Julskinka gör ingen segermaskin

Det blev alltså en poäng borta mot Vita Hästen, den första poängen på 2000-talet i Norrköping.  De som hoppas att det här var vändningen. Hoppas inte för mycket.

Senast mot Tingsryd innan uppehållet såg vi ett lite mera defensivt Björklöven, vi såg lite styrspel, vi såg spel med större marginaler. Inför matchen i Norrköping var frågan om vi skulle få se det igen.

Svaret var ja! I första perioden såg det ut lite på samma sätt som mot Tingsryd. Det var inte den vackraste hockeyn, men det var en ishockey där du inte riskerar så mycket. En ishockey som många lag kan spela. Sedan tappade Björklöven bort sig själva i andra perioden och visade att det här sättet att spela på är de inte vana vid. Laget blev passivt istället för säkert, fegt istället för smart och drog på sig mängder med spelvändningar och det straffade sig. Det kostade nu två eller en poäng, beroende på hur man räknar, i vad som annars var en ganska bra match som helhet.

Nu kom laget tillbaka i tredje och spelade riktigt bra. Körde ett tag över Hästen, framförallt i förlängningen. Det var naturligtvis väldigt starkt, väldigt bra, men nio dagar, lite julskinka och glada tillrop gör inte det här laget till en segermaskin. Det här är fortfarande Björklöven anno 2015-16 under Tommy Jonsson. Att tro på 11 av 14 segrar att avsluta säsongen med som förra säsongen finns det inget som tyder på än så länge. Inte när laget fortsätter att vara så ojämna i match efter match.

Låt oss bryta ned den här matchen i lite detaljer:

¤ Kim Karlsson stod för tre assist i matchen och tar över poängligaledningen i laget med 23 (6+17) poäng vilket gör honom till 21:a i poängligan och 10:a i assistligan (delat med Steffe A). Där han står sig bäst är i PP-ligan där Karlsson nu är på sjätte plats med 13 (1+12) poäng. Dessutom stod han för 14-9 i tekningar och fortsätter att vara seriens bästa tekare. Han går definitivt mot sin bästa säsong i karriären. Med sambo som spelar i Iksu, en kille som trivs i Umeå borde det definitivt vara prio att förlänga med Kim. Hans kontrakt går visserligen ut först nästa säsong, men 24-åringen kan var en framtidskugge.

¤ Alex Hutchings var matchens man med sina två mål, men 11 avslut, varav tre i block, tre utanför är grymma siffror. I kombination med att han hela tiden jobbar stenhårt är han viktig för Björklöven. Han plockades in som en målskytt, ligger 13:e i hela ligan i mål, leder laget i antalet mål. De som klagar på Hucth får tänka om. Han gör det han ska. Fortsätter han på samma sätt landar Hutchings på 19 mål. Det har bara två spelare i Björklöven varit bättre än på två säsonger.

¤ Rasmus Edström hade ingen bra match. Han var för vek på 1-0 målet när han lät Olsson runda honom, han hade flertalet galna felpass, han var nära att göra självmål och han var väldigt passiv på 3-1 målet. Jag tycket att TJ & MÅ måste sära på honom och Andersson. Ja Stefan Andersson är fantastisk framåt (2 ass ikväll), han är näst bästa poängmässige back i ligan med 21 (4+17) poäng, men tillsammans blir det för mycket kreativitet. Edström har fått en mer defensiv roll i år som han inte klarar. Spela Edström med Wikström, Emmerdahl med Andersson och  Bengtsson (om han nu är hel) med Wargh. Det är mitt tips.

¤ Patrick Bjälkander är normalt allsvenskans bästa domare, men visst ska det vara straff när Trotter kommer helt fri och slashas bakifrån i förlängningen. Trotter som för övrigt var galet nära att avgöra i förlängningen, men som alltid räddar Brage det mesta när lagen möts. Trotter var absolut inte dålig i matchen, men visst ska han egentligen ha ned sig någon poäng i från matchen med alla lägen han hade själv och de han satte upp lagkamraterna i. Publiken i Norrköping buade ut domaren, men jag tyckte att han dömde bra bortsett från straffen och boardingen på Emmerdahl.

¤ Fredrik Hetta har varit stekhet på träning. Jag vet inte om han var felpositionerad i sin lina med Trotter och Quist, men tycker inte alls att han kom till sin rätt. Ett avslut på hela matchen på en spelare som är ”stekhet på träning” känns inte okej. Lira Hetta med Kim och Quist. Det tycker jag.

¤ Kevin Lindskoug spelade i sin gamla benskydd. ”Han letar formen på alla sätt just nu. Det gäller att hitta rätt känsla”, sa Magnus Andersson, som var med på den här matchen i Himpan om detta.

¤ Tommy Jonsson hade vaskat om i kedjorna inför matchen. I tredje gick han tillbaka till det vi såg senast mot Tingsryd. Vet hans ens själv vad han vill? Jag blir verkligen inte klok på hans matchande av laget. Det handlar inte om rätt eller fel. Det handlar om att hitta trygghet, att spelarna ska känna sig bekväma. Det kommer aldrig häda om du ändrar till ALLA matcher.

¤ Emil Wikström spelade 5.24 sedan Bengtsson utgått och han spelade rejält. Han visade att du faktiskt får tackla som hockeyspelare i Björklöven. Noterbart var att ingen spelare hade fler tacklingar än Emil i Björklöven trots att han bara spelade, ja 5.24.

¤ Lucas är normalt grym på straffar, men han var läst den här gången. Scheel som tredje skytt fattar jag inte. Quist eller Trotter (Hutch var ju utvisad så han fick inte slå) kanske? Kevin ”räddade” visserligen två straffar, men det är något han behöver jobba på. Han är skakig på straffar helt klart. Annars var Kevin bortsett från 1-0 målet väldigt bra i matchen, men den Kevin jag känner gillar inge ”bortsett från”.

¤ AIK hemma väntar på tisdag. En av seriens svåraste matcher. Känslan är ändå att det kommer att gå bra. Något säger mig att Björklöven är bättre mot ”bra” lag än mot ”dåliga” lag.

6 kommentarer

  1. Roy

    Bra analys. Dessutom genomtänkt för du går inte i några uppenbara fällor. Det är ju alltid ett men, om vi ska lyssna på dagens människor. Jag undrar hur bra Hutchings hade vart med en riktigt tränare. Men återigen kommer vi ihåg hur han var i början. Men som sann Canadick hittar de ofta formen utan synliga skäl. Gör Trotter samma sak? Nu har ju Trotter inte varit dålig. Men återigen Men han har ju så mycket mer att ge att man lider med honom. Och många andra i laget, givetvis.
    Kolla bara straffskyttevalet, jag säger inget om Lukas som är livsfarlig som straffskytt men ingen Trotter? Ingen Hutchings som var stekhet med 2 sista målen? Nu säger jag inte att Törna och Scheele är värdelösa men finns det någon anledning bakom valet eller var det tombola av någon som inte bryr sig eller vad?

  2. erik

    Tacklingsstatistiken verkar vara rena lotteriet. Jag såg betydligt fler Löventacklingar än de som är registrerade.

  3. Patrik

    Har Wikström egentligen gjort en enda dålig match i löven? Tänkte bara att det va sånt jävla gnäll när han värvades. Känns som han gör det som förväntas av honom, dvs heller inte många indianare.

  4. Lefty

    Hur länge ska TJ och MÅ få coacha detta lag?! Alla ser väl att det inte funkar, publiken sviker och det kostar pengar. Agera styrelsen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.