Rätt beslut – ett gigantiskt misslyckande

Björklöven meddelade strax efter 14.00 idag att Tommy Jonsson får sparken från Björklöven. Rätt beslut, men ett gigantiskt misslyckade för klubben.

Markus Åkerblom blir kvar och ska tillsammans med Jesper Jäger leda laget tills en ny tränaren hittats. Det skriver Björklöven på sin hemsida. En snabb lösning som borde kunna fungera i en övergångsfas.

Att sparka Tommy Jonsson var det enda Björklöven kunde göra efter att han inte fått ut något efter 52 omgångar förra säsongen och fem den här säsongen av laget.

Tommy Jonsson är den som stått för spelidén och därför ser jag inga problem med att bara han fick gå och inte båda tränarna. Det är Jonssons idé som inte fungerat. Det är han som haft ansvaret.

Nu går det att se framåt igen. Sparkningen av Tommy Jonsson öppnar upp möjligheter att:

…åter kontakta Alex Hutchings som var lagets skyttekung i fjol och som är ledig på marknaden, men som Tommy inte ville ha kvar.

…lösa målvaktsfrågan med Kevin Lindskoug som finns tillgänglig i staden som absolut inte Tommy Jonsson kom överens med.

Det är inte alls säkert att Björklöven gör dessa åtgärder, men nu finns allafall möjligheten. Det fanns inte innan. Det är det viktiga.

Den här sparkningen ställer dock ett par frågor som gör att både den sportsliga ledningen och styrelsen bör fråga vad de sysslat med sista åren.

¤ Om Tommy är så dålig att han får sparken efter fem omgångar, varför såg man inte det redan i våras när han fått ett lag med spelare för att ligga i toppen av serien att sluta tolva.

¤ Om fem förluster var nog för att Tommy skulle få sparken den här säsongen. Varför är då laget helt byggt efter hans spelstil och synsätt. Ska inte Björklöven ha en röd tråd i spelsätt som leder genom föreningen?

Styrelsen kan alltså konstatera att de misslyckats och den som står bakom misslyckandet allra mest är Fredric Åkerblom som kontrakterade Tommy Jonsson på två år. Detta under en period när föreningen inte hade någon sportchef. Det talar återigen om att personer utan sportslig kompetens inte ska agera inom sporten. Där har Björklöven nu väldigt bra uppdelat med Fagervall som ansvarig för sporten och Joakim Gustafsson som VD;

Nu har Björklöven agerat och då kan det här bli bara en bortkastad säsong istället för två om de lyckas vända på steken.

Den som dock inte ska komma helt ur skottgluggen är Daniel Johansson. Det är han som byggt upp det här laget tillsammans med Tommy Jonsson, det är han som legitimerat spelidén. Daniel är en trevlig kille, men efter den här sparkningen av Tommy Jonsson kan jag inte tänka mig att han blir kvar längre än till säsongens slut.

Ska jag spekulera om en ny tränare känns Mikael Johansson som hoppade av Vita Hästen som det mest logiska namnet om han kan tänka sig det jobbet.

19 kommentarer

  1. Per

    Förutsätter att Dalle bara utför praktiska dwtaljer från och med nu och lämnar när nuvarande kontrakt går ut. Han får absolut inte vara den som nu ska värva oss ur krisen. Dessa beslut måste fattas av Fagervall och möjligtvis hanteras av Dalle. Det kan omöjligt finnas något förtroende kvar för Daniel Johansson men jag köper att man inte vinner något på att skicka hem honom. Han kan utföra praktiska uppgifter på kansliet till dess vi slipper betala för honom.

  2. Brinken

    Tommy Jonsson kontraktaredes väl ändå av Dalle, om jag inte missminner mig. Åkerblom fixade väl några förlängningar samt anställde Dalle. Kan inte Pär Hellenberg, också han senast i Vita Hästen, vara aktuell?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      TJ presenterades direkt efter Dalle. Det var Åkerbloms val som allt annat under hans tid m Dalle. Åkerblom har bestämt i slutändan.

  3. Målis

    Du ställer bra frågor Gustav. Hur kan en styrelse i någon verksamhet vara nöjd med en så dålig produkt. De har ansvar inte bara för att presentera ett nollresultat, de har också ett ansvar för att rekrytera rätt och utveckla produkten och där har de misslyckats grundligt.

