Het, hetare, Kaptenen & Hutchings

En trög start, men sedan släpptes de lös, Björklövens förstalina och då sa det pang, pang, pang. Det är inget tvivel vilka som bär Björklöven just nu

Lås oss ta det från början.

Det fanns en liten risk till baksmälla mot Södertälje. Att Björklöven skulla komma ut lite sämre efter att gjort en sån insats inför fullsatta läktare mot Leksand. Och delvis blev det också så. Det ska dock sägas att Södertälje kom från två raka förluster, de var (och är) ifrågasatta, hade satt fokus på attityd. Det syntes. De pressade som om det inte fanns någon morgondag. De klev upp och kilade fast Björklöven i egen zon. De vägde dessutom bra mellan press och styrspel och Björklöven hade problem.

Det går dock inte att spela ishockey på det sättet i 60 minuter och sanningen var att Södertälje inte skapade särskiljt många lägen och då är det mest uttröttande att spela på det sättet. Visst Nicklas Grossman gjorde 1-0, vilket mål sen. Han har inte gjort många sådana i karriären. En riktigt strut i vänstra krysset. Men annars så hade Södertälje bränt ganska mycket krut och när Björklöven gjorde 1-1 i andraperioden kände jag allafall att det här kommer de att ta. För övrigt. Det målet, 1-1-målet. Vilken passning av Alex Hutchings. Han lurade hela SSK och jag som trodde att han primärt var en målskytt.

Visst det kom en missad straff, SSK tog över i slutet av andra perioden, men Björklöven var väldigt täta i boxplay, Adam Werner spelade bra och då kändes det mest som en tidsfråga innan Björklöven skulle få ett läge i tredje perioden. Speciellt när SSK blev tröttare och tröttare. Det kom ett läge i powerplay och i den spelformen går Björklöven från klarhet till klarhet. När de bara tar sig in i zon och etablerar sig har de hittat allafall en PP-lina som fungerar riktigt bra.

Sedan har Fredric Andersson ett hyfsat självförtroende i avslutet just nu. Han har fyra mål på sex avslut på mål. Det är hyfsat…. Dock vill jag själv inte cementera den här förstalinan. Jag föredrar en frisk Murphy alla dagar i veckan före Granlund även om han i två matcher gjort ett bra jobb.

Kul för Axel Ottosson att få peta in en puck i öppen kasse. Han har inte riktigt fått till det nu sedan den riktiga säsongen drog igång. Jag gillade att han i intervjun med mig efter matchen tydligt visade att han inte är nöjd med sin insats och att han lovar mer. Det känns som att det finns mer där helt klart.

Ännu en gång. Tredje gången för säsongen på tre matcher så gör Björklöven sin bästa period i tredje perioden. Björklöven är 9-1 i tredje perioden den här säsongen. Det går inte att blunda för det. Oavsett om Björklöven är så mycket starkare eller inte rent fysiskt så om detta fortsätter kommer deras självbild och självförtroende säga att de är bäst i serien i tredje perioden. Det är ju då matcherna avgörs så det är en väldigt bra egenskap att ha.

Södertälje ska ha beröm för hyr de naglade fast Björklöven i egna zonen inledningsvis, men sedan är de oerhört ineffektiva. Som jag ser det måste de värva något offensivt, för de har rutin, fysik, men inte skills nog i offensiven om de vill undvika botten. Så det var inget superlag Björklöven besegrade direkt. Björklöven har i grunden inte råd med den typen av förstaperioder som de stod för idag, men mot Södertälje räckte det.

Så slutligen lite notiser:

¤ Björklövens boxplay i den här matchen var nog det bästa jag sett under säsongen inklusive försäsongen. Björklöven var täta och fungerade som kollektiv. Simon Backman var felfri i den spelformen i dag. Även Mattias Granlund var ruggigt bra i boxplayspelet.

¤ David Lindqvist. Han är sevärd, spektakulär, hal och fixade straffen som kanske också var inne. Jag har allafall inte sett något bevis mot det än. Men han gick bort sig på Södertäljes mål. Det är lite så med Lindqvist, han spelar med hög risk och oftast ger det bara oerhört mycket, men ibland kan det slå fel. Oavsett. jag gillade att han parades ihop med Ottosson och Farley i tredje. Den kedjan känns som att den kan blir riktigt svårfångad.

¤ Jacob Andersson hade det svårt i egen zon i den här matchen. Nu när boxplay, powerplay och målskyttet tydligen är fixat för Löven (vi ska inte säga hej än) så är det vad som oroar mig mest. Stenqvist, (J) Andersson och Åkerströms sätt att ta sig ur egen zon. Det kan gälla även Pavel. Här finns det utvecklingspotential.

¤ Björklöven har gjort flest mål av alla lag i hockeyallsvenskan efter tre omgångar. Ni som hade trott det. Upp med handen!

¤ Tobias Hage vann 8 av 12 tekningar i matchen. Han har 63,41 över alla tre matcherna och är tveklöst lagets bästa tekare. Det kan bli riktigt användbart under säsongen.

Läs mer om matchen:

Fagervall: ”De är ruggigt heta”

Ottosson: ”Då är vi som bäst”

Hucthings visade vägen

Johnsson: ”Nere på Jorden igen”

4 snabba: ”Kedjan bara växer”

4 kommentarer

 1. Leffe

  Har ni slutat sända presskonferenser efter matcherna? Saknar dom otroligt mycket. Annars ett bra jobb som vanligt, tack för all bra information.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag har ju filmat och lagt upp båda som varit så här långt. Vi ska börja livesända igen. Jag måste bara fått rätt programvara som fungerar med våran webb.

 2. Coachen

  Aha, det var därför man märkte av Farley så mycket i sista perioden, han fick en ny kedjekompis och det slog väl ut. Borde va logiskt rätt att spela Lindqvist tillsammans med mer kreativa spelare än den tredjefemma han matchats i innan tredje perioden igår. Lindqvist ser het ut och jag är säker på att han kommer att göra en grym säsong med rätt omgivning. Spelet i egen zon var precis som du skrev klart oroande och måste slipas på. Snabbare uppspel och bättre hjälp av medspelarena till den back som får pucken och får snabb press på sig önskas.

  Ps- tror inte Södertälje vill undvika toppen utan botten..

 3. Stefan

  Med tanke på SSK:s effektivitet så här långt i serien vet jag inte om det var så stor prestation att döda dessa BP…eller 🙂 🙂 ?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.