Matchdag – AIK borta

Krismöte på Hovet. AIK som var supertoppen-tippade före serien, som ligger elva mot 103 insläppta mål Björklöven. Det är vad som väntar på onsdagen i Stockholm.

Om Björklöven har haft det tufft den här säsongen är det inte att jämföra med AIK. Föreningen som vann den allsvenskan finalen förra säsongen, som bara skulle slå ut Karlskrona i kvalet som tagit rekordlite poäng i SHL. Nu ligger de elva med ett lag som på pappret bara ska vara i toppen. De har ett toppnamn som coach, de har en spelstil som borde passa allsvenskan, ändå går allt åt skogen för AIK just nu. Det är just nu 1 poäng efter Mora på andraplatsen som skulle betyda en ny allsvensk final.

AIK kommer dessutom från en 0-2 förlust mot Modo, en 1-4 förlust mot Vita Hästen. AIK har förlorat 5 av de senaste 7 matcherna. Det stora problemet har varit bortaspelet med 12 poäng på 14 matcher och när lagen möttes i Umeå vann Björklöven med 3-2. På Hovet är laget femte bästa lag och vann mot Björklöven med 5-1 efter en konrtingsfest när lagen möttes på Hovet med Tommy Jonsson som Löventränare.

Överlag har Björklöven haft svårt på Hovet där de förlorat fyra raka matcher på Hovet med en total målskillnad på 4-20 och över 10 matcher har AIK vunnit åtta. Allt detta talar mot Björklöven, men krisen är som sagt djup i AIK. Patrik Klüft har fått lämna som assisterande tränare och sportchefen Anders Gozzi har klivit ned i båset, men inget hjälper. Tränaren Roger Melin har så hög status i klubben att han knappast lär sparkas efter att lyckats i stort sett alla av de fyra säsonger han varit i klubben i olika sejourer. På ett sätt går det att förstå att han inte fått gå då laget haft fler skador än någon kunnat drömma om och då främst på baksidan.

Rent spelmässigt har AIK ställt om på Björklöven oerhört effektivt. De har spelare som Michael Lindquist, Jesper Bratt och Fredrik Karlström (dock på JVM nu) som är oerhört skickliga på vändningar, men den här säsongen har AIK inte varit så effektiva i vändningarna, de har haft stora problem i powerplay och laget känns som att de var så mentalt inställda på att vara i toppen att de haft svårt att hantera att hamna i botten.

Därför känns den här matchen så oerhört intressant och den kan verkligen sluta hur som helst. Jag tror på en målsnål historia då det är två lag som kommer att sätta fokus på defensiven.

Laget: 

Jesper Thörnberg skadade sig sent på träningen på tisdagen, därför känns det väldigt oklart exakt hur laget kommer att formeras. Dock verkar det som att Björklöven gör om något i backparen.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer under dagen)

Linus Fernström (Niklas Lundström)

Jacob Andersson – Niklas Pavel

Lukas Ekeståhl-Jonsson –Jonas Emmerdahl

Stefan Andersson – Christian Bull

Simon Fredriksson

Cody Murphy – Zach Hamill – Linus Boström

David Lindquist – Kim Karlsson – Lucas Sandström

Joakim Högberg – Axel Ottosson – Austin Farley

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Nicklas Johansson

Bloggens nycklar:

¤ Misstagen. AIK bygger mycket av spelet på de snabba vändningarna. Visst spelet i egen zon är viktigt, men att dra på sig två mot ettor mot AIK kostar ännu mer.

¤ Special Teams matchen. Två lag som är dåliga i både powerplay och boxplay. Den som vinner den matchen vinner mycket.

¤ Först målet. Björklöven är bräckliga och måste, måste verkligen hålla tätt inledningsvis. Jag ser inte att de klarar av att vända ett tidigt underläge på Hovet.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi måste täppa till vårt försvarsspel, spela enkelt, rejält, inte bjuda så mycket, fippla med pucken på egen blå och i egen zon. Personligen dör jag hellre på isen än att lägga av. Jag försöker förmedla det till killarna och den attityden måste genomsyra hela organisationen och det ska den göra snart. Vi måste fokusera på vad vi ska göra och få dem att spela efter våran gameplan istället för deras, säger Niklas Pavel till klubbens hemsida.

Noterbart om AIK:

¤ Bästa poängplockare i AIK är vindsnabbe Michael Lindquist med 21 (9+12) poäng, tvåa är Oscar Steen med 18 (6+12) och trea Fredrik Karlström med 17 (7+10).

¤ Bästa målskytt i laget är lagkapten Christian Sandberg med 10 och då ska man veta att han missade 10 matcher i starten på serien.

¤ AIK har seriens tredje sämsta powerplay med 14.29 i PP-procent, två placeringar efter Björklöven. I fjol var AIK överlägset bäst i serien i PP. Farligaste vapnet i spelformen är Christian Sandberg med tre mål.

¤ I boxplay är AIK något bättre med 81.82 och en åttondeplats i allsvenskan.

¤ I fjol hade AIK Gustaf Lindvall som gjorde succé i målet, den här säsongen inledde de med Robin Rahm som fick sparken, sedan värvades Gasper Kroselj in för dyra pengar som 89.81 i räddningsprocent och 2.71 insläppta per match.På slutet har unge Linus Lundin som plockades från Vimmerby fått stå och han har fina 92.06 och 2.34 med tanke på lagets form.

