Inte snyggt – men snyggt hanterat

Det briserade en rejäl skandal i Björklöven på söndagen. Det handlar om en spelare som blivit gripen på fyllan efter en lagfest i Östersund. I sig rimmar det illa, men Björklövens snabba och klara hantering av ärendet imponerar.

Det som har hänt är alltså att en spelare under natten mot lördagen efter en lagfest i Östersund på nattklubben Marité, misstänkt för misshandel, våld mot tjänsteman och sexuellt ofredande.

Exakt vad som hänt, vad som är sant och inte vet vi inte, men oavsett har det här blivit en rejäl soppa som spelaren ställt till med. Riktigt illa oavsett är det. Den måste vara jobbig både för klubben och för spelaren själv som riskerar sitt kontrakt i klubben och sitt rykte.

Spelaren själv är ångerfull.

– Jag känner mig väldigt ångerfull idag. Även om lite av det stämmer så är det hemskt. Jag har mått bättre och det är mycket som jag vill ha ogjort, säger spelaren till kollega Erik Åström.

Läs mer om vad han säger här.

Björklöven valde att själva gå ut med den här nyheten själva på söndagskvällen istället för att vänta tills media nosar upp den.

– Vi ville visa ett tydligt agerande att det här verkligen inte rimmar med vad vi står för. Därför valde vi att själva föregå och vara tydliga utåt i den här situationen, sa VD Joakim Gustafsson när jag pratade med honom.

Både hans svar på mina frågor och pressmeddelandet  var rakt, klart, tydligt och väldigt proffsigt. I pressmeddelandet tar han chansen att gå ut och trycka på vad Björklöven står för. Helt klart imponerande agerat av Joakim Gustafsson i hans första riktigt tuffa situation som VD för Björklöven.

Nu får vi se vad detta mynnar ut till, både rättsligt och från Björklövens sida.

¤ ¤ ¤

Uppdatering:

Jag skrev i går att jag lider med spelaren och då hade jag inte fått de uppgifter jag har nu om händelsen.

Stämmer de uppgifter som framkommit idag, Då är det hela inget annat än en skam och då har Björklöven i mina ögon inget annat val än att bryta kontraktet med spelaren. Då är det vedervärdigt gjort och ska få ett hårt straff som följd.

Jag har aldrig varit rädd för att stöta mig med Björklöven. Det vet de som läst den här bloggen tidigare. Jag är inte rädd, dock är det generellt så att vi inte går ut med personers namn när de bara är misstänkta för brott. De uppgifter som framkommit idag gör det hela mer graverande och om de stämmer då lider jag inte med spelaren. Då lider jag med de utsatta.

¤ ¤ ¤

Sista uppdateringen:

Utredningen är nedlagd. Det blev en del svängar i det hela och uppgifterna som framkom idag var inte riktigt samma som de polisen uppgett i denna intervju med P4 om nedläggandet.

Det blev inget rättsligt av det hela, men Björklöven fortsätter utredningen internt.

Föredömligt hanterat av VD Joakim Gustafsson och riktigt illa att sätta sig i en sådan situation av spelaren i fråga. Så kan vi sammanfatta det hela.

45 kommentarer

  1. Per

    Har man verkligen en lagfest under säsongsuppstarten? En lagfest där det dricks alldeles för mycket och där spelarna inte tar hand om den/de som druckit för mycket? Jag tycker att det är ett rejält underbetyg till alla då en grupp på 20 personer bör kunna ta hand om varandra innan det blir sånna här proportioner. Vi har äldre spelare som bör veta bättre. Vi har fan i mig till och med en polis i truppen…

    Jag är självklart besviken på spelaren som gjort grova övertramp. Dock så tycker jag att det är illa att man går ut och festar så hårt denna tid på året. Enda gången en riktig fylla kan vara acceptabel som elitidrottare är efter avslutad säsong. Hur ställer sig Jocke, Tommy och Fagerwall till en kväll där minst en spelare druckit åt helvete för mycket? Observera att jag inte ursäktar bråk mm men under en sansad utekväll där man umgås och dricker några öl så sker inte saker som detta.

