Handlingsplan till Löven

J18 tränarna har slutat. Juniorsportchefen lämnar efter säsongen och resultaten uteblir. Här kommer min handlingsplan på juniorsidan.

Björklöven utger sig för att vara en elitförening från U16 och uppåt. Men hur är egentligen läget?

U16 följde upp storförlusterna mot Skellefteå och Modo med att i helgen förlora mot Team Ådalen, med 3-2. Med förlusten halkade de ner till en sjätteplats i tabellen (tredje sämsta laget). Så sent som i fjol sopade de hem U16 Elit lekande lätt.

J18 missade att ta sig till J18 Allsvenskan norra, för första gången sedan de utökade till tio lag.

J20, ligger förvisso ganska bra till i serien, får knappt ihop en komplett trupp och känns som det ständigt bortglömda laget.

Vems fel är då detta? Är det John Lind som är sportsligt ansvarig? Ja till viss del är det så, han är trots allt ansvarig. Fullt ansvar lägger jag långt i från på honom, inte ens nära. Han har jobbat stenhårt för att få rätsida på juniorsidan och med tanke på hans arbetsklimat förstår jag att han lämnar, tyvärr. (Lycka till i framtiden).

Ansvaret ligger till 99% hos Björklöven som förening. Det är trots allt så att om de utger sig för att vara en elitförening inom juniorsidan måste det till en juniorsatsning – annars kan de lika gärna lägga ner juniorsidan eller sluta säga att de är en elitklubb på inom juniorerna.

Så ställ er frågan: Vill ni satsa på juniorerna?

Om svaret är nej: Lägg ner!

Om svaret är ja: Då vill jag se följande.

*Sluta tycka synd om er för att talangerna lämnar och skippa tanken att en SuperElit-plats kommer endast med ett SHL-avancemang!

*Pengar måste skjutas till! Minst två miljoner kronor. Våga flytta pengar från a-lagets lönekonto. Det finns spelare som bevisligen tjänar över 700 000 per säsong, med arbetsgivaravgifter och sociala avgifter så är vi nästan uppe i två miljoner. Om ni inte vill/vågar ta pengar från a-laget så gå till företagen i Umeå och sälj in en juniorsatsning! Tror inte det skulle vara en omöjlighet.

*Ge juniorerna en morot att stanna eller komma tillbaka! Just nu är det som att alla i J18 spelar för att komma bort från klubben. De vet att om de måste vara kvar i J20 är det kört. Om de har tur kanske de får träna en träning med a-laget och om de är riktig kris får de käka knopp längst ut på bänken i en match. Björklöven har för tillfället 11 spelare födda 1997 eller 1998 som är givna i Luleås, Modos och Skellefteås J20-trupper. Till nästa säsong. Värva hem två backar och tre forwards av dessa. Erbjud dem en rimlig juniorlön, kanske även hjälpa till med matersättning. De får träna VARJE träning med a-laget och kämpa om en matchtröja. Behöver de matchträning får gå ner till J20 eller lånas ut till Teg eller Vännäs. Då står ni väl rustade inför ett kval till SuperElit.

*Var tydliga och ställ krav på spelarna! Om du spelar i Björklövens U16, J18 eller J20 så är det föreningens regler som gäller gällande träning e.t.c. Allt ska andas elit. Passar inte det så får du söka dig till en icke elitklubb. Samt lägg fokus på att utveckla individerna, stirra er inte blind på att slå sarg ut och dumpa puck.

Det är mina fyra viktigaste punkter i Lövens juniorsatsning. Mariestad som spelar i Hockeyettan har ett J20 som i fjol kvalificerade sig till SuperElit, men tackade nej till platsen. Om vi tittar på vart de spelarna är nu så spelar de i år i SuperElit men majoriteten huserar i division 2. I fjol fick nästan alla pröva på seniorspel i antingen Hockeyettan eller division 2. Så om Mariestad klarar av att gå upp utan hokuspokus-metoder borde Björklöven klara av det ganska lätt – om de verkligen vill.
Men utan vilja är det omöjligt. Och utan vilja från föreningen spelar det ingen som helst roll vem de tillsätter som ny juniorsportchef. Inte ens jesus skulle klara av att gå på vatten då.

