Matchdag – Oskarshamn hemma

Oskarshamn hemma. En perfekt möjlighet för Björklöven att studsa tillbaka från 0-2 förlusten senast. Tar de den chansen?

Oskarshamn och Björklöven är lite av varandras boogie-teams på bortaplan. Senast lagen möttes i Umeå vann Oskarshamn efter straffar med 4-3  Men före det hade Björklöven vunnit fyra av de fem senaste matcherna i Umeå. I Oskarshamn har inte Björklöven vunnit sen 2010 och bara två av de senaste 10, men det är en annan historia.

Oskarshamn kommer till Björklöven med en rysligt dålig form. Efter att ha inlett serien riktigt bra så förlorade IKO fem raka matcher. 2-3 mot Västerås, 0-4 mot Pantern, 2-5 mot Västervik, 3-4 mot Södertälje och 2-4 mot Tingsryd.

Laget har varit hårt skadedrabbat och är fortfarande det. Allra värst är det att Joakim Hagelin och Björn Karlsson saknats som var tilltänkta kuggar, men framförallt har bara formen varit usel. 20 insläppta mål på fem matcher håller inte och det är en del av problemet. I fjol stod Dan Bakala i målet. Nu står han i Frölundas mål.

Oskarshamn vann mot AIK i förra matchen och kanske är det en vändning. Den 3-2 segern kom dock efter en drömstart och det där är Oskarhamns akilleshäl. De har tagit ledningen i första perioden i fem matcher och vunnit alla fem. De har hamnat i underläge i första perioden i fem och vunnit en. Det var i premiären mot Björklöven.

Det brukar bli öppna och målrika matcher i Umeå när lagen möts och jag tror att även detta kan bli en ganska öppen tillställning. Gör Björklöven ett tidigt mål talar allt för det. Med även Mattias Granlund tillbaka har Björklöven inte längre ett så skadedrabbat lag och ska kunna mata på med snart fyra femmor.

Laget: 

Laget har inte släppts än, men släpps vid lunch. Preliminärt lag ser ut så här.

Adam Werner (Niklas Lundström)

Simon Fredriksson – Niklas Pavel

Lukas Ekeståhl-Jonsson – Jacob Andersson

Stefan Andersson – Christian Bull

Emil Wikström

Jesper Thörnberg – David Lindquist – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – Tobias Hage – Isak Stenlund-Ädelgran

Nicklas Johansson – Axel Ottosson – Joakim Högberg

Cody Murphy  – Stefan Öhman – Linus Boström

Mattias Granlund

Kim Karlsson, Jonas Emmerdahl ochFredrik Hetta saknas fortsatt.

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Oskarshamn är ett lag i gungning som saknar två viktiga målskyttar. Då är första målet och starten oerhört viktig. Här kan Björklöven vinna mycket.

¤ Lucas & Thörna. Björklöven har ganska dåligt med målskyttar och denna duo är det bästa laget har. De måste steppa upp och leverera efter en match med torka och leda vägen.

¤ Misstagen. Oskarshamn har dåligt självförtroende. Ge dem då inget gratis att föda från. Låt dem kämpa för allt.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi var lite för omständliga senast och kom inte in på kassen. Vi tar inte riktigt den där kampen på mål och spelar inte på direktskott. De kommer från en tung streak med fem förluster i rad, men en seger mot AIK senast. Det brukar vara bra matcher mot Oskarshamn och roliga att se, säger Markus Åkerblom till Björklövens hemsida.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Manuel Ågren som gjorde ett mål och en assist i premiären mot Björklöven är bästa poängplockare i laget med  9 (4+5) poäng och är ett vapen i powerplay för IKO. Den allra farligaste spelaren som mycket hänger på offensivt är Nic Deshamps som spelade i IKO även i fjol. Han stod då för 35 poäng, nu ståtar han på 8 (4+3). Även Victor Löfstedt och Arsii Piispanen har bra grundkapacitet.

¤ Oskarshamn har seriens bästa boxplay med 91.30 procent uppklarade numerära underlägen. I powerplay är de dock tredje sämst i serien med 13.16 procent.

¤ Oskarshamn är det laget som gjort flest mål i numerärt underläge i serien med två mål.

¤ Erik Källgren i IKO-målet är 10:a bland seriens förstamålvakter med 91.92 i räddningsprocent och 2,33 insläppta mål per match.

¤ Joakim Hagelin, Linus Morin, Anders Poulsen, Kristoffer Gunnarsson, Fredrik Forsberg och Johannes Johannesen saknas. Daniel Nilsson och Emil Larsson är utlånade. Just Fredrik forsberg som varit på lån från Leksand ska Björklöven vara glada över att han inte spelar. Det är en spelare som kan blomma ut när som helst.

Sagt från Oskarshamns-håll inför matchen:

–  Om vi kollar resultaten under den första rundan ser vi att alla slår alla, det är till stor del frågan om dagsform, så jämnt är det mellan lagen. Ska vi ha chans till poäng mot Björklöven krävs skräpa över 60 minuter. En ödmjuk inställning till uppgiften, hårt arbete och special teams har avgörande betydelse. Vi är redo, kul match som väntar, säger Fredrik Söderström till Oskarshamns hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Gunnar Johnsson är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.