Löven håller på att kasta bort säsongen

47 omgångar in mot ett skakat lag ur form. Då plockade Björklöven fram en platt, menlös och meningslös insats och kammade noll mot Pantern.

Det börjar lukta att Björklöven kastar bort säsongen. Joakim Fagervall körde 20 minuter skrik, prat, skrik i omklädningsrummet efter matchen rapporterar kollega Klöfver som var på plats i Malmö. Jag förstår honom. Han har byggt upp det här i många månader nu, byggt det här för ett lag som ska ha hög lägstanivå, där gruppdynamiken är viktig, där laget byggs omgång för omgång för att bli bättre.

Sedan efter att hittat något, trots att allmänheten klagat. Trots att många tyckt att laget är osexigt, ospetsigt så stod Löven där för fem omgångar sedan i kanonläge, med det mesta trots allt levererat. Sedan kom tre poäng på fem omgångar, en makalöst trubbig insats mot Hästen och nu en energilös, menlös insats mot ett Pantern som bytt ut halva laget och inte vunnit på sju omgångar under ordinarie tid.

Det måste vara frustrerande. Fagervall kan inte vara tillfreds. Han gör det för att vinna. Förlust på fredag och Björklöven kan helt plötsligt vara på fel sida slutspelsstecket trots att de en gång hade åtta poäng dit. Det kan inte ha blivit som tänkt direkt.

Björklöven reste ned till Malmö redan dagen före för att inte göra misstaget de gjorde mot Troja mellan jul och nyår när de reste på matchdag. Laget borde varit redo, men istället var alla spelare utom Adam Werner tvåa in i varenda duell. Det var inte som mot Leksand där laget mötte en motståndare som var lite för snabba, lite för tekniska. Det var bara som ingen brydde sig, ingen hade knutit skridskorna. Det var annorlunda. Det går inte att prata om hur bra Pantern var. Det var bara Björklöven som inte ens kom upp i en bråkdel av nivån de har.

Det intressanta var att det ändå stod 0-0 och matchen levde. Då kom Austin Farleys matchstraff. De må ha varit lite otur, men det var riktigt fult. De som inte tycker att det borde vara en utvisning.  Nyktra till och ta av dig Lövenmasken. Det var en sen smäll, i ansiktet, från blind sida.

Pantern gjorde 1-0 och denna Martin Janhols har nu gjort sju mål på senaste nio matcherna mot Löven. Han gör banne mig mål hela tiden. Att 2-0 kom en stund senare var inte så konstigt för Jakob Stenqvist som tidigare på säsongen var så bra är nu en säkerhetsrisk hela tiden. Han är nere i botten spelmässigt för tillfället och nu kom en av han spridapuckar till Sebastian Dyk och den förre Asplövenliraren gjorde 2-0.

Jag glömde nämna det som hände under femminutaren. När nu Pantern tar sin tvåa så att Björklöven får spela fyra mot fyra, då ska bara inte Backman kunna ta en hoolding-tvåa i offensiv zon. En så pass bra spelare ska kunna vara bättre än så. Utan den kanske Löven hade kunnat klara sig.

Efter 2-0-målet tycker jag att perioden spårade ur helt. Båda lagen bjöd varandra på lägen och det kunde smälla åt vilket håll som helst. Nu kom 2-1 på ett fint direktskott från Filip Westerlund. Ottosson hade kunnat kvittera strax efter, Pantern hade kunnat göra 3-0 före kvitteringen. Ja, det var lägen hit och dit. Låt oss dock inte bli lurade av Westerlunds PP-mål. Björklöven är usla i powerplay just nu. Det visade de sedan i fem minuter fem mot fyra i början på tredje sedan Andreas Heier fått matchstraff efter hans huvudlösa spearing på Emil Norberg.

Det är bara backavslut hela tiden, det är så endimensionellt att jag vill byta kanal på tv:n när Björklöven spelar powerplay. Jag fattar bara inte. Tidigare under säsongen letade de Farley högt i slottet, genomspel över centrallinjen på Hucthings, Lindqvist från bakom målet in mot korta slottet, Fredric Andersson på direktskott från höger. Nu är det bara backskott hela dagen. Jag fattar verkligen inte hur det blivit så här.

