Så löser Björklöven formsvackan

Blörklöven är inne i sin fösta formsvacka under Markus Åkerblom som huvudtränare. I sju-åtta matcher har Björklöven spelat dåligt, fyra i rad har blivit förluster. Var går Björklöven från det här.

Jag har redan skrivit en massa om matchen i Malmö. Ni läser allt här:

Åkerblom: ”Det är frustrerande”

Nicke J: ”Det är för dåligt”

Pavel: ”Inget att skylla på”

Min krönika: ”Nu testas Åkerblom”

Storförlust för Björklöven

4 snabba: ”Löven har problem”

Det som kan tilläggas gällande matchen i Malmö är väl att Björklövens på pappret bästa målskyttar är iskalla just nu. Jesper Thörnberg sätter sina skott i magplattan gång efter annan, Lucas Sandström är oerhört osynlig och Joakim Högberg fastnade gång efter gång i en hord av Panternspelare när han skulle skjuta. Det är noterbart hur många lägen Björklöven ändå bränner just nu. Ja, spelet är inte på topp, men det skapas ändå lägen som Nicklas Johanssons till 1-1 i andra perioden, men just nu har Björklöven ingen effektivitet. Det har blivit kostsamt.

Sedan är det misstagen. Stefan Andersson och Lukas Ekeståhl-Jonsson var de första 6-8 matcherna under Markus Åkerblom som två nya backar i defensiven. Nu i takt med att Björklöven förlorat ett par matcher, i takt med att självförtroendet som lag gått ned så har dessa två backars spel i defensiven degraderats. Det är inte två dåliga backar som borde skeppas. Det är två backar som bara fungerar när de känner trygghet i ett system i ett lag. Om inte. Då ser det ut som idag. Då slår misstagen som spön i backen.

Vad som gick fel i Malmö har jag vevat i texterna ovan. Det intressanta är egentligen. Vad ska Björklöven göra för att ta död på svackan, för att den inte ska förstöra deras säsong.

¤ Först av allt. Den som skriker efter snipers, värvningar, skeppningar och avgångar för Dalle. Björklöven har fler forwards än vad de behöver när alla är tillbaka. De har precis värvat två spelare med offensiva kvaliteter. Visar det sig att de släpper Farley i januari, ja då kan de ta in en annan spelare för honom. I övrigt är det stängt på forwardssidan. Allt annat vore orimligt. Björklöven har spelare som är lika bra målskyttar som vad andra lag 3-8 har. Kolla laguppställningar ska ni få se. Det är få lag som har några snipers. Det handlar om att få laget att fungera. Självklart vore en Smotherman bra, men nu har ledningen valt en Hamill. Det lär inte komma någon till av den klassen. På backsidan har Björklöven åtta backar och förutom de senaste matcherna har ingen (förutom Wikström) fallit ur ramen. Det är det här backarna som ska göra det och nej, det är inte allsvenskans sämsta backuppsättning. Den är ganska bra rätt komponerat och i rätt system.

¤ Det som känns som det största problemet just nu är att spelarna inte riktigt hundraprocentigt tror på vad de gör. Det gäller i powerplay, men det gäller också spelet i fem mot fem. Det är som att de inte tror att deras grundspel räcker. Att de måste utanför ramarna, spelar svårare, göra något unikt för att Björklöven ska vinna. Här måste ledarna i laget kliva fram både verbalt på på isen. Den spelplan som fungerade från omgång 6 till 16 gjorde det inte av en slump. Allt handlar om att ta en seger och därigenom återfå tron.

¤ Powerplay. Björklöven har enorma problem i spelformen. De kan inte nöta på i samma hjulspår och tro att det vänder. Här måste det göras om på något sätt. Nya spelare. Att få in  Zach Hamill kommer att hjälpa, men testa Pavel, testa att byta uppställningar, testa att leta efter nya typer av avslut. Spelarna måste få något nytt att tro på, något som de har övat och som de vill ”testa”.

¤ Ös från start. Björklöven har hamnat i 0-3 underläge från start i fyra raka matcher. De har försökt att kliva in lite försiktigt, misstagsminimera i två matcher nu och det har istället blivit ganska passivt. Prova fullt blås på hemmaplan istället. Använd hemmapubliken, Åka galet med skridskor, visa att ni inte alls är i en svacka med de första minuterna. Då kommer motståndarna att känna det..

¤ Skadorna. Det har varit oerhört jobbigt att tappa hela centeruppställningen. När Björklöven gick som bäst den här säsongen var Stefan Öhman, David Lindquist, Tobias Hage och Axel Ottosson centrar. Nu är alla fyra skadade. Självklart har det tärt och tagit ned kvaliteten på lagets prestationer. Nu kommer Zach Hamill snart in, Stefan Öhman blir inte borta så länga och sedan kommer Axel Ottosson tillbaka. Det tar lite längre med Lindquist och med Hage är det väldigt osäkert om när han är tillbaka, men att dessa centrar kommer tillbaka en efter en så att laget får spela med en mer naturlig uppställning kommer att hjälpa.

