En riktigt kul hockeymatch

Björklöven leder hockeyallsvenskan. Vem hade trott det för två veckor sedan, men det är inte orättvist på något sätt heller. 3-2-segern mot Modo var ett bevis att laget just nu håller mot alla.

Det fanns en talande sekvens i slutet av matchen. Fredric Andersson hade pangat in sitt sjätte mål för säsongen på en magisk passning från Simon Backman. Björklöven ledde med 3-2 och Modo skulle jaga en kvittering.

Varje gång Modo kom på en kontring backcheckade hela Björklöven hem som en enhet och den här gången var det stackars Patrik Karlkvist som kom helt själv. Fyra Björklövenspelade manglade honom tillsammans. Det var så det såg ut i tredje perioden. Björklöven jobbade hem tillsammans och de gjorde det om och om igen utan att dra på sig någon utvisning.

Det finns mycket som skiljer Björklöven från förra säsongen, men det här är väsensskilt, sättet hur laget kliver samman och jobbar hem en seger.

Det är dock inte det som tar Björklöven till läget att vinna matcher, det är spetsen som gör det ihop med ett par riktigt stabila backar. Spetsen var det och även idag var det Fredric Andersson som klev fram och det är naturligtvis hur grymt som helst att han gör det, det avgör matchen och återigen med ett så grymt distinkt avslut.

Det är dock inte det som gör mig mest glad idag. Det är Austin Farleys 1-1-mål och spelet som formationen med Farley, Ottosson och Lindqvist bjöd på. Farley var bäst på isen (tillsammans med Backman defensivt) och hela formationen var banne mig farlig varje gång de var på isen. Björklöven håller på att bygga två skräckinjagande formationer. Snälla låt bara inte skador slå sönder det här nu är vad jag känner. Det kan bli riktigt kul att följa i vinter om den trion plus Hutcings, Andersson och Murphy kan få vara hela. Sex offensiva klasspelare.

Matchen som helhet var ganska jämn även om Björklöven vann skottstatistiken rejält. Modo tog sig ändå till farliga ytor, kändes spetsiga när de väl kom fram och hotade oerhört från backplats med en för dagen riktigt het Markus Oskarssson. Modospelarna jag pratade med efter matchen var missnöjda med sin insats och visst kan jag förstå dem, de förlorade, men jag tycker inte att det gjorde en så dålig match. Det var i tredje perioden när de skulle sätta tryck på Björklöven som de var det sämre laget. Innan tredje perioden var matchen för mig oviss. I slutändan var det en riktigt rolig hockeymatch.

Björklöven är dock det laget som försöker allra mest matchen igenom och segern var allt annat än orättvis. Jakob Stenqvist till exempel har ett par misstag, Löven byter bort sig en gång, men som helhet är misstagsfrekvensen låg och när det väl kommer misstag så jobbas det stenhårt hem för att freda dem.

5400 på läktarna och en sanslös inramning. Det är verkligen en ynnest att få följa ett lag och en serie som bjuder på det här. Trycker som var under slutet på matchen kan få SHL-lag matcha just nu. Björklöven har just här och nu bättre publiksnitt än Skellefteå AIK. Det är bara hatten av till Umeåpubliken för det är kul att gå på hockey just nu. inte bara för det Björklöven skapar ute på isen.

Till sist. Matchens detaljer. Vilka notiser ska vi ta med oss?

¤ Björklöven vinner återigen antalet täckta skott. Den här gången med 15-10. Det är en statistik som Löven tar hem match efter match den här säsongen.

¤ Niklas Pavel har flera grymma stopp i egen zon, fyra avslut, tre på mål, tre tacklingar och det känns som att han tagit ett oerhört kliv från förra säsongen i sitt spel. Jag trodde inte det här när han fick förlängt, men Pavel har verkligen fått utveckling i Björklöven. Det är inte helt vanligt när man varit nere i ettan och harvat att få en sådan utveckling som back.

¤ 23.18 i istid på Pukka. Han är verkligen en riktigt grundstabil back. Han var inne på Modos första mål idag. Det var bisarrt nog det första målet Pukka varit inne på bakåt. Det säger något.

¤ Austin Farley har fem poäng (1+4) på fem matcher och då missade han stora delar av Troja-matchen med sitt matchstraff och han har haft lite måltorka. Galna siffror.

