Matchdag – Timrå hemma

De viktiga matcherna avlöser varandra. Efter att nu tagit steget närmare Västerås i måndags väntar nu Timrå hemma. En match som ska vara tre poäng om Björklöven ska hänga med i slutspelståget.

Jakten på åttondeplatsen har börjat på riktigt för Björklöven. Mora passerade Björklöven i går kväll i tabellen, men det är fortfarande bara fyra poäng till Västerås. Nu väntar först Timrå och sen Pantern. Två matcher där Björklöven har en chans att slå undan två konkurrenter som jagar två respektive tre poäng bakom.

Timrå har Björklöven mött tre gånger den här säsongen. 5-2 och 4-2 borta, men 1-3 hemma när Björklöven var inne i säsongens svacka. Alla matcherna har sett ut lite på samma sätt. Inget skönspel utan Timrå, åker, åker och åker. Björklöven står för spetsen och kvaliteten.

Timrå kommer senast från en övertidsseger 3-2 hemma mot Leksand och innan det 1-2 mot Asplöven, 4-3 e.sd mot Västerås, 3-5 mot Mora och 2-1 e.sd mot Sundsvall. Formen är alltså varierande.

Timrå har ett ungt lag den här säsongen med en snittålder på 22.1 vilket är yngst i serien. Björklöven har 24.8. De jobbar stenhårt, har ruggig fart, men saknar spets och det ser vi på siffrorna också. Laget har gjort 92 mål framåt, vilket är tredje minst av alla i allsvenskan. Det syns också på att laget drar på sig näst minst antal utvisningar med 9.24 minuter per match.

För Björklöven handlar det mycket om att hitta en struktur i spelet, inte åka på så många spelvändningar, få till långa anfall och inte fastna i Timrås spel. Då får de inget uträttat så som det såg ut hemma, men även i 4-2 segern borta där det spelmässigt inte var bra.

Laget: 

Kim Karlsson och Lukas Ekeståhl-Jonsson saknas.

Så här ser laget ut: (enligt TJ efter träningen)

#47 Kevin Lindskoug – #30 Andreas Ollikainen

#57 Stefan Andersson – #40 Dennis Persson

#8 Kalle Ekelund – #4 Jonas Emmerdahl

#5 Rasmus Bengtsson – #86 Tommy Wargh

# Emil Wikström

#28 Lucas Sandström – #74 Stefan Öhman – #7 Brock Trotter

#10 Jesper Thörnberg -#94 Kelsey Tessier – #19 William Quist

#90 Alex Hutchings– #15 Pär Edblom – #54 Felix Maegaard-Scheel

#21 Fredrik Hetta – #26 Viktor Ekeståhl-Jonsson – #22 Nicklas Johansson

#11 Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Slarvet. Du får inte dra på dig en massa onödiga spelvändningar och det går inte att kladda för mycket med pucken mot Timrå. De arbetar så hårt att då straffar de dig. Spela rejält hellre än snyggt är ledorden.

¤ Special Teams. Björklöven är bättre än Timrå i både powerplay och boxplay. De måste vinna den kampen i matchen. De matcher där Björklöven har vunnit den här säsongen mot Timrå har de haft plus i special teams kampen.

¤ Intensiteten. När du möter ett lag som spelar som Timrå kan du inte låta dem vinna kampen. Därför gäller det att matcha deras intensitet. Då kommer Björklövens kvaliteter att ge utslag.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi är inne i en bra trend just nu och det var en stärkande seger senast. Alla matcher som kommer är av slutspelskaraktär, men det känns bara roligt när vi kliver in i den fasen av säsongen med en bra trend. Vi har bra koll på Timrå. De har bra fart, jobbar väldigt hårt och det är lätt att hamna i deras hockey. Det har inte blivit några vackra matcher mot dem den här säsongen. Vi måste vara väldigt noggranna i allt vi gör och inte tumma på något. Det är en svår match, men vi vet hur vi ska ta oss an den och tror stenhårt på seger, säger Tommy Jonsson.

Noterbart om Timrå:

¤ Timrås bästa poängplockare är backen Nicolai Bruhnisveen med 21 (5+16) poäng. Timrå är det laget vars bästa poängplockare har minst antal poäng av alla lag i serien. Bakom honom hittar vi Jonathan Dalen med 20 (11+9) poäng och Sam Marklund 20 (9+11) poäng.

¤ Bästa målskytt i powerplay är Jonathan Dalen med fem fullträffar. Som lag är Timrå näst sämt i pp-statistiken med 13.02 i mål-procent. I boxplay är Timrå klart bättre, trea i serien med 83.33.

¤ Timrå är seriens minst effektiva lag. De gör mål på 7.38 procent av sina skott på mål. Intressant här är att Timrå skjuter tredje flest skott på mål av alla lag i serien. Bara Mora och AIK har skjutit fler än Timrås 1155 skott på mål. Björklöven har stått för 1147.

¤ Johan Mattsson är nia i ligans målvaktsliga med 91.82 i räddningsprocent och släpper in 2.16 mål per match. Mattsson har precis som Lindskoug i princip stått alla matcher. Bortsett från en skadeperiod tidigt på säsongen och den matchen som Adam Reiderborn, Modo, stod så har han stått det mesta.

¤ John Westin och Oskar Johansson saknas skadade. Frågetecken på Anton Wedin.

Sagt från Timrå-håll:

– Det är playoff-matcher hela vägen in just nu. Det handlar om att spela med stor desperation och verkligen gå för det i varje match. Vi har vunnit däruppe tidigare och ska göra det igen. Att hålla ihop försvarsspelet och inte ge upp enkla mål blir viktigt precis som styrspelet så att vi får vända spelet på Björklöven, sedan lär special teams också bli avgörande , säger tränaren Roger Forsberg till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Tomas Ruuth, jag själv och Erik Åström är på plats i ikväll och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

3 kommentarer

  1. putte

    Någon som kan gissa oddset för att herr Lyth dömer ikväll nu när Schillken hamnat i blåsväder? Matchförstörande domarmaffian slår till igen.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Han är småsjuk. Tränade igår, men de väljer att bänka honom då han inte är helt frisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.