Matchdag – Vita Hästen hemma

Efter straffsegern mot Modo är det en Brock Trotter och ett transferfönster senare dags för ny match. Vita Hästen kommer på besök. Ett oberäkneligt lag som kan skrälla mot alla, men som saknar en del viktiga spelare.

Björklöven har haft ett par dagar sedan mötet med Modo. Brock Trotter har signats för resten av säsongen, Stefan Öhman har lagts in på licenslistan som spelare, men ingen av de kommer att vara med mot Vita Hästen. Det är samma manskap som har tagit tre poäng av de senaste nio som ska möta Vita Hästen. Tack vare en förlust för Almtuna och en för Pantern har Björklöven läge på att nå femteplatsen och att ligga en poäng bakom fjärde om  de vinner.

Björklöven och Vita Hästen har redan möts tre gånger den här säsongen och Vita Hästen tog de två första, 4-3 efter förlängning i Norrköping och 2-1 under ordinarie tid i Umeå. Dock vann Björklöven det senaste mötet med 3-2 efter förlängning i Norrköping. Vita Hästen har dock om vi ser lite längre bakåt vunnit fyra av de fem senaste matcherna.

Vita Hästen är ganska lynniga. De ligger så pass långt ned som tia i tabellen med 65 poäng, men de har visat att de kan slå vem som helst när som helst. De kommer från 4-2 mot Leksand hemma, 4-2 mot Karlskoga borta, men före det blev det 0-5 hemma mot Västervik. Raden 3-1 mot Oskarshamn, 3-1 mot Timrå, 3-0 mot Tingsryd talar över tid om god form, men det kan också komma plumpar när som helst. De har dock varit klart jämnare sedan Leif Strömberg tog över som tränare istället för Johan Johnsson och har vunnit 8 av 11 matcher sedan dess.

Det är ganska enkelt att förklara hur det kan blir så här. Laget har ett strålande powerplay och ett par spelare som håller sjukt hög nivå och om de tas bort kan de förlora mot alla, har de sin dag, får de lägen i powerplay kan de slå alla. Under Leif Strömberg har dock defensiven blivit bättre vilket tagit ned marginalerna.

Ser vi till själva spelet så är det ett framförallt på bortais stundtals ganska kontringsbaserat spel som Vita Hästen presterar i fem mot fem, så allt annat än att Björklöven ska göra matchen skulle vara förvånande för mig. Frågan är bara om de håller sig på isen, om de går hål på Hästen tidigt. Om inte kan det bli en jobbig match. Sett till Hästens frånvaroläge så ska Björklöven vinna den här matchen.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl och Tobias Hage är också skadade.

Brock Trotter är inte spelklar än. Så det är samma lag som senast som gäller.

Så här ser laget ut: (Berkräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Roope Talaja – Fredric Andersson – Austin Farley
David Lindqvist – Axel Ottosson – Lucas Eriksson
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Mattias Granlund
Oliwer Fjellström – Nicklas Johansson  – Andreas Vikström
Erik Rainersson

Bloggens nycklar:

¤ Utvisningarna – Mycket mot Vita Hästen handlar om att hålla sig från utvisningsbåset. Det går inte att bjuda på några onödiga utvisningar.

¤ Stoppa Marcus Eriksson – Han ligger bakom oerhört mycket för Vita Hästen och tar du bort honom är mycket vunnet.

¤ Folk på kassen – Det har varit lite mesigt framför målen de senaste matcherna Här måste Björklöven vinna kampen både framför eget och framför Hästens mål.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vårt powerplay måste bli effektivare igen. Vi jobbar på att hitta vägarna fram till målskyttet just nu i powerplay. Hästen har varit ett lurigt lag hela säsongen. Det är en motståndare som varit het på slutet, men de möter också ett hetta lag, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.  

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Marcus Eriksson är Vita Hästens bästa poängplockare med 39 (5+34) poäng med Jesper Samuelsson på andra plats med 34 (8+26) pinnar. Bästa målskytt är Rikard Palmberg med sina 14 mål (22) poäng på 26 matcher, men han har dock inte spelat på väldigt länge på grund av en skada som har avslutat säsongen i förtid. Alexander Pettersson är bästa målskytt som inte är skadad med sina 10 mål.

¤ Vita Hästen har tappat något från när de var som bäst i powerplay, men ståtar fortfarande på 41 mål (av 110 mål) och 28.67 procent i spelformen. Med 20 poäng vardera är Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson seriens två bästa PP-spelare. August Gunnarsson är bästa PP-målskytt i serien med nio PP-mål.

¤ Pontus Sjögren har stått 36 av 46 matcher och har siffrorna 91.94 och 2.33 som förstemålvakt för Hästen. Med 82.55 procent i boxplay är Hästen sexa i serien i boxplay. Trots ganska bra BP och målvaktssiffror så har laget släppt i femte mest mål i serien med 123. Mycket beror på att laget är -27 i spel fem mot fem den här säsongen.  Vtåa i målet är Viktor Kokman med

¤ Vita Hästen är med sina 52.85 procent på tekningar bäst i serien på att teka.

¤ Vita Hästen släppte Christian Kåsastul till Frisk Asker i torsdags, de värvade in Johan Adolfsson för resten av säsongen samma dag. De värvade dagen för det Erik Flood från Almtuna.

¤ Vita Hästen har flera avbräck. Positivt för dem är att poängkungen Marcus Eriksson som missat två matcher är tillbaka från sjukdom, men istället har Jens Hellgren och lagkaptenen Jesper Samuelsson insjuknat. Även August Gunnarsson som varit borta är tillbaka till matchen, men istället saknas målvakten Pontus Sjögren den här gången. Arvid Degerstedt och Ludvig Martinsson är också skadade samt tidigare nämnde Rikard Palmberg. Totalt är alltså sex spelare på frånvarolistan.

Sagt från Hästen-håll:

– Jag tycker att det har sett stabilt ut på slutet. Vi är redo att gå och kommer hitta en väg in i matchen,säger tränare Leif Strömberg till Folkbladet.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Sebastian Glas sköter eller via Cmore. Matchstart 16.00. Jag själv och Sebastian Glas är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen. Bloggen ser matchen på tv från Sthlm och hinner troligen blogga efter matchen.

En kommentar

  1. Ronny Edvardsson

    Plats nio till tolv….där hamnar Löven, eller har jag fel tro?? Vinner skotten mot mål, men bara ett mål ikväll….riktigt dåligt tycker en supporter sedan 1982 (när grundserien är avslutad).
    Byter inte Lag, även om man kan vara besviken ibland….på Björklöven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.