Tydligt från Fagervall

Joakim Fagervall skulle gärna ha en sportchef i Björklöven ovanför sig. Det säger han tydligt idag.

Jag har tidigare här i bloggen skrivit att Fagervall sitter på hela makten kring lagbygget och att det borde vara svårt för en sportchef att komma in nu och helt plötsligt börja bestämma över Fagervall. Det blev en speciell situation när Fagervall gick från rollen som GM till tränare. Han är visserligen tränare, men var tilltänkt som ansvarig över hela sportsliga organisationen och i mina ögon har det svävat kvar lite.

Det har varit min syn på det hela, men samtidigt har jag fört fram både före säsongen, under och nyligen att dubbelrollen inte funkar på sikt. Björklöven måste rekrytera en sportchef.

Fagervall kom fram till mig efter träningen idag och ville vara tydlig kring detta. Han tyckte att jag hade lagt ord i hans mun så att säga.

– Jag har inget emot att få in någon över mig. Jag tog den här dubbla rollen då vi hamnade i en situation där jag var tvungen att göra det då vi inte hade någon sportchef. Det är tufft med dubbla roller och självklart skulle det vara bra att få in någon i den rollen. Fler personer med kompetens i föreningen är alltid positivt och jag har inget problem att få in någon över mig. Jag har jobbat med sportchefer hela min karriär, säger Fagervall.

Sedan är det ju inte Fagervall som bestämmer över detta. Det är Jocke Gustafsson som är ekonomiskt ansvarig som VD och i slutändan styrelsen och Micke Salomonsson som bestämmer över hur organisationen ska se ut.

Dock kan jag tycka att en sportchef borde rekryteras redan nu så att han kan börja sitt jobb mot nästa säsong tidigt. Om det nu är så VD och styrelse vill ha det, alltså att en sportchef ska in. Jag ska ta ett snack nu direkt efter nyåret med Micke Salomonsson om den organisatoriska planeringen.

 

10 kommentarer

 1. Hans-Erik

  Tack Gustav för bra journalistik ffa när det gäller Löven att våga vara kritisk o konstruktiv samtidigt.
  Tänk om Kentö kunde lockas norrut. Där gjorde löven en miss som inte säkrade honom

 2. Mogge

  Med risk för att svära i kyrkan så kanske Lars Johansson som nyss blev arbetslös kunde vara en intressant sportchef. Vad tror ni? Räcker plånboken, fd SAIK=ointressant och är han rätt man för jobbet?

 3. Dan the man/nr 13

  Bra Gustav att du tar tag i frågor som alla vi lövare undrar över. Och även bra att även Fagge nu insett att de behöver komma in en sportchef!

  Se till att fixa en bra sportchef så snabbt som möjligt så kan Fagge koncentrera sig på spelet och sportchefen får även tid att börja planera nästa säsongs trupp.

 4. Plocken

  Kanon om du tar ett snack med ordförande om detta efter vi firat seger mot Modo och nyår 😉
  I mina ögon finns det inget val, det måste in en sportchef och det snabbt både lagbygget och
  Fagervalls jobb med att leda laget den här säsongen blir lidande om det inte snabbt kommer in någon SC. Tror dock inte på att Kenttä är rätt person för det, han har alltid jobbat med för många lån i mitt tycke men han har en grym blick att hitta spelare det måste man ge honom så möjligtvis har jag fel.
  Lasse Johanson skulle vara ett grymt alternativ trots sin bakgrund ( eller kanske tack var den ) men jag tror inte han är intresserad eller att Löven har råd med honom.
  I alla fall måste det in någon rutinerad SC med mycket kontakter och stor pondus inte en med typ bara div 1 erfarenhet eller någon helt nybörjare.

  Nu går vi mot vinst i Fjällräven center imorgon, jag ser framemot att var spå plats hoppas vi blir många lövenfans på plats.

 5. sfinx

  Är ju svårt att hinna med allt själv. Men Kenttä körde väl ismaskinen och satt i Biljettluckan mm också?