Björklöven gjorde en push i tredje perioden, klev upp och satte press högt i banan, skakade fram ett par halvlägen, men som helhet var det aldrig riktigt nära att Björklöven vann mot ett riktigt dåligt lag. Visst Pantern är ett topplag i tabellen, de har grusat allt för Löven i många matcher i rad, men efter alla spelarbyten är det tydligt. Laget har inte samma tyngd, samma fart och är inget topplag. Tro mig, när vi summerar säsongen är de i botten av slutspelsserien.

Därför känns det här surt. Björklöven hade hittat något spelmässigt, gruppmässigt. De hade läget i tabellen, Trotter är på ingång, men nu håller att på att slås i sär. Det finns fortfarande chansen att rädda det här. Det är fem omgångar kvar, men trenden är allt annat än vacker just nu. Det känns som himla onödigt.

Slutligen ett par detaljer:

¤ 367 åskådare. Ska ett lag i hockeyallsvenskan kunna ha det. Borde det inte vara någon slags böter för det.

¤ När gjorde Fredric Andersson senaste en riktigt bra match? Lagkaptenen saknas så oerhört mycket just nu spelmässigt. Kanske är det för att han idag får spela med Nicke Johansson och Lucas Eriksson, kanske är han själv ur form. Oavsett måste vi ta reda på det. Han måste få kreativa lekkamrater snart. Annars går hans spel till intet.

¤ Axel Ottosson har haft det svårt på slutet. Idag skapade han ganska mycket själv, hade sex avslut på mål. Synd bara att han var ganska ensam i sin lina att skapa idag då.

25 kommentarer

 1. Pelle

  Var börjar man … fy fan så pinsamma !!
  Inte värda publik, fans , el nån lön ! Det finns ingen jävla ursäkt !! . Så jävla dåliga . Står i intervjuer o snackar skit match efter match . Slutspelskänsla på alla matcher ?!?!?!?! Hela högen kan säga upp sig o så kan j20 spela klart resterande matcher . För nått slutspel blir det aldrig tal om!. trotter må va bra men han kan inte väcka en hel grupp sengångare ! En grå massa av skit som rör sig runt på plan . Me få undantag o dom spelarna är lånade ! Hahaha . O sen samma dag står det i vk att sport chefen bygger från grunden ? Hur ska han kunna det när det bara e dom inlånade spelarna o rope som överhuvudtaget spelar ?! Nu e fan råget måttat som Per Ledin skulle sagt .. säger det igen .
  Sparka alla . Låt j20 spela klar säsongen o börja om från början . Det där e inget o ha … fy faan

 2. Mangan

  Det vi andra sett hela säsongen ser du nu Gurra?. Nu när Fagge sågar laget så vågar du göra detsamma.
  Modigt Gurra. Verkligen.

 3. Per

  Säga vad man vill om de få matcher Löven spelat bra. Detta är vad man får med ett jäkligt begränsat lag där enbart tre, fyra spelare kan hantera en puck och spela den konstruktivt. Även om spelarna visar mer vilja då och då så går det inte att bygga ett helt lag på spelare som i mångt och mycket inte ens skulle kunna spela ishockey i div1. Fagge gör det fantastiskt och jag förstår vad han vill göra. Problemet är bara att laget i grund och botten är för dåligt. Det är snudd på ofattbart att han eventuellt lyckas föra detta lag till playoff. Vem som helst annars hade åkt ur med detta gäng.

  Nu är Fagge absolut ansvarig för lagbygget men där är jag nog villig att lasta styrelsen. Vi var många som tidigt förstod att Fagge inte är en person för att bygga ett konkurrenskraftigt lag. Fagge ska elda på och leda ett lag till framgång. Det kräver dock någon typ av nivå av hockeykolpetens hos spelarna.

  Jag hoppas att det blir en rejäl utrensning på spelarfronten till nästa år. Kontniuitet är inte vatten värt om det är fel till att börja med.

  Klara nu playoff så att vi får se mer än tre, fyra matcher med Brock Trotter..

