Nyttigt, ibland bra, men avslöjande

Björklöven stod spelmässigt stundtals upp riktigt bra mot Luleå, men det är fortfarande tydligt att svagheten från ifjol för Björklöven finns kvar.

Björklövens backsida har varit frågetecknet inför den här säsongen och så även spelet i egen zon. Framförallt när Björklöven fått tag på pucken och ska spela sig ur.

Mot Vännäs och Teg var just detta i fokus, men då Björklöven i stort sett bara spelade i anfallszon i dessa matcher fick vi inte se så mycket av spelet i egen zon. Nu mötte Björklöven istället ett lag som verkligen klev upp och satte press på backarna och då hade Björklöven problem att hantera detta.

På andra sidan isen, i Luleås zon hade dock Luleå samma problem. Det luktade försäsong om Luleå som var kladdiga med pucken, men nu var det inte längre någon division-1-målvakt som stod i målet och då räckte det inte med hyfsade avslut från Lövens sida. Joel Lassinanti är för bra.

Egentligen skulle Björklöven ha gjort ett eller två mål i matchen, men den skärpan fanns inte riktigt ett par gånger och ett par andra gånger var det fel spelare som fick lägena. Björklöven har ju inte avslutsspets ned i formationerna direkt.

Som helhet rent spelmässigt var det en väldigt nyttig match för Björklöven att få. Det var i mina ögon bra att Björklöven blev straffade, förlorade och blev förberedda på hur pressade de kan bli. Självklart hade det varit kul ifall David Lindqvist satt sitt läge, eller Jacob Andersson, eller Austin Farley, men för mig var både delar av Björklövens spel och det faktum att de blev resultatmässigt straffade positivt.

Nu kan de gnugga vidare och möta allsvenskt motstånd och hitta spelet bit för bit. Till exempel i powerplay finns det mycket kvar att jobba på då laget inte alls tränat på detta. Dock fick vi se PP-formationer denna kväll vilket gav en hint om hur det ska se ut framöver. Dock förväntar jag mig att Jakob Stenqvist kommer att spela där. Just Stenqvist saknades precis som Pukka idag. Det är klart bättre och du byter ut Holmgren, Berglin och en back till mot denna trio. Pukka trodde dock inte fystränare Stefan Öhman direkt efter matchen skulle spela på lördag allafall. Han var dock osäker ”Jocke vill inte riskera något, men han kör ju för fullt just nu” sa Öhman. VI får se.

På mer detaljmässigt plan. Vad var då bra och dåligt att notera från matchen:

Bra:

¤ Axel Ottosson fortsätter att vara bra offensivt även om han inte skapade lika mycket som mot division-I-motstånd. Även David Lindqvist klarar sig i sekvenser väldigt bra även mot SHL-motstånd. Det imponerar individuellt.

¤ Simon Backman var stabil även mot SHL-motstånd och när han får stöd av Mikko Pukka att medankra försvaret så kommer det att vara en bra grund att stå på.

¤ Adam Werner får släppa tre mål, men det är efter att laget bjuder på väldigt öppna lägen eller 1-0 som styrs in på Jacob Andersson, men som helhet känns Werner så bra att det inte ska vara någon oro kring honom som etta. Det är mer kring Masiello som inte testas som jag har funderingar. Det återstår att se hur han ser ut på lördag.

¤ Björklöven har en bra balans när de sätter press. De stannar med tredje gubben, de hittar rätt när andra mannen ska kliva på i forecheckingen och just där vann de en del puckar utan att gå bort sig och får för långt lag. Det är positiva tendenser helt klart jämfört med under Tommy Jonsson

Sämre:

¤ Niklas Pavel hade problem med spelet med puck när tempot och pressen blev så pass hög som den var här. Även Adam Berglin och Simon Åkerström hamnade på hälarna när de fick press på sig. Nyttigt, men lite oroande.

¤ Målsumpandet. Visst, Alex Hutchings är en bra målskytt, Fredrik Andersson har målsinne och några till, Cody Murphy, Austin Farley för att nämna några, men det är ganska många spelare i Björklöven som det känns rätt kallt när de får ett läge. Känslan är att Löven kommer att få lite till ett tätt försvar, en eller två kedjor som bär laget offensivt. Det blir mycket kamp och vattenbärande på resten. Jag kan ha fel, men det känns så allafall.

¤ Austin Farley och Patrik Cehlin hamnade i en fight som pågick hela matchen i stort sett och den slutade med att Cehlin fick ledas av banan sedan Farley tappat konceptet. Det är otroligt dumt direkt att ge sig in i några sådana dueller på försäsongen. Du riskerar en motståndares hälsa. Det är aldrig okej. Sedan. Hade sista tacklingen skett tidigare i matchen kunde Engsund eller Hedman hämnats på Farley och det skulle kunnat sluta i en skada. Nej, känslor och nävar, ilska är inte bra på försäsongen. Där ska det inte rinna över.

För kommentarer från matchen:

Se vår sändning från matchen igen med intervjuer här. (kommer länk inom kort)

Fagervall nöjd trots förlusten

4 snabba efter Lövens förlust

5 kommentarer

 1. John

  Svagheten från ifjol är ju dock att det är individuella spelare som inte kan göra ett enkelt lyft ut, och det är samma som tidigare, Stefan och Jakob.

  Förstår faktiskt inte hur du kan såga Pavel, han var bra och löste situationer bra, men han led av Jakob då denne satte Pavel i konstiga situationer.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag tyckte att Pavel skötte spelet utan puck bra, men när han fick pucken i egen zon var det 3-4 gånger då han tydligt inte kunde ta ett snabbt beslut utan hamnade i problem.

   • Åke

    Håller fullkomligt med. Pavel gör det stundtals riktigt bra då han spelar enkelt. Andra gånger snurrar han varv på varv runt egen målbur och ställer till det för sig själv.
    I övrigt stort cred till Nicke hage och linkan som står upp riktigt bra mot Luleås förstafemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.