Inte bara poängen som var poängen

Björklöven bröt den negativa trenden och tog en trea hemma mot Almtuna, en trepoängare som kan betyda mycket om den förvaltas rätt.

Björklövens spel fortsätter att vara allt annat än stabilt. Virrvarret mot Almtuna må ha varit underhållande för publiken, men om jag hade varit tränare skulle jag slitit mitt hår. Det försvarsspel Björklöven visade upp var av det virrigare slaget.  Av fem mål känns det som att fyra av dem berodde primärt på dåligt positionsspel i egen zon av Björklöven.

Vi fick dock se något vi inte sett på ett tag. Vi fick se en rejält ostrukturerad motståndare, men framförallt lite individuella prestationer. Lukas Ekeståhl-Jonsson stod för en riktigt läcker framspelning till 2-3 målet, Zach Hamills 1-1 var en härlig prestation för att inte tala om Kim Karlssons 3-3 mål på friläge och framförallt Lucas Sandströms 5-4 från ingenstans. Sandström som varit osynlig sista tiden .Det var de individuella kvaliteterna som tog Björklöven till seger tillsammans med Almtunas slarv.

Kanske, kanske kan den här segern ge något mer än bara tre poäng. Kanske kan den ge en tro på Björklövens spel. Kan den göra så att spelarna börjar följa lagets spel bättre, kan den göra så att Björklöven börjar spela med mer pondus. John Slettvoll sa på pressläktaren att det Björklöven behöver just nu är en seger. Något som skapar tro, något som ger självförtroende och det var vad de fick. Ska du vända en sån här trend börjar det någonstans. Det viktiga nu är att ta med sig känslan från seger och tron, men inte börja tro att allt är bra bara för att du vunnit en match. Det är disciplinerat hårt jobb som gäller framöver, inget annat om det ska vända på riktigt.

Det finns dock fortfarande två stora sorgebarn och en notis.

1. Spelet i powerplay. Zach Hamill tillkom, men i och med att Björklöven inte fick in pucken i zon så hjälpte inte det alls. Här måste det ruskas om in snökulan. Jag har skrivit det förut, men nu har Björklöven en veckas uppehåll på sig att bygga om sitt powerplay. I grunden gillar jag dock tanke  på att spela Farley, Murphy och Hamill tillsammans.

2. Stefan Andersson Nu täckte han fyra skott i börja på matchen, men som en kille på läktaren sa. Han hann väl inte undan. Stefan känns inte snabb just nu. Annars är han inne i en rejäl formsvacka. Stefan spelade upp sig rejält när Tommy Jonsson fick gå, har haft enorm speltid sedan dess, men nu har han varit usel ett tag. Känns osäker i det mesta. Det är dags att det får konsekvenser för hans speltid när han inte levererar. Såväl i powerplay som i fem mot fem. Jag skulle sätta honom som sjundeback just nu. Kanske skulle det göra gott.

Notisen: Aldrig någonsin tidigare har Mikael Kassman klagat så mycket på en domare så då måste Johan Nordlöf varit så dålig som det kändes att han var.

Om vi avslutar på en positiv not. Zach Hamill fick utgå under matchen, men det var ingen fara. Han gjorde mål och det var bra. Nu har han kommit in i Björklöven och det känns som att han kommer att bjuda på mycket mer. Det såg inte superbt ut, men det såg ändå lovande ut för en spelare som inte spelat på väldigt länge. Sedan det faktum att Björklöven gjorde sex mål. Efter en tid av måltorka var det viktigt. Nu kommer troligen Stefan Öhman tillbaka till matchen mot Mora, Hamill är i spel så om nu Björklöven gör rätt saker under veckan som kommer så ljusnar det, sakta, sakta, sakta i mörkret.

Läs mer om matchen:

Presskonferensen efter matchen

4 snabba: ”ger självförtroende”

Löven vände trenden

17 kommentarer

 1. Greger

  Är det ok att lyfta fram en enskild spelare som ett av två stora problem o raljera över den spelarens prestation?

  Känns mer som något som hör hemma på gröngult än då lövenbloggen

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Är det att raljera när jag resonerar kring en spelares formsvacka. På något sätt måste jag också kunna skriva individuell kritik när jag skriver individuellt beröm.

