En förlust som ställer frågor

Jag såg det inte komma. En ny fullständigt platt insats, men det var vad Björklöven levererade mot Tingsryd på fredagen. En insats som väcker frågor.

Björklöven har byggt det här laget steg för steg. Fått tillbaka skadade spelare, adderat Talaja, fått tillbaka några till spelare, skickat Kim, värvat Lukas Ericsson, kunnat bänka de som varit allra sämst. Det har känts som ett bygge sakta men säkert mot en stabil placering ganska högt upp, men nu vet jag inte. Var det här bara en ny skitinsats, ett snedsteg på färden eller var det ett tecken på att något är fel. Jag vet inte.

Jag är uppriktigt förvånad att den här insatsen kom med fullt lag, inga skador, bra förberedelser och en sur avslutning i matchen innan som borde gett glöd att ta igen. Det förvånar. Det var som att hela laget fått hybris.

Det går att klaga på Joakim Fagervalls erfarenhet från att ha varit sportchef, hans dubbla roller, spelstil eller detaljer i matchcoaching, men han är inte den som lämnar saker åt slumpen. Brist på förberedelser, energilösa insatser utan förklaring. Det brukar inte vara Fagervalls melodi. Därför var det lite skönt att höra hur han kapade lagets insats som ”fruktansvärt pinsam” efter matchen, men jag förstår att han är förvånad. Den är insatsen ställer nog inte bara frågor för mig utan även för Fagervall.

Jag har redan skrivit en del om matchen. Ni hittar allt här:

Fagervall: ”Fruktansvärt pinsamma”

Eriksson: ”Har inget att skylla på”

Pukka: ”Måste kunna vara bättre”

Min krönika: ”Ska inte gå att vara så dåliga”

Så om vi kikar på själva matchen.

Jocke Fagervall tyckte att Björklöven inledde med tre bra byten. Stämde det?. Redan efter 1.42 gjorde jag min första anteckning att Björklöven var lite kladdiga och obeslutsamma med pucken. Tingsryd bjöds ju på ett jätteläge redan då efter 1.42 när två Björklövenspelare gick på samma kille. Sedan kom Simon Backmans onödiga utvisning i mittzonen och där var det igång. Björklöven klarade visserligen det boxplayet, men sedan efter det var Björklöven tvåa på alla puckar, tvåa in i alla situationer.

Exakt vad som var fel var svårt att säga, men Alex Hutchings höll på att snacka, bråka sig till en tvåa i samband med Backmans utvisning, men klarade sig. En sån sak efter 2,41, Det är inget bra tecken.

Pukka tog nästa utvisning och det är något som inte står helt rätt till med Pukka. Nu var det i mittzonen igen, men han radade upp misstagen idag och gör en sämre match för tredje gången på fyra matcher. Han, som ledare i laget måste kunna komma upp i nivå. Ett sidospår, men så är det bara.

Björklöven lyckas klara sig även andra utvisningen, men även den gången mycket på grund av att Tingsryd har så stora problem i powerplay. De vet inte riktigt vad de letar efter eller hur de ska ta in pucken i zon.

Sedan kom 1-0 och där är Jakob Stenqvist tveksam och hamnar mellan spelaren han ska kliva ut på och den han täckte i slottet. På ”mellis” som det heter.

Det blev inte bättre efter 1-0 heller utan Björklöven kom fel med sin tajming hela tiden och snart satt tvåan där. Nu var det en kontring som kändes rätt kontrollerad, men så förlorade Simon Åkerström åkduellen mot Dahlström och då satt tvåan där. Snyggt avslut dock av Dahlström.

Perioden avslutades med Roope Talajas utvisning och jag tycker att den säger en hel del om det mentala läget i laget idag. Han får en jättetackling, ska ge igen, Mathieu Tousignant hukar sig lite, Roope blir jättearg på MT och knuffar honom i bakhuvudet med domaren två meter därifrån. Det är inte balanserat.

Björklöven klev ut med något mer energi i andra perioden, men så kom Pukkas miss. Han har pucken i egen zon där han brukar vara så rejält, men duttar, förlorar pucken, Hutchings försöker stoppa passningen genom att lägga klubba efter isen istället för att gå på kroppen och MT kan trycka in 3-0 för Tingsryd och där är det ridå för Björklöven faktiskt.

En situation efter 5.55 i andra perioden säger ännu mer. Pukka hamnar i en en mot en duell där han har bra avstånd, men istället för att stänga med fys bara åker han med och motståndaren kan skjuta ett farligt skott mot bortre krysset som dock Werner tar. Det är inte att spela rejält.

Björklöven får två utvisningar med sig i sekvensen efter och där ser vi vad den dåliga starten hade gjort. Tingsryd hade fått energi av sin ledning, av sin fina start och när Björklöven var i powerplay vågade de kliva upp och stänga mittzonen i boxplay. Björklöven tvingades dumpa flera gånger i powerplay. De var inte tillräckligt beslutsamma och Tingsryd högg som hajar som luktar blod.

