Matchdag – Vita Hästen borta

Vita Hästen på bortais har blivit lite av ett ”boogie-team” för Björklöven. I modern tid, alltså på 2000-talet har det blivit idel förluster när Björklöven besökt Himmelstalundshallen.

Vita Hästen var det stora skrällaget förra säsongen när de tog sig hela vägen till en sjumatchers-serie mot Modo om en plats i SHL. Väl där var de dock chanslösa, men deras uppoffrande spela, med flest täckta skott i hela serien och en stenhård disciplin gav resultat åter och åter igen, framförallt med Axel Brage i målet.

I början på den här säsongen spelare de istället som att de skulle vara ett topplag som förde matcher och det gjorde att Hästen efter 15 omgångar låg på 12:e plats, bara två poäng från kvalplats. Sedan har coach Mikael Johansson lagt om spelet något och nu liknar det mer det vi såg i fjol och laget har klättrat till sjätteplats, bara två poäng från tredjeplatsen.

Detta genom åtta segrar på tio matcher och Hästen kommer senast från en 3-2 seger mot formstarka Timrå. Före det var det hade laget fem raka segrar och åtta segrar på nio matcher. Det är alltså ett lag i hysterisk form som väntar. Seriens hetaste lag över 10 omgångar.

Det bör också sägas att Hästens vändning under säsongen har berott på att laget tidigt drabbades av makalöst många skador och har efterhand fått tillbaka spelare.

Björklöven fick en bra avslutning med 4-2 mot Tingsryd och två matcher före det fina 4-3 mot Karlskoga efter förlängning på bortais. Det ska dock sägas att laget före den matchen hade 4 förluster på 6 matcher in i uppehållet och formen som helhet är över en tid väldigt skakig.

Nu har laget dock sju backar i spel och vissa spelare som gått tunga minuter har fått vila över jul Kanske kan de ha gjort skillnad. Laget som helhet tränade väldigt hårt innan de gick på tre dagars julledighet.

Mot Vita Hästen den här säsongen har det blivit förlust på bortais 1-3 och seger hemma med 3-0, alltså som det alltid brukar blir mot Hästen.

Laget: 

Andreas Ollikainen, Mats Lavander och Lukas Ekeståhl-Jonsson är långtidsskadade. Emil Wikström och Fredrik Hetta är åter i spel efter att kommit tillbaka under juluppehållet.

Så här ser laget ut: (Släpptes vid 11.15)

#47 Kevin Lindskoug – (#33 Adam Werner)

#32 Rasmus Edström – #57 Stefan Andersson

#4 Jonas Emmerdahl – #8 Kalle Ekelund

#5 Rasmus Bengtsson – #86 Tommy Wargh

#42 Emil Wikström

#28 Lucas Sandström -#6 Kim Karlsson  – #10 Jesper Thörnberg

#19 William Quist  – #7 Brock Trotter – #21 Fredrik Hetta

#54 Felix Maegaard-Scheel – #15 Pär Edblom  – #90 Alex Hutchings

#22 Nicklas Johansson – #74 Stefan Öhman – #26 Viktor Ekeståhl-Jonsson

#11 Gustav Grundström

Laget har ju rörts om ungefär 100 gånger den här säsongen så varför inte igen….

Som ni ser är Viktor Ekeståhl-Jonsson förpassad till en forwardsplats och Stefan Öhman till fjärdelinan. Lite oväntat som lagkapten, men visst, Öhman har inte levererat framåt som vanligt den här säsongen. Jag tror att vi ser en ny uppställning ganska snart igen utan Öhman i fjärdelinan. Intressant att se Fredrik Hetta som inledde säsongen så bra igen. Kan han hitta målet? Eller är han som strax innan skadan, relativt menlös? Emil Wikström är tillbaka, men som sjundeback. Det skulle inte förvåna mig om han petar Ekelund snart.

Mina nycklar till seger:

¤ Enkelhet. Vita Hästen har straffat Björklöven på lagets egna misstag i ”himpan” tidigare, mot Tingsryd spelade Björklöven enklare, rakare och med mindre forecheck. Jag tror på samma spel här. Tvinga Hästen att skapa något själv.

¤ Powerplay. Spelar du lite enklare, dumpar mer så får du inte riktigt lika många lägen i fem mot fem, pressar du inte lika mycket får du inte så många höga spelvändningar heller. Därför blir chanserna du får i powerplay än viktigare.

¤ Trotter. Brock Trotter hade problem med foten ett par matcher, men var strålande i sista matchen innan uppehållet. Nu har han fått vila lite, foten är bra. Han blir oerhört viktig framöver och så även i den här matchen.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi är i bra slag och vill gärna spela match just nu. Vår plan var att köra ganska tungt under uppehållet så det var viktigt att få med sig en vinst in i uppehållet. I det slag vi är i just nu lägger vi inget fokus på Vita Hästen utan vi fokuserar på det Björklöven ska göra. Minst ett mål fler än motståndarna, säger Markus Åkerblom till klubbens hemsida.

Notis: Intressant att han pratar om att ”nu saknar vi bara Ollikainen och LEJ”. Lavander räknas inte ens som med i laget längre.

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Markus Eriksson vann interna poängligan i fjol och han leder den överlägset även i år. Detta med 29 (13+16) poäng vilket även gör honom till bästa målskytt i laget. Eriksson har stått för fyra matchvinnande mål den här säsongen, ett av dem senast mot Timrå.

¤ Med sina tre mål i powerplay delar Eriksson toppen i laget i den spelformen med Adam Schmidt och Jesper Samuelsson, alltså trion som spelar tillsammans i lagets PP1. Som lag är Hästen bara 11:e bäst i allsvenskan i powerplay med 15.04 i procent. I boxplay är laget femma på 83.19. Där är Björklöven tvåa på 85.37. I powerplay har Löven fallit till sjätte plats med 19.31.

¤ Vita Hästen har bara förlorat två matcher under full tid på hemmais den här säsongen och har bara släppt in 25 mål på 17 matcher på hemmaplan. Det är bäst av alla lag i serien.

¤ Axel Brage, seriens bästa målvakt i fjol tillsammans med Kevin Lindskoug inledde säsongen så där och var skadad en längre period, men han har kommit igång. Hans 93.17 i räddningsprocent är näst bäst i serien.

¤ Vita Hästen har under säsongen använt hela 40 spelare då de haft så många skador.Just nu saknas Daniel Josefsson (ryggen), Rasmus Fyrpihl (opererad fot), Anton Brehmer och Markus Gunnarsson (hjärnskakningar). Dessutom är målvakten Linus Söderström och forwarden Lukas Vopelka upptagna av landslagsspel med Sverige respektive Tjeckien. Jesper Samuelsson är ett frågetecken efter en smäll mot nacken i matchen mot Timrå.

¤ Vita Hästen har under säsongen varit en riktig karusell av spelarlån. De två senaste att plockas in har varit Alexander Younan från Frölundas J20 och Robert Lantosi som spelat i Västerås under säsongen, men fått gå och som nu är på tryout hos Hästen.

¤ Vita Hästen har bara lyckats vinna (under ordinarie tid) en av 19 matcher där de släppt in första målet.Dock har de lyckats ta sju av 19 till förlängning.

Sagt från Hästen-håll:

Lös det senaste inför matchen här på Östergötalands Folkblad

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 18.40 Jag själv är på plats i Norrköping och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.