Jag ser ingen lösning på problemet

Björklöven förlorade med 1-5 mot Södertälje och den här säsongen är på väg mot, nej inte division-I, men mot ingenting.

Jag har redan skrivit om det i min krönika här. Ja alltså det att jag har svårt att se hur problemet med Björklövens försvarsspel och alla de insläppta målen ska lösas. Alltså den här säsongen.

Men låt oss ta matchen mot Södertälje lite kort först. Ni kan först läsa:

Löven föll mot jumbon

Sandström: ”De fick för enkla mål”

Åkerblom: ”Tappade matchen direkt”

Defensiven – Lövens fall igen

Det var en i grunden märklig förlust mot Södertälje. Björklöven mötte ett lag som har väldigt dåligt självförtroende, ett lag som hade spelmässigt väldigt stora problem mot Björklöven, men som på något sätt ändå gjorde fem mål. De två journalister som var på plats på pressläktaren från Södertälje trodde inte att det var sant när bortalaget gjorde mål och som målen tillkom.

Ett slumpskott efter 25 sekunder, ett sådant som går in 1 på 250 försök, en sargstuds på ett missat skott som friställer en spelare på andra sidan målet, men sedan även ett friläge efter att Björklöven förlorat puck i fel läge och en bjudning som var en av säsongens värre (av Jacob Andersson) som friställde tremålsskytten Anton Holm.

Om Björklöven skulle spela om den här matchen med samma insats från Södertälje så vinner de i stort sett varje gång, men nu föll allt detta samman med att Björklöven var helt uddlösa i powerplay, så som det varit så ofta i år, samt var iskalla när de fick lägen i fem mot fem. Det saknades inte lägen. Austin Farley hade ett friläge, Cody Murphy ett riktigt vasst i slottet och en hel drös returer bara låg där redo att slås in, men icke så nicke för Löven denna dag. Spelmässigt var det inte så illa. Murphy, Emmerdahl, Pavel för att nämna tre gjorde en bra match.

Jag ser inte den här matchen som sjukdomen, jag ser den som ett symptom på sjukdomen. Den här matchen hade Björklöven mycket väl kunnat vinna och då hade jag säkert suttit här och skrivit en annan text, så kanske var det mer blottande att det nu blev så här. Mot bättre lag, för att vara topp-4 där Jocke Fagervall säger att Löven borde vara (och där föreningens a-lag ska vara sett till förutsättningar) så fungerar bara inte det här.

Björklöven har som jag skriver i min krönika släppt in 103 mål på 30 matcher och de har bara släppt in mindre än 4 mål i fyra av de senaste 20 matcherna. Att Björklöven har ett uselt försvarsspel och släpper in mål är ingen svacka, det är en identitet den här säsongen. Det troliga nu är att det fortsätter så, men att en briljant uppsättning forwards då och då lyckas övertrumfa det och göra ännu fler mål framåt. Därför är jag inte det minsta rädd för att laget ska åka ned i ettan. De har för bra anfallsspel för att det ska kunna ske.

Så om då problemet är försvarsspelet. Vad ska de då göra? Alltså realistiskt vad kan de göra? Om vi tittar på vad kommentarer här på bloggen, i liverapporter och på forum säger.

Sparka Daniel Johansson – På vilket sätt löser det problemet? Han har ett utgående kontrakt och har inte varit så lyckad under sina två säsonger i Björklöven, eller han har varit usel, men mer om det sernare, men det troliga är ju som jag skrev när Joakim Fagervall blev anställd att Dalle sitter kvar tills kontraktet löper ut och sedan tar GM över hans arbetsuppgifter. Det är det enda logiska. Det finns inte ekonomi i allsvenskan för att både ha en GM och en sportchef. Men att sparka Dalle är bara att skylla på någon, det löser inget. Låt honom göra sitt jobb, boka resor och annat när han ändå har lön, sedan kan Fagervall planera för sitt övertagande när hans kontrakt går ut.

Sparka Markus Åkerblom och Jesper Jäger eller allafall Åkerblom – Björklöven har redan sparkat en tränare, de betalar lön till Tommy Jonsson. Att göra sig av med en till tränare när man redan sparkat en tränare är i grunden inte realistiskt, det är inte heller säkert att det löser situationen. Åkerblom har sedan också ett utgående kontrakt och Jäger var inplockad som juniorsportchef. Ska någon ny in är det en ny lönepost som kommer in. Då ska det vara utanför budget och då ska styrelse och VD tillsammans med Fagervall vara klara över att det löser problemet. Det känns som 0.05 procents chans om ni frågar mig.