  • Hannes

   Det du skriver Per är i min mening ologiskt. Fagervall har varit sportchef och general manager och huvudtränare inför denna säsong och fått generösa ekonomiska medel från såväl klubb som supportrar för att bygga laget och det är han som har satt ihop det, även inför och under matcher-det är i allra högsta grad han som coachar laget. Du skriver själv ”Detta är vad man får med ett jäkligt begränsat lag där enbart tre, fyra spelare kan hantera en puck och spela den konstruktivt”. Sedan skriver du ”Fagge gör det fantastiskt och jag förstår vad han vill göra.”
   Vad är det han vill göra???

   Det enda man kan lasta styrelsen för är att den gjorde Fagervall till hockeyumeås egen Kim Jong-Un.

   • Per

    Förhoppningen är givetvis att Grönberg ställer ett bättre lag på isen nästa år. Spelartruppen är ett betydligt större problem än tränaren.

    Låt hoppas att vi bygger om från grunden nu.

 4. Jiggen

  Många kommer såklart klaga ännu mer högljutt när ett osexigt lag inte ens vinner matcherna. Ifall jag måste välja, så ser jag hellre förluster med typ 5-6 än 1-2. Jag vill såklart INTE se några förluster alls, men jag ser hellre ett lag med bra anfallsspel som förlorar än ett osexigt lag som gör det. Jag tror faktiskt att många håller med om det. Hamnar Löven typ 7-8, så är det i mina ögon absolut inte någon jätteframgång. Det är ett minimikrav med tanke på de förutsättningar som finns, och Lövens målsättning som faktiskt säger att de ska vara i SHL 2019/20. Kan verkligen Trotter själv få fart på och effektivitet i Lövens anfallsspel igen? Ja, han kanske kan få med sig de spelare som trots allt har offensiva skills i laget. Jag tror helt ärligt att mycket hänger på Trotter faktiskt. En Trotter i högform, som får med sig de andra, kan absolut leda till en rolig vår. En halvloj Trotter som inte riktigt levererar? Ja, då tror jag nog att detta kommer bli en dyster avslutning på en säsong där känslan varit att det gått framåt.

 5. kalle

  det är nästan så att när löven har slagit modo så kommer förlusterna på kontot i rad det så viktig att slå modo så det straffa i längden i serien

 6. Pelle

  Ehh Modo kan drå åt …..
  Löven är inte bättre bara .
  Tyvärr men dags för en ny försäsong o ännu starkare kroppar … jävla dravel

 7. Mogge

  När vi hade Jonsson som tränare så skulle vi spela modern gladhockey och det gick inget vidare. Förra säsongen slogs vi för att överleva. Jag är nöjd bara vi slipper hamna i samma läge denna säsong. Kvalserien är ren bonus för mig. Klubben lider av både egen och supportrarnas hybris där folk stirrar sig blinda på var motståndarlagen kommer ifrån och vilken historia de har. I den här serien så är det mycket dagsform och tur som avgör. Ni som har lyxen att bo i Umeå och kan gå på alla hemmamatcher måste tänka på matchen som man ser och inte förra match eller nästa match. Älska laget i både medvind och motvind.

 8. Kforslöv

  Hur kan man inte vara redo för match när man reser (igår Malmö)hur kan man inte vara redo
  Jag fattar inte det för igår var dom inte det och det har hänt tidigare under säsongen att löven inte är remot för match
  Är dom ute på typ skolresa och inte fattar allvaret
  Nonchalansen är återkommande och jävligt stor
  Det är pinsamt dåligt så här slutet på säsongen
  Vad vill spelarna i löven vad vill styrelsen vad vill föreningen med denna säsong….Vill ha ett jävligt bra svar på det……vakna nu för säsongen rinner er/oss ur händerna
  Spelare ledare Vakna nu och ta eran hockey på allvar
  VAKNA

 9. Höstlövet

  En riktigt dålig hockeymatch, första perioden rent pinsamt dålig inställning !
  Det är spelarnas skyldighet att åtminstone försöka vinna matcherna oavsett motstånd !
  Tyvärr för sent att skälla ut dom efter matchen – de skulle fått sig en rejäl ”hårtork” i första powerbrejket !
  Och dom idiotiska utvisningarna ska vi bara inte tala om. Skärpning nu för f-n !

