Hur mår klubbarna?

I går kom den senaste i raden av alla ekonomiska negativa nyheter – BIK Karlskoga gör ett för litet plusresultat och kommer inte att klara elitlicensen. De får hoppas på att få dispens. 

Det kommer inte direkt som en chock detta. Inte att det är BIK Karlskoga utan att en negativ ekonomi nyhet kommer från en hockeyklubb. Under 2015 gick bland annat AIK och Almtuna igenom en rekonstruktion. I våras var det Västerås och nu har alla klubbar de senaste åren haft någon form av ”krisstämpel” på sig.

Nu vill hockeyförbundet få bukt med detta och har ändrat kravet på att få elitlicens. Tidigare var det att man inte fick ha ett negativt eget kapital och nu är kravet ändrat till att klubben ska en miljon i eget kapital, 4 för spel i SHL.

I normala fall skulle BIK Karlskoga jubla över att ha gjort ett plusresultat på 200 000kr, men med det nya kravet har jublet bytts ut till en klump i magen, då ca 500 000 kr saknas för att elitlicens.

Om vi tittar på hur lagen i serien mår (dock lite svårt att få en exakt bild då inte alla klubbar haft årsmöte eller offentligt gjort de ekonomiska resultaten). Så ser vi att de flesta klubbar står balanserar på fel sida av miljonstrecket.

Lars Nylund, ordförande i licensnämnden på Svenska ishockeyförbundet, säger till Sportbladet att det är ett tiotal hockeyallsvenska klubbar som blir utfrågade för stunden och att ett beslut tas i början av juli.

Detta är mycket oroande och frågan är hur många av dagens klubbar kommer att överleva? Eller kommer detta krav att ändra klubbarna tänk kring ekonomin men istället sänka kvalitén på serien?

***

Mer dystra ekonominyheter: Sundsvall Hockey höll årsmöte förra veckan och meddelade att de backade 3 264 193 kr denna säsong och har ett negativt eget kapital på – 2 674 130kr. I Hockeyettan införs elitlicens nästa år och där är kravet att du inte får ha ett negativt eget kapital.

Modo som nu ska spela i allsvenskan omsatte 134 miljoner kronor för koncernen. Resultatet för koncernen blev minus 3,8 miljoner kronor.

***

Avslutar dock med en solskenshistoria: Björklöven går som ”vanligt” än så länge starkt och har ett kapital på över 6 miljoner, som jag har rapporterat om ett flertal gånger. Men årets mest imponerande resultat har nog division 2-klubben Boden HF stått för. Denna säsong omsatte klubben 4,8 Mkr. Vinsten var dryga 0,5 Mkr och föreningen närmar sig ett eget kapital på 1,8 Mkr. Detta kan jämföras med när Pantern gick upp i Hockeyallsvenskan, då omsatte de också 4,8 miljoner.

Boden gasar vidare i satsningen mot Hockeyettan – frågan är om inte den anrika klubben kan snart börja gasa mot att återvända till Hockeyallsvenskan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.