Fagervall ska kliva ned i båset eller någon extern måste tas in för defensiven – Fagervall har lovat att han inte ska kliva ned i båset och han ska vara bollplanket för tränarna. Att ta in en annan person vore som att undergräva Fagervall som GM då hans direkta uppgift är att coacha coacherna och lösa precis sådana uppkomna situationer som den här.

Byta ut stora delar av backbesättningen – Björklöven har åtta backar och Lucas Ekeståhl-Jonsson leder backarnas poängliga i serien och lagets interna poängliga. Jonas Emmerdahl inledde säsongen riktigt bra och hade sedan en lång skadeperiod. Idag var han riktigt stabil. Pavel är ett fynd från ettan som verkligen står upp för Björklöven. Stefan Andersson, Emil Wikström och Jacob Andersson sitter alla tre på tvåårskontrakt. Det är inte helt lätt att ta sig ur något där. Det som finns är att bryta med Simon Fredriksson och att låna ut Emil Wikström, leta externa finansiärer eller gräva hål genom budgettaket och ta in en eller två backar. Men löser det problemet?

Jag är inte säker på att två nya backar löser problemet heller. Två backar som finns tillgängliga på marknaden och som ska in i det här spelsystemet.

Ta in en riktigt bra målvakt, eller helst Kevin Lindskoug – Kevin kommer inte att spela i Björklöven med nuvarande ledning. Bara ta in det. Björklöven har tre målvakter. De har redan tre löner på två platser och kommer inte att köpa in en fjärde målvakt. Linus Fernström har inte imponerat, men det är han och Werner som ska göra det. Jag tror att Lundström blir utköpt när Werner kommer tillbaka. Det är var det är.

Så i slutändan kan vi då konstatera att Björklöven läcker som ett såll bakåt, de lär fortsätta att göra det med tanke på att de gjort så i 30 omgångar. Det kan säkert komma någon enskild match där de lyckas bättre defensivt och det kommer säkerligen någon match då och då där det kan göra fler mål än motståndarna. det räcker i mina ögon definitivt för att undvika negativt kval, det kan räcka till topp-8 om det vill sig väl, men något mer, nej det blir det inte. Det som inte skett på 30 omgångar kommer inte att ske från ingenstans.

Det handlar nu om att se framåt för Joakim Fagervall. Parallellt med coachandet av coacher och fixandet av ungdomsverksamheten så behöver han se framåt. Hur ska Björklöven göra för att vara topp-4 2017-18. Ingen klubb är organisatoriskt och ekonomiskt mer redo i allsvenskan (förutom Modo) för att ta steget till SHL. Det är Jockes uppgift att använda dessa utmärkta förutsättningar till att få sportslig effekt av dem. Trots alla mariga kontrakt finns det ändå massor av möjligheter.

Till sist. Björklöven förlängde med Austin Farley idag säsongen ut. Samtidigt lånade de ut Isak Stenlund-Ädelgran i två matcher. Det känns som att han inte kommer att spela något mer den här säsongen i Björklöven om de inte får rejält med skador. Med Lindquist och Hage tillbaka inom kort har Björklöven 15 forwards även med Ädelgran utlånad. Det lutar mot att Boström inte får förlängt kontrakt trots att han gjort succé. Det funkar bara inte trupp och lönemässigt. De som ligger längst ut bland forwards, Mattias Granlund och Nicklas Johansson för att lånas ut eller brytas med, ja, de sitter på tvåårskontrakt. Ja, ni ser hur väl arbetet med kontrakten är genomfört. Björklöven har i slutändan den forwardssidan de har och den är i grunden väldigt bra i ett allsvenskt perspektiv.

21 kommentarer

  1. bror

    Det är inte lätt att spå i glaskulan hur det här ska gå framöver, men som det sett ut sista tiden så kan ett vilset lag som löven är just nu ,som släpper in alldeles för mycket bakåt åka på torsk av hungriga lag från 1an tror jag verkligen kan ske även om vi har en hyfsad forwardsuppsättning.
    Nä om det går borde Fagervall gå ner i båset och visa sin rutin och auktoritet för att röra om i grytan.
    Tränarna har kört fast och nåt måste göras.
    Det där med ett bra nya backar tror jag ochså på men det är som du säger att finns nog ingen ekonomi för det utan externa medel..tragiskt så dåligt det är just nu och hela säsongen som varit.
    Nä jag är orolig över leran i löven lägret ..2-10 sista hemma säger väl allt mot jumbon bla.

  2. John

    Finns mycket att kommentera men, jag orkar bara inte.

