Spelarbetygen till jul

Lite mer än halva säsongen är spelad. Björklöven går på kort jullov. Då tar bloggen en titt. Vem har varit bäst och sämst?

Så här tycker bloggen allafall. Det är helt klart svårt det här. Många frågor. Kan en eller flera spelare ha högsta betyg i ett lag som ligger långt ned i tabellen? Bör fler än en back ha ett i betyg när backsidan känns så skakig? Har ska förväntningar på en spelare värderas? Hur ska skador och matcher direkt efter skador värderas?

Betygsskalan är enligt följande:

5 = Osar klass, mot SHL
4 = Riktigt bra, bärande spelare
3 =Ganska bra, har glimtat till
2 = Okej, men inte mer
1 = Usel eller underkänd insats

Betyg 5:

Axel Ottosson – SM: 28 P: 24 (8+164) PM: 13 IS: 15.28.
Björklövens bästa spelare den här säsongen kommer att spela SHL nästa säsong. Han har gått framåt rejält i fysiken och med sitt skott. Sedan är skridskoåkningen på en nivå som få matchar i allsvenskan. Tillsammans med Farley har han lekstuga i motståndarnas zon nästan varje match. Han är inte på Dahléns nivå, men där bakom på samma nivå som Emil Molin, Eric Castonguay och andra toppar har han varit. Det var ingen slump att Leksand la all energi på att ta Ottosson hårt i senaste mötet.

Austin Farley – SM: 24 P: 24 (12+12) PM: 12 IS: 16.33.
Har varit oerhört målfarlig, trea i seriens skytteliga, sexa i poängligan, snittar 1,0 poäng per match, arbetar hårt, har härlig fart. Visst Farley har varit osynlig i vissa matcher när Björklöven som lag mest varit i egen zon, men hans säsong är för mig över alla förväntningar. Att han dessutom har +12 i plus/minus säger ju en del. Svårt att säga om han ska ha en fyra eller femma, men om trea i skytteligan inte räcker dit, vad gör det då?

Betyg 4:

Simon Backman – SM: 26 P: 6 (2+4) PM: -2 IS: 20.16.
Har varit Björklövens genomgående bästa back. Snittar också mest speltid av alla. Syns minst, gör minst antal misstag och räddar ofta upp för sina lagkamrater. Ryggraden i försvaret tillsammans med Mikko Pukka.

Fredric Andersson – SM: 26 P: 21 (11+10) PM: 10 IS: 19.30.
Var femplussig under inledningen av säsongen med sin hästspark till skott, hans cirkuskonster och bara lös av självförtroende. Sedan kom handledsskadan och den har hämmat Fredric rejält, men han har fortfarande glimtat till och varit med i avgörandet av en del matcher. Kan han hitta tillbaka till höstformen kan Löven lyfta.

Alex Hutchings – SM: 28 P: 21 (11+10) PM: 3 IS: 17.33.
Har ju stundtals varit lat, haft svackor målmässigt, men det är svårt att klaga på en kille som kommer hit för att göra 20 mål som snittar 0,39 mål per match vilket blir 20.42 mål per match. Han gör det han ska, mål, är verkligen ren spets, men kunde ha varit ännu mer hårt arbetande och kommit till fler lägen om han vill ta sig till SHL.

Betyg 3:

Adam Werner – SM: 25 P: 0 RP: 90,19, 2.71 insl/m
Var lite skakig under inledningen av säsongen, men har spelat upp sig eftersom. Har varit suverän på slutet och börjar har siffror som är acceptabla. Kul med den utvecklingen. Tycker också att han tagit steg som målvakt i att släppa färre och färre enkla puckar. Idioträddningar har han alltid gjort.

Jakob Stenqvist – SM: 27 P: 15 (2+13) PM: 0 IS: 18.06.
Svårt att bara klaga på en kille som ligger femma i backarnas poängliga som är inplockad för att vara just en offensiv back. Steqnvist har varit bra offensivt, är härlig med sitt spelsinne och funkar bra i powerplay, men är en säkerhetsrisk bakåt. Har en förmåga att spela fast sig.

