Matchdag – Leksand hemma

Storfavoriten på besök. Svåraste tänkbara hemmapremiären, men samtidigt en match helt utan förväntningar. Det kan passa Björklöven.

Om Björklövens premiär var lite av ett frågetecken och ett fortsatt osäkerhetsbesked med vissa ljusglimtar så var Leksands ett bevis på att storfavoriten Leksand är just den storfavoriten alla säger att de ska vara. Jag såg hela deras match mot Södertälje och 16-2 i skott i första perioden var ett spelmässigt statement hur tunga Leksand kan vara när de pumpar på med alla fyra femmorna. Målen som ”bara” blev 3-1 var mer en talan om hur farlig förstalinan med Mattias Ritola, David Åslin och Alex Friesen blir den här säsongen.

Leksand imponerade utan att riktigt imponera över 60 minuter. De vann enkelt utan att i slutändan göra någon bra match. Det gör Leksand till störa favoriter mot Björklöven idag. Speciellt när Björklöven på slutet haft en förmåga att släppa in ganska många mål trots att just det, det kollektiva försvarsspelet brukar vara Joakim Fagervall bästa gebit. Ingen förväntar sig egentligen att Björklöven ska vina den här matchen och på ett sätt är det bra. Fagervall är bra på att bygga ”vi mot världen”-lag.

Leksand har på försäsongen besegrat Färjestad, Karlskoga, Södertälje, men föll med uddamålet mot Frölunda och i sista träningsmatchen med hela 1-4 mot Timrå. Dock är det svårt att värdera försäsongen då laget spelat utan bl.a. Mattias Ritola. Därför är det svårt att värdera att Oskar Lang är bästa poängplockare och målskytt på försäsongen. Det säger egentligen bara att det finns fler än förstalinan som kan leverera i Leksand. Det är fortfarande Ritola, Friesen, Åslin Löven först och främst ska se upp med.

Historiskt har Leksand varit det bättre laget. De har vunnit de fyra senaste matcherna, 9 av de senaste 11 och i förra mötet lagen mellan slutade det med 10-4 till Leksand i vad jag där och då i Tegera Arena trodde var Tommy Jonssons sista match, men det var det inte. Lite mer positivt är att Björklöven senast lagen möttes i Umeå tog poäng (2-3 e.st) och så även gången före (1-2 e.st). Vi får gå tillbaka till 2009 för att hitta en match i Umeå där Leksand tog tre poäng.

Jag tror att vi kommer att få se en match där Leksand för spelet, har mest puck, men där Björklöven om de kan hålla tätt första delen av matchen har chansen, men då måste de vara mer effektiva än mot Karlskoga. Det kommer nog att krävas ett par mål. Jag ser inte att Leksand gör mindre än tre. Fullt ös medvetslös tror jag ändå på. Löven kommer att kämpa för livet inför en förhoppningsvis full arena.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl, Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är skadade. Murphy är på is, men ännu inte redo för spel på ett tag.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Baserat på träningen. Laget kommer vi lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka, Jakob Stenqvist – Austin Farley, Axel Ottosson, Erik Rainersson

Simon Backman, Simon Åkerström – Mattias Granlund, Fredric Andersson, Alex Hutchings

Jacob Andersson, Niklas Pavel – Nicklas Johansson, Tobias Hage, David Lindqvist

Emil Norberg, Kim Karlsson, Marcus Jonsson

Extraback: Stefan Andersson, Extraforward: Andreas Vikström

Bloggens nycklar:

¤ Effektivitet. Ska Björklöven vinna måste de sätta allafall 50 procent av alla riktigt heta chanser. Det kanske håller mot Troja att bränna lägen, men inte här. Även i powerplay gäller samma sak. Där måste effektiviteten finnas.

¤ Werner. Adam Werner var bra i tredje senast, men nu måste han vara riktigt bra i 60 minuter.

¤ Hantera Leksands tempo. Leksand pressar motståndarna i ett furiöst tempo. Här måste Björklöven ha en tydlig plan för hur de ska hantera det, annars kommer misstagen.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är ett SHL-lag som vi ska möta. Vi såg hur bra de kan spela nu i deras första match. Det kommer att krävas en riktigt bra insats. Vi gjorde väldigt mycket bra i första matchen, men vi straffade oss själva och vi måste städa bort chansspelet och verkligen göra saker på riktigt sätt. Vi ska komma ut och göra ett riktigt bra jobb och spela klokt i 60 minuter. Göra rätt saker och vara konsekventa, säger Jesper Jäger till klubbens hemsida

Noterbart om Leksand:

¤ Den förra Björklöventränaren Markus Åkerblom som tränar Leksand den här säsongen har gjort 432 matcher i Leksandströjan. På upptaktsträffen erkände han att ”Det finns en förlorar mentalitet i Leksand”. Trots det tog han uppdraget att ta upp Leksand till SHL.

¤ Mattias Ritola som tippas av många (inklusive mig) att ta hem poängligan stod för två assist i premiären. Han har hyfsade meriter. Vad sägs om 43 NHL.matcher (8+9 poäng), ett SM-guld, spelat VM 2016 (kvartsfinal) och har som bäst noterat för 45 poäng på 49 matcher i SHL där han gjort 8 säsonger.

¤ 16 av spelarna i Leksands lag har gått på hockeygymnasium i Leksand.

¤ Bland backarna ska Björklöven se upp mest med Olle Alsing. 21-årige Alsing stod för 8 (1+7) poäng i SHL förra säsongen, men hade då ingen central roll. Nu spelar han back i lagets förstapowerplay och har ett bra skott.

¤ Leksands målvakt Tex Williamsson noterades för 1,88 insläppta mål per match och 93.5 i räddningsprocent för Pantern i fjol. Egentligen helt sanslöst då 26-åringen spelade division-II-hockey två säsonger före.

Sagt från Leksands-håll:

– Vårt presspel var riktigt bra mot Södertälje. När det fungerar som det ska är det inget lag som kan stoppa oss. Vi måste hålla i vårt spel över 60 minuter, och inte släppa efter som vi gjorde lite mot Södertälje.Håller vi i spelet över 60 minuter så vinner vi mot Björklöven, säger Isak Skedung till Leksands hemsida.

Markus Åkerblom har jag inte hört något från inför matchen, men han kommer till nedsläpp live som vi sänder 10.45 med Åkerblom och Fagervall som gäster från hallen på fredagen.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.