    • Lasse

     Bra Gustav. Stefan Andersson är fullständigt bedrövlig och den här Greger verkar inte förstå vad hockey går ut på. Det är ju han som raljerar över dig men det fattar han nog inte.

 2. Coachen

  I första perioden var spelet i egen zon under all kritik och det känns fel att bara skylla det på backarna. Forwards puckstirrande och fall djupt ner i egen zon ger enorma ytor till motståndarbackarna och så var det ju mot Modo borta i första perioden också. Blir fullständigt matt när jag ser sånt och det måste ju gå att justera till rent taktiskt. Tur att Almtuna mattades av ordentligt i sista perioden annars hade det här kunnat sluta på sämre sett. Otroligt viktigt seger på många sätt och får vi bara ordning på spelet i egen zon och pp kan man nog se med tillförsikt på resten av säsongen.

 3. Ola

  Bra kritik angående Stefan Andersson, jag skrev exakt samma inlägg på den andra bloggen, sätt honom som sjundeback. Han är för långsam och krocksäkerheten i skotten är bedrövliga mycket beror på det långsamma rörelsemönstret men säkerligen en toppback i division 1. Var längesedan han förtjänade så många spelminuter som han haft både denna och förra säsongen.

 4. Olof

  Lite roligt att läsa Björklövens egna supporterforum och vad fansen tycker om Austin Farley efter första hemmamatchen! Nästan så man önskade att killen själv hängde på forumet!, då skulle han nog få rejält med självförtroende redan efter första hemmamatchen! För visst var det självförtroendet han hade tappat i Modo? Oj vad snopet för Modo om han gör succé i Björklöven! Några av kommentarerna i samband med första hemmamatchen:

  ”Farly har vaknat på rätt sida idag – jäkla fart och vinner mycket man-man situationer.”

  ”Bra andraperiod fortsätt så här.”

  ”Riktigt bra. Första målet porr. Riktigt nära att sätta ytterligare ett mål i andra.”

  ”Sätt in farley med Kim!”

  ”Kul att han får ut lite av sin potential. Är helt säker på att det finns mer.”

  ”Ska lyftas ikväll! En injektion. Pågång efter målet. Tror det var några ton som lättade från dom axlarna..
  Får han bara hänga någon till så har vi en spelartyp som vi saknat hela säsongen. En finurlig och väldigt offensivt lagd forward. Han kommer hjälpa oss att få till farliga kontringar!”

  ”Bisarraste situationen idag. Vi lägger ner pucken och man tror att det ska bli icing. Kameran hänger inte riktigt med men när den får in pucken i bild så står Farley där med pucken under kontroll…hur f-n gick det till…teleportering?”

  ”Mycket intressant spelare. Kan bli riktigt bra…”

  ”Konstigt att Modo kunde släppa honom? Ser mycket lovande ut, han kanske ”spelade” medvetet dåligt i Modo för att han ville 10 mil norrut till kompisen Cody! Mycket smart måste jag säga!”

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det intressanta var hur många som kapade honom de två matcherna innan. Själv har jag haft med honom på 3-2-1 i båda. Jag tycker att han är en spännande spelare. Jag ser honom inte som en dyr spetsimport, han är en ratade leftover som Modo inte ville ha så Farley är lite av ett fynd, ett skadat gods, inte en dyr spetsimport så därför ska han ses i det ljuset och då har han varit bra. Han har en härlig fart, är en bra passningsspelare och har bra arbetskapacitet. Inget vidare skott, men ändå nyttig. Jag tror att han blir kvar i Björklöven säsongen ut.