Fram med en tydlighet vad ni vill inom juniorsidan och jobba stenhårt efter den. Det är Björklövens agenda som ska tala. ingen annans, om ni vill vara en elitklubb på juniorsidan.

En juniorsatsning måste till om ni inte vill bli ett köpelag med extremt dyra lönekostnader, som ingen bryr sig om.

 

19 kommentarer

 1. Roy

  Det är väl uppenbart att kompetens saknas i dagens björklöven?
  Läs på om Dunninger-Kueger-Effekten så klarnar nog läget?

 2. Rut

  Det är föreningens fel självklart. Mycket bra skrivet och vi alla märker att kompetensen inte finns. Börja med att rensa i leden, tyvärr verkar styrelsen ha förtroende för VDn och hans sportsliga staff.

 3. Jonas

  Så sant, vill bara lägga till en sak, a-lags tränare har mycket jobb och press men mycket sköter sig av sig själv förutom riktlinjer och taktik, de får ofta även mycket uppbackning av kunniga människor som vill va med runt finrummet, plus en jäkla fet lön, ungdomstränare/juniortränare har det så mycket värre, de ska skola fostra träna leda ungdomar som vill men kanske inte har talang, spelare som har talang men kanske inte orkar, eller spelare som både har talang och vill, sen på det föräldrar som ibland är lite för mycket, balansgång på hög nivå, en seriös elitklubb ser till att det finns riktigt avlönade tränare helst i alla led för att tränare ska orka med kunna utvecklas osv Från juniorer ska de bara va tränare som inte har jobb vid sidan av. Tydliga riktlinjer som ska följas av spelare och föräldrar. Punkt

 4. Kjell Karlsson

  Ja den är ju lite kul. De inkompetenta begriper inte att de är de och de riktigt kompetenta tenderar att nedvärdera sig.
  Exempel:Tomas Johansson, EMI chef under Europe-epoken berättade hur Europekillarna betedde sig mitt i framgången, alla ville ha allt, men ingen begrep att det var Joey Tempest enbart som var stjärnan. -Ungefär som att spela i samma femma som Wayne Gretsky, sa han. Håller man ned klubban på isen så får man ju alltid nån poäng. Som att spela m Trotter, typ, är min kommentar.

  Ännu värre, Creedence Clearwater revival, m bröderna Fogerty, när dom äntligen var världens bästa rockband, 1971, började alla gnälla, John tjänade mkt pengar, han skrev ALLA låtar, gruppen raserades. Polarna fattade inte att deras kompis var världens bästa rocksångare, -skrivare och dessutom gitarrist. Att förstå vem som är stjärnan/budbäraren är inte alltid lätt när man är en underdog.

  Jag förstår lite om Lövens juniororganisation. Om A-laget förstår jag allt.

  Budbäraren/stjärnan, är Stefan Öhman och Trotter. Håll ned klubban på isen för faan och smäll in puckarna. (Att inte Jon fick den chansen säger precus ALLT om de ruktigt inkompetenta)
  Och Kevin så klart, o några till, Sandström, Qvist, Kim
  I försvaret är det bara underdogs, exkl Stefan A, som tvingas spela alldeles för mkt.
  I båset är det bara underdogs kan jag säga, att det skulle ta FYRTIO matcher innan man fattade att man måste hålla sig till ishockeyns grunder tar ju bara priset.

  Varför tror ni Stefan Ö underpresterat, för i helvete, han, som jag, förstod ju redan i augusti hur det skulle sluta. Offensiv spelide, hel forechecking, puckstölder offensivt. Vad kallas det, exakt, INKOMPETENS, oerfaret, fyll i resten själva.

  Vem tror ni tog tag i spelarmöter efter Almtuna?

 5. Arne Bäckström

  Jättebra! Äntligen någon som vågar peka på hur det står till i Löven. Dessutom måste Löven skaffa sig en spelidé som genomsyrar alla lag från u16 till À lag för att kunna låta spelare få riktiga chanser. Som det är nu vet juniorna att de aldrig kommer att få någon chans A laget. Man flytta så fort man kan

 6. john

  Spelar ingen roll hur mycket man gör då det finns ett antal föräldrar som hela tiden sätter sig emot och vägrar följa föreningens villkor.

 7. Rickard Bäckström

  Mycket bra tankar och lösningar för att få ordning inte bara på junior- utan även seniorhockeyn. Nu är det bara för Björklöven att genomföra. Lycka till!