    Jag hoppas att man står starka och stöttar spelaren. Det är ett rejält övertramp men det visar också på att hela laget misslyckats när detta tillåts ske på en gemensam aktivitet. Ge spelaren hjälp och låt honom sedan ta det eventuella straff som han döms till.

  2. Linda

    Ni behöver inte outa någon. Jämför bara beteendet på isen vissa gånger med denna handling. Lika moget på båda sidor om sargen.

    • Alex

      Nu förstår jag inte vad du menar?
      Vet du vem individen är?
      Jag vet vem personen är, jag har träffat människan ett stort antal gånger både nykter som onykter och följt hans karriär i några år och jag förstår inte riktigt vad du menar?

      Det enda jag kan säga förövrigt är att det är otroligt beklagligt att det har hänt, om allt stämmer. Man ska inte gå händelserna i förväg och anta att han är skyldig då det i Sverige är devisen ”Oskyldig tills motsatsen bevisas” som gäller.
      Personen i fråga är en genomsnäll människa. Otroligt glad, genuint trevlig och en bra kille.
      Mitt första antagande när jag insåg vem personen var, var att det är någonting märkligt med detta och började därefter fundera själv hur det kan se ut på krogen med fyllon, vakter och polis och jag kom ganska snabbt fram till att det kan ha gått till på ett helt annat sätt.

      D.v.s: Personen i fråga hamnar i en diskussion med en kvinna, om vad som helst. Blir irriterad, och tar tag i armen på henne (till exempel, vilket även det är onödigt) hon skriker att hon gör illa sig, och en vakt kommer dit. Hon börjar berätta för vakten att personen har sagt något till henne och hållt fast henne och vakten tycker direkt att: Du ska ut härifrån, punkt jävla slut. Här har vi ”Misshandel”, och ”Sexuellt ofredande”. Personen tycker inte att han har gjort något fel och börjar säga emot vakten som tar i med hårdhandskarna (som vakter faktiskt gör rätt ofta) och personen börjar göra motstånd (för när man har druckit sprit tänker man inte helt rationellt, och anser man att man inte gjort något fel så vill man gärna stå för det och berätta det för vakten, vilket ALDRIG brukar funka). Han gör motstånd och vill inte följa med ut, puttar bort vaktens arm, eller kränger lite med kroppen och vips så har vi våld mot tjänsteman lite överdrivet sådär.

      Detta händer VARJE HELG. Och rubriceringen är ALLTID i den nivån i början, tills utredningen visar att: Ojdå, det var inte så jäkla allvarligt ändå. Han tjafsade med en tjej, höll i hennes arm och sen var det inget mer med det.

      Brottsmisstanken läggs ner, går inte att styrka brott och vips så var det inget med det.

      MEN, det ska tilläggas att jag tycker att det är otroligt dåligt och helt förkastligt att sätta sig i en situation som denna. Personen i fråga representerar alltid sin arbetsgivare och nu har han satt vår klubb lite grann i skiten. Dålig stil, efter värdelösa beslut.
      Men man ska inte döma någon på förhand.

      • Linda

        Alex: Nej jag visste inte vem det var utan antog det var en annan spelare men det var fel. Ber så mycket om ursäkt Nu vet jag vem det är och det känns obegripligt. Går inte att förstå hur man än vänder och vrider på det. Hoppas det hela gått till på det sätt du beskriver men allra helst skulle jag sett att det aldrig hänt(vad det nu är som verkligen hänt). Tragiskt är det under alla omständigheter. Hoppas han får stöttning. Som någon sa: ”Älska mej mest då jag förtjänar det minst, för då behöver jag det bäst”.

        • Roger

          Vad lågt av dig Linda! fördöma och tycka att de är omoget när du tror att de gäller en spelare du inte gillar men sen när de uppdagas att de är en annan som du däremot gillar då ska vi plötsligt stötta honom och älska honom som mest när han förtjänar de som minst.

