Detaljerna bakom segern

Björklöven tog sin fösta seger tillslut. Det krävdes den första fina defensiva insatsen för säsongen för att det skulle ske.

Så klev Markus Åkerblom ut ur skuggan från Tommy Jonsson. Han hade inte ens en träning på sig för att sätta sin prägel på laget, men ändå kändes det som att han lyckades.

Björklöven spelade smartare, bjöd på mindre, stötte mindre även om forecheckingen delvis var kvar, fast aldrig med tredje gubben.

Den här insatsen ställer en massa frågor om hur överens TJ och MÅ har varit om hur laget ska spela. Alla dessa frågor lär vi få svar på framöver när vi ser hur spelet utvecklas.

Det här spelet var inget som säljer sporten direkt, men det var effektivt och gav tre poäng. Det var kollektivt försvarsspel. Ska Björklöven stiga på riktigt i tabellen krävs den här defensiva disciplinen, men också mer kvalitet. Dalle och Fagervall måste in med spets.

Det som dock inger hopp är det faktum att så många backar gjorde sin bästa defensiva insats för säsongen. Det säger något om att de kanske inte bara sett usla ut för att de är usla. Det kanske har varit något annat som tagit fram det ur dem.

Nu har Åkerblom och Jäger på sig till tisdag att sätta ännu mer prägel. Jag är spänd på vad som kommer ut på andra sidan då.

Läs gärna mer om matchen….

presskonferensen med Åkerblom och Johnsson

Lundström ”Vi hjälper varandra”

perfekt nystart för Löven

Min krönika ”Äntligen något att tro på”

Första segern bärgad

Våran lajvare Isak Angerbjörns 4 snabba efter matchen

Innan vi stänger matchen så kollar vi lite på detaljerna bakom segern.

¤ Niklas Lundström räddade 32 av 33 skott och förutom att han själv var mer stabil än tidigare så berodde det mycket på att laget inte bjöd på frilägen, två mot ettor och liknande lägen. Det mesta handlade om avslut han såg och då handlade det om att inte släppa returer. Det lovar gått, men Lundström har mer att bevisa.

¤ Jacob Andersson och Stefan Andersson gjorde lite i smyg sina bästa defensiva insatser den här säsongen. Jag såg inte en enda riktig bjudning från Stefan. Jacob blev rundad en gång, dribblade som sista back, men annars var det i stort sett fläckfritt defensivt.

¤ Markus Åkerblom och Jesper Jäger tog time-out när Björklöven fick läge i fem mot tre. ”Helt rätt, Lukas (Ekeståhl-Jonsson) har haft ett långt byte och det här är avgörande” sa Fagervall bakom mig om tim-outen och visst var det så. Ett riktigt bra drag att ta time-out där. Hatten av! Att det dessutom blev mål var ju rätt bra det med.

¤ Björklövens boxplay fungerade bättre i den här matchen och det blev avgörande, men jag är fortfarande orolig. Det är för många puckar som får passera över centrallinjen genom boxen i varje PP. Björklövn är duktiga på att stänga blålinjen i BP och på att störa högt, men i etablerat spel i egen zon finns det en hel del kvar att jobba på trots sex avklarade boxplay  den här matchen.

¤ Björklöven spelade den här matchen i stort sett på tre kedjor. Andreas Vikström spelade 5.37, Linus Boström 7,11 och Fredrik Hetta 4.18. Alltså spelade fjärdekedjan i snitt 1,85 minuter per period. Fredrik Hetta ska inte känna sig så glad över situationen i Löven. Han spelade alltså mindre än junioren Andreas Vikström och Linus Boström som inte spelat hockey på ett år. Stefan Andersson spelade 24.22, han hade mest speltid för första gången den här säsongen. Det speglade hans insats. Riktigt kul att han kunde studsa tillbaka.

¤ Björklöven blockade 13 skott jämför med Hästens 1. Det säger något om arbetsinsatsen denna dag.

¤ Björklöven bjöd inte på mycket, men Tobias Hage stod för det Löven bjöd på. Han hade två galna krosspassningar genom egen zon samt en sanslös utvisning för att ha slutit handen om pucken i offensiv zon som kunde ha kostat poäng. Han får fundera på sin insats i matchen då han även brände ett friläge.

¤ Till sist. Stefan Öhman är kapten i Björklöven och det är logiskt med hans rutin, men det bultande hjärtat utanpå tröjan den här säsongen är Marcus ”Messy” Jonsson. Han jobbar hårdare än alla andra när han är på isen och han stökade in 1-0 för Löven. Det var talande att han inledde vändningen på säsongen. De flesta publikfavoriterna från förr han skickats bort från klubben, men en ny(gammal) har värvats. Messy for the people.

13 kommentarer

  1. Rob

    För tidigt att säga något, men märkligt att Stefan Andersson gör en av sina bästa matcher sen Mats Waltins dagar. Vi får hoppas att TOMMY-EXIT lyfter honom och hela backbesättningen!

