Som vanligt hett i Karlskoga

Nu hamnade Niklas Pavel i centrum den här gången, men annars var allt som vanligt i Karlskoga. Det var tjafsigt, matchen tog sjukt lång tid och det blev jämnt. Synd bara att Björklöven slängde bort ett par poäng.

Det är lätt att fastna i gammalt tänkande. Det är tufft i Karlskoga. En poäng borta mot Karlskoga är okej. Näe, Karlskoga var jumbo inför matchen. Ska Björklöven uppåt i tabellen så är en poäng mot Karlskoga inte okej och speciellt inte som matchen utvecklades. Björklöven hade alla chanser att två tre eller allafall två poäng, men fick nöja sig med en.

När jag lämnade Nobellhallen ikväll konstaterade jag tre saker:

1. Det blir alltid hätska och långa matcher i Nobellhallen. En kille nedanför pressläktaren satt under hela matchen och skrek okväden till Fagervall. Konstant alltså. Radioreportern skrek som en galning mot Pavel efter hans tackling och matchen tog i slutändan 2 timmar och 39 matcher som det alltid minst gör i Notbellhallen.

2. Björklöven vågar inte vinna jämna hockeymatcher längre. Det har blivit viktigare att inte förlora matcher än det har blivit att vinna. På många sätt spelade Björklöven en ”bra bortamatch”, men det var Karlskoga som gick för seger. Allt annat är lögn och förbannad dikt. Ska det verkligen vara så?

3. Axel Ottosson är Björklövens bästa spelare just nu. Han är på en egen nivå när det kommer till skridskoåkningen och i ett gäng där många är stukade efter alla förluster, den tunga perioden med sex förluster på sju matcher, skador och problem så åker Ottosson omkring och lyser lite som att han mentalt inte berörts av det alla andra gjort.

Om vi kikar till själva matchen istället.

Björklöven hade problem inledningsvis. De hade pratat på förhand om att inte spela fast sig själva i egen zon utan att chippa ut. Det syntes. Men om du bara chippar ut och aldrig orkar följa med upp utan bara chippar ut och byter spelare då blir det jobbigt. Speciellt om du backar in mot eget mål hela tiden. Lite så såg det ut från början i perioden innan Björklöven började spela upp sig. Där och då var Adam Wener väldigt bra.

Förstalinan var den som lyckades kliva upp i anfallszonen och vila lite med pucken. Björklöven fick lite andrum och sedan kom 1-0-målet som lite från ingenstans. Jakob Stenqvist tajmade skottet perfekt precis när Emil Jidskog var täckt och det gick in. Snacka om fantastisk utdelning sett till spelbilden i första perioden. 1-0 till Björklöven.

I andra perioden så hända precis det som vi sett under första perioden. Björklöven föll ned i famnen på Adam Werner och det fanns oceaner med ytor högt upp i slottet och gör det så kommer backarna att få gå så djupt in i slottet och skjuta att förr eller senare blir det mål. Nu blev det så efter bara dryga minuten i andra perioden.

Sedan har vi situationen med Pavel. Nu när jag kikat på både den och Parkkonens tackling på Pavel ett par gånger så ska egentligen Parkkonen åka ut innan allt med Pavel händer. Han sätter in en armbåge rakt i huvudet på Pavel. Den missade domaren, så även jag när den skedde. Men det tar ju inget från vad Pavel gör. Han kliver in sent i tacklingen mot Carl Berglund, han kanske inte siktar mot huvudet, men från vad jag kan se på tv-bilderna träffar han huvudet. Då ska han ut. Så är det ju bara. Hade samma tackling suttit på Farley från Parkkonen hade ALLA Björrklöv ropat efter matchstraff och avstängning. Så det är bara att acceptera. nu av allt att döma så fick även Pavel hjärnskakning. Kanske kan den konvalescensen tajma med avstängningen. Det vore tajming. Sedan var crosscheckingen på PArkkonen även om den kan ses som självförsvar riktigt ful. Det är aldrig okej att göra det i ansiktet. Det här är sånt som händer, det är inget överfall, det blev bara fel. Det för Pavel sota för.