 10. Chewie

  Det blir ju lite komiskt när vi hela säsongen, från spelare till ledare, pratar om systemet i varje intervju, i varje kanal utåt. Sen åker vi ner till Malmö och möter pantern, med 5-6 ledande spelare som nyligen lämnat. In kommer några nya som ganska enkelt spelar av löven. Där snackar vi ett fungerande system.

  Helt otroligt att man känner likgiltighet med 5 matcher kvar och då har vi ändå bra chans till PO. Man vill ju bara spy.

  Men se där, nått känner jag ju!

 11. Ronny Edvardsson

  Fem matcher kvar innan serien är avslutad och en tidig sommar – semester, eller inte…..vem vet??
  Lycka till, resten av säsongen från en Löven Supporter, sedan 1982.

 12. BoLiden

  Detaljer ska inte att föraktas, men vad har ”367 åskådare. Ska ett lag i hockeyallsvenskan kunna ha det. Borde det inte vara någon slags böter för det” med saken att göra?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Ekonomiskt ska det vara svårt att vara på allsvensk nivå med 367 åskådare. Det borde vara svårt att locka sponsorer när så få följer laget och exponeras för sponsorerna. Laget har heller inga direkta publikintäkter med de publiksiffrorna så det borde vara ekonomiskt omöjligt det som Pantern gör. Du måste ha finansiärer som går in och betalar av hjärta och inget annat.

 13. BoLiden

  Jag vet inte om jag förstår vad du menar. Självklart måste det finnas ekonomisk stöttning. Varför ska de ha böter? Borde det inte hyllas det dom gör? De har som du skrev i inför matchinlägget tappat 7-8 spelare och delar av den sportsliga organisationen. Det om något är väl beundransvärt, synd bara att de inte lockar fler än 367st i Sveriges tredje största stad. Är det några som borde fått böter så är det väl Björklöven med sitt publiksnitt och som faktiskt förlorade!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Var får du böter ifrån? Jag tycker bara att Deras verksamhet är orimlig. Varför ska vi hylla ett lag ingen vill se och en förening som gjort sig av med nästan alla anställda under säsongen.

  • KungsholmsLövet

   Finns ju något som kallas ironi.
   Pantern finns ju i serien för att de har rätt till det även om intäktssidan i princip enbart lär bestå av tillskott från externa finansiärer. Sedan kan man ju diskutera om det är rimligt att det ska kunna vara så.

 14. BoLiden

  Vart jag fick böter ifrån? Från dig! Läs ditt eget inlägg. Tyvärr så är ju Panterns plats i näringskedjan given, de skriver kontrakt som gör att spelare har rätt att gå till SHL klubbar under pågående säsong. Rätt eller fel kan inte jag avgöra, men mest troligt ett måste när de ska värva. Att de trots det har viss sportslig framgång ska väl ändå hyllas. De krafter som verkar i bakgrunden och gör detta möjligt ska väl hyllas. Vilka parametrar tycker du skall uppfyllas innan någon eller något skall hyllas? Pantern är väl idag det närmaste Åshöjdens BK man kan komma!

    • KungsholmsLövet

     Problemet här, BoLiden, är exakt detsamma som debatteras i fotbollsvärlden. Om intäktssidan i princip består av tillskott från externa finansiärer, vad händer då med klubben när dessa ledsnar och drar sig ur? Inga företag kan drivas på den premissen, och det borde gälla elitklubbar också.

     • BoLiden

      Och detta innebär att man inte kan hylla de som hyllas bör? Självklart ska alla spela efter samma regelverk, men jag förstår fortfarande inte varför man ska ge böter till dem på grund av för låg publiksiffra! Jag är helt säker på att de i Pantern jobbar minst lika hårt som organisationen i och kring Björklöven, dock har de ett svagare varumärke att arbeta med. Om eller när någon ledsnar är en helt annan fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.