Löven tog chansen

Det var verkligen sista chansen att hänge med i slutspelsjakten och Björklöven tog den. Nu lever säsongen igen och Alex Hutchings fortsätter att vara stekhet.

Alex Hutchings har sått för nio mål och två assist på de tio senaste matcherna. Han är något av seriens hetaste spelare just nu. Med sitt frilägesmål och sin pass till Pär Edbloms 3-1 mål förde han Björklöven till seger på måndagen. Björklöven har lagt om sin taktik, spelar en mer defensiv ishockey med mindre risker. För att vinna då krävs en Kevin Lindskoug i form, men för att vinna krävs också att någon tar vara på lägena framåt. Den någon har Björklöven just nu i Alex Hutchings.

Om jag var Daniel Johansson skulle jag försöka att förlänga med Hutchings. Forsätter han så här riskerar priset att stiga rejält och andra lag har redan visat intresse för honom.

Det här var en seger som andades 2014-15. Björklöven var stundtals utspelade i första perioden och Västerås hade lägen för 2-3, 3-0 och mer. Istället höll Björklöven tätt och lyckades få in en 1-1 puck. Det rådde inget tvivel om vilket lag som var det bättre där och då. Västerås hade en tyngd som Björklöven bara inte kunde matcha.

1-1 målet gav energi, 2-1 målet direkt från utvisningsbåset av Alex Hutchings ökade på energimängden och sedan tog Björklöven över. 3-1 kom ganska logiskt då Västerås som är mentalt veka just nu tappade spelet helt.

Att tredje perioden sedan liknade den första återigen var inte så konstigt. Västerås var desperata, Björklöven är ovana att leda med 3-1 på bortais och visste inte riktigt vilken skridsko de skulle stå på. Tidigare på säsongen hade de tappat till 2-3, men det har hänt något med Björklöven under säsongen, framförallt sista tiden som gör att laget inte är lika bräckligt. De faller inte sönder på samma sätt.

40-26 i skott speglade matchen ganska väl som helhet, men 95 procent räddningar från Kevin Lindskoug och 84.62 från testspelaren Vitali Koval speglade också deras prestationer ganska bra. Det nu ”bara” fyra poäng upp till Västerås som är i fritt fall med sju raka förluster. Det ska dock sägas att Mora och Pantern ligger en och två poäng bakom med en match mindre spelat. Löven har häng, men det ska fortfarande till en riktigt bra insats för att det ska räcka från nu och till 28:e februari för att ta åttondeplatsen.

En åttondeplats som jag inte tror betyder något då det bara finns en kvalplats uppåt i slutspelsserien och då en åttondeplats i slutändan ändå är ett fiasko, men det är en annan sak. För spelare, ledare och för föreningen är den topp åtta platsen ett bevis på att laget tillslut hittade något den här säsongen.

Ni har väl inte missat vad Tomas Ruuth levererat från Västerås:

Hoppet lever för effektivt Löven (plus)

Ruuth: ”Tillfället för tjuven” (Plus)

Trotter bröt måltorkan

Presskonferensen med Åkerblom och Appelgren

¤ ¤ ¤

Så till ett par detaljer innan vi lämnar den här matchen.

¤ Lukas Ekeståhl-Jonsson utgick med en befarad axelskada. Snacka om att jag lider med Lukas. Han har rehabiliterat sig tillbaka så snabbt, han är så ung, så talangfull. Nu får vi hoppas att det inte är så illa. Att han dessutom skadade sig när han gjorde en djärv räddning bakåt och flög in i eget mål är en sak som bara stärker det hela.

¤ Brock Trotter gjorde sitt fjärde mål, men nätade för första gången sedan Oskarshamn borta 12 december. Jag har ju mitt tips att han ska vinna Lövens poängliga trots färre antal matcher. Han har nu 20 poäng, Åtta upp till Kim och fem upp till Hutchings. Med 0.769 poäng per match leder han laget i snitt före Kim 0.700 och Thörna 0.648 och Alex på 0.625. Sett till spelet tycker jag att Trotter fungerade bättre ihop med Stefan Öhman och Lucas Sandström än med Tessier. Jag tror på att hålla kvar den formationen.

¤ Dennis Persson spelade 21.51, men jag tyckte inte att han märkte ut sig och kanske är det för väl. Det tyder på att han inte gjorde för många misstag. Nu talar inte statistiken alltid sanning, men noll avslut, noll täckta skott och noll tacklingar stöder teorin om varför han inte syntes så mycket. Däremot hade han en assist till 2-1 målet och Persson var inne på tre mål framåt och inget bakåt. Alltså en riktigt stabil insats som förde mycket positivt med sig.

¤ Kelsey Tessier gjorde sin första assist när han var på rätt plats efter flipperspelet i första perioden innan 1-1 målet kom. Dock måste jag bara säga att Tessier inte kan fortsätta att bränna lägen på det här sättet. Det måste gå att ha en högre kravbild på en importspelare som plockas in så sent.

¤ Nu väntar Timrå och Pantern i de kommande matcherna. Två lag som Björklöven haft svårt att få spelet att stämma mot i de senaste matcherna. Hur fungerar den nya taktiken mot de lagen. Det ska bli intressant att se.

3 kommentarer

  1. Simon

    Att Dennis Persson inte hade en tackling i statistiken är humbug. Han tacklade åtminstone två tre gånger vad jag såg, samt så vann han kamper framför eget mål där resultatet om han förlorat kampen nog skulle renderat i ett baklänges mål. Kändes mer rejält överlag från backarna i just kampen framför målet. Däremot blir jag galen då motståndarna får fri gata, en spelare ska inte kunna vika in på kassen så lätt som Västerås gjorde gång på gång. En motståndare mot två löven spelare å 90% av gångerna var det bara att runda dom. Titta bröst å tackla, tycker jag. Sen Stefan Andersson han måste vara en av dom segaste på skridskorna men även att han var tvåa flera gånger så lyckades han ändå ta pucken vilket är bra men han måste ju få upp nån fart…

  2. Per

    Ekelund-effekten var väldigt tydlig. Aldrig tidigare i år har backsidan känts så trygg som igår. Alla från Wargh, LEJ till nye Persson såg ut som klassbackar i AS. Om LEJ nu är skadad och missar mstcher så hoppas jag att man lyfter in Wikström som sjundeback istället för Kalle. Det vore dumt att blunda för hur stabil backsidan var när Kalle äntligen satt på läktaren.

    Kanske tufft men någon måste ändå vila. Jag ser hellre Emil Wikström än Ekelund.

    Mot playoff!

  3. Knutte

    Stod redan tidigt klart i matchen att Björklöven skulle tillåta sig vinna. Spelet var avslappnat och kreativt i motsats till VIK som uppträdde spänt och nervöst ungefär som Löven brukar vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.