Jacob Andersson – SM: 28 P: 6 (3+3) PM: -3 IS: 16.51.
Inledde väldigt osynligt, använde inte alls sitt skott, ställde till det för sig i egen zon och i uppspelen, men har spelat upp sig rejält. Har kanske varit lagets bästa tvåvägsback de senaste fyra, fem matcherna. Det höjer betyget för mig, men jag är ändå osäker om han ska ha två eller tre i betyg? Borde kunna få ut ännu mer av sitt skott som är hårt.

Mattias Granlund – SM: 21 P: 5 (1+4) PM: 6 IS: 15.58.
Inledde säsongen strålande i förstalinen med Hucthings och Fredde A. Har varit viktig i boxplay vilket syntes när han var skadad. Inte lika bra sedan han kom tillbaka från skadan, men ändå helt okej  den rollen han har.

Tobias Hage – SM: 17 P: 9 (7+2) PM: -5 IS: 15.40.
Viktig som duktig tekare och tvåvägscenter. Är alltid skadad 10-15 matcher säsong efter säsong. Det drar ned totala värdet av att ha honom i laget, men när han är med är han en sån där spelare som gör laget bättre. Har gjort sex PP-mål vilket är en stor del i att laget har så bra PP-procent trots stundtals risigt spel i spelformen.

David Lindquist – SM: 27 P: 13 (2+11) PM: 7 IS: 14.54
Har haft en lite sämre säsong än förra trots att han spelat i superlinan med Otto/Farley. Är lite väl puckkär ibland, men har grymt bra spelsinne och glimtar till rejält i sekvenser av matcher. Känns som att han har ett steg till i sig. Vi får se om det kommer den här säsongen.

Mikko Pukka – SM: 24 P: 8 (1+7) PM: +10 IS: 18.28.
Har fantastiska siffror. Skillnaden på poängen för Björklöven med och utan Pukka är enorm och han är verkligen superviktig för laget. Har problem när matcher spelas i hög fart och han hamnar under press. Tidigare minns jag att han var så lugn där, den här säsongen har han börjat sätta sitt i skiten ibland. Känns som att han haft en svacka på slutet och tagit onödiga utvisningar.

Betyg 2:

Roope Talaja – SM: 17 P: 8 (2+6) PM: -1 IS: 16.51.
Skulle vara en spetslirare inköpt för fansens pengar. Såg stark ut framför målet från början, men visade sig vara en brunkare som blir osynlig i match efter match och som trots grym omgivning och spel i powerplay inte levererar så mycket.

Erik Rainersson – SM: 28 P: 4 (4+0) PM: -4 IS: 8.25.
Ung talang, fyra mål framåt, hade en bra period där, men spelmässigt så behöver han bli ännu tuffare, starkare och kunna skapa mer om han ska vara en topp-2-lina-spelare i framtiden. Har imponerat, men utifrån sina förväntningar och här handlar det om total prestation. Inte förväntningar bara.

Stefan Andersson – SM: 28 P: 9 (1+8) PM: 3 IS: 17.18.
Gillade honom i rollen han hade under inledningen av säsongen som sjundeback med spel i powerplay. Då kom hans bästa sidor till pass. Nu är han långsam i skridskoåkningen och får det tufft i egen zon. Har gjort det bättre än i fjol, sniffar på treplus-nivån. Men spelet i backchecking och i egen zon tar ned.

Cody Murphy – SM: 15 P: 6 (3+3) PM: 2 IS: 12.27.
Vissa kanske tycker att han ska vara högre, men 3+3 på 15 matcher är inga supersiffror. Ja allt beror på skadorna och den förstörda säsongen av det, men vad vi fått se på isen är bara en liten del av den Cody som finns. han har slitit, glimtat någon match, men inte varit samma energiknippe. Det känns tråkigt. Murphy är ju en 4+-spelare i allsvenskan.

Marcus Jonsson – SM: 28 P: 6 (4+2) PM: -10 IS: 13.10.
Avslutade förra säsongen bra och fick ett nytt kontrakt. Ska vara en defensiv ledare. Inledde helt okej, men har sedan haft stora problem i boxplay, såg ganska loj ut ett tag och har en hel del att bevisa och har varit bättre tidigare. Svårt att säga vad som blev fel egentligen.