Sen, en spelvändning och tre mot två för Tingsryd, men Björklöven jobbar ikapp läget till tre mot tre, men då står Stefan Andersson och Messy framför eget mål och funderar på livet istället för att ta någon av motståndarna där så passningen går fram och vi har 4-0. Nu är det inte ridå längre, det är över. Över på rikgit.

Resten av matchen är för mig en ren transportsträcka. Ja Björklöven rycker upp sig spelmässigt och gör tre mål. Tingsryd nätar i powerplay, tycker upp ett friläge till mål sjukt snyggt, men 4-0 eller 6-3, potato potato. Förlust som förlust faktiskt. Normalt skulle jag kanske hylla karaktären att fortsätta spela sista 20 för fansen och faktiskt göra dessa mål, men nej, jag känner inget. Det var bara en insats där laget inledningsvis var på en annan planet och som Jocke uttryckte det ”Inte kan haft någon aning om att det var match”.

I slutändan är den här matchen bara en av 52. Det här är lika många tappade poäng som en tajt förlust efter en kanonmatch mot Timrå eller Leksand, men det går inte att komma ifrån en sak. Det finns lag som är sämre än andra i den här serien och Tingsryd även om de gjorde en riktigt bra insats idag, framförallt energimässigt, är ett sådant lag. Jag håller med Jocke, alla lag i serien ska respekteras, alla kan vinna mot alla ”any given day”, men du ska plocka poäng hemma, du ska plocka poäng mot bottenlagen. Det är grunden för att komma högt upp i tabellen. Har du då som Björklöven har förluster mot Karlskoga, Vita Hästen, Tingsryd och Västervik så kostar det i slutändan. Då måste du slå Leksand, Timrå, Modo, AIK och Oskarshamn för att reparera det. Det är inte helt lätt.

På något sätt måste Björklöven bestämma vilka de är. Är det ett stabilt lag som blir bättre ju längre gruppen får vara tillsammans eller är det ett lynnigt lag som kommer att blanda och ge hela vägen.

Slutligen ett par notiser:

¤ Varför hade Niklas Pavel minst speltid av backarna? 12.45 minuter. Jag tyckte att han var bästa back idag. Såg jag helt fel?

¤ Joakim Fagervall pratade om att Björklöven fick ta emot annorlunda tacklingar än tidigare under säsongen när de inte var så på i åkningen och inte kom undan. Jag håller med. Statistiken säger att Tingsryd delade ut fem tacklingar, men jag tycker att det kändes som fler.

¤ Björklöven förlorade tekningarna med 26-39. Det var sjätte matchen i rad som laget förlorade tekningarna. 19-31 mot Pantern, 27-30 mot Vita Hästen, 17-38 mot Modo, 35-38 mot Troja, 27-30 mot Södertälje, Totalt 151 – 206. Idag var Fredric Andersson värsta kolsuparen med 5-13. Andreas Vikström hade som vanligt minus 3-6. Det börjar bli ett problem det här.

¤ De spelar Kenneth and the Knutters när Tingsryd gör mål i Nelson Garden Arena. Bonnigt?

¤ Älskar kommentaren på grungult?: ”Finns det fulstream?” ”Nej, men betala cmore ner i fickan på SHL-klubbarna så får du se Löven”. 100 procent sant.

9 kommentarer

 1. Martin

  Dahlström och ingen annan är det som åker ifrån sin bevakning vid 2-0 och ingen annan.

  Sen tycker jag att du har en lite konstig syn på lagen, TAIF kallar du bottenlag. Visst att man ligger lite längre ner i tabellen men det skiljer inte mycket mellan lagen, är väl inte mer än 3-4 poäng upp till Löven tex.

  Kennet and the knutters?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Vi vill ha mera-låten är KntK, årets Tingsryd gjorde en jättebra match igår, men har ett på pappret blekt material jämfört med tidigare säsonger och är både tippade och har legat i botten den här säsongen. Jag skriver inte att Löven är ett topplag, men om de vill bli det måste de besegra Tingsryd.

 2. Bror

  Tror inte att Kim är bättre nu i löven innan han åkte.
  Bara enklare spel i den ligan än hemma ,sa han själv ochså i en intervju.

 3. Steffo

  Varför lånades inte Anton Öhman? Nu gick han väl på lån till Leksand. Låna någon junior från 0910 har man försökt?

 4. Jocke

  Vad har det faktum de spelar Kenneth and the knutters med hockeyn att göra?
  Varför refererar du Tingsryd som bonnhåla och vad har det med matchen som spelades? Nu är det ju inte första gången du ser ner på andra orter/lag med såna kommentarer.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Måste jag bara kommentera matcher här i bloggen? Jag trodde att jag fick sväva ut hur jag vill, men det kanske är du som bestämmer det. Tycker jag en sak skriver jag det. Enkelt.

   • Jocke

    Vet inte var jag skrev att du inte fick eller jag skall bestämma vad du skall skriva. Jag ställde två frågor om vad det hade med matchen och hockeyn att göra och du svarade. Kanske inte det mest konstruktiva svar men ett svar. Tack för det iallafall.
    Mitt svar på din fråga, givetvis får du det. Som sagt, aldrig sagt att du inte får.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Svaret är. Det var en grej jag snappade upp under matchen. Det är vad det har med matchen att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.