¤ Björklöven har nu 12-1 i tredje perioden den här säsongen och har vunnit alla utom en tredje perioden och förlorat noll. Galna siffror var det.

Läs mer om matchen:

Presskonferensen efter matchen

Farley: ”Vi vet att vi är som bäst i tredje”

4 snabba: ”En fantastisk match”

Kaptenen avgjorde derbyt (Kortreferat med liverapport)

Ståhl-Lyrenäs: ”Kom inte upp i nivå”

9 kommentarer

  1. Per

    Bra match idag där Löven verkligen bara malde ner Modo precis som Fagge talat om innan matchen. Modo kändes dock rätt så vassa så jag tror att de också kommer att ha en säsong.

    Personligen så tycker jag att Löven kan förbättra defensiven där jag tycker att man stundtals var lite nonchalant. Annars sitter mycket och om Löven fortsätter att gnugga på uppspelen så kommer detta slutligen att bli riktigt, riktigt bra.

    Framåt så briljerande Ottossons lina. Farley och Linkan var sylvassa och kommer säkerligen bara att bli bättre och bättre. Hage får enormt mycket beröm och förtroende av Fagervall och även om jag kanske inte var jätteimpade av den linan så gör de ett väldigt viktigt mål i andra perioden. Med en bättre spelare än Nicke så tror jag att den linan kan ta ytterligare kliv. Fjärdelinan hade det jobbigt idag men det känns fel att gnälla på Vikström och Norberg som kämpar så gott de bara kan i Kims frånvaro. Framförallt Norberg måste bli lite mer vän av pucken och spela enklare då det just nu går lite för fort för honom. Både på isen och i tanken.

    Med supporterspelaren in i laget så kommer vi att kunna matcha fyra riktigt bra kedjor. Även backsidan kommer att kännas riktigt stark när Emmerdahl kliver in och petar Stefan Andersson till läktaren.

    Löven blir att räkna med i år!

    • K-M

      Hur kan du gnälla på tredjelinan igår Per? Står för ett viktigt mål framåt samtidigt som dom alla jobbar stenhårt, inte minst Nicke, defensivt. Hade de ens ett byte där de var tillbakapressade av modo? Nä ta på dig nya glasögon till nästa match.

      • Per

        Klagar jag på den linan? Jag säger att med ytterligare en skicklig spelare så kan den linan ta kliv framåt. Då får vi ett helt annat djup i formationerna när vi får tre linor som kan hota. Nicke är för all del mil bättre än förra säsongen men han är fortfarande Nicke. Med en mer skillad forward så tror jag att vi också kan få ut mer av Murphy som nu blir väldigt ensam i offensiven. Nicke tillför även han i fjärde där Norberg skulle må bra av lite matchande på lägre nivå.

  2. Coachen

    Wow vilken upplevelse att vara med om på H och vilken match vi bjöds på! Löven imponerar och scoutingen/värvningen av Fredrik A som lagkapten och spetsspelare är bland det bästa på länge av klubben. Och samspelet mellan Ottoson och Farley är ju bara underbart. Blir en otroligt roligt säsong att följa och med Emmerdahl tillbaka och ett supporterskägg så vete katten hur långt det här kan räcka framåt vårkanten. Men viktigt nu att hålla fokus och inte slå sig för bröstet alltför mycket. Nog inte så svårt att fokusera och ladda inför en Modo-match hemma med fullsatt ishall men det gäller att fokusera och prestera likadant mot ex.vis Södertälje, Pantern och Oskarhamn borta också. Kör hårt!!

  3. Keepern

    Gustav, Är presskonferensen bortplockad eller är det något tekniskt fel ? Länken fungerar inte och jag kan inte hitta den på sportsidorna heller.
    För övrigt vilken rolig match igår och återigen en stark insats, det är kul att vara Lövare nu ( äntligen )

      • Keepern

        Det fungerar nu, Tack !
        En helt annan sak, ljudet var dåligt i Nedsläpp igår jag antar att det är micken det beror på, eller ?
        Har för mig att det varit så även tidigare, ni gör ett bra jobb men det är ju kul om man hör vad ni säger också 😉 Du hördes jättebra men du hade väl en mygga ? ( eller vad det kallas för )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.