    Två saker bara, att göra sig av med Dalle nu måste man eftersom han sitter och förnyar kontrakt med spelare som Fagge eller vem det nu blir kanske inte vill ha, om han är kvar måste hans ansvar för kontrakten läggas på någon annan.
    Dalle har redan förstört för mycket…..
    Sen, enligt info så är T.J utköpt, dvs löven betalar ingen lön för honom nu.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Lönen belastar ju fortfarande säsongens ekonomi även om den är betald.
      Angående Dalle så tror jag inte att han gör en enda sak kontraktsmässigt utan Fagervalls ok. Men vi kan tycka olika det är okej.

  3. Löve

    Nu vill jag inte måla fan på väggen men nog if har vi spelare för att spela ett någorlunda försvarsspel.
    Finns nu lag med betydligt sämre backsida och fw sida. Som jag ser det är det upp till tränarna att få det att fungera allt annat är skitsnack.
    Ring upp den defensiva taktiken och börja om.
    Detta håller inte.
    Dags att sätta lite tryck på Åkerblom i Intervjuerna.
    Jag har en fråga åt er.
    -björklövens defensiva spel är värdelöst, hur ska ni göra för att vända detta?
    – det är några små detaljer vi måste ändra.
    – vilka detaljer är det? , ge ett exempel för ni är totalt värdelös idet defensiva spelet.

    I en intervju för ca 5-6 mat her sedan visste Åkerblom vad som behövdes göras i det defensiva spelet, men ville inte säga det…
    Vad satan fråga honom… om han visste varför har det inte blivit bättre. Han har gjort ”små” justeringar i 8 raka matcher och det blir bara sämre.

  4. Per

    Något måste göras för annars åker vi ut. Dagens föreställning var ett tydligt exempel på hur vi kan förlora mot vilket lag som helst. Detta spel hade utan tvekan gett en förlust mot Sundsvall eller whoever som dyker upp i ett kval.

    Lösningar? Sparka Dalle som ändå kommer att försvinna och hoppas på att laget reagerar likt man gjorde när Tommy fick sparken. Det kostar inget och kan eventuellt ge en uppsida i att man vaknar upp när en kollega tvingas lämna pga kollektivets undermåliga prestation.

    Sen då? Rent krasst så måste defensiven snäppas till. Här måste vi börja om från början. Jag skulle redan nu börja tänka på framtiden och bänka Stefan Andersson och tvinga övriga att ta mer ansvar. Backparen borde göras om från grunden och jag kan inte se att LEJ och Jakob A får fortsätta. Testa dessa backpar: LEJ/Emmerdahl, Jakob A/Pavel, Bull/Fredriksson.

    Framåt så måste misshandeln av Zach Hamill upphöra. Han kan inte behöva ska spelas med helt talangfria kompisar i Murphy och Boström. Sätt honom i en lina med Lindquist och Ottosson på kanterna. Låt Kims lina fortsätta och kör sedan en tredjelina med Öhman, Boström och Murphy. Sista är lite skitsamma men jag antar att det som blir över är Messy, Granlund och Hage som får ersättas med Nicke till dess han är åter. Då får äntligen Hamill en vettig chans att prestera i en lina där Axel Ottosson är grovjobbare och där Lindquist och Hamill står för skillsen.

    I mål så får vi bara hoppas att Fernström kammar till sig när backarna börjar spela efter sin förmåga. Han borde kunna duga hyfsat på denna nivå.

    Gör dessa åtgärder och jag tror vi kan slippa bottenstriden. Annars är vi nog där snart om vi inte lyckas återta den åtråvärda tolfteplatsen från ifjol.

    För övrigt så hoppas jag att Löven skäms så in i helvete för de senaste prestationerna. Det känns som ett riktigt hån mot oss supportrar som faktiskt bryr oss.

  5. Stefan ' Kil '

    Med tanke på det fruktansvärt usla arbetet Dalle gjort med kontrakten på de spelare som är fast även nästa säsong så är ta mig faan det anledning nog att skicka honom nu bara för att visa att man gör nått. Boka resor kan vem som helst göra. Han har satt oss i en jävla sits.

  6. Thomas

    Tack Gustaf för en bra analys.
    Tycker att det fanns vilja ikväll men kunskapen fattades. Det ska ju vara omöjligt att ligga under med 0-2 och vara det klart bättre laget och dessutom 8 min pp. Tar inte Åkerblom i försvar men det måste vara omöjligt att leda ett lag som gör så enormt många misstag. Det kan inte vara så att det försvarsspel som nu spelas är det som man vill att dom ska spela. Varför kan inte laget ta reda på de som är bra? Man snackar om att ”bara vi gör mål i pp så lossnar det”. Vi gjorde det men gav det någon effekt? Björklöven är ett mysterium. Som du skriver, hur ska detta vändas?

