Derbydag – Modo borta

Dags för säsongens tredje derby för Björklöven. Det känns oerhört ovisst inför det här derbyt, inte riktigt samma hås som inför de två tidigare, men det ska kunna bli en häftig match ändå.

Björklöven kommer från 0-4 mot Troja, det är fortfarande en grym uppslutning från Lövenfansen, men inte riktigt på samma sätt som förra matchen vad jag kunnat läsa mig till. Modo kommer från tre raka förluster och har lite svårare att sälja ut arenan i det här mötet. Det är lite kallare än de tidigare derbyna helt enkelt. Oavsett kommer det att vara ett jäkla drag, det kommer att vara en toppklass-inramning och Björklöven har hur som helst fyra raka derbysegrar mot Modo.

3-2, 3-2, 5-3 och 6-3 är siffrorna om ni vill ha dem.

Lägg till att Björklöven innan resefiaskot mot Troja hade tre raka matcher med poäng, två segrar mot Oskarshamn och Leksand där. Lägg till att Modo har 1-3 mot Leksand, 1-5 mot Karlskoga och 2-3 mot Västervik då är nog banne mig Björklöven nästan favoriter i den här matchen. Speciellt när Modo precis som Björklöven har haft svårt att hitta en jämnhet och en tydlig identitet den här säsongen.

Modo har mängder av spelare som har fina meriter, som borde leverera, men som inte gör det den här säsongen. De ligger sjua, men hela 14 förluster på 30 matcher trots att laget ”bara” släppt in 71 mål (jämför med Lövens 82) visar på att laget förlorat många jämna matcher.

Men derbyn brukar ju kunna vara matcher från en annan värld där formkurvor, tendenser går att slänga i papperskorgen. Därför lämnar vi det och konstaterar bara att vi ännu en gång ska bjudas på bland det bästa hockeysverige har att erbjuda just nu. Ett lördsagsderby mellan Björklöven och Modo i Fjällräven Center.

Laget: 

Lukas Eriksson är tillbaka i laget, så även Jakob Stenqvist. Niklas Pavel, Emil Wikström och Oscar Masiello saknas fortsatt.

Så här ser laget ut: (Bekräftat).

Adam Werner (Marcus Evertsson)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Jonas Emmerdal
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Lukas Ericsson
Isak Stenlund-Ädelgran – Tobias Hage – Roope Talaja
David Lindqvist – Axel Ottosson – Austin Farley
Mattias Granlund  – Andreas Vikström – Mattias Granlund
Nicklas Johansson

Bloggens nycklar:

¤ Modos kontringar – Modo är oerhört snabba på att vända spelet. Det gäller att Björklöven backcheckar bra och inte åker på en massa två mot ettor.

¤ Matchvinnare – Ska Björklöven vinna måste någon av spetsspelarna kliva fram. Det är er tid Axel Ottosson, Austin Farley, Alex Hutchings och Fredric Andersson.

¤ Utvisningarna – Kroppen pumpar av adrenalin i ett derby. Det får inte sluta med onödiga utvisningar och speciellt inte när Björklöven har seriens sämsta boxplay.

Sagt från Lövenhåll: 

– Derbyna har egna liv. Du får mer energi av en full hall och det handlar om att ha mod att göra det man vill göra. Det är absolut viktigast är att vi kan göra skillnad på anfalls- och försvarsspel. I de två senaste matcherna har vi inte gått för det fullt ut i anfallsspelet när vi haft pucken och där måste vi hitta en bättre avvägning, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Modo:

¤ Emil Molin fortsätter att vara den offensivt lysande stjärnan med 29 (15+14) poäng vilket gör honom till bästa målskytten och främste assistläggaren i laget samt tvåa i hela seriens poängliga. Tvåan i interna poängligan Patrik Karlkvist 24 (12+12) poäng är skadad och missar matchen.

¤ Johan Eriksson som inledde säsongen så bra har kallnat helt och ligger på 15 (6+9) poäng. På backsidan är Markus Oskarsson 13 (2+11) poäng klart främst och är hotet från point-positionen i powerplay.

¤ Modo har seriens näst bästa powerplay med 26.51 (Löven är trea på 21.74) och trion Karlkvist, Miolin och Sam Marklund är bästa målskyttar i PP med tre vardera. I boxplay har Modo svaga 79.75 vilket gör dem till 11:a i serien.

¤ Med 8.37 utvisningsminuter per match är Modo seriens tredje snällaste lag. De är dock riktigt risiga på att teka och har 47.44 vilket gör dem näst sämst i den statistiken.

¤ Modo har bara förlorat 8 av 30 förstaperioder och är som bäst i just den delen av matcherna. De kommer alltså ut starkt.

¤ Modo har haft det jobbigt med skador och sjukdomar på slutet. Mot Löven saknas förstemålvakten Erik Hanses, lagkapten Magnus Häggström och  skarpskytten Patrik Karlkvist samt Jviktige backen esper Sellgren som är på JVM. Det betyder att Isak Wallin står i matchen för Modo. Det finns frågetecken på ett par spelare till som varit sjuka, men alla utom de fyra tränade på fredagen.

Sagt från Modo-håll:

– Det är klart att det tär med förluster som den när vi slarvar i spelet med puck för att ge motståndarna chanser att avgöra.  Vi har tyvärr haft lite frånvaro på träningarna på grund av sjukdom så vi har mestadels tränat spel i fem mot fem och kampmoment tillsammans med skridskoåkning och några riktigt bra fyspass. I det första mötet med Löven tappar vi markeringen för ett friläge som avgör där vi annars gör en okej match och är med i den tredje perioden. I hemmamatchen tycker jag att vi är det bättre laget men faller på individuella misstag. Det har blivit dags för oss att ta tre poäng mot Björklöven. Vi måste jobba hårdare än motståndarna och ha tålamod för att vinna, säger Hans Särkijärvi till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 18.00. Jag själv, Jakob Arvidsson och Johan LÖf är VK/Folkbladets derbyteam på plats som ska levererartexter samt presskonferens, bilder och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

  1. Ronny Edvardsson

    Derby….vilka derbyn är tuffast i detta avlånga land? Mariestad vs Skövde, Mora vs Leksand, eller Björklöven vs Skellefteå/Modo??
    Finns säkert flera Derby…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.