Jocke Gustafsson imponerar

Joakim Gustafsson gästade oss i nedsläpp live på fredagen och jag inser att jag sedan tidigare glömt att konstatera i text. Björklövens VD imponerar.

Joakim Gustafsson fick kliva från rollen som säljchef till VD vårvintern 2016 sedan Fredric Åkerblom hoppat av/sparkats (det beror på vem du frågar) och han har hållit en ganska lågmäld profil. Dock har han levererat.

Publiken ser honom ibland när han delar ut något pris på isen i samband med match, i någon intervju på hemsidan någon gång där han konstaterar det som sedan kommer att presenteras på årsmötet. Att allt (bortsett från sporten) går bra för Björklöven.

På årsmötet nu i våras visade Björklöven upp en omsättningsökning på 1,4 miljoner (till 34,5 miljoner) och ett resultat som var 157 000 kronor plus. 34.5 miljoner är den största omsättningen klubben haft någon gång. Plusresultat var fjärde året i rad med just plusresultat. Detta efter en säsong där Björklöven inte fick några extrainkomster i något slutspel eller kvar för den delen. Detta en säsong där två tränare fått sparken och två importer (Farley & Hamill) samt en toppmålvakt (Fernström) värvades in under säsongen. dessutom en säsong med dåliga resultat som normalt slår på publiktillströmningen.

Det säger något om arbetet med försäljningen av Björklöven. Parallellt med de sportsliga problemen har klubben vunnit pris för kampanjen ”De rätta färgerna” som gjort ur ett varumärkesperspektiv. Samtidigt har föreningen både gjort publikundersökningar med sponsor insight, tagit reda på vad besökarna verkligen tycker och vill, arbetat för att förbättra det och gjort en rättighetsinventering för att ta fram fler säljbara produkter. Seriösa, riktigt bra satsningar. Joakim Gustafsson har sedan han kom in på VD-posten ersatt sig själv i sin gamla roll med en ny säljchef (Mikael Dahlén) och fått försäljningen att öka. Det är starkt. Känslan är att maskineriet bakom sporten tagit ett rejält steg.

Det såg vi inte minst på premiären och introt som var ett helt nytt grepp, kraftigt ökat ljud och ljus, ny jumbotron (ifjol), mer som händer i arenan.

Gustafsson har också tvingats hantera ett par stormar. När det kom till tränarsparkningarna var det främst ordförande Mikael Salomonsson som ställde sig i stormens öga, men när det kom till Kim-gate föra hösten så var det Joakim Gustafsson som fick hantera det. Han stod rakryggad, svarade på journalisternas frågor, stod upp för klubbens värderingar och agerade snabbt.

Med tidigare VD.ar och klubbdirektörer i Björklöven har det ofta funnits snack om att ”han är si och han är så”. Det har varit vissa mindre smickrande historier och ofta konflikter till höger och vänster. När det kommer till Gustafsson finns det inte en företagare som har ett ont ord att säga om honom, inte någon från publikleden heller vad jag vet. Han representerar Björklöven på ett utomordentligt sätt. När jag träffat honom, både i min roll som journalist och i min roll som arrangör av Brännbollsyran har han alltid varit proffsig och trevlig. Känslan är att de fletsa i och utan föreningen tycker likadant.

Totalt sett så levererar Joakim Gustafsson ett jobb ganska mycket i det tysta, där allt sköts professionellt, siffrorna ligger på plus, produkten utvecklas och han tillskjuter mer pengar till sporten (Spelarbudgeten ökades den här säsongen jämfört med förra). Efter 1 1/2 på posten är det bara att konstatera att Björklöven hittat väldigt rätt i sin rekrytering av VD. Det är naturligtvis inte bara Joakim som står bakom alt detta bra som hänt och händer, styrelsen förtjänar beröm där, men Gustafsson leder den dagliga verksamheten och är ansiktet utåt.

Aftonbladets granskning av lönerna i hockeyallsvenskan som släpptes på torsdagen visade att Joakim Gustafssons taxering för 2016 (där andra inkomster kan finnas) är 630 440 kronor. Som jag ser det förtjänar han varje krona.

Se Joakim Gutafssons intervju med Björklövens hemsida här.

Se Folkbladet/VK-sportens nedsläpp live med Gutafsson här.

6 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Nej! Jag är ledig idag och imorgon. Ska ta tag i det på måndag om inte Tomas Ruuth som jobbar ihelfdm gör det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.