 5. Gormat

  Vi har en forwardsbesättning som skulle kunna bära mot finalspel till SHL när samtliga är friska och krya. Det stora problemet är att vi har för många 7:e backar (4-5 st) i dagsläget! Jag trodde Jäger var på gång med att få ordning och struktur på backspelet men det blir mer och mer uppenbart att uppsättningens kunnande inte räcker till. Med flera skador på forwards måste vi kunna lita på tryggheten i försvarsspelet som ska vara bärande i dessa matcher. Låna ut till Östersund, Piteå, Sundsvall mm annars är risken stor att säsongen tar slut i första omgången av Meca hockey race!!! (Om vi nu tar oss dit). Leksand, Rögle och Örebro har sett klart darriga ut bitvis och borde kunna utmanas i en finalserie med nerverna utanpå. Men då krävs en tight och stenhård defensiv och en målvakt som kan spika igen fullständigt och vinna matcher nästan på egen hand! Kan vi nå dit?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Men vem av backarna ska lånas ut?
   Stefan Andersson sitter på tvåårskontrakt, han har stort förtroende från tränarna som spelar honom 20+ varje match. Han har flera barn i Umeå och sitter nog hellre på läktaren än lånas ut till en annan stad.
   Lukas Ekeståhl-Jonsson leder backarnas poängliga, är et back med utveckling i sig med den unga åldern, har stort förtroende just nu.
   Jacob Andersson värvades för att han skulle kunna utvecklas, han har kanske det bästa skottet av alla backarna, han har tagit steg under säsongen även om han är valipig än.
   Jonas Emmerdahl. En rutinerad back på allsvensk nivå som var bästa back tidigt på säsongen innan han skadades.
   Niklas Pavel. Ett fynd från division-1 som visat sig klara allsvenskan bra och spelar med hjärtat utanpå tröjan.
   Simon Fredriksson. En rutinerad back på allsvensk nivå som tillfört tyngd och varit helt okej även om han inte är någon virtuos med pucken.

   Då återstår Emil Wikström och Christan Bull. Wikström är redan utlånad så då är det i sådana fall Bull du kan låna ut.

   • Gormat

    Jag tror inte det behöver betyda stagnation i Jakobs utvecklig om han skulle få fortsätta säsongen i exempelvis Östersund. En större roll, mer istid och förhoppningsvis ökat självförtroende. Om dessutom Emil Wikström och Christian Bull är utlånade så frigörs ju tre platser totalt, på åtta backar, som skulle kunna fyllas med rutin och kvalité! En spelare som Robin Persson i Timrå skulle betyda oerhört mycket och kan man få in tre spelare av den kalibern tror jag även övriga kvarvarande backar skulle växa och känna en helt annan trygghet än vad som finns i dagens besättning. Visst, det kostar och de växer inte på träd, men de finns och med lite vilja och framåtanda så är det dessutom fullt möjligt! Jag ringer Dalle……………….!

    • Greger

     Helt orimligt att det skulle tas in 3 nya backar i dagsläget.

     Bristerna i försvarsspelet de senaste matcherna beror inte i huvudsak på dåliga backar utan på att löven fått skador på de spelare som ska hålla ihop backar och forwards dvs centrarna. Alla som spelade centrar när försvaret såg bra ut är nu skadade/sjuka vilket innebär att löven fått spela de senaste matcherna med ytterforwards som centrar.

   • Lasse

    Jag brukar hålla med dig i det mesta Gustav men när det gäller Pavel och Fredriksson tycker jag att du har fel. Kolla plus och minus statistiken den måste vara klart på minus.Titta tillexempel på Almtunas 0-1 mål snack om fågelholkar.

 6. Målis

  Tränarna måste få ihop laget så att alla spelare känner trygghet i vad de ska göra, Det kan inte vara så stor skillnad på spelarkvalitén att allt faller ihop om några är skadade eller sjuka. Smekmånaden är över. Nu måste vi gå ut max av laget.

 7. Nisse 2

  Ingen har väl undgått att du har försatt andersson som Lövens sämsta spelare. När han täcker skott hänvisar du till någon idiot på läktaren som säger att han inte hinner undan.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Nu vet jag inte vad du menar. Efter att Markus Åkerblom fick ta över har han över 7-8 matcher varit kanske bästa back i Björklöven, men sen har han hamnat i en formsvacka. Jag har inte skrivit ned Stefan alls i så många matcher, men nu i den här matchen och några före det har han haft problem. Då är jag kritisk. Stefan är en mycket trevlig kille som jag hyllat genom åren rejält och om jag kan hylla, ja då kan jag också såga. Så är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.