¤ AIK är seriens tredje bästa lag i första perioden, det näst bästa i andra perioden, men sämst i hela serien i tredje perioden med bara 4 av 30 tredjeperioder vunna. Björklövens bästa är den första där de är fjärde bäst i serien.

¤ AIK saknar Andreas Hjelm, Simon Fernholm, Jonathan Andersson, Jens Jakobs och Jesper Bratt på grund av skada. Samt Anton Cederholm som är sjuk. Det är alltså väldigt tunt på backsidan där Fernholm och Andersson kanske är lagets viktigaste spelare och framåt är Jakobs och Bratt tilltänkta stjärnor.

¤ AIK kommer spela i en exakt kopia av matchtröjan som användes guldåret och i SM-finalserien 1982 mot Björklöven. Tröjorna kommer sedan att auktioneras ut.

Sagt från AIK-håll:

Inget sagt från AIK-håll inför matchen än.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag är på plats i Sthlm och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

15 kommentarer

    • Hannes

      Tycker du anfallsspelet är bra Ola? ETT gjort mål hemma mot dåvarande jumbon Södertälje, är det OK? Under förre tränaren gjorde Löven FEM mål hemma mot samma lag denna säsong.

      • Johan

        Det hade väl inte spelat någon roll för någonting annat än målskillnaden om de gjort 4 mål i respektive match? Det hade ändå varit det defensiva spelet som knäckte dem. Jag läser det inte som att han hyllar det offensiva spelet utan snarare konstaterar vad som är troligt efter hur det har sett ut betydligt längre tillbaks än två matcher.

        • Hannes

          I början säsongen hade Löven i alla fall ett anfallsspel värt namnet men nu finns varken anfalls- eller försvarsspel trots de sedvanliga sena offensiva transatlantvärvningarna.

  1. Brinken

    Hoppas man vaskar om i kedjorna. Som förra matchen blev tycker jag att man ska hitta nya lekkompisar(eller åtminstone en ny) till Zach Hamill. Vore helt underbart om man kunde få till en första kedja som leverarar extra mkt.

  2. Coachen

    Med 23 insläppta på senaste 5 raka bortaförlusterna så är det svårt att vara positiv, men det kan väl bara bli bättre? Kommer bli smått chockad om det blir målsnålt, det rör sig väl om 2 smått desperata lag som inget annat vill än att komma uppåt i tabellen?

  3. K-forslöv

    Färdigt snackat om försvaret Färdig snackat överhuvudtaget…..det är f-n upp till bevis resten av säsongen
    Vart f-n finns viljan vart är viljan att göra saker bättre
    som sagt upp till bevis

  4. Per

    Går inte att tro på Löven efter alla besvikelser denna säsong. Nu gör man ännu en nystart man jag gissar på ett ännu mer ostrukturerat lag och ännu mer kaos. Egentligen är det enda jag förväntar mig efter de senaste två matcherna att man försöker. Att killarna visar att de iaf bryr sig pyttelite även om jag förstår att de aldrig kommer att bry sig lika mycket som man gör själv..

    Det hade för övrigt varit tacksamt om mobbningen av Hamill fick ett avslut. Kan inte förstå varför han lämnas som en stackars Jesse Schultz med de puckallergiska kompisarna Boström och Myrphy.

  5. Stefan

    Gäller för Löven att vara med i första och andra perioden då, är man inte det spelar det knappast någon roll att AIK är kassa i tredje! Å andra sidan så talar väl statistiken på Hovet och Lövens totala avsaknad av försvarsspel emot den lilla förhoppningen som finns om poäng…

  6. Lasse

    Vilken lycka för AIK att få möta seriens sämstan lag. 2 målvakter som håller div 2 klass 3 backar som håller div 3 klass mm. 7-1 till AIK.

  7. Enskedelövare

    Hoppas att ändringen av försvarspelet blir till det bättre samt att man vaskar om i femmorna.
    Framåt har det ju inte heller fungerat dom sista matcherna.
    Sätt ihop våra transatlanter och ge dom extremt mycket istid,dom är vana med det,tror att det kommer att bli succé.
    Ska till hovet ikväll och se matchen,har inga stora förhoppningar,och det brukar sällan bli vinst oavsett lag vi möter när vi spelar på Hovet men trots att det ser mörkt ut tror jag på en jämn match.
    Ska vi vända den negativa spiralen så ska det vara ikväll,annars blir det ett tränarbyte tror jag.
    Sista chansen för Åkerblom,innan Beljavski tar över?

  8. kaLLe aNKa

    Målsnålt mot Björklöven. 🙂 humor på högsta nivå. Nä matchen slutar minst 5-1 till AIK.

    Och som sagt kan man inte ordna bättre femmor som tränare så ska man nog byta jobb och öppna ett dagis istället! Pinsamt vad dåligt man Coachar i löven hela tiden, aldrig en time out aldrig målvaktsbyte och man vill inte vaska om i kedjorna heller, det kan ju vara farligt att göra det, tänk om det skulle bli bättre då, det går ju inte.

    Personligen hoppas jag Pavel startar matchen med att göra årets tackling, ni som klagade när han utvissades för fighting mot Karlskoga ser ju hur det går nu när ALLA i löven åker runt som små mjuka bamsebjörnar hur det slutar match efter match!

    Nä jag tror att det är a.o just nu att det smäller som aldrig förr, det kan vara den tändvätskan man behöver just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.