Svåranalyserad match

Fyra mål på sex minuter. Sedan var matchen över i T3 Center. Det var säsongens mest egendomliga, men samtidigt häftiga match som vi fick uppleva på onsdagen från Björklövens sida.

Mikael Kassman sa det på pressläktaren efter 3-0 eller 4-0-målet. ”Det här går inte att analysera”. Och så rätt han hade. Det går inte att förklara varför Björklöven går in och gör fyra mål på sex minuter. Varför Björklöven vinner klart mot AIK efter att förlorat stort mot Tinsgryd några dagar före. Det är nästan bara att konstatera att det hände.

Ska vi kika lite på det så såg det ut så här.

Inledningen, de första bytena var jämna och det fanns inget där som tydde på att Björklöven helt skulle köra över AIK, men när första utvisningen kom så startade den en snöbollseffekt.

Björklöven klev ut och spelade ett riktigt bra powerplay. Björklöven har ju alla verktyg för att lyckas i powerplay i form av spelare och spelartyper och nu klaffade det. Fin rörelse, fin passning av Stenqvist, fin skottpass av Hutchings och Farley styr in den.

Björklöven fick energi av målet och med den jobbade de till sig nästa friläge som blev en ny tvåa. Här har Björklöven lite tur, en slumpaktig studs spelar fram pucken till Hage som sätter dit 2-0. Distinkt och i efterhand väldigt avgörande.

Efter 2-0-målet så satte AIK huvudena under armen och spelade hockey i 7-8 minuter. Det blev två Björklövenmål från 6 till 12, men det hade kunnat bli tre, fyra eller fem. Det hade kunnat stå 6-0 eller 7-0 efter en kvart. Så överlägsna var Björklöven där och då.

Visst det var en riktig pärla från Cody Murphy som gav 3-0, det var ett grymt förarbete av Austin Farley med en sjuk passning liggandes till Nickes 4-0 (bra avslut Nicke). Björklöven tog vara på AIK:s fullständigt huvudlösa spel, de hade kunnat göra ännu fler (Stenqvist borde satt sitt läge i 3 mot 1), men för mig var powerplaymålen det avgörande.

Om Björklöven nollar sina två powerplay från start. Då slutar den här matchen inte på det här sättet. Då kommer AIK inte att tappa huvudet på samma sätt. Det var en fin förstaperiod av Björklöven, de första 13-14 minuterna var en av de mest överlägsna sekvenserna den här säsongen för Björklöven i en match, men det var powerplaymålen som var starten på allt. Hoppas att de kan tas med vidare in i powerplay framöver.

När du får 4-0 så här tidigt är det naturligt att du kommer att sjunka som lag, att du kommer att tappa initiativet, allafall i sekvenser av matchen och det gjorde Björklöven. Speciellt i andra perioden var det AIK:s oförmåga att sätta dig lägena och ett par fina räddningar från Werner som gjorde att Björklöven höll den här matchen i ett avgjort läge istället för att hamna i 2-4 eller 3-4 och spänning.

Adam Werner var inte så nöjd med sin insats efteråt. För studsig och hade svårt att få grepp om puckarna var omdömet från honom själv och målvaktstränare Ekman. Själv tyckte jag att han var bra. Han räddade puckarna i en del av matchen när Björklöven verkligen behövde det. Visst hade hade säkert en massa detaljer som kan göras bättre, men det är antalet ”W” som räknas mest i slutändan och det viktigaste för dessa är att göra rätt räddningar och att inte bjuda på något.

Även om Björklöven hade 4-0 så kändes det ändå ganska länge som att det skulle kunna bli spännande. Det var när Björklöven tog spelmässig kontroll i tredje perioden som det verkligen började känns säkert igen. Sista 10 var jag inte orolig

Trist för Werner att inte få hålla nollan. Kanske ska han ta det skottet även om det är svårt i sidled, men framförallt ska Simon Åkerström agera bättre där. Nu står han och tittar istället för att ta bort en spelare.

I slutändan spelar det ingen roll hur segern kom till eller varför. Det viktiga var att den kom. Björklöven behövde verkligen bryta den negativa trenden med tre raka förluster. Västervik väntar härnäst, laget som Björklöven haft så oerhört svårt för, men Västervik är inte bra. Alltså en bra chans att bygga vidare på det här.

Slutligen då ett par notiser:

¤ Austin Farley är verkligen ruggigt viktig för Björklöven offensivt. Hans aktion på 4-0-målet är helt otrolig att chippa pucken över en motståndarbacks klubba liggandes med en hand. Farley gör det där lilla extra som få spelare i serien klarar. Hans lina med Otto och Nicke J var klart bäst i Björklöven för dagen.

