

    Jag tycker att straffen var solklar. Slashing på en spelare som är helt fri. Vad som hänt i andra situationer spelar ju ingen roll.
    Jag delar också Eriks uppfattning att det var ett perfekt agerande från domaren att i lugn och ro prata igenom situationen med linjemannen och sedan döma straff.
    Apropå domarna : Allsvenskan måste vara den svåraste serien att vara huvuddomare. Det är ett högt tempo och du är ensam huvuddomare jämfört med SHL som har två. Det är ett tufft klimat att vara domare och du måste ju tillåtas att ”växa med uppgiften”. Vi som sitter på läktaren och alltid vet bäst ( gäller även mig så klart ) skulle nog behöva prova att vara på isen och prova att döma. Inte är det lätt inte !
    Problemet för Allsvenskan är att nivån på domarna är så otroligt skiftande. Vad ska man då göra för att hitta en jämnare nivå ? Mitt förslag är att införa 2 huvuddomare även i Allsvenskan. Bra stöd för nya som kommer att ha någon mer erfaren att ”luta sig mot”. Tror också att man måste höja ersättningen kraftigt. Allsvenskan omsätter stora summor, så visst måste det finnas resurser att ha fler domare som får bättre förutsättningar.
    Självklart så kommer jag även i fortsättningen att skrika och vråla och det jag tycker är direkt felaktigt, men det är ju en del av spelet – att leva sig med. Däremot så måste alla tänka sig för vad man skriker. Det ska inte vara svordomar, okvädningsord mm. Ge domarna en chans ! Våga titta med båda ögonen ! Jag själv kan vara väldigt enögd, men försöker bättra mig. Men självklart ska vi som hemmapublik skapa tryck på domaren genom att leva oss med !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.