Matchdag – AIK hemma

Björklöven har slickat såren sedan den miserabla insatsen mot Tinsgryd. Nu väntar svåra AIK hemma på onsdagen. Då kommer betydligt mer att krävas av laget.

Det går fortfarande inte riktigt att förklara insatsen mot Tinsgryd. Den var ofattbart dålig. Nu har Björklöven dock fått någon dag ledigt, sedan kunnat träna två dagar innan det nu är dags att ta sig an seriens målgladaste lag, seriefemman AIK.

AIK har blandat och gett på slutet som under hela säsongen. De kommer från 1-3 mot Leksand i senaste matchen, före det vann de 5-1 mot Västervik, men förlorade matchen innan med 1-5 mot Oskarshamn. 3-1 mot Timrå och 0-2 mot Södertälje är resultaten före det. Ja, ni ser. Det är allt annat än ett jämnt lag AIK, men sedan tappade de väldigt många spelare efter förra säsongen så det skulle ta tid att bli jämna. Det var väntat.

Björklöven och AIK har möts en gång den här säsongen, då i Stockholm slutade det med AIK-seger 5-1. Ser vi på de senaste åren så har AIK vunnit 7 av de 8 senaste matcherna. Det är bara Björklövens 3-2-seger från i våras som Löven tagit de senaste två säsongerna. Det är alltså en motståndare Björklöven haft svårt med som väntar. Ser vi bara på matcherna i Umeå har Björklöven vunnit tre av de senaste sex matcherna och ser vi längre bak är det 8-6 till Björklöven på 2000-talet i Umeå.

Det är alltså en svår match som väntar för Björklöven och känslan är att första målet avgör mycket. Gör Björklöven det så lär de slå vakt. Gör AIK det så har de vunnit 9 av 12 matcher den här säsongen. Jag ser framför mig en matchbild som skiftar och det känns verkligen ovisst före matchen även om AIK är favorit.

Laget: (Bekräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Stefan Andersson – Simon Åkerström
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Adam Berglin

Alex Hutchings – David Lindqvist – Roope Talaja
Cody Murphy – Tobias Hage– Erik Rainersson
Nicklas Johansson – Axel Ottosson – Austin Farley
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Mattias Granlund
Isak Stenlund-Ädelgran

Emil Wikström, Simon Backman, Fredric Andersson, Lukas Erksson (överkroppskada) och Jonas Emmerdahl saknas på grund av skada.

Bloggens nycklar:

¤ Inställningen – Laget ska vara rejält revanschsugna på sig själva och jobba hårt i varje situation i 60 minuter. De må låta klyschigt, men så är det.

¤ Försvarsspelet – Ja, det är på hemmaplan, men efter en förlust som senast så är det bakifrån laget ska byggas upp igen. Det gäller att inte bjuda på något i denna match.

¤ Andersson/Hutchings/Talaja – Det funkar inte att ha en högbetald förstalina som inte levererar. Det är dags för den att börja leverera igen.

Sagt från Lövenhåll: 

– Jag har funderat en hel del men den har vi på något sätt lämnat bakom oss nu. Vi gör bäst i att lämna den. Vi har förlorat några matcher och vi är otroligt sugna på att göra den här laginsatsen som vi gjort tidigare. Det är dit vi vill igen. Visst har vi koll på Holm och Castonguay och deras powerplay men i övrigt är fokus på vårt lagspel. Det är vår prestation som är intressant imorgon. Vi måste tillbaka till det vi gjorde så bra tidigare. Det jobbar vi med hela tiden och har gjort så över tid. En rejäl plump förändrar inte hur vi jobbar. Det är bara att hitta tillbaka där vi nyss var, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida. 

Noterbart om AIK:

¤ AIK har en offensiv superduo i Eric Castonguay 21(9+12) poäng och Anton Holm 17 (10+7) poäng. Duon har dock endast stått för två powerplaymål trots att de spelar en hel del i spelformen. Duon har dock gjort 17 av 50 mål i fem mot fem.

¤ Med sina 18 poäng på 10 matcher är AIK seriens bästa bortalag. Endast Leksand har gjort fler mål på bortaplan än AIK. 36 mot AIK.s 32.

¤ AIK ståtar på 16.67 i powerplay den här säsongen och är därmed nia i serien. I boxplay har AIK 86.15 vilket är näst bäst i serien. Bästa målskytt i powerplay är Jesper Fröden med tre mål. Fröden som gjort 8 mål totalt den här säsongen.

¤ Bästa målvakt för AIK den här säsongen har varit Linus Lundin med 92.39 i räddningsprocent och 2.01 i insläppta mål per match. Dock har han och Erik Källgren delat på sysslan. De har startat 11 matcher vardera. Källgren står mot Björklöven.

¤ Eric Castonguay har 59.89 procent på tekningar den här säsongen. Det är 3:e bäst i serien. Sex spelare i laget har minst 50 procent på tekningar och laget är bäst i serien med sina 54.34 procent på tekningar.

Sagt från AIK:

– De brukar komma ut med fart och energi vilket vi måste matcha och prestera över. Vi ska se till att vara redo när pucken släpps, den första perioden är mycket viktig. Tar vi oss igenom den på ett bra sätt tror jag vi har en hygglig chans att vinna. Man får inte stå och titta på ute på isen för då är vi ett slaget lag, säger tränaren Tomas Mittell till klubbens hemsida.

– Vi ska sätta hård press över hela banan och inte låta dem sätta tempot i matchen. Vi ska ta tag i matchen och inte vara rädda för att göra just det. Gör alla en bra insats så vinner vi, säger målvakten Erik Källgren till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Gunnar Johnsson är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

4 kommentarer

 1. SanteriH

  Bra koll när du inte ens känner till skadorna på varken Backman eller F Andersson. Läser man inte bloggen i hopp om att ni ska ha koll? Tydligen inte. Ingen bevakning på träningar, inga intervjuer, ingen inside info.. Rätt besviken när man jämför Vks bevakning med Hockeypuls. Ljusår emellan.

  Hoppas detta blir bättre då fortfarande Löven är det viktigast för mig och många med mig. Dags att investera i Löven. För ni vet att det varumärket säljer.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Tyvärr så är jag ensam på bloggen och jag har ingen anställning på VK utan skriver bloggen vid sidan av mitt heltidsjobb. När jag har mycket på mitt andra jobb så blir tyvärr bloggen lidande. Däremot så är Gunnar Johnsson ofta på Björklövens träningar och har en tät dialog med Björklövens ledning och skriver på sportwebben och i tidnignen. Jag kan inte svara för hela VK Medias Björklövenbevakning, men här på bloggen kommer det inte att vara heltäckande och med så oerhört mycket insideinfo då jag helt enkelt inte hinner lägga den tiden. Jag försöker krydda med sådant som inte står på webben eller i tidningen. Det är trist, men det är min verklighet. Jag försöker vara så uppdaterad jag kan, men ibland klarar jag inte av det.

 2. Lasse

  Med lite tur kan nog Löven ta en poäng. Men AIK är jätte favorit. Om Fagervall däremot envisas med att köra Åkerström och S Anderson i boxplay då är det kört.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.