 8. Per

  Tror mer på Gustav än på dig Icing. Det är ett baivt tänk att tro att ett par miljoner fixar upp j20 till Superelit. Jag har gärna fel men det där funkar inte i verkligheten.

  • Gustav Pettersson

   Jag hoppas att jag har fel. Jag skrev ett inlägg för tre år sedan i bloggen i samma linje som Eriks utmärkta inlägg om ungdomsverksamheten idag. Det var inte lika genomtänkt som Eriks, men i samma ton. Som jag ser det så är det dock en procents chans att föreningen vågar göra en sådan satsning. Den äventyrar på kort sikt ekonomin, garanterar ingen framgång och även om föreningen talar om att arbeta på lång sikt har det inte funnits något i agerandet som pekat på det senaste åren.

   • Per

    Men tror du på detta? Oavsett om Löven skulle göra det eller ej. Jag är fortfarande övertygad om att de talanger som flyr skulle fly ändå. Det man kan använda pengar till är för att värva in de bästa juniorerna som inte fått plats i Superelit. Det är mycket jobb för att scouta, övertala och sen bekosta i Umeå. Och sen är det som du säger ingen garanti för en uppgång. Speciellt som laget ska spela 100 omgångar mot skitmotstånd i norr till dess slutkvalet drar igång på våren.

    Nädu.. Jag tar nog hellre ett vasst representationslag med en vettig tränare istället. Oddsen för att en vettig budget ska sluta så eländigt som i år är ändå ganska så höga. Med rätt satsning så har vi ekonomi för att slåss i toppen av Hockeyallsvenskan. Då kommer också laget till slut att gå upp. Det är enda rationella satsningen för att få upp j20. Självklart inte poppis bland de som har koppling till j-verksamheten men vi ska inte lägga upp någon jätteplan för att skapa en dröm när det i själva verket bara kommer att bli lite lyxkonsumption för de årskullarna till dess vi begriper bättre.

    • Emil

     Bara det att j20 måste gå upp själv för att få en superelit plats, det togs bort iår att man får en plats i superelit om a-laget går upp.

 9. Irriterad

  Bra inlägg. Enda chansen att ta sig till super elit är ett a-lag i shl. När det sker kommer spelare att söka sig hit självmant som med öppen try out som Karlskrona körde i våras. Dock kommer de som kan och vill lämna fortsätta göra det när dörren alltid varit stängd uppåt. Vem stänger då dörren? Jag påstår alla som vill vinna varje match till varje pris, alltså alla ni fans och tydligen sponsorer. Grundtanken i SAIK och Modo sätter man utbildning och utveckling av spelare högre än vinst, här gäller det motsatta. Enligt information från föreningen så har tydligen sponsorerna satt stopp för att lyfta juniorer, hur sugna på pengar är man då när resultatet är att man dödar den egna tillväxten. Har också hört att alt. två att lyfta juniorer genom att låta dom prova div 1 spel är stoppat av Löven pga en kostnad för fria övergångar mellan föreningar. Stämmer detta borde alla förstå att detta är självmord för Löven så kör man vidare i detta spår så säger jag lycka till och jag kommer inte fälla några tårar när föreningen försvinner. Feghet och inkompetens handlar det om.

 10. perra

  Mycket bra skrivet Erik! Problemet löven har med juniorer som drar vidare till andra klubbar är att löven inte visar dessa killar att dom kommer få fortroende i föreningen. Många av dom som har dragit hade nog gärnat stannat kvar i föreningen ifall de hade fått lovord om tidigt spel med alaget. Iår så har löven haft spelare från j20 laget som har varit i princip dominanta i deras serie, samtidigt som dom knappt har fått testa på att spela med alaget… Vad skickar det för signaler till killarna? Tror inte att dom känner att dom har ett stort förtroende i föreningen precis, vilket gör att dom nog nappar från första bästa erbjudandet utifrån (som det säkert också kommer att få)! Ge killarna ett juniorkontrakt och låt dom vara med och slå sig in i laget så tror jag att de skulle stanna i föreningen och då både gynna j20 samt alaget.

 11. Pingback: Vad skulle de vara utan Löven? | Lövenbloggen

 12. Pingback: Slutspelat för Björklövens J20 | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.