Nu väntar dessa matcher framöver:

Tisdag 29/11 Almtuna (h)

Onsdag 7/12 Mora (b)

Fredag 9/12 Västerås (h)

Tisdag 13/12 Oskarshamn (b)

Fredag 16/12 Tinsgryd (h)

Onsdag 21/12 Västervik (h)

Kikar vi på spelschemat så kommer ett välkommet uppehåll efter matchen mot Almtuna. Det finns både tid för att bygga om powerplay och för att få in Zach Hamill i laget. Det finns tid för att rensa luften, men också för att vara ledig något dag och kanske, vad vet jag, gå ut nån sväng och tänka på annat. Sedan väntar viktiga matcher. Det är på de här sex matcherna Björklöven ska vända den här formsvackan. Det behövs som jag ser det 9-11 poäng här för att Björklöven ska tagit greppet om sin palyoffplats. För att de ska känna att de tagit sig ur svackan. Det börjar nu. Djupare ned i hålet, eller ur svackan.

20 kommentarer

 1. Per

  Klart man inte kan värva fler forwards men man måste verkligen ifrågasätta de vi har. Det säger en hel del om Messy, Nicke, Boström, Sandström, Thörnberg, Farley, Murphy, Högberg, Granlund mfl när ingen, absolut ingen kliver fram i Öhman, Ottosson och Lindquist frånvaro. Det går att gnälla på alla skador men faktum är att enda anledningen att det låser sig är att Kim Karlsson är den enda kreativa spelaren vi har tillgång till. Hamill landar för all del snart men vi har ett problem i att vi har så få spelare som kan vårda puck och skapa något. Lövens hockey lider med dessa borta när vi dessutom spelar ett spel som bygger på possession. Nu har vi puck och vi sjuter 46 skott utan att ens någon gång vara nära att göra mål. Alla dessa hockeyarbetare som vi har bygger på att nögon annan gör målen och att de gör utfyllnaden. Varför vi har så många, så menlösa ytfyllnadsspelare vet jag inte men det är en fråga för Dalle. Vilka ska vila och varför när väl skadelistan kortas? Alla är ungefär lika bra och gör det som kan förväntas av dem. Varför ska fyra, fem bänkas bara för att Dalle byggt fel och byggt om flera gånger?

  Löven är inte dåliga men herregud vad man lider av spelarmaterialet just nu. Ska vi spela som vi gör så måste kvalitén på spelarna vara högre. Nu är den vad det är och då måste Åkerblom överge Lövens hockeyfilosofi som Dalle, Tommy Jonsson, Åkerblom och kanske Fagge varit med om att skapa. Den hockey det här materialet ska spela är cynisk, hockeymördande och tråkig. Det borde ställas upp och bara köttas i alla lägen. Jag hatar det men det är vad dagens trupp är kapabel till just nu. Champagnehockeyn kan möjligtvis återtas efter jul när Lindquist och Ottosson är åter.

  Ska Löven värva nu så är det en målvakt och en back. Werner är inte alls bra de senaste matcherna och backsidan kräver någon som kan ta över Stefan Anderssons 20+ minuter per match.

 2. Canoah

  Bra skrivet. Summerar mina egna tankar rätt bra. Finns inget lag i serien som hade kunnat spela och vinna med 4 centrar borta.

 3. ZigZag

  Jag tycker du tänker rätt Gustav men jag tror nog du mer tänker ”vi måste göra det bästa av situationen”.

  Nu kommer ju Hamill in som kommer hjälpa laget. Han är ju rightare och kan styra PP vilket behövs men det är ju lite brist på högerskyttar. Förra året Palmebjörk, Hutchings och Hetta. Nu Högberg och Ädelgran. Milsvid skillnad om alla är i form.

  Målvakter. Det går inte att ha det som nu.
  Ett jätteproblem. Werner är duktig men han behöver avlastning. Även backarna skulle ju behöva det.

  Jag vet inte hur man tänkt men bakre delen av laget kan inte fått många procent av budgeten. Frågan är väl kanske också hur många procent av spelarbudgeten har gått till spelare?

  Summan är väl att man fått ungefär 1 mål bakåt per match genom målvaktsförsämringen denna säsong plus Hutchings målskörd framåt. Blir ju svårt då när man precis hade huvudet ovanför vattenytan förra. Nu har ju serien tappat slagstyrka och det talar ju för laget.

