Jörgen Lindgren fattar verkligen inget

Idag har SHL:s VD Jörgen Lindgren uttalat sig i en intervju med sportbladet om brevet från de sex allsvenska klubbarna och enkelt så fattar han inte ett skvatt.

2024 går det nya tv-avtalet ut. Det är alltså om sju säsonger från och med nu. För sju säsonger sedan, alltså 2009-2010 spelade följande lag i SHL

Brynäs, Djurgården, Frölunda, Fäjestad, HV71, Linköping, Luleå, Modo, Rögle, Skellefteå, Södertälje och Timrå.

Alltså inte Karlskrona, Mora, Örebro, Växjö eller Malmö som spelar där nu. Under samma period har även Leksand och AIK spelat i SHL. Det är alltså 19 lag som spelat i SHL under samma tid som det kommande tv-avtalet är långt om vi kikar bakåt i tiden. Kikar vi nedåt i systemet så har 12 av dessa 19 lag spelat i hockeyallsvenskan under dessa år. Ser man på det på det sättet så är serierna väldigt sammanknutna med varandra. Så här ser svensk ishockey ut, vi har upp och nedflyttning, vi har ett levande seriesystem. Drömmen är vad vårt seriesystem bygger på.

Nu vill alltså 14 klubbar som råkar vara i SHL just här och nu kamma hem hela jackpotten själva i form av 660 miljoner per säsong. De som förhandlat och som nu håller så oerhört hårt i det nya TV-avtalet är de lagen som råkar vara i SHL just nu. Vad är det som gör att just de lagen förtjänar att få precis allt som det varumärket inbringat genom vad det skapat och byggt upp de senaste åren?

Näe, Svensk ishockey är en enhet och därför behövs det ett system där pengar fördelas nedåt i seriesystemet även för det som varumärket av den högsta serien drar in. Det behövs för att ekonomin ska vara realistisk att få ihop även får lag neråt i seriesystemet som aspirerar att gå uppåt.

Jörgen Lindgren fokuserar på en och samma sak. Han tycker att SHL har gjort ett bra jobb med att sälja sin liga, därför ska de ha pengarna själva. Ta inte våra pengar. Ajajbaja. Sedan konstaterar han att hockeyallsvenskan varit dåliga på att sälja sin liga. Bli bättre, ni har på er till 2024 typ. Om ni lever tills dess.Här ska Hockeyallsvenskan ha en rejält smocka ihop med Cmore. Om nu Hockeyallsvenskan har 50 procent av tittarna som SHL har, vilket var siffrorna som kom ut i veckan, då är det ju helt sanslöst att Cmore betalar 20 gånger mer för SHL, att Hockeyallsvenskan varit så makalöst dåliga på att sälja sin produkt, men det är en annan sak. Just nu betalar alla ni som köper abonnemang för att se Löven 95 procent av pengarna rakt ned i fickan på Skellefteå och alla andra lag i SHL.

Det stämmer Jörgen. Ni har gjort ett kanonjobb med att sälja ligan, men utan alla de spelare som SHL-klubbarna hämtar från hockeyettan och från hockeyallsvenskan utan att i stort sett betala något skulle SHL inte fungera. De stora pengarna in i Svensk hockey kommer till SHL och det är så det fungerar i alla sporter överallt. De stora pengarna kommer in i den högsta ligan. På något sätt med förändrade utbildningsbidrag, ett gemensamt avtal, regler, riktlinjer eller på något sätt måste systemet förändras. Annars dör svensk hockey sakta nedifrån och upp.

Det är inte SHL-lagen, SHL-pamparna som själva ska ge allmosor och lösa problemet. Det är i slutändan Svenska Hockeyförbundet tillsammans med ligorna som måste göra det, men jag hade hoppats att det skulle finnas någon slags förståelse. En förståelse inför situationen och för vilka problem som finns. Jörgen Lindgren har dock valt att inte förstå något, inte ett jota. Han väljer att fokusera på fel punkter gång efter gång. INGEN är negativ till att stora summor kommer in i svensk hockey. Det är bara en massa personer som är negativa till det ekonomiska systemet som svensk hockey är uppbyggt kring just nu.

För de andra klubbdirektörerna i SHL, till exempel Moras Peter Hermodsson. Kommer han att tycka att en omfördelning och ett nytt ekonomiskt system är lika dumt när ni åkt ur SHL i vår? (Om Mora nu gör det). Just nu tycker han (i en intervju nyligen) att en omfördelning av medel vore befängt.

Lyft blicken. Av alla personer som går på seniorhockeymatcher varje år är det bara 40 procent av dem som går på SHL-matcher. Resten är på hockeyallsvenska, hockeyettanmatcher och breddhockey. Hockey är till för mer än bara SHL i Sverige. Idag lovade Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson att ”Vi har de frågorna på agendan”. Det hoppas jag verkligen. Jörgen Lindgren visar tydligt att han inte fattar vad det har med agendan att göra.

9 kommentarer

 1. Staffan

  Grymt bra skrivet. Borde utvecklas till en debattartikel tycker jag! Maila Uffe Bodin eller någon på Sportbladet!

 2. elvenman

  ”För de andra klubbdirektörerna i SHL, till exempel Moras Peter Hermodsson. Kommer han att tycka att en omfördelning och ett nytt ekonomiskt system är lika dumt när ni åkt ur SHL i vår? (Om Mora nu gör det). Just nu tycker han (i en intervju nyligen) att en omfördelning av medel vore befängt.”

  Va?!
  Han har juh de tre senaste åren stångat sig blodig att fördelningen är sne?!?

  Kom in i matchen!

 3. Höstlövet

  Bra skrivet Gustav ! Pengarna måste gå att fördela på ett rättvisare sätt ! Intressanta siffror om publiken.
  Är avtalet verkligen utformat så att de lag som nu spelar i SHL får alla dessa pengar under hela avtalsperioden även om man åker ned i Allsvenskan ? Tror väl f..n att lag som Mora vill skriva under:
  Nej, håll upp och nedflyttningssystemet vid liv och låt åtminstone en rimligare del av kakan gå till Hockeyallsvenskan annars dör den ut !

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Näe, lagen som spelar varje säsong i SHL får pengarna, men vad har Mora t.ex. Med SHL:s starka varumärke att göra, eller Karlskrona. De har bara gått upp med timing.

 4. Lars Lindqvist

  God kväll alla Lövenfans. Jag som skriver detta är Taifare men detta berör nog de flesta HA klubbar.Läs gärna på danielenestubbe.blogg.smp.se om hans funderingar ang hockeyallsvenskan. Speciellt blogginlägget Hans Nyberg är ett större hot mot Hockeyallsvenskan än vad SHL är. Jag delar hans uppfatning till 100%.

 5. Ola

  HA och divisionerna under kan strejka. Matcher ställs inte in utan alla spelarna kan bara vägra gå ut på isen. Alla dessa lagen kan tex skriva brev till hockeyförbundet och meddela att om de inte tar tag i taktpinnen så läggs all juniorverksamhet ned säsongen efter. Jag garanterar att det kommer hända grejer då. Publiken i HA och divisionerna under kan ha anti SHL tifo mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.