  Varför måste Sportchef vara chef över Fagervall?
  Har inte dom lite väl stor makt i svensk ishockey? Om man misslyckas med att få ihop ett lag som kan vinna, då kan man sparka en tränare som är bra men inte kan trolla med knäna?

  Så svårt när man spelar i HA att ha råd med allt. Så Fagervall får fortfarande var tränare plus GM? Då kan han ju fortfarande jobba med att få klubben på rätt köl samtidigt och man kan om man vill slussa fram nya tränare när man har någon bakom som kan ge råd och i värsta fall kan ta över. Kanske bara för att ta paus något år.

  Tycker man ska ta sig tid och välja sitt eget system för att det ska passa bättre för just Björklöven. Det här med att sparka människor till höger och vänster passar bäst för klubbar som saknar egen förmåga att ta fram spelare och ledare. Är ju lätt att ta efter klubbar som i grunden inte kan speciellt mycket om ishockey. På samma sätt som Björklöven inte kan något om andra idrotter. Sedan kan ju sådan bli en belastning om aldrig utvecklas för att man alltid vet bäst. Björklöven behöver utvecklas men har en grund att stå på men med träningsdoser anno 1987 kommer man ingenstans utan att köpa in spelare som tränar mer ishockey. Dvs att supertalangerna går vidare till högre nivå och man får inga sk träningsproudukter.

  • Jiggen

   ”Så svårt när man spelar i HA att ha råd med allt”. Du är medveten om att Löven ligger i toppen när det gäller ekonomiska förutsättningar? Är du medveten om att alla lag i Allsvenskan har sportchefer, eller liknande, som sköter nyförvärv och en hel del andra sportsliga saker? Att du ens tar upp Kenttä nu och att han gjorde allt i Asplöven, visar på att du nog ärligt talat inte förstår skillnaden mellan Björklöven och Asplöven. Asplöven har aldrig varit ens nära att vara en elitförening. Kenttä var med stor säkerhet en rejäl anledning till att de ens lyckades spela i Allsvenskan. Löven HAR alla förutsättningar att vara ett topplag i Allsvenskan, och även att åtminstone rejält utmana om en plats i SHL, men verkar just nu även misslyckas med detta denna säsong. Visst är det lite gulligt med alla människor som verkar blunda för att Löven underlevererar igen, men sorry det är inte ok.

   • sfinx

    Det med lite ironi och beundrar jag tog upp Kenttä. Men jag hoppas du förstår att varken jag eller någon annan tror det är möjligt att göra allt i någon större klubb.
    Inte ens Kenttä hade orkat med det där fram tills pensionering.

    Men man måste ju också satsa rätt. Med Lövens omsättning har man inte råd med allt. Åtminstone inte om man ska gå upp.
    Växjö hade 2 på kansliet när dom gick upp till SHL. Dvs allt satsades på truppen. Nu säger jag inte att Björklöven ska sparka alla utom 2. Däremot måste man ju fundera på hur man ska göra för dagens spelarbudget är ju uppenbart för liten.

    Gillade Moras lagbygge när dom var i HA men det går inte att köpa ihop ett lag av med den kalibern för samma pengar som den kostade Mora. Sådant bygger på att man utvecklar spelare inte avverkar spelare.

  • Hannes

   ”Det här med att sparka människor till höger och vänster passar bäst för klubbar som saknar egen förmåga att ta fram spelare och ledare. Är ju lätt att ta efter klubbar som i grunden inte kan speciellt mycket om ishockey”.

   Det där du skriver om att sparka människor till höger och vänster stämmer onekligen bra in på Löven. Menar du att resterande av det du skrivit också är likställt med Löven???

 6. Mangan

  Detta låter som en efterhandskonstruktion av Fagge nu när han ser att truppen han byggt inte håller. Då är det lätt att skylla på att han inte hunnit med.
  Föreningen har haft ett samarbete med Grönberg efter det han lämnade sitt SC uppdrag i Löven. Varför inte plocka in honom igen som uttalad SC? Mannen har kontakter i hockeyvärlden och var snabb senast med att in fixa lån till de ständigt skadade atleterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.