Jösses vad uselt Löven

Björklöven har varit väldigt stabila under Markus Åkerblom den här säsongen, men på onsdagen visade Björklöven att de har en ny botten.

Spelmässigt har det sett uselt ut tidigare under säsongen. De första två perioderna hemma mot Vita Hästen, andra perioden mot Södertälje borta. Ja, Björklöven har visat tidigare var deras lägstanivå finns, men då har de antingen haft individer som klivit fram och gjort små prestationer som tagit Löven mot poäng ändå eller som mot Modo senast, laget har samlat ihop sig, brutit en trend och hittat ett sätt att vinna eller ta poäng trots en tveksam insats under delar av matchen.

Mot Karlskoga fanns det bara inte. Det var ingen som gick före och tog Björklöven tillbaka in i matchen, laget försökte i tredje, men det kom aldrig någon uppryckning. Det var bara en enda lång grå sörja av ineffektivitet, slarvigt spel, små nätta försök att spela fint och dålig tajming. Inget var rakt på mål. Det måste ha varit oerhört roligt att spela i BIK Karlskoga denna dag. De kunde bara vänta på att få ställa om på Björklöven. Det var en taktisk seger på teknisk knockout från Karlskoga mot ett duttigt Löven. Björklöven var så oerhört usla i de avgörande tillfällena att jag inte sett like på länge.

Karlskoga är ett bra lag, ett av de bättre i allsvenskan, men det är den här typen av lag Björklöven ska vara tå till tå med om det ska hänge med i serietoppen. Visst de gjorde ett par riktigt fina mål som 3-0 och 4-0, men Björklöven måste se sin egen del här.

Jag kan tänka mig som tränare att det nästan är enklare att skälla ut laget när du har spelar som inte tar i, som inte bryr sig. Det är enklare att skälla ut laget när de bryter sättet de ska spela på fullständigt. När de försöker kämpa och slita, när de försöker hålla sig till hur laget ska spela, men bara gör alla detaljer lite för dåligt över hela matchen. Då är det svårare. Då är det nästan som att du bara vill slänga matchen i papperskorgen och inte alls analysera den.

Nu måste tränarna göra det. De måste analysera och hitta vad som gjorde att Björklöven kom in i den här matchen som de gjorde. Det får inte se ut så här igen. Oavsett skador och motstånd ska det inte få bli 0-6. Björklöven är ett för bra hockeylag i grunden för att det ska kunna ske.

Det här handlade inte i mina ögon om ett par individer som underpresterade och förstörde för laget. Det var laget som underpresterade i stort sett individ för individ.

Nu måste dock något plockas upp specifikt från matchen och det är powerplay. Björklöven har inte gjort ett mål på 20 minuter i powerplay över två matcher nu och utan Axel Ottosson såg det uddlöst ut. Zach Hamill och Austin Farley måste in i den spelformen omedelbart och det måste nötas på träning den närmaste tiden. Som det är nu har lagen läst sönder att Björklöven letar efter Jacob Andersson och Lukas Ekeståhl-Jonsson. De ser till att ingen skymmer deras målvakt och då plockar denne skotten från duon.

Förutom att nyförvärven ska testas i spelformen känns det som att Björklöven behöver pröva något nytt framför målet. Varför inte slänga in Pavel eller nån annan stor som står där och skymmer.

Hur som helst är det viktigaste att Björklöven inte låter den här 0-6 förlusten gå åt självförtroendet. Den måste göra laget hungrigare istället. De ska komma ut på fredag och hämnas sig själva på Timrå för insatsen ikväll. För det här var inte okej, inte på något sätt.

Det som oroar i slutändan är ändå:

Modo borta – Usel första period och sedan den otroliga vändningen som ändå slutade med förlust.

Vita Hästen hemma – En match där Björklöven visade klart tveksam inställning, men kom undan med detta mot en dålig motståndare efter individuella prestationer och två gratismatchstraff.

Västervik borta – En dålig match där laget inte alls gjorde jobbet i två av tre perioder.

Södertälje borta – En dålig hockeymatch med en usel andraperiod där Löven med en drömstart ändå kunde ta hem matchen mot ett dåligt lag.

Det här med att Björklöven är formstarka just nu. Det måste omprövas sett till insatserna. De måste upp en nivå om de ska hänga på i toppen.

