Islossning för Löven

Två mål av Roope Talaja, ett från Simon Åkerström och Mattias Granlund. Det var så Björklövens målskytte lossnade mot Oskarshamn. Oddset på det?

Det går inte att komma ifrån att Björklöven spelar ganska bra just nu. De har en frånvarolista som består av Murphy, Ädelgran, Riska, Emmerdahl, Hutchings, Hage och Stenqvist. Trots det så var Björklöven klart bättre i spelet mot Oskarshamn, de kommer från två matcher, Oskarshamn och Timrå som även de varit spelmässigt bra. Ja, de har varit trubbiga framåt, men spelmässigt är Björklöven bra just nu. Hatten av för det.

Den här gången blev det dessutom tre poäng. Det kunde ha blivit ännu en besvikelse då Löven inte tog vara på lägena i 1-0-ledningen, men ska vi prata om om och med, då borta Björklöven ha vunnit borta mot Oskarshamn och tagit poäng mot Timrå. Då hade det jämnat ut sig med en eller två poäng idag. Så är ju hockey. Det jämnar oftast ut sig i längden.

Just i den här matchen så har jag lite svårt att analysera första perioden. Jag landade på Umeå Airport 18.55, såg första fem minuterna i bilen på datorn och sedan stressad resten av perioden i hallen. Men av det jag såg var Björklöven det spelförande laget, förtjänade den ledningen de fick och Oskarshamn tog mest onödiga utvisningar och var inte alls så skickliga på att vända spelet som de brukar vara.

1-0-målet var precis ett sånt som Roope Talaja är i laget för att göra. Raka in returer i powerplay. Talaja som har skjutit 80 skott på mål på 29 matcher, 2,76 skott på mål per match snittar flest skott på mål (som Fagervall påpekade efter matchen), men hade inför matchen bara tre gjorda mål. Nu är han uppe på fem. Ska han ha en roll med speltid i powerplay och vara tilltänkt så centralt som han är i Löven borde han komma upp på 12-15 mål över en säsong, nu missade han de första 11 matcherna, så säg att kravbilden borde ligga på 9-12 mål på de 41 matcherna han lär spela innan grundserien är över. Dit har han en bit kvar än. Dock är det tydligt att Talaja trivs i den här typen av lite stökiga, bråkiga och trassliga matcher.

I andra perioden gör Björklöven inget mål och det är egentligen helt otroligt. Otto-linan har lekstuga i fem mot fem, Oskarshamn tar hem något slags VM i onödiga utvisningar och Björklöven spelar tre minuter i fem mot fyra och drygt en minut i fem mot tre. De gör inte mål. Personligen tycker jag att spelet i powerplay stundtals är bra i fem mot fyra, men i fem mot tre går pucken för sakta och den gör för sällan över centrallinjen. Sedan även om Löven nu har svårt i powerplay i den här matchen så noterar de ändå 20 procent och fortsätter att vara i toppen av serien i powerplay. Det är inte bra att misslyckas i fem mot tre när du får så mycket tid, men samtidigt går det inte bara att ösa skit över Björklövens powerplay när det faktiskt gör mål, fler än de flesta i serien. Björklöven har med 28 mål näst fler i serien och med 21.71 i PP-procent den tredje bästa PP-procenten.

Nu kunde de helt klart ha straffat sig när Björklöven inte heller gjorde mål på nästan två minuter i fem mot tre i början på tredje perioden. Det brukar bli så, har du läge på läge och inte gör mål smäller det snart, men nu kom Simon Åkerströms 2-0-mål och det kändes avgörande. Åkerström har problem försvarsmässigt fortfarande, men han har tagit steg framåt offensivt efter jul. Det gäller att coacha rätt när du har honom och Jacke ihop. De ska spelar vi rätt tillfällen.

Efter det målet så kom matchens delikatess. Filip Westerlunds dribbling framför eget mål för att sedan spela fram Talaja till 3-0. Det var riktigt snyggt, men också ett sånt beslut som när det går åt fanders bedöms som idiotiskt.

Adam Werner fick hålla nollan för tredje gången på säsongen och det här var nog en av de enklare nollorna. Visst Piispanen hade ett bra läge där Werner räddade med benskyddet, men annars kändes det som att han hade kontroll hela vägen.

Insatsen var på det stora hela bra och egentligen logiskt för den var ganska lik hur det sett ut sista tiden spelmässigt. Det var bara att den här gången kom målen och Oskarshamn var något sämre än vad lagen de mötte på slutet varit.

Nu ska det bli intressant att se hur de skadade spelarna ska in i laget. Sett till rapporten som Fagervall lämnade idag så är Stenqvist tillbaka på fredag, då borde Stefan Andersson bli sjundeback, Sedan är Emmerdahl på väg tillbaka nästa vecka, men där är frågan om Fagervall vill splitta på något av backparen. Kanske är tanken att Emmerdahl ska byta av Westerlund (för övrigt strålande idag).

På förwardssidan är ju ingen på väg tillbaka förutom Riska. 1-2 veckor till på Hage, Hutchings oklart när och om, Cody/Ädel långtidsksadade så det är Riska som är nästa man tillbaka och då lär Lucas Eriksson kliva tillbaka till förstalinan och Riska kliva in med Messy och Talaja.  Så det är i mångt och mycket samma gäng som vann i dag som ska göra det för Björklöven. Se skaderapporten här.

Visst, Björklöven saknar spets. Det har vi konstaterat om och om igen, men om det ser ut som det gjorde idag spelmässigt. Ja, då kan det nog gå ganska hyfsat även med det manskapet.