Inte bara missarna som spökar

Björklöven förlorade mot Karlskoga i premiären. En energimässigt bra insats, men återigen precis som på försäsongen satte laget inte sina chanser.

Det finns olika sätt att se på den här matchen.

Alternativ ett:

¤ Björklöven hade flera bra lägen under inledningen. Både Lindqvist och Pukka hade varsitt riktigt vasst. Om bara Björklöven hade tagit vara på sina lägen där och då hade det här varit en annan match. Laget fortsätter att skapa lägen i match efter match och fortsätter de så kommer det matcher när målen sitter, då ökar självförtroendet i målskyttet och sedan släpper det. Att Björklöven med måltorka ändå pressar ett tippat topplag som Karlskoga bådar ändå gått. Energimässigt orkade Björklöven bra i tredje perioden och var nära att komma tillbaka. Dessutom gjorde Björklöven mål i powerplay vilket var viktigt för självförtroendet i spelformen. Det här var ändå en ganska bra premiär.

Alternativ två:

¤ Björklöven brände sina lägen under inledningen då laget har väldigt få naturliga målskyttar och en tunn forwardssida. Det gjorde att spelet tillsut dippade och att de hamnade i ett underläge som var svårt att vända. Det är svårt att mentalt bara köra på när pucken inte går in. Laget kämpade på bra och energimässigt över 60 minuter matchar de bra ett lag som tappat i stort sett alla spelare av högre kvalitet sedan i fjol. Laget släppte in två mål i boxplay och i powerplay gjorde det visserligen ett mål, men det var inte en frukt av ett fungerande powerplay utan en markeringsmiss på en kontring av Karlskoga. Själva spelet i powerplay fungerar fortsatt inte alls. Det här känns oroande. Fjärde raka förlusten med försäsongen inräknat.

Ja, som ni ser. Man kan se olika på en och samma match och samma sekvenser och delar av spelet och matchen. Det korrekta ligger säkerligen någonstans därimellan.

Björklöven kom bra in i den här matchen och inledningsvis fungerade det ganska bra att spela på fyra jämna linor. De flesta kunde någon gång trycka ned Karlskoga i egen zon. Dock tog inte Löven vara på sina lägen och istället släppte de ett par enkla mål. Rent enskilt kanske inte alla, var och en var som enkla, men som helhet känns det så.

1-0 – Skott från blå där en spelare kommer förbi och täcker precis när pucken kommer mot Werner. Dock inget märkvärdigt skott i sig.

2-0 – Skott rakt ut från blå där Werner har bra sikt, ser inte alls farligt ut, men så styr Rommel pucken och det blir otagbart.

3-0 – Puck som inte alls känns otagbar skjuts från ganska öppet läge, det blir retur och tryck på Wener, den jobbas in av BIK.

4-2 – PP-mål där Björklöven faller ned djupt med boxen, Berglind kan runda den från backen och skjuta från ganska nära håll.

Som helhet känns det som att det här inte ska blir fyra mål.

Björklöven å andra sidan har t.ex ett friläge för Axel Ottosson som inte resulterar, 3-4 skott från nära håll där Björklöven får plats i slottet som inte resulterar (ex Pukka, Linkan) och dessutom ett par gånger där Björklöven snurrar nära Owen i BIK-målet där de inte får till avsluten (Farley, Lindqvist). Som helhet vinner Owen målvaktskampen i matchen. Båda har fina räddningar, Werner en helt grym i andra på Rommel, Owen bla friläget, men i slutändan vinner Owen.

Frågan är om han vinner för att han är bättre eller om han gör det för att Björklöven är ineffektiva. Snarare det senare. Det här var det vi pratade om på förhand inför premiären som Björklövens problem och vi pratar fortsatt om det. Vem ska göra målen? Är grundkvaliteten på  forwardssidan något för låg? Vi har inte svar på frågorna än.

Rent energimässigt gör Björklöven en ganska bra match, men de känns klart mindre spetsiga än Karlskoga. Starkt att ändå komma tillbaka och vara hyfsat nära i tredje perioden, men Björklöven känns så här långt mer som ett mitten/bottenlag än som något annat just nu. Ja, det har bara gått en match, men försäsongen finns ju där också och ger hela bilden här och nu.

Lite individuella notiser:

¤ Kim Karlsson får mycket tid i boxplay och hanterar spelformen riktigt bra. Lite annorlunda roll för Kim, men jag gillar hur han hanterade den.

