Matchdag – SSK hemma

Efter ett kort jullov är det dags igen för Björklöven och efter bottennappet senast mot topplaget Västervik kommer nu jumbon Södertälje på besök. Det borde vara en perfekt match för Björklöven.

Björklöven hade träningstledigt två dagar före julafton och på densamma. I går tränade laget och det lär vara ett revanschsuget lag då Markus Åkerblom fortfarande var rejält besviken på insatsen senast när kollega Johnsson pratade med honom dagen före julafton. Södertälje är lagets svagaste lag känns det som och med tanke på insatsen senast borde rätt inställning finnas på plats och då ska det vara skillnad i grundkvaliteten. Dessutom brukar det vara rejält med publik på annandagsmatcher så det har Björklöven i ryggen.

Södertälje har haft en tuff säsong med förlust, inre stridigheter, trotjänare som fått lämna klubben och Mats Waltin som bojkottat en journalist på lokaltidningen länstidningen. Södertälje kommer dock från en viktig 3-2 seger mot Vita Hästen på straffar i sista matchen innan juluppehållet. Före den matchen har SSK tre raka förluster. 1-3 hemma mot AIK, 1-2 borta mot Tingsryd och 3-4 efter straffar mot Pantern hemma. Det har bara blivit en seger efter straffar på de sex senaste föra just seger mot Hästen.

Grundproblemet har varit att göra mål för Södertälje som med sina 59 mål är sämst i serien (delat med Södertälje) Samtidigt är det bara Björklöven med sina 98 insläppta mål som släppt in fler än Södertäljes 90 så det läcker bakåt och går trögt framåt. Mycket handlar om att truppen är väldigt mycket ett division-I lag och då är det svårt att trolla för Mats Waltin. Klubben har valt att satsa försiktigt och inte dra på sig skulder efter erfarenheterna från senaste året klubben var i allsvenskan

Senast lagen möttes vann Björklöven med 3-0 nere i Södertälje efter en fasansfullt dålig hockeymatch. Södertälje vann mötet i Umeå med 6-5 efter straffar och Södertälje har faktiskt tagit 17 av sina 29 poäng på bortais den här säsongen.

Spelmässigt försöker Södertälje spela en ganska tajt hockey, men har haft problem med målvaktsspelet och saknar därmed lite trygghet i just det spelsättet. Detta är en perfekt matchup för Björklöven på hemmais där de är starka i starten av matcherna, där de ofta får till bra snurr i anfallszon. Jag tror på att Björklöven går på knock i matchen och tar ledningen ganska direkt efter att piskat upp tempot från start. Ju längre det dröjer ju större tro får Södertälje. Då blir det mera panik för Björklöven. Vissa skulle säga att Björklöven dras ned i bottenstriden vid förlust, men det är fortfarande 8 poäng nedåt då och med Björklövens forwardssida och ekonomi ska det vara omöjligt att i slutändan hamna där.

Laget:

Björklöven släppte laget vid lunch idag. David Lindquist gör inte comeback som enligt rapporter före jul och Tobias Hage inte är redo för spel Det blir exakt samma lag som senast.

Målvakter:

Linus Fernström (Niklas Lundström)

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Jonas Emmerdahl – Niklas Pavel

Stefan Andersson – Christian Bull

Simon Fredriksson

Linus Boström – Zach Hamill – Cody Murphy

Joakim Högberg – Kim Karlsson – Jesper Thörnberg

Lucas Sandström – Axel Ottosson – Austin Farley

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Nicklas Johansson

Mina nycklar till seger:

¤ Inställningen. Björklöven ska vara rejält revanschsugna och komma ut furiöst från start. Det finns inget annat.

¤ Boxplay. Södertälje har trots att de är jumbon seriens näst bästa boxplay. Här måste Björklöven se till att inte hamna i utvisningsbåset och om de gör så måste boxplay fungera.

¤ Målvaktsspelet. Båda lagen har det tungt på målvaktssidan. Björklöven har faktiskt inte släppt in mindre än tre mål på 10(!) raka matcher. Detta beror naturligtvis inte bara på målvakten, men det laget som har den bästa målviakten för dagen har mycket vunnet.

Sagt från Lövenhåll:

– Efter insatsen mot Västervik så ser jag det som en omöjlighet att vi skulle kunna underskatta Södertälje. VI måste inse att alla måste jobba hårt var och en hela tiden. Det har blivit för många skitmatcher och på något sätt måste det vara slut med dessa om vi ska nå våra mål, säger Markus Åkerblom.

Noterbart om Södertälje:

¤ Bästa poängplockare i Södertälje är Anton Holm med 19 poäng varav 16 mål vilket gör honom till seriens näst bästa målskytt. Assist kungen i laget är Fredric Weigel med 15 assist (18 poäng). Johan Skinnars som var lagets poängkung inledningsvis har svalnat och ligger nu på 14 (10+4) poäng.

¤ Södertälje är med sina 23.00 procent i powerplay och hela 23 powerplaymål näst bäst i serien, vilket är en imponerande statistik när laget bara gjort 59 mål. Södertäljes powerplay är därmed deras främsta hot, de gjorde fyra mål i PP när lagen möttes i första mötet (6-5 till SSK) tidigt på säsongen. Bästa målskytt i powerplay är Anton Holm med sju pp-mål.

¤ Södertälje har bara vunnit en match där de legat under efter en period och ingen där de legat under efter två.

¤ Södertälje har inte vunnit två raka matcher någon gång under säsongen. De kommer från en seger till den här matchen så chansen finns till en första dubbelseger.

¤ Södertälje har haft målvaktsproblem. Alexander Sahlin är etta i laget med sina 90.55 procent och 2.68 insläppta mål per match. Bakom honom finns Marcus Dahlström med 83.67 och 3.74 insläppta mål per match vilket är sämst av alla målvakter som stått med än en match i serien. Dock ska det sägas att Björklövens målvaktsduo Linus Fernström och Niklas Lundström ståtar på 86,27 och 85.86 procent och 3.57 och 3.91 insläppta mål per match.

¤ Södertälje är det tredje sämsta laget på att teka i serien med sina 48,35 procent och på bortais har de extremt låga 44.43. Björklöven är näst bäst i seriens på att teka.

Sagt från SSK-håll:

– Det är väl alltid tungt i uppförsbacke och när första målet kommer, så blir det kanske lite ”åh nej, inte nu igen”. Det sitter i huvudet på oss. Det vi måste göra då är att hålla oss till planen, Det har varit nyttigt med juluppehåll, att få tänka på något annat nu när det gått som det gjort. Vi försöker ha roligt internt i laget också och liva upp stämningen. Det blir inte kul annars, säger backen Adam Hansen till lt.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 16.00. Jag själv är ensam på plats och levererar webb-tv och texter efter matchen samt något här i bloggen när allt det andra är klart.

2 kommentarer

  1. Knutte

    Som det brukar vara blir det rejält spännande. Efter två perioder leder hemmalaget med en par tre strutar vilket kommer att ätas upp av bortalaget. Straffavgörande ligger nära till hands.

  2. Ronny Edvardsson

    Div. 1 matcher lättare att vinna för Löven, eller har jag fel?!?! Lycka till i nästa match på bortaplan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.