 4. Linda

  Formsvacka? 5-18 i målskillnad de senaste fyra matcherna. Kan man verkligen skylla 18 insläppta, nästan fem mål i snitt sista fyra matcherna, på skador i centeruppställningen? Inte ett kritiskt ord om varken tränare eller GM Fagervall. Ska vi som du verkar tycka bara vara nöjda och acceptera detta? Tappat från start och spelat bättre i andra och tredje? Är det inte så att lagen bara bevakat sina ledningar i andra och tredje och spelat passivt och tillåtit Löven anfalla mer, och i ärlighetens namn bör sägas att Löven ju längre säsongen lidit fått allt mindre aning om hur anfallsspelet skall spelas. Kritik förtjänar hela Löven. Man kan inte som du gör Gustav bara klappa dem på axlarna.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   5-18 är just det en formsvacka. Om sllavore värdelösa. Hur kunde de då vinna 8 av 11 matcher unnandes här. Tur? Jag har aldrig tvekat att kritisera Björklöven. Spelare, tränare, sportchef och styrelse. Jag gör det när jag tycker att det är befogat. Jag försöker se längre tendenser innanjsg kapar. Fortsätter det här utan att något händer. Då kommer min såg. Tro mig! Dock är det många fans som skriker och kapar direkt något går emot.

 5. Målis

  Grattis Gustav

  Du har fått dina hockeykunskaper ifrågasatta av Lennart Holmlund i hans blogg.
  Vi vet ju alla att de kommentarer han publicerar alltid bygger på djup kunskap om det han skriver om:)
  Eller är detta ett försök från Björklövens styrelse att tysta kritik? I så fall knappast demokratiskt.

 6. Coachen

  Egentligen osannolikt att alla 4 centrar är skadade samtidigt, vad är oddsen för sånt? Många faktorer som inverkar på lagets grymma svacka nu, måste med nuvarande förutsättningar göra som Pavel säger spela enkelt. Men pp är ju till stor del en tränarsak att få ihop och där måste det gå att göra avsevärt bättre än vad som presteras just nu. Målvaktsavlastning håller jag med om med tanke på det tuffa spelschemat som är just nu

 7. Ronny Edvardsson

  En arbetsplats: bara lyda order och jobba till 100%, inte bara ställa ut skridskorna på isen…eller så är Dom inte bättre än det som visas i tabellen/jumbotronen….få mål framåt och många mål i baken (vad göra åt detta)?!?! Lycka till, nu vänder ni detta nästa match hemma i Norrlands huvudstad.

 8. Lars

  Tyvärr, efter att ha sett Panternmatchen så måste man bara konstatera att Lövens lagbygge är obalanserat. Hårt jobbande forwards med liten teknisk begåvning som faktiskt inte tar jobbet fullt ut. Eller också ser det bara ut som att de inte tar jobbet eftersom Lövens backar bakom dessa forwards inte kan leverera det där snabba första passet vilket gör att forwards blir hängande på bortre blå utan fart.

  Ska man spela med hög fart på forwards måste första passet komma tidigt.

  Sedan måste man faktiskt ifrågasätta Andersson; ska han verkligen spela som läget är nu? Kanske ska han lånas ut till Piteå?

 9. Målis

  Klart man inte skall värva några forwards… kanske borde vi byta ut någon back???

  LEJ lovordas av många, samtidigt är han den förste att falla ur mönstret och inte följa spelidén… varför är det så ofta han som skall åka in med pucken i zon under pp, alla forwards blir stillastående på blå…

  MEN viktigast av allt… någon behöver sporra och konkurrera med Werner… nu är han självskriven även efter han spelat dåligt… finns inget alternativ… tyvärr måste man dumpa Lundström och ta in en ny målis för att skapa konkurrenssituation.. samtidigt löser man då krisen om Werner blir kallad till J20-landslaget…

  Gränsen mellan en formtopp och en svacka… kan skilja något mål eller en bra målvakt…

  Så SC, nästa truppförändring borde vara på målvaktssidan och backsidan om budget finns kvar…

 10. viktor

  Det lyser ännu en gång igenom vad tommy gjort med laget. Åkerblom är inte på det själv utan att säga det rakt ut (kanske inte ens förstår). ”vi tokpressar på allt och inget” lået bekant?
  Löven spelade jättebra när man spelade ett försvarsspel som var lättbehärskat. 2-2-1 ungefär. ingen går utanför ramen utan fokus på att ligga på rätt sida hela tiden, Då kom också bra vändningar som resulterade i mål, Men framförallt så föder framgång framgång. Sakta men säkert har dom gått tillbaka till att spela på pressad spelare istället för att spela säkert på ytan. Tokpressar i defensiven både högt och lågt, Visserligen tycker jag att den höga pressen funkar helt ok bortsett från att centerytan tappas helt och hållet för tillfället vilket gör att alla motståndare får spela sig in i offensiv zon på 2 pass eller mindre. otroligt lätt att möta löven just nu. och det är tommys presspel som dyker upp med en ocean av yta i mitten. Motståndarna är helt utvilade när dom kommer in i offensiv zon.
  Gör slut med allt vad tommys spel hette, Och sluta prata om smådetaljer. Det funkar inte helt enkelt. Löven är för dåliga för att växla mellan press och zonspel.
  Sen undrar jag lite vad som hände med åkerbloms filosofi om att vinna kamperna,
  det finns två spelare i löven som vinner sina kamper, Det är pavel och boström, att dom ska skina är visserligen kul, men inte särskilt rimligt