          • Linda

            Du har rätt att tycka så Roger. Jag tycker handlingen är lika omogen oavsett vem som utfört den. Beteendet på isen stämde överens med en annan spelare och inte med honom. Så du är på mej och hackar i år igen. Vad trevligt, men du kommer få igen.

  3. Björn

    Lider med spelaren….knappast. Dåligt omdöme och att skylla på att ”jag inte minns” håller inte. Jag lider med den person som blev sexuellt ofredad. Otroligt omoget och egoistiskt av spelaren – finns inga ursäkter.

    • CNN

      Det finns väl ingenting annat att göra än att lida med spelaren i och med att han är helt oskyldig men är satt på pottkanten och hela Umeå har dömt ut honom?

      Han lägger armarna runt två tjejer och råkar nudda en tjejs bröst. Big fucking woop.

      Det är inte sexuella trakasserier. Beviligen. Och att han faller över en tjej och det basuneras ut att han har slagit henne? För helvete.

      Han gjorde ingenting fel mer än att hn blev överförfriskad. Hade inte de lättkränkta kvinnorna anmält honom för denna piss-sak så hade ingenting hänt och hans namn hade varit rent som snö. Denna historia kommer aldrig rinna av honom nu. Hans rykte kommer alltid vara till viss del befläckat. Självklart lider jag med honom. Att falskt anmälas av lättkränkta personer är aldrig kul, skulle jag tro.

      Hans brott är att han var för full. Sånt som händer. Han har definitivt lärt sig av detta.

      Gå vidare!

  4. Kn

    Snälla ni..
    Detta är förstås allt annat än bra. Men, om ni tror att detta är första eller sista gången en händelse av denna kaliber händer e ni ju uppe i det blå. Det enda detta säger är att denna gång fanns det ingen lagkompis som var tillräckligt nykter för att ta den fullaste eller kanske den spelaren som fick En snefylla hem. För vi vet inte ens om denna spelare var fullast, men gjorde onekligen mer skada än någon som somnade…
    Nä, sluta peka med pekpinnen och förstå att detta händer för att något annat är fel..Ska man få till detta skall det vara spritförbud och det känns väl mest naturligt då sprit och idrott inte går ihop.

  5. L.a

    Alltså!
    Oliver Lindgren platsade inte i ifb alag, nu är han i saik superlim och har tydligen redan gjort träningar med alaget. Fan, pratar vi lagfest i Umeå! !! Haha nya björklöven

  6. Stefan

    Precis, jag håller med. en Lagfest under säsongsupptakten =Skandal bara det.
    Dessutom har jag sett alldeles för många lövenspelare i krogsvängen på senaste tiden.
    Man kan ju börja fundera vilken värdegrund Björklöven egentligen står för.
    Kom hit och plocka ut lönen – fest på lördagar?

  7. bror

    Hur är alkoholpolycin i egentligen i löven?
    Syns inte så bra att man festar så hårt att man inte minns vad man gör!!

  8. Andreas Näsman

    Genom att in outa, så är just nu alla i laget outade. Något som aldrig är bra. Lider med killen. Men som sagt bättre att den misstänkte träder fram än att alla i laget skall misstänkas…:(

  9. Ray

    Jag tycker inte alls att det är föredömligt att stänga av en spelare så snabbt utan mer fakta. Så skitnödigt så fort det är någon kvinna eller något ”rasistiskt” inblandat.

    Nu var jag inte där och känner inte till händelsen eller dom inblandade överhuvudtaget. Men min erfarenhet säger mig att i nio fall av tio så är allt totalt överdrivet när man tittar på dom sk brottsrubriseringarna.

    Jag har varit med ett antal gånger när överförfriskade kvinnor har blivit alldeles för närgångna och har blivit väldigt upprörda när dom blivit nekade intresse.
    Om då någon vakt hade tyckt att mannen gjort något fel och skulle beläggas med handfängsel, hade det givetvis blivit våldsamt motstånd eftersom mannen inte hade gjort något fel och skulle ifrågasätta saken. Detta räknas ju som våldsamt motstånd om man inte frivilligt låter sig handfängslats.