Niklas Pavel – SM: 27 P: 3 (1+2) PM: -4 IS: 16.19
Såg ut att ha tagit stora steg framåt. Var i min värld uppe på stabil treplus-nivå. Spelat enkelt, varit fysisk, men inte ful. Hela tiden med hjärta och jobbar hårt varje match. Avstängningen på åtta matcher tar dock honom ned på två plus. Den förstör så mycket för Björklöven.

Lukas Ericsson – SM: 7 P:0 PM: +2 IS. 14.45.
Stark runt sargerna, vinner mycket puck där, kan teka ganska bra så på det sättet nyttig. Dock ingen som skapat så mycket, inte utmärkt sig i boxplay utan bara varit stor och stark. Behöver visa mer. Blev skadad och sedan har vi inte fått se mer.

Kim Karlsson – SM: 11 P: 1 (0+1) PM: -7 IS: 11.11.
Blev misshandlad av Joakim Fagervall och spelade i fjärdelinan. Fick en match i powerplay, men bara två PP.n och inte många sekunder där. Uträttade inte alls mycket, men det var inte bara hans fel. Allt blev bara fel från Fagervalls sida där. Kim stagade dock upp fjärdelinan med sitt centerspel under inledningen av säsongen och det tar honom till en tvåa.

Nicklas Johansson – SM: 24 P: 3 (1+2) PM: -4 IS: 10.26.
Var ”läktad” i fjol på slutet av säsongen och har varit det även den här säsongen när laget inte haft skadeproblem. Känns överflödig i sin roll i laget. Har fart, kan spela boxplay, kan vikariera som center, men väljs bort hela tiden och inte av en slump. Har passerat zenit. Svag tvåa, kanske etta.

Betyg 1:

Andreas Vikström – SM: 28 P: 0 PM: -8 IS: 11.00.
Har tagit steg framåt den här säsongen, är bra i boxplay och i försvarsspelet, men är helt ofarlig framåt och är miserabel på teka. Det funkar inte om du är center. Måste steppa upp där, annars måste han lira forward eller inte spela alls. Känner mig hård med etta, men tycker så.

Emil Norberg – SM: 16 P: 0 PM: -5 IS: 7.37
Glimtade i fjol när han testades och fick därför kontrakt. Den här säsongen har han inte hängt med och har därför förlorat platsen i laget. Behöver bli starkare, snabbare, mera spelskicklig för att kunna spela på allsvensk nivå. Nu körde han bara och det räcker inte.

Simon Åkerström – SM: 28 P: 4 (1+3) PM: 0 IS: 13.20.
Värvades som en offensiv back, som en ersättare till Lukas Ekeståhl-Jonsson. Har inte producerat framåt. Har tappat platsen i powerplay han hade under inledningen av säsongen och defensivt har han varit en säkerhetsrisk hela säsongen. Framförallt med puck i egen zon. Hade inte Backman spelat med honom skulle plus/minus-siffrorna varit klart sämre. Backman har räddat honom.

16 kommentarer

  1. joswik

    Årets tomte? Hur kan du värdera #35 Werner som en trea! Jobbar du verkligen med sportfrågor och har vi sett samma matcher?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Vad värderar du Adam som? Tvåa? Etta? Vi har sett samma matcher och ja, jag jobbar med att bevaka ishockey som mitt jobb.

    • Jon

      Håller med på Werner som en trea.
      Har haft dålig hjälp av backarna på många mål, men samtidigt släppt in många enkla.
      Han har lyft sig på slutet, blivit tryggare och säkrare, men saknar det lilla extra för att få högre betyg.

  2. Jiggen

    Jacob Andersson 2, Mattias Granlund 2, Cody Murphy 3, Andreas Vikström möjligen 2 ifall jag är snäll. I övrigt så instämmer jag i dina betyg.

  3. Per

    Om i princip alla är godkända så är det lustigt att vi nätt och jämnt är åtta. Borde vi inte vara närmare topp fyra då?

