En klassisk krigarinsats

Det skulle inte gå, Björklöven var redan klara för kvalspel, men då plockade Björklöven fram en klassisk krigarinsats och tog fram en avgörande match på fredag.

Jag läste att någon i forumet gröngult  skrev:

Kvotera in max 30 lövensupportrar och låt dom ställa sig på bortastå.
Boka upp 15 dubbelrum åt spelarna på hotell Vännäs och ta en omväg med bussen via Åsele.
Resten av inramningen ska kännas som en bortamatch på Malmö isstadion. Då är 3p bärgade.
Nu får inget lämnas åt slumpen!
Agera!

Stor humor, men jag håller faktiskt inte med. Jag vill ha helt fullsatt ned till sista stol i T3 Center. Jag vill ha lika tät stämning som det var när Björklöven mötte Karlskrona i kvalserien 2012-13. Publiken ska vara med i matchen från start, hela vägen och bära fram laget till seger. Jag vet att hemmatrenden varit dålig, jag vet att laget spelat bra på bortais, men nu är det dags att göra det här tillsammans. Lägga undan allt missnöje som varit, ta fram kraften och besegra Västerås, publiken och spelarna ihop. Sedan när det är gjort, då kan missnöjet tas fram igen. Då kan framtiden byggas.

Jag har redan skrivit så att fingrarna glöder om matchen i Mora:

Pettersson: ”En helt galen match”

Emmerdahl. ”Vi vek inte ned oss oavsett”

Messy: ”Det var ett krig därute”

Fagervall: ”Grym arbetsinsats”

Pavel: ”Inte meningen att skada”

Highlights från matchen

Så vad återstår då att bena i?

Först och främst en sammanfattning:

Inledningsvis var det här en ganska lugn och kontrollerad match. Mora som inte hade något att spela för gick inte alls in så hårt i situationerna och närkamperna. Det kändes som att Björklöven hade ganska bra kontroll på Mora i första perioden. Det kändes dock också som att Björklöven hade svårt att skapa de där riktigt vassa lägena. Axel Ottosson hade ett, men sköt utanför lätt trängd, men annars skapade Björklöven inte så mycket, precis som Mora.

Sen hände allt på en gång i andra perioden. Det är Pavels matchstraff som startar hela cirkusen. Med tanke på uppvärmningen så låg det där latent, men det tände Mora som efter Pavels tackling började spela mer och mer smutsigt, men samtidigt började de gå för det mer trots att matchen inte gällde något för dem och att de hade ställt över Gagne, Engvall och Aronsson.

Det var ju i sak sanslös tur för Björklöven att Mora tog en sex man på isen efter den utvisningen. Utan den hade det kunnat stå 2-0 efter den femman och då hade det här varit en annan saga. Nu gjorde Jonas Emmerdahl en fin liten räd och sätter 1-0 för Björklöven istället. Hans femte mål för säsongen och om det sa han så här ”Jag gjorde ju noll mål i fjol så jag måste ju näta lite för att komma i kapp, men jag fick pucken bra och försökte bara komma in på mål”.

Att det sedan kom ett 1-1-mål var inte alls ologiskt. Mora som är seriens bästa lag började sakta piska upp tempot och hade ett par jobbiga parkera-i-Lövens zon sekvenser. Väl i tre mot fem var det svårt att värja sig mot all ”firepower” Mora har även utan Engvall, Gagne och Aronsson.

I tredje perioden kändes det som att den känslomässiga delen urartade. Det var inte bara Moras två matchstraff utan det var så många incidenter, så mycket snack vid bänkarna, Det var Kim som brakade in i sargen och mycket mer. I mina ögon var det väldigt avgörande att Björklöven fick en snabb kvittering efter 1-2 målet. Klantigt av Murphy att tappa puck och Kevin Goumas var iskall när han la in 2-1 bakom annars bra spelande Adam Wener. F.ö ett svårt val om vem som ska stå på fredag om Ferna är frisk.

Men sedan gör Pukka 2-2 bara 50 sekunder efter 1-2 målet ”Som Selläne”, sa Mesy om Pukkas mål. Visst avslutet var klass, men det känns mest som att han tryckte till och sen satt den visst rakt upp i taket. Just att det bara tog 50 sekunder gjorde att Lövenspelarna inte hann börja tänka utan de fick vittring och pumpade mot 3-2 istället.

Målet som kom var sedan ganska slumpartat, men ändå inte. Jacob Andersson lassar från blå, ett sånt där skott som oftast inte ger något, men den här gången var det i stort sett bara Stefan Öhman och Messy som stod där för att plocka returen. Öhman försökte, Messy tryckte in den. Talande att just han, som den kämpen han är fick göra mål i en krigarmatch som den här. Åttonde målet för säsongen, fjärde flest antal mål i Löven, det säger en del, både om Messy och om Björklöven.