Läs mer om matchen:

Björklöven överkört – 6-0

4 snabba; ”Usel insats” 

Kaptenen: ”För plottriga och nätta”

Presskonferensen efter matchen

Missa inte heller kollega Åströms intervju med Zach Hamill som landade under matchen:

Nyförvärvet: ”Ska göra det coachen säger”

8 kommentarer

 1. Hampe

  Bra analys som vanligt men tycker nog att det finns ytterligare en specifik detalj som man ska ta med sig och det är Lövens Boxplay. Det kommer sänka säsongen om det inte rättas till. Är det bara roligare att analysera PP eller vad handlar det om att man så sällan nämner BP? Det är faktiskt så att lövens BP är ganska mycket sämre än deras PP som redan det är rätt kasst. Så enkelt som BIK kan göra 0-2 i 5 mot 4 ser man sällan lag göra mål ens i 5 mot 3.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Björklöven fick ju styr på sitt boxplay för ca 10 matcher sedan, men det är som att när de går ned i nivå som lag i allmänhet så går alltid boxplay ned i nivå och då ser det ut så här. 2-0 målet ska inte få ske. 4-0 målet däremot är ett makalöst vackert mål av Karlskoga i powerplay. Passar du så snabbt och skjuter direkt så hinner nästan inget lag med.

   • Alex

    Jag håller med dig i mycket. Men jag ställer mig fortfarande frågande till hur Björklövens boxplay i sin helhet ser ut…

    Titta på gårdagens match, eller alla andra matcher den här säsongen på hur boxen ser ut.
    Vi är för små. Vi har två meter mellan varje kille i boxen och backar in i vår egen målvakt och skymmer all sikt för honom att ta skott utifrån.
    Motståndarna får otroligt mycket tid på sig att lägga pucken till rätta, sikta och skjuta för det är ingen som stressar dom. Vi står inne i knät på vår egen målvakt och väntar på att något ska hända. Det är inte bra. Vi måste bredda och försöka minska avståndet till motståndarna samtidigt som vi måste få fri sikt för målvakten att ta puckarna utifrån.

    Powerplay är ett skämt. För det första är uppställningarna jävligt märkliga, och positionerna också märkliga i min mening.
    Jag har sagt det nu i flera veckor, och det är att stoppa Pavel framför kassen i PP och flytta en forward till backposition och stoppa in två lirare offensivt som snurrar framför kassen.
    Vad jag däremot fortfarande inte förstår, och inte har förstått på bra länge är hur vi spelar powerplay? VARFÖR har vi en kille bakom förlängda mållinjen, och en i vardera tekningscirkel VARENDA byte? Varför gnuggar vi puck ute i sarghörnet istället för att gnugga puck mot kasse?
    Och varför passar vi pucken 72 gånger innan vi kommer till ett avslut, ett avslut som allt som oftast går över, utanför eller på täckande spelare.
    Det första man får lära sig när man lirar juniorhockey och börjar med utvisningar är att en kille ska stå framför mål. Det kommer göra ont, backarna kommer vilja slå ihjäl dig men, du ska stå där. Hela bytet. Nummer två, alla puckar ska gå på mål. Puck på puck på puck in på kasse.
    Titta på alla slumpmål som ställer målvakter runt om i världen. En kille flippar pucken på måfå och målvakten tappar in den osv.

    ”You miss 100% of the shots you dont take”
    Vi har inga snipers som sätter pucken i krysset varje gång dom skjuter om dom får sikta ordentligt.
    Vi kan inte passa puck i 1:30 och sedan skjuta 3 skott på mål under ett PP. Det är fan pinsamt och inte ens juniornivå.

    Sen uppställningarna, det är i princip dom vanliga femmorna som kliver in och ska lira PP?
    Allvarligt?
    Vi måste ju SPETSA till det under ett PP. Vi ska lira typ:
    Murphy – Karlsson – Thörnberg
    eller när han är tillbaka; Lindqvist – Karlsson – Thörnberg
    Som ett exempel bara. Nu hoppas jag att Hamill styr upp PP dock.
    Men vi måste formera om oss i PP och ställa upp med en bättre offensiv som är hämtad från olika kvalitéer som passar in i den spelformen istället för att matcha alla olika femmor.

 2. Per

  Vi är återigen otroligt trubbiga. Det finns ingen förutom Thörnberg som har ett skott som man kan tro på. Det är tydligt att absolut ingen tror på att vi kan göra mål om motståndarmålvakten har en halvhyfsad dag. Nu har vi tydligen ändå gjort en hel del mål i år men väldigt, väldigt många av dessa kommer av misstag från motståndarna. För all del kanske framstressat många gånger men ändå misstag. Antingen från backar eller från målvakt.