¤ Cody Murphys skott till 3-0. Vilken sabla träff. Björklöven har gjort ett par av den här typen av mål den här säsongen. Freddan Andersson t.ex. De är speciella de där stenhårda skotten som bara stänks in. Sedan Murphy. Han tar steg för steg. Jag undrar hur bra han kommer att vara efter jul när han är helt hundra procent tillbaka.

¤ Björklöven behöver verkligen få tillbaka Backman och även Jonas Emmerdahl. Det märks direkt när någon av de mer stabila backarna är borta. Då har Björklöven genast problem att spela sig ur egen zon och att markera spelare nära målet.

¤ Peter Lyth stod för en av de bästa domarinsatserna jag sett från honom på ett bra tag. Missade någon utvisning på Björklöven, men hittade inte på något, missade inget stort. Bra!

¤ Björklöven vann tekningarna med 29-26 och Andreas Vikström vann sina tekningar med 7-4, hatten av. Hage hade 11-6, Linkan 5-7 och Otto 5-7.

Visst ha ni läst det vi från VK/Folkbladet-sporten skrivit från matchen:

Fagervall: ”Otrolig utdelning”

Werner glänste inför Colorado

4 snabba: ”Spelade som i trans”

Receptet bakom Björklövens chockstart

6 kommentarer

 1. Fredde

  Sjukt skön vinst och bra domarinsats på det hela. Utvisningen Peter Lyth missade var dock riktigt j—a ful. Det ska medges. Jag tänker alltså på när Hutchings siktade mot låret på en spelare som säkert två sekunder tidigare skickat iväg pucken och verkade helt oförberedd. Jag hatar sån skit.

  Eftersom jag själv spelar hockey fattar jag att man ibland gör saken i stundens hetta som kanske inte är helt genomtänkta, men så där sena tacklingar verkar nästan överlagda.

 2. KungsholmsLövet

  Varför det går att vinna mot AIK några dagar efter en fiaskoinsats borta mot Tingsryd? En ledtråd kan ju vara: ”borta mot Tingsryd”. Sedan är det ju värt att analysera varför det uppenbart inte går bra för laget att tagga till mot Västervik, Tingsryd, O-hamn o.s.v. Fagge har en del att jobba med i inställningen hos spelarna, helt klart.

 3. Rolf

  Gustav: jag vet att du har mycket att göra men det skulle vara kil att veta vad någon Hockeyjournalist från Övik säger om Farley. Så iskall där att de ”dumpade” honom och en av seriens toppspelare nu. Skulle även vara kul att höra Farleys tankar kring det hela.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag hade ett snack med Per Hägglund på Allehanda om det här nyligen. Han menade att Farley var oerhört menlös i Modo, mesig i det fysiska spelet och valde hela tiden det alternativet som gjorde minst ont. Både jag och Pelle tror att det var en ledarfråga. Han fick inte en omgivning som passade hans spelstil. Farley hamnade med ganska långsamma, men tekniska spelare i Modo. Han ska spela med snabba och skirdskostarka spelare. Sedan är känslan att Farley behöver en stark och rak ledare. Det har han i Fagervall. Sedan trivs han bättre när han hamnade i Löven där gamla kompisen Cody Murphy fanns. Så många faktorer.

 4. Coachen

  Märklig match helt klart, grymt spel första 10-12 därefter en och en halv period där det kändes lite gungfly och AIKs missar på öppna lägen samt Werners grymma spel räddade oss vid ett flertal tillfällen. I sita spelar vi ultrakontrollerat med alla på rätt sida pucken, inte så publikfriande kanske men nöjd och se att vi klarar av det spelet också. Otroligt att vi vann tekningarna, tycker inte alls att det kändes så. Murphy, Farley och Werner gjorde toppinsatser men laget gör en bra helhetsinsats. Men, tre vunna poäng mot namnkunniga lag bör kunna följas av poäng mot mindre namnkunniga lag också… även om alla kan slå alla i den här serien så måste lägstanivån på våran egna prestation höjas. Utan vår absoluta lägstanivå hade vi varit i tabelltopp och mer trygg i känslan att verkligen lyckas gå till playoff och kanske mer..

 5. Knutte

  Inget konstigt alls att match bilden blir den den blir efter 4-0 i första-vet inte hur många liknande matcher jag blivit vittne till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.