  2. Eskil

    Tycker du bara blir mer och mer pinsam i det du skriver här på Lövenbloggen Gustav. För det första bör du inte kalla dej journalist vilket du tidigare högljutt kallat dej själv. ”En journalist arbetar enligt yrkesetiska regler, vilket i teorin garanterar journalistens och materialets oberoende från diverse påtryckningar” och så skriver inte du. Du påverkas av andras och din egen uppfattning, och det har lyst igenom allt för tydligt och alldeles för många gånger. Du har ingen pressetik-en typ av tillämpad etik som syftar till att definiera vad som är lämpligt att, med hänsyn taget till individers välbefinnande, skriva. Så du kan omöjligen vara nåt annat än en självutnämnd ”journalist” med tanke på all skit du skrivit om TJ samtidigt som du(medvetet?)utelämnat allt det bra TJ gjort. Att du så mycket raljerar om timeouten som togs igår, men oftast inte ett ord om alla timeouter TJ tog och som så ofta resulterade i mål, senast den som togs innan kvitteringen till 5-5 i matchen mot Södertälje, bekräftar att dina texter under inga omständigheter kan kallas journalistiska. Det är trevligt att du indirekt ger TJ stort beröm i och med ditt raljerande om Åkerbloms timeout igår för du Gustav vet och alla vet att det Åkerblom vet om timeouter har han lärt av TJ.
    Ge oss journalistik och en som innehåller åtminstone lite pressetik!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Detta är en blogg. Där tycker jag saker utifrån mitt perspektiv. När jag skriver nyhetsartiklar på nyhetsplats i VK/Folkbladet eller på vk.se/folkbladet.nu så skriver jag och citerar efter journalistiska regler. Jag har en treårig journistutbildning och känner till vilka regler som gäller. I en blogg där jag har i uppdrag att tycka så tycker jag och då är det mina åsikter som kommer fram. Inte en neutral betraktelse utan mina egna åsikter. OM du inte håller med mig om det jag tycker så är det kanon för vi har all rätt att tycka olika.

      • Conny

        Det känns konstigt att du med en treårig journalistutbildning har så dålig språklig kompetens. Du blandar massor av stavfel med felaktiga meningsuppbyggnader.

    • KungsholmsLövet

      Men allvarligt talat, Eskil, vad i hela världen är det du ser i TJ som du uppenbarligen är tämligen ensam om? Jag skulle titta på vad det lag han basade över presterade så har du svaret på hur väl han lyckades med sina idéer.

      Och Gustav skriver en blogg här, och inte en oberoende beskrivning av omvärlden. Du kan tycka vad du vill men du har ingen rätt att kritisera andra för att du har en annorlunda uppfattning.

  3. Gormat

    Tycker inte vi ska yvas för mycket över den här segern. Spelet lämnar oerhört mycket kvar att önska och det var mer hästens oförmåga att träffa målet och hafsigt passningsspel från deras sida som gjorde att vi kom undan med blotta förskräckelsen denna gången! Missade du Jakob Anderssons dribbling med pucktapp i första perioden och som resulterade i öppet mål för hästen men där han träffar egen liggande spelare och där vi får en utvisning! Tack för den Jakob! Han har dessutom ett antal grova felpass och pucktapp på offensiv blålinje! Förhoppningsvis behöver han lite mer självförtroende och med lite framgång kanske han växer och minimerar misstagen framöver men dit är det en bit kvar! Håller däremot med att Stefan A gör en av sina bättre men han gör en del galna offensiva utflykter där han försöker dribbla med pucktapp och kontring emot som resultat istället för att dumpa o spela mer på säkerhet! Pavel kan bli bra med lite träning på passningsspel så att han inte slår bort så många puckar! Bull är ett osäkert kort men har heller inte spelat så mycket och behöver matcher! Linus B kan få mer speltid så han blir mer bekväm o inte ramlar varje gång! Men kämpa kan han! Nä, mycket kvar att bevisa, men 3 poäng är alltid 3 poäng!

    • Per

      Jakob-situationen var lugn till dess Lundström gick ut och skulle spela pucken så den stora missen stod målvakten för. Nu gick det bra men det känns lite som om du har en agenda att gnälla på vissa spelare. Jakob A gjorde en bra match och kan förhoppningsvis ta ytterligare kliv framåt efter detta.

      • Gormat

        Ja Per! Det lät gnälligt när jag läste kommentaren jag skickat in! Det var inte min egentliga avsikt och jag ber berörda spelare om ursäkt för det! Det jag ville belysa var bara att det finns mycket kvar att jobba på med det här laget, och tyvärr är det en följd av de resultat som blivit. Tittar man exempelvis på första matchen mot Oskarshamn så tycker jag att det var ett helt annat lag vi ställde på banan då. Laget lyste av självförtroende och visade upp geniala spelvägar med klapp klapp och väggpass omvartannat! Tyvärr stukades vi av ett par individuella misstag som sedan följdes upp av ännu fler misstag i den efterföljande matchen. Jag tror inte på några spetsförvärv i det här skedet av serien utan det är befintligt material som kommer att få göra jobbet och enda sättet att göra det är att med hårt jobb och lite tur kunna ro hem några segrar så att självförtroendet successivt återvänder. Så var det för Leksand förra året och så kan det vara för Björklöven detta året. Jag håller i alla fall mina tummar för att det ska bli så,

  4. Knutte

    Så enkelt det kan vara om man har rätt taktik. Om Jonsson förstått detta hade han varit kvar men han valde att vara rigid i stället för flexibel.Bara att beklaga.

  5. Z

    Förstår faktiskt inte varför Hetta aldrig får spela och när han väll få spela så spelar han i 4e?? Han var väll en spelare som är byggd för poäng?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.