Pavel får därigenom ta på sig 2-1-målet. Det är ytterst sällan ett lag klarar en femma helt utan att släppa in mål. Speciellt inte om man har seriens sämsta boxplay. Målet, där skulle någon ha kommit ut och täckt.. Som Björklöven nu spelade boxplay där så täckte de bara Wener utan att ligga i skottlinje alls. Det höll Stefan Andersson med om efteråt. Annars lyckades Björklöven med att klara samtliga övriga minuter i boxplay i matchen utan att släppa i mål och Fagervall var nöjd med spelet i bopxlay. Själv tycker jag att det känns livsfarligt varje gång. Boxen är för liten. Det behöver ritas om helt, men där ser vi olika på det.

Björklöven fick ju chansen i powerplay direkt efter att Pavels matchstraff gått ut, men då tog Tobias Hage en oerhört onödig utvisning. Att i offensiv zon hålla fast din motståndare efter tekning i spel fem mot fyra. Vansinnigt onödigt även om det var billigt. Nu är det glömt då Axel Ottosson i fyra mot fyra fick det att se ut som fem mot fyra. Han var nära att göra mål själv, snurrade rejält med Karlskoga och tillslut kunde Simon Backman stöta in 2-2.

I andra delen av andra perioden så böljade spelet fram och tillbaka. Båda lagen hade halvchanser, men närmast var Karlskoga som hade en lös puck på mållinjen. Werner tappade ett skott efter 15.06 och Jakob Stenqvist fick slänga sig och rädda nära mållinjen. Övertaget som Karlskoga hade följde också med in i tredje perioden. Där och då trodde jag ett tag att Björklöven kanske skulle kunna komma ut och verkligen gå för det, men första 5-6 minuterna stod båda lagen där som livrädda bottengäng och chippade ut, stod på rätt sida och bytte.

Det var Karlskoga som tog initiativet och hade ett superläge efter 7.52 där Johan Wiklander kom fri, men Werner räddade. Bara minuten senare hade Filip Ahl öppet läge till höger om Werner, men även den tog Lövenmålvakten. Desto länge perioden gick desto mer kändes det som att Björklöven bara spelade riskminimering för att nå förlängning. Det höll dock på att inte bli någon förlängning när Axel Ottosson drog på sig en utvisning. Juliuz Persson fick öppet mål efter fyra snabba passningar från Karlskoga, men han sköt utanför.

Sedan kom gåvan. från Simon Mattsson. Ett powerplay som följde med in i förlängningen, men Björklöven tog inte vara på det läget. I fyra mot tre tycker jag att Björklöven ska göra mål. Nu klarade inte Björklöven det.

Sedan har Björklöven problem med straffavgöranden. De har inte en enda straffskytt som har flyt den här säsongen. Ja Farley och Freddan är bra målskyttar, men de har inte varit starka straffskyttar den här säsongen. Sedan höll jag på att sätta kaffet i vrångstrupen när Andreas Vikström skulle få skjuta, men han har tydligen vunnit strafftävlingar på träningarna. What!!, tydligen. Själv tycker jag Hutch ska slå alltid oavsett. Vikström oavsett träningarna är inte den typen av spelare som ska ta tredje.

I slutändan är det ett Björklöven som spelar rätt, tjat och inte bjuder på så mycket. Man kan kalla det först bortaspel, men jag kallar det för ett lag utan självförtroende som även om jumbon kliver hem, riskminimerar och låter sig stundtals domineras. Det är inte ett lag som drar publik. Inte ett lag som känns på väg framåt. Jag kan ha fel, men det är vad jag ser.

Det känns inte så kul allfall. Det känns mest som en kamp.

¤ ¤ ¤

Till sist. Många frågar om värvningar just nu. Jag ska prata med Fagervall inför matchen mot Leksand i morgon och då kommer jag även att fråga om vad som händer med Murphy, Ericsson och värvningar. Naturligtvis också vad som händer med Stenqvist. Enligt bloggen Raka Puckar är det klart att Jakob Stenqvist tas hem till Frölunda under JVM. Mer om det i morgon.