 11. Keepern

  Läste just två inlägg på Lennart Holmlunds blogg där han i det första ifrågasätter Gustavs hockeykunskaper ;
  http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2016/11/27/vk-skriver-nu-provas-akerbloms-kunskaper/
  Och även är förundrad över vilka kommentarer som Gustav släpper fram, skulle Lennart gjort det så skulle han blivit avstängd av VK. Personligen tycker jag att VK redan tidigare skulle stängt av Lennart då han då det passar ”hänger ut” folk med IP nummer osv som har annan åsikt än honom skriver kommentarer. Men det verkar som VK styrt upp det nu i alla fall. Tror kanske inte heller att Holmlund är rätt man att ifrågasätta Gustavs hockeykunskaper ,-)

  I det andra;
  http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2016/11/28/bjorkloven-gor-inte-ett-mal-pa-46-skott/
  Ger han synpunkter på hur Björklöven ska komma sig ur svackan man har nu. Och det ser jag i och för sig inte något fel i om han skulle vara en vanlig Svensson supporter för vi är många som har åsikter om vårt kära löven. Men och det är ett stort MEN, han är ingen vanligt Svensson supporter utan han sitter i styrelsen för Björklöven och då tycker i alla fall jag att man ska hålla en väldigt låg profil med uttalande om hur Björklöven spelar och vad som är felet i spelet och så vidare.
  Jag har alltid gillat Lennart H och Umeå skulle inte vara det Umeå är idag om vi inte haft Lennart men jag önskar att han lägger sin energi och kunskap samt nyttjar sitt kontaktnät för att göra ett bra styrelsejobb i Björklöven istället för att skriva om Löven på sin blogg. För övrigt så gillar jag att läsa Lennarts blogg men vi som vill borde kunna kommentera och ha åsikter utan att riskera att bli ”uthängda”
  Kör hårt Lennart !

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Han får gärna kritisera mig hur mycket han vill. Dock är det lite svårt ibland att förstå vad han menar i sin kritik. Dock tycker jag att han är direkt olämplig som styrelsemedlem i Björklöven sett till sina bloggar, uttalanden m.m, men det kan jag utveckla i bloggen en annan dag.

 12. Knutte

  Tycker det börjar likna det spel som TJ la upp ritningar för. Verkar inte som Åkerblom släppt taktiken som bar till botten. Att ekonomin satte stopp för en ny huvudtränare är för trist. Kan Fagervall inte kliva ner ett hack eller vad gör mannen idag som är viktigare?

 13. Jocke

  Ja vi har 7-8st backar. Men av dessa är 3st bra , Pavel , Fredriksson och Emmerdahl.

  Sedan har vi Steffe Andersson , som har sjunktimmer som ben , gummiklubba och hänger ej med.

  Lej är ju totalt kass i defensiven , går bort sig gång på gång , är som back först ner i offensiv zon och sist av precis alla i defensiven. Han är back men det verkar han inte förstå alls. Skjuter ej och tacklar ej.

  Jacob A och Bull är rätt borta ofta med. Stöter och hamnar efter. Wikström nu utlånad.
  Kort sammanfattat så har vi tre backar som duger till att spela försvarsspel och kanske till och med stabilt.

  Det löven behöver är några nya backar. Någon eller några som har stabilt spel , passningskapasitet och vågar stänga defensiven. Nu är det öppen gata i var annat eller tredje byte. Ofta men mål som resultat. Inga fler forwards , vi behöver backar och det är nu. Var de målvakt med vi behövde?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Problemet är att Löven inte riktigt håller med om att de bara har tre backar. LEJ och Jacob Andersson är inte på väg någonstans. De kommer inte att bytas ut. Där handlar allt om utveckling och detsamma gäller med Bull som är värvad med utveckling som tanke. Då är det Stefan Andersson kvar då och han har ett tvåårskontrakt. Så det kommer inte att värvas några backar eller lånas om det inte blir några skador.

   • Per

    Wikström ut och typ Dennis Persson in känns väl inte som en jättevågad gissning. Att Wikström är i Piteå ser jag som ett provspel för att de sedan ska ta över honom. Kanske är tokigt men jag ser inte att Löven är intresserade av honom nästa år så som saker utvecklat sig.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Ja, det är väl Wikström som de skulle kunna göra något med, men han sitter ju på tvåårskontrakt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.