  Idag blottades det övertydligt iom BIK hade en säker keeper och en taktik som var enkel. Låt Löven snurra och håll dem på utsidan. Väldigt enkelt. Engelage var stabil men i ärlighetens namn så behövde han inte förta sig någon gång idag. Löven snurrade och när väl lägen dök upp så valde man att passa kompisen som hade sämre läge eller som var omöjlig att nå.

  Jag förundras av det lagbygge som Löven värvat ihop i år. Man har väldigt många grovarbetare som säkert är hyfsat vettiga på denna nivå. Dessa gör dock inte många mål på ett år så all produktion måste ha varit planerad till nyförvärven Högberg, Hage och Cody Murphy. Högberg är en karbonkopia av Niklas Zetterström som vi värvade från Sundsvall för många år sedan. Kan förmodligen mycket men är bara för tunn och har för svagt psyke. Säkert jätteduktig i en omgivning där andra förväntas prestera men när han väl sätts in i PP eller i en scoring line så låser det sig bara. När väl lägena dyker upp så ser man hur ångestladdat det är och det kommer ett löst alibiskott mot magplattan och lite hängskalle innan pucken ens nått fram till mål. Hage i sin tur är en duktig tekare och rätt stabil i bägge riktningarna. Absolut inte mer än en tredjecenter som ska kunna ta bort andras stjärnor och vinna mycket tekningar i viktiga lägen. Mer än så? Nä.. Då har vi kvar Murphy som många gillade i VIK ifjol. En kille som alltid ger järnet men som i ärlighetens namn inte är så kunnig. Han kan åka fort som tusan och han sägs ha ett galet skott. Skottet ser man sällan då han i princip aldrig kommer till i vettiga lägen. Idag ställdes han in i PP på typ LEJ:s plats och fick ett par skottlägen. Resultatet tror jag var skott i täck två eller tre gånger. Väldigt lite scoring capability i den mannen..

  Så frågan är vem som ska göra målen? Planen kan inte vara att gnuggare som Mattias Granlund, Messy, Boström och Nicke Johansson som göra 10+ mål denna säsong? Nu värvar vi Hamill som jag tror är otroligt duktig men vem ska göra mål på de lägen som han sägs kunna skapa? De flesta av våra killar har betonghandleder så jag är uppriktigt orolig för hur vi ska kunna få nåot ur honom. Farley kanske kan men om man kollar till hur han spelat i Modo så har han gjort två mål på 20 matcher i Modos förstalina tillsammans med poängmaskiner som Karlkvist och Ritchie. Bägge målen han gjort så har han snirklat in pucken med snitsiga handleder. Han är inte typen som skjuter mycket så jag vet inte riktigt om jag tror att han är rätt spelare för en förstalina.

  Jag gillar mycket i lagbygget men jag tycker att Dalle återigen byggt ett otroligt obalanserat lag. Ifjol saknades det grovjobbare och i år så har han istället sånna i överflöd. Det är en otroligt otacksam uppgift nu för Hamill som på egen hand ska försöka skapa någon sorts kontinuerlig produktion. Jag får lite Jessie Schultz-känsla där han snart sätts i en lina med typ Murphy och någon annan offensivt begränsad spelare och förväntas göra underverk helt på egen hand.

  Återigen Dalle.. Vem ska göra målen i matcher där vi möter ett disciplinerat försvar?

 3. Torbjörn

  Umm tror dock inte farley är någon messias! Två mål på 20 matcher i Modo. Naturligtvis skulle ju typ smotherman signats isamma veva

 4. Janne

  Utan en klassmålvakt blir det djupa dalar som mot Bik. Ett lag byggs bakifrån med stark fysik och ett försvarsspel som fungerar 100 %. Men detta har Löven inte brytt sig om på evigheter och lär knappast göra i framtiden.

 5. Per

  håller med Janne. Bygg bakifrån och se till att hålla tätt. Då kommer dessutom frustrationen hos motståndarna. Fråga bara våra killar hur de kände det nu må BIK Karlskoga…. Lägg sedan till några kontrinssnabba forwards och håll oss till det så länge vi inte kan trycka på frammåt. Go löven Go!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.