¤ Fredric Andersson har varit osynlig hela försäsongen. Visst, han var inte magisk denna dag, men det var ett steg framåt spelmässigt. Kul! hans spelpartner Alex Hutchings syntes lite i första perioden, men sedan var han, ja, vart var han någonstans för jag såg inte honom. Sedan Mattias Granlund kämpade som vanligt 278 procent, men känns bara missplace i en sådan lina.

¤ Mikko Pukka löser situationer i egen zon så bra. Flippar ut, fysar, ja han gör det som behövs. Känns tryggt med finska muren även om Löven släppte fyra idag.

¤ Linan som varit bra under försäsongen med Otto, Farley och Rainer är den som skapar mest igen. Alla tre är verkligen med och skapar. Kan de bli lite, lite mer spetsiga kommer det att ge resultat.

¤ Snälla, sluta spela tre linor i powerplay. Välj ett första-PP, ge det mest tid, välj ett andra, ge dem lite tid. Nöt, prova saker, rita vad ni vill hitta, nöt, värva mera PP-spets. Typ så tycker jag att de borde göra. Till sist om PP. Ja, det går ut på att göra mål och det gjorde Löven, men nej, det såg inte bra ut spelmässigt. Ingen kan lura mig att tycka det.

¤ Egentligen är det helt sjukt. Henrik Rommel, Simon Mattsson och Juliuz Persson som i fjol hade anonyma roller ser nu ut som superstjärnor redan från starten av serien. Vad gör Karlskoga egentligen. Säger de bara till någon: ”Nu har alla bra spelare från i fjol lämnat. Nu är ni superstjänor” sedan vips blir spelarna det. Jag fattar inget.

¤ Björklöven spelade på sju backar i den här matchen. Jag är lite tveksam. Sex backar, men att rulla Steffe A i BP/PP är jag för, men sju backar generellt blir lite rörigt. Dock var Simon Åkerström lite skakig stundtals så jag är osäker på vem som ska spela på sista backplatsen. Vi får se hur det ser ut framöver så får vi utvärdera.

¤ Björklöven saknar Cody Murphy rejält just nu. Jag bara konstaterar.

Leksand på fredag. Det kan bli åka av känns det som.

8 kommentarer

  1. Canoah

    ”4-2 – PP-mål där Björklöven faller ned djupt med boxen, Berglind kan runda den från backen och skjuta från ganska nära håll.”

    Gurra: Du kan väl inte ha missat att Lihagen håller fast Fredric Anderssons klubba i den sekvensen och hindrar honom från att gå ut på Berglind. Skulle varit utvisning Bofors i det läget och ett bra läge att kvittera matchen

  2. Löve

    Kan nog inte visa tydligare ön att febrilt rycka i klubban ett par gånger när han försöker ta sig iväg ut påntäck för att sedan släppa klubban och akynda sig ut.
    Domaren står bra placerad och borde ha blåst.
    Nu gjorde han inte det och det blev fritt fram.
    Werner oskymmd, ingen tavla men ett billigt mål sånrackarns nära var han inte 😉

  3. Lars

    Fagervall måste sätta ihop hutchings med någon som kan sätta upp honom på skottlägen. Granlund kan inte det, det är David Lindqvist som ska spelas med hutchings då kommer målen. Hur kan dom inte se det?

  4. Per

    Om man ännu inte förstått Lövens spetsbehov innan dagens match så förutsätter jag att man nu vet det. Murphy i all ära men det saknas minst, minst en Trotter-liknande center. Sedan så måste ju också Fagge vakna och sätta ihop någorlunda vettiga formationer. Matchen såg precis så menlös ut som man kunnat gissa när man såg Lövens lag idag.

    Karlskoga var inte ens nämnvärt bra. Tre poäng som vi bara ger bort…

    Om inget ändras väldigt snart så blir det ännu en säsong där vi får kriga för vår överlevnad. Fy så tråkigt.

  5. Bosa

    Det är kanske för tidigt att uttala sig efter en seriematch, med det är de punkter som oroat under försäsongen som också falerade i premiären:

    – Risken av att ha två juniormålvakter på inlån.
    – Frånvaron av riktig spets på forwardsidan och bristen på naturliga målskyttar.
    – Undermåligt spel i pp och inga utralade pp-linor.

    Exempelvis borde föreningen ha satsat resurser på en erfaren förstemålis som kan stå på huvudet och vinna matcher på samma sätt som Kevin L gjorde. Då hade vi kanske vunnit med 2-1 igår….:-P Släpper vi in (minst) 4 i varje match så får vi svårt att vinna då vi aldrig kommer att göra 5 framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.