  7. M3p

    Reste upp från Stockholm hem till mitt kära Umeå för att få se laget jag älskar över julledigheten. Två matcher där löven blir utspelade med 1-5… 1-5!!!

    Saknar ord över hur dålig hockey löven spelar. Det är rent av pinsamt. Folk skrattar ju åt en när man säger att man är lövensupporter. Hur länge ska denna cirkus fortsätta?
    /Bedrövad lövare

  8. Gustav

    Tycker ledningen ska bygga om spelsystemet. Nuvarande spelsystem passar inte i den här ligan. Man behöver inte kopiera rakt av och börja spela kontringsspel, men nån form av defensivt spelsystem skulle behövas. Waltin är den enda som har fått bra resultat för löven sedan återkomsten till HA och det är den enda defensiva coach vi haft sedan dess.

  9. David

    Tycker även att lövens spelsätt är problemet, de lag som lyckas i serien backar hem och spelvänder. Vårt sätt fungerar inte

  10. Tyko

    Dalle har sänkt löven. Tänk vilket lag vi hade innan han tog över. Hoppas han är medveten om hur mycket han har förstört. Vill aldrig mer se han i Umeå.

  11. Coachen

    Bävar lite inför mötet mot Modo på trettondan, dels publikmässigt då deras tillresta kommer att försöka svara upp mot våran läktarprestation senast och även hockeymässigt. Otroligt trist att Fernström inte har kunnat svara upp mot förhoppningarna att stänga igen bakåt pga olika anledningar. Kollektiva försvarsspelet fungerar ju inte alls och lägg till lite bjudningar på det så får vi verkligen kämpa för att ta våra poäng framöver. En psykolog, Slettvoll, Virus eller nån annan – ta till den hjälp som behövs och gör det fort! Tror att grabbarna behöver lufta sina tankar och ideér med någon utanför

    • Keepern

      Kan inte alla sluta pratat om Slettvoll och Virus och allt vad dom heter, dom tillhör ju forntiden vad ska dom tillföra för kunskaper om hur modern hockey ska spelas.

      • Coachen

        Var bara lokala tillgängliga exempel, de får väldigt gärna ta nån annan modern hockeykompetent person också men frågan är vem som ställer upp som konsult till oss. Otroligt trist situation vi är i just nu- igen- måste man väl tyvärr tillägga

  12. Lövenfan

    Jag har tidigare ifrågasatt kapten Öhman. Hur fan kan det tillåtas se ut så här? Öhman, Steffe och Typ Messy borde vara de som drar igång laget bär det går tungt. Lägg till Nicke J som också han är typ hundra år så borde vi ha ledare i laget som tar ansvar.

    Helt ärligt så har sportchef Dalle byggt ett lag helt utan ryggrad. Ett gäng menlösa nice guys som bara är mjäkiga losers som eventuellt är lite ledsna när det går dåligt. Vem knyter näven när det går tungt? Vem höjer rösten i omklädningsrummet? Vem leder på isen? Absolut ingen. Fy fan vilka förbannade losers vi har som ska representera vårt kära klubbmärke.

    Avgå alla!

    • Stefan ' Kil '

      I denna förening får man inte vara vinnare och våga ryta ifrån mot lagkamrater ( läs Kevin ) som inte gör rätt för sig utan här ska man vara ja-sägare och rätta in sig i ledet. Jävla mjäkighet.

  13. Knutte

    Utmaningen är att skippa positivt tänkande som finns i föreningen. Detta har även laget tagit till sig. Alla kan se vad som händer. Därefter undrar alla varför vinner vi inte. Vi som skulle… Vi kom in snett..Men i nästa match… osv Tänk om i tid.

  14. Lasse

    Skärp till försvarsspelett, hur då skärpa till när det inte finns några backar som kan skärpa till försvarsspelet. Det är som att slänga in Teg i SHL och efter 15 raka förluster säga vi måste skärpa försvarsspelet. Minst 3 bra backar måste in, annars kommer det att bli samma visa resten av säsongen.

  15. Enskedelövare

    Vi har ett allvarligt problem just nu som måste lösas.
    Jag tror att det måste in en ny röst med en ny spelidé.
    Våga chansa,in med Beljavski som huvudtränare,Åkerblom kan bli tvåa igen,jäger kan gå tillbaka till sin vanliga tjänst.

  16. Ghostcoach

    Lösningarna:
    1: LF i mål
    2: Hög 3:a, ALLTID center
    3: Spela ordinarie femmor i PP
    4: Spela 4 och 12 vartannat byte och varje gång det är tekning i försvarszonen.
    5: 16 extraback

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.