    • Matchspeakern

      ”Presentera nollresultat” ?
      Björklöven är ett publikt aktiebolag. Syftet med aktiebolag är att maximera avkastningen till aktieägarna. Rolf Skog skriver ”I bolagsordningen kan föreskrivas att verksamheten helt eller delvis ska ha ett annat syfte än att generera vinst. Bolagsordningsbestämmelser av det slaget är mycket ovanliga. Det ligger därför nära till hands att tänka sig att lagens utgångspunkt, dvs. att bolagets verksamhet ska bedrivas i vinstsyfte, endast är en återspegling av verkligheten — om i stort sett all verksamhet i aktiebolagets form bedrivs i vinstsyfte, har det kanske helt enkelt ansetts mest lämpligt att också lagen utgår från att så är fallet. Det är emellertid ett alltför förenklat sätt att förklara lagens utformning.
      Att lagen utgår från att verksamheten bedrivs i vinstsyfte ska i stället ses i ljuset av den grundläggande funktion som vinstsyftet har i ett aktiebolag. Det syfte som bolagets verksamhet har fungerar som övergripande handlingsnorm för aktiebolagets beslutande organ. Syftet har en handlingsdirigerande funktion i den meningen att bolagets beslutsorgan — bolagsstämma, styrelse och VD — inte får fatta andra beslut eller vidta andra rättshandlingar än sådana som ligger i linje med bolagsverksamhetens syfte.9 I ett bolag som följer lagens huvudregel och inte föreskrivit något annat i bolagsordningen, får bolagsorganen således inte fatta andra beslut eller vidta andra rättshandlingar än sådana som ligger i linje med syftet att bolagets verksamhet ska generera vinst. ”

  4. Peter

    Vad sägs om att försöka med Jonas Rönnqvist från luleå? Han tycker väl att laget ska jobba hårt och det är väl ett sånt lag löven ska vara nu, eller?

  5. Anders

    Ja men Daniel Johansson har värvat ett lag från Piteå. Eller iaf från division 1. Kan man förvänta sig något bättre än botten av allsvenskan?

    Jag fattar inte att man inte inser detta!!!?? Där har ni den som felat. VI blev av med en massa högavlönade spelare förra säsongen (lavander, palmebjörk, hutchings, trotter och den andra utlänningen bla) och vart har dessa höga löner tagit vägen?
    Till spelare från Piteå? Kompisar till Daniel måntro?

    Helt otroligt

  6. Gormar

    Har Åkerblom stängt av telefonen och gått under jorden? Vore mycket intressant att höra honom resonera i frågan, han är ju i högsta grad inblandad! Varför tar det ibland flera timmar innan kommentarerna publiceras på er blogg?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det kommer intervju med honom på vk.se inom kort. Att det tar länge för kommentarerna att publiceras är för att vi gör det manuellt. Så om jag sitter i ett möte i två timmar, då publiceras inte en kommentar du skrivit. Det är bara jag och Erik som godkänner alla kommentarer på bloggen.

  7. Michael G

    Rätt beslut! Sammantaget förra säsongen och denna säsongs inledning, behövdes en förändring för att inte spoljera även denna säsong. Ett misslyckande ja, men samtidigt handlingskraftig så här tidigt på säsongen. Resultat, publiksiffror och stöd i allmänhet hade kunnat bli katastrofalt dåligt. Nu finns i alla fall chansen att det blir ändring. Att sparka tränaren T.J. känns som helt rätt beslut. En dålig värvning ser det onekligen ut som, men så är det ibland. Det är alltid lätt att vara efterklok. Björklövens intentioner att ha en elitmässig organisation och ta A-laget till SHL finns där. Man anställde en f.d. elittränare. Han visade sig dock inte vara rätt man för föreningen. Man får inte glömma att kontinuiteten är viktig för framgång, arbetsron. Det är troligtvis därför beslutet har dröjt. Alldeles för länge tycker man som supporter, men drygt ett år är inte speciellt länge i sammanhanget. Nu glömmer vi detta sidospår och försöker att göra det bättre härifrån. Individuellt duktiga spelare som inte förlängdes inför denna säsong behöver inte vara en del av lösningen. Det gäller att skapa ett helt lag och en hel föreningen som drar åt samma håll. Berodde ev. dispyter på den sparkade tränaren och hans tränarfilosofi så är saken en annan. LÖVEN-supportrar, laget behöver vårt stöd som mest nu…

  8. Jocke

    Eje Nyman i Vännäs tror jag skulle göra ett kanonjobb. Mycket stort hockeykunnande.

    Dock ett väldigt oflashigt namn så det skulle nog inte gå hem i stugorna.

    SAIK tog iofs en J18 tränare…

  9. Per Rantala

    Rätt beslut?
    Jag tror att jag läste på bloggen för 7 dagar sedan att vi måste ge dom minst 10 matcher och att fansen borde sluta gnälla?

    • Michael G

      Det beror på vad man har för ambitioner. Jag ser det som att Tommy Jonsson tillsammans med laget har fått 57 (52+5) matcher på sig. Förra året landade man på en 12:e plats av 14 möjliga och nu ligger man på 14:e. Men föreningen siktar ju på att ligga i andra änden av tabellen och dit är det för långt med det befintliga spelet.

  10. Coachen

    Angående Dalle och sportchefsjobbet, är det vanligaste att klubbar delar upp i en GM och en sportchef? Tänkte på förutsättningarna om Fagervall kan vara både och i framtiden. Som Lövensupporter är man ju över tid iofs van att det är hackigt i klubben med ledare, tränare etc men en viss kontinuitet vore ju önskvärt med start typ asap…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.