    Tufft att ge Vikström underkänt när du ger tex Messy, Nicke i och Stefan godkänt. Jag tycker att Vikström steppat upp och axlat ansvaret bra med tanke på förväntningarna samtidigt som andra som både tjänar pengar och är tilltänkta nyckelspelare presterat väldigt dåligt.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Så hur mänga tycker du ska ha 1 på en skala 1-5? Det handlar ju inte bara om hur man presterat jämfört med förväntningar utan hur man presterat generellt. Steffe o Messy är bättre spelare än Vikström i mina ögon.

      • Per

        Vikström tycker jag gnuggar på bra i sin roll. Han är troligtvis bättre än de andra på att teka iom han har den rollen. Jag kan för allt i världen inte se att Stefan Andersson är godkänd med tanke på de missar han gör och hur mycket laget förlorar på när han är inne och blir fastcheckad i egen zon. Även om han är mindre misslyckad under Fagervall så funkar det inte med en back som knappt kan röra sig på isen. Jag har inget emot Åkerströms etta men han kan iaf lyfta sig till något bättre. Det kan inte Steffe.

        Även Messy är en total besvikelse. Assisterande lagkapten med ett enda vapen; kämpandet. Och för andra säsongen irad så får vi se det var tionde match om vi har tur. Bortsett från att han inte kämpar så är han till stor del ansvarig för seriens sämsta boxplay där han är helt lost utan att förstå vad sin roll är. Jag är medveten om ett par shorthand-baljor men de räddar inte på något sätt alla mål som hans bristande spelförståelse skapar i boxplay efter boxplay.

        Nicke är också han helt slut som artist. Han försöker iofs men det räcker bara inte. Jag tar mycket, mycket hellre Vikström framför honom i fjärde så därför borde han rimligtvis också ha en etta iom Vikström oftast väljs före honom. Iofs så tycker jag att Vikström bör få en tvåa likt Rainersson då han i mina ögon presterat minst lika bra som sin kollega. Han räcker i mina ögon bättre som fjärdecenter än vad Rainersson gör som vinge i en tredjelina.

        Uppskattar dock att du delar dina tankar. Jag tycker bara att kraven är alldeles för låga på många spelare.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Två i betyg för mig kan vara ett misslyckande. Tex Messy o Talaja ska ligga på högre nivå så deras tvåor = icke godkänt

    • KungsholmsLövet

      Nu handlar det här om absoluta betyg, och då tycker jag de är nästan mangrant ”spot on”. Hade vi pratat relativa betyg mot förväntning och dessutom vägt in lön så hade det naturligtvis sett annorlunda ut. Om Man Utd kommer tia i PL är det uselt relativt förväntning, om Crystal Palace gör det är det riktigt bra. Det innebär inte att Palace är bättre än United.

  4. linus

    En spelarbedömning som jag i nästan allt håller med om. Skulle nog vilja peta upp Stefan Andersson ett steg för även om det ofta går långsamt och svajar defensivt så har hans spelsinne och passningar löst många situationer. Skulle nog vilja peta upp Tobias Hage med som jag tycker ofta är underskattad. Löven är helt klart bättre när Hage är frisk och med på isen. Fanns det decimaler skulle nog vilja peta ner Roope Talaja och Marcus Jonsson också – inte för att de varit sämre än de med sämre betyg – men för att löner och förväntningar inte alls matchar. Slutligen så känns det värdelöst att Kim Karlsson inte längre är kvar. Historien bakom och hur ledningen helt plötsligt ”upptäckte” Kims defensiva kvalitéer och satte honom i 4-de kedjan är rätt ologisk …

    God Jul ! /Linus

  5. Kalle

    När man betalar så dyr pengar att se lag som i en stad är jag föddes och stå H där en viss grupp hånar anndra för ishockey och det inte riktigt vad man ser ut på planen det man får önska lycka till björklöven och tack för den tiden som varit

    • Mats Balltin

      Det var känslosamt och djupt skrivet av dig Kalle. Lycka till med det du företar dig. Jag, och säkert många med mig, kommer att sakna dig.
      //
      N’Mats

  6. Krister

    Pucken är rund och klubban är av trä.
    Det fattar ju vem som helst som är
    lagom skurad att isen är hal och rinken
    har reklam!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.