    Nu kan ju saker och ting se annorlunda ut i detta fallet och det jag nämner är min erfarenhet på andra ställen i Sverige och kan givetvis vara annorlunda i detta fall.

    Det jag vill ha sagt är att man borde invänta polisens utredning innan man dömmer eller stänger av någon där det kan vara lite oklart vad som egentligen har hänt. Både ifrån klubbens sida, media och allmänhetens sida.

  10. Olle

    Vad jag hört så har man haft en så kallad ”inkilning” för de nya killarna i laget. Om det då vore någon av de nya som blivit ivrigt påhejad att dricka för mycket kanske man skulle haft viss förståelse för en fylla men det som hänt utöver detta är fullständigt oacceptabelt. När man sen får höra att det också är en av de mer rutinerade spelarna i laget som det handlar om då blir man riktigt bekymrad och förbannad. Vilka signaler sänder detta till de övriga i laget? Vilka signaler sänder detta till övriga hockeysverige, medarbetare i Björklöven, sponsorer mm? Jag lider med den som är utsatt men det är ändå helt oacceptabelt att det händer. Bara det faktum att man SUPER någon vecka innan seriestart då tar man inte sitt ansvar och sitt jobb på allvar.

    • Ray

      Lite eget tänkande innan man dömmer någon i förhand är för mycket begärt?

      Med min erfarenhet skulle jag helt avråda att gå ut och ta mer än ett par öl i en annan stad än hemstaden. Finns många vakter där ute som bara väntar på att minsta lilla incident ska inträffa så dom kan ”visa vem som bestämmer”. Tro mig, jag vet. På hemmaplan vet vakterna vilka som är bråkmakare och framförallt så har dom inget emot laget i fråga.

      Har t.ex spelaren t.om flickvän skulle jag bli ännu mer fundersam över det inträffade. Tyvärr är det nog så att man behöver ett par stycken från laget som är nyktra och kan avstyra situationer och vittna om det inträffade i efterhand.

      Vad hade ni trott om historien hade utspelat sig i t.ex Skellefteå?

      Hoppas Björklöven sansar sig och låter utredningen bli klar först innan man hittar på massa dumheter. I viss mån verkar det ju redan vara för sent. Okej om någon blir tagen för rattfylla eller liknande där allt är solklart men inte i sådana här fall när det är oklarheter, för jag utgår ifrån att ingen ligger på sjukhuset?

  11. Coachen

    Skandal, känns som att klubben har en lång väg att gå beträffande att få sina värderinger och förhållningssätt inpräntade i spelarna. Uttalandet till VK av spelaren i fråga att ”- Jag brukar mest bara bli glad när jag dricker” och ”Jag minns inte” tycker jag är ett av de sämsta uttalanden efter en skandal jag har läst. Ord som ”jag skäms oerhört” och ”ska söka hjälp” hade känts bättre. Fruktansvärt trist att en sån här sak händer klubben när man ska ta en nystart inför kommande säsong.

  12. Robban

    Sanningen kommer fram. Om det sedan är värre eller lindrigare får vi se.
    Sjukt trist i alla fall. Och naturligtvis inte ok.
    Det som är konstigt är att ingen lagkompis såg till att ta han om honom ifall han blev stökig.
    Det gör då vi i mitt kompisgäng de få gånger det hänt.
    Men det känns faktiskt helt otroligt när man vet vem det är, stämmer inte alls.
    Men att råka ut för en snefylla kan ju hända den bäste och behöver inte betyda spritproblem.

  13. Knutte

    Idrott och alkohol hör ej ihop. Hoppas det var sista gången som alkohol förekommer i samband med match. Heja Björklöven!

  14. Jon

    ”Först och främst lider jag med spelaren”….?