Så vad har vi var då kvar? Jo några detaljer:

¤ Fagervall coachade en hel del i matchen. Delvis hade han vaskat om rejält i femmorna och spelade inte alls som det stod på line-up. Hage gick med Hamill och Linkan, Otto gick med Murphy och Susse istället, men även Thörnberg matchades in här. Sedan gick han ned och rullade på fem backar när Pavel åkte ut och då fick Pukka och Emmerdahl tung istid. När sedan Emmerdahl hade rejält ont, Jacob och Stefan Andersson som spelade krassliga gick på knäna så satte han in Sundström som back en stund i tredje. I powerplay körde han med formationen Hage, Hamill, Murphy, Linkan och Steffe A, när det blev långa PP-sekvenser så spelade han vanliga femmor ett tag. Det var i allmänhet väldigt aktivt av Fagervall måste jag säga.

¤ Mikko Pukka gjorde alltså 2-2 målet. Han spelade 23.11 den här matchen, bara Emmerdahl 25.24 hade mer istid. Pukka med den defensiva rollen han har har spelat 11 matcher, endast varit inne på 3 mål bakåt, har +9 i plus/minus, har gjort 4 (2+2) poäng och har endast 10 PIM med den rollen ha har. Vilka jävla siffror. Helt otroligt. Går det, signa upp omedelbart och ge han en bokstav.

¤ Kim Karlsson borde ha varit med på mina topp tre, men kom inte med. Messy måste vara med, Pukka likaså och Emmedahl med sitt mål, smärtan i knäet oh isitiden kändes svår att lämna utanför. Hur som helst. Kim Karlsson trodde själv vid lunch att det var kört, han kunde inte spela, men när han väl hade blivit varm så funkade det. ”Jag var sjukt stel före matchen, men det gick ändå när jag väl blev varm”, sa Kim efter matchen. Som han krigade, som han åkte med tanke på låret En ruggig match från hans sida om du frågar mig. Trist att han flög in i planket med huvudet före i tredje. Jag frågade hur det kändes efteråt ”Jag vet inte, vi får se i morgon”, sa Kim. Han var allafall inte helt glad på Moraspelarna mot slutet av matchen. Det syntes från läktaren. Sedan hade Kim ett bortdömt mål i tredje perioden när han lyfte in en retur som i min bok var helt regelrätt. Det var det dock inte i Holms bok.

¤ Niklas Pavels tackling är avhandlad i både min krönika och på fler ställen. Dumt att kliva fram så, han blir avstängd så den får han ta på sig, det drabbar laget verkligen, men vad jag gillar är att han rakryggat efteråt pratar med mig, pratar med DT, står för det som hänt, säger sin mening. Jacob Nilsson och Mats Hjort som stod för de andra matchstraffen kom aldrig ut ur omklädningsrummet. Stå för det ni gör killar. Lär av Pavel. Han gör fel, men är rakryggad.

¤ Angående Moras fula spel gillar jag vad Fagervall sa i omklädningsrummet efter matchen när han surrade med Jäger och Marcus Ekman. ”Det är så här Mora spelare och det är en stor del av varför de är bäst. Du vinner inga serier på att åka runt och vara snäll. Du måste ta och ge smällar, vara tuffa att möta och sen ha kvalitet.”.

¤ Till sist ett konstaterande. Björklöven har alltså mött Mora, Pantern, Tingsryd, Västervik och Timrå på bortais under seriens sista tre veckor. 1, 3, 4, 5 och 7:an i serien. Ett enda lag har lyckats ta poäng av Björklöven. Snacka om ett sjukt sätt att rädda säsongen på.

8 kommentarer

  1. Per

    Håller med helt och hållet! Lapp på luckan och full hets på fredag så räddar vi säsongen tillsammans. Då har vi något vackert att bygga vidare på till nästa säsong.

  2. Ronny Edvardsson

    Skulle vilja se denna match, men jag jobbar till klockan 16,00 sedan 90 mil att åka….Grattis till vinsten i går.

  3. Per

    Ja man kan inte annat än beundra laginsatsen på borta is men samtidigt förundra sig över hur stelt det är hemma trotts publikstödet. Hoppas det vänder på fredag och att vi spelar ut dem fullständigt. Lövenhalsduken uppvärmd sedan länge!

  4. Daniel

    Jajamensan lapp på luckan! Stötta fram löven så att dom gör Boston gurka av Västerås. Så att denna mardröm till säsong får ett lyckligt slut.
    Så att löven kan börja bygga ett lag inför nästa säsong.

  5. KungsholmsLövet

    Känns som att vi måste rulla tungt på Pukka och Emmerdahl på fredag, måtte de orka hela matchen. Hur som, en djävulskt stark seger igår!

  6. trampolin

    Skriv med Emmerdalh och Pukka!
    Borde ju gå att övertyga, om dom inte redan är klara någon annanstans.
    Finns ju exempelvis stora möjligheter att förlänga karriären för Pukka. Och för Emmerdalh att vara en av grundstenarna.

    Ge en bonus på 100-200k till kaffekassan om dom klara sig kvar, så kan dom ta en vecka på Gran Canaria eller liknade.

  7. Lövenfan på sittplats

    Bra analys som vanligt men tycker du är lite orättvis mot Murphy, Hages pass sitter rätt på skridskon i stället för på bladet och det är nog mer det som gör det. Verkar bli riktigt bra med folk i morgon, är riktigt taggad redan nu. Kämpa Björklöven

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.