    Skönt att du passar på att vara en del av problemet. Ungefär så som det skrivs om ”skötsamma” våldtäktsmän i amerikansk media som får ”sina karriärer förstörda”.

    Spelaren är det inte ett dugg synd om.

    Vidrigaste jag läst.

  15. Chris

    Grymt besviken! Hur kan man ens komma på tanken att blanda in alkohol i sin försäsongsträning?
    Inte seriöst!

  16. Peter

    Jag tycker precis som Lennart Holmlund att förbundet ska ta i med hårdhanskarna dvs kasta ur Björklöven från hockeyallsvenskan.

  17. Peter Jonsson

    Det här är uppenbarligen en kille utan ryggrad, med uttalanden som ”jag var full”, ”minns inte” med mera. Han borde gå ut och stå för sina oförlåtliga brott, så slipper hela laget bli utpekade. hur kan man ge sig på random kvinnor på en krog och tafsa och misshandla, ryggradslöst. Det bästa han kan göra nu är att gå ut och offentligt stå för vad han gjort och sedan ta sitt straff.

  18. Mr X

    Bedrövlig människosyn du har Gustav. Du lider först å främst med spelaren?
    Ok så han är offret och kvinnorna får skylla sig själva? Bedrövligt att VK låter
    sån skit får publiceras! Vakna är 2016 nu, grottstadiet passerat.

  19. Larry

    Lider med spelaren? Vad är du för en pajas? Är du så rädd för att stöta dig med Björklöven och spelaren att du måste ta den hållningen? Vad är du rädd för? Att inte få någon mer intervju? Att bli portad från arenan? Vilket trams.
    Och varför inte outa spelaren? Det kommer ändå komma fram förr eller senare vem det är ändå plus att hans namn redan är ute i sociala medier och på andra webbsidor. Blir snarare enormt löjligt att inte skriva ut vem det är när namnet ändå är ute.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig varit rädd för att stöta mig med Björklöven. Det vet de som läst den här bloggen tidigare. Jag är inte rädd, dock är det generellt så att vi inte går ut med personers namn när de bara är misstänkta för brott. De uppgifter som framkommit idag gör det hela mer graverande och om de stämmer då lider jag inte med spelaren. Då lider jag med de utsatta.

    • Thomas

      Hur har ni hanterat detta VK? Varför la ni ut detta innan ni tagit reda på fakta. Nedläggningen kom ju direkt efter ni hade smaskat ut inlägget. Inget försvar för spelaren men ni gjorde det väldigt mycket värre för honom. Skillnad på att tro att han råkade nudda brösten och nypa 2 gånger….
      Lägg mer kraft på riktiga sexuella trakasserier istället. Dom ska uppmärksammas

  20. Janne

    Att lida med spelaren är ju för fn en del av samhällsproblemet. O dessutom först och främst. Helt sjukt skrivet faktiskt

  21. Knutte

    Den aktuelle personen får nu rikta in sig på att inmundiga kaffe som starkaste dryck en tid framöver.Så kan det gå om inte haspen är på!

  22. tobbe

    Synd att din amatör till kollega smuts kastat en spelare. En jävla ursäkt vore på sin plats jävla hobby journalist

  23. Gormat

    Patetiskt att börja kasta skit på journalister som bara gör sitt jobb så att vi nyfikna läsare ska stillas i vår nyfikenhet. Här på bloggen eller i tidningen skrivs enbart sånt som skrivs i alla andra tidningar när liknande saker inträffar. Hade vi fått läsa det i någon annan tidning först så hade det klagats på det också. Både Erik och Gustav gör ett fantastiskt arbete för oss alla intresserade av laget i våra hjärtan. Hoppas ni har ork och lust att fortsätta! Ni som inte gillar det de skriver kan ju helt enkelt strunta i att läsa och fokusera på er egen förträfflighet istället.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Självklart vågar man det. Jag ska gå på morgondagens träning så får vi se. Det är det sportsliga som är det centrala i slutändan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.