Matchdag – Pantern borta

Björklöven möter fyra och femman i tabellen onsdag och fredag. Kampen om en topp fem-plats står på spel just nu  Först ut är Pantern, ett av Björklövens ”boogie-teams”. Mycket står på spel.

Tre poäng på fyra matcher. Björklöven håller på att tappa det kanonläge laget byggt upp med en bra form under januari och februari. Pantern väntar och på pappret är det en ganska bra motståndare att möta. Pantern har förlorat fem av de senaste sju matcherna och de har inte tagit en trepoängare på de sju matcherna. Närmast kommer de från 1-3 borta mot Leksand och 4-5 hemma mot Karlskoga efter förlängning.

Pantern har också nu i januari gjort sig av med skyttekungen Olle Liss och poängkungen Sebastian Strandberg, men även Emil Sandin, Dennis Svensson, Fredrik Styrman samt målvakten Robin Jensen. Då ska det sägas att toppbacken Johan Ivarsson lämnade för Färjestad i december och dessutom är Axel Wemmerborn, William Pethrus, Andreas Söderberg och Tobias Ekberg utlånade.  Det gör att laget har tagit in sju nyförvärv och ett lån bara i februari. De flesta från division-I. Det är alltså en sabla röra. Det ser utifrån inte ut som att föreningen vill sluta högt i serien.

Vissa kanske skulle säga att Pantern är ett farmalag som bara gör det Malmö Redhawks vill, men då skulle nog inte Olle Liss fått lämna för Rögle där han gjort fem mål och nio poäng på nio matcher i SHL. Det är svårt att förstå vad klubben verkligen vill, vad som ligger bakom allt, men i slutändan är det ett ganska bra tillfälle att möta Pantern som annars varit ett stabilt topplag hela säsongen. Det ska dock sägas i sammanhanget att Pantern sparkat tränare Håkan Åhlund, sportchef Joakim Tillgren och i stort sett bytt ut hela sportsliga ledningen under säsongen.

Pantern har 8-3 i matcher mot Björklöven sedan de gick upp till allsvenskan. Alla tre segrarna för Björklöven har kommit i Umeå och precis som den senaste 15 januari (3-2) så kom segern före det efter förlängning. Det betyder att Björklöven efter att ha vunnit med 3-1 i första matchen inte tagit en trepoängare på 10 raka matcher. I Malmö har Björklöven inte vunnit någon gång, men de har faktiskt tagit tre av de fyra senaste matcherna till förlängning. Senast i Malmö var det oerhört nära seger då Pantern kvitterade i slutminuten. Löven har alltså haft svårt mot Pantern över tid, men de har kommit närmare och närmare en seger i Malmö.

Tidigare har det varit enkelt att analysera Pantern. De har varit stora, starka, tunga och inte bjudit på något. Nu har de släppt in 3, 5, 2, 4, 3, 5 och 4 mål de senaste sju matcherna. Alltså efter att de släppt de där spelarna jag skrev om tidigare. Det är alltså lite svårare att analysera hur den här matchen kommer att se ut. Är det gamla vanliga svåra Pantern eller det nya Pantern som Björklöven möter. Troligen det senare.

Det är oavsett lite av en måsteseger för Björklöven om de ska haka på i topp-5-racet.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl och Tobias Hage är också skadade.

Brock Trotter tränar med laget, men är inte spelklar än. Jacob Peterson är tillbaka i Löven igen och ersätter Oliwer Fjellström. Noterbart med en del ändringar i linorna. Austin Farley är tillbaka med Ottosson och Lindqvist t.ex. Stefan Andersson utgick ju senast och Niklas Pavel ersätter honom. Oklart hur illa det är med Andersson.

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Niklas Pavel

Roope Talaja – Fredric Andersson – Nicklas Johansson
David Lindqvist – Axel Ottosson – Austin Farley
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
Erik Rainersson – Jacob Peterson – Mattias Granlund

Bloggens nycklar:

¤ Powerplay – Björklöven möter seriens sämsta boxplay med en skakig målvakt. De måste näta i powerplay.

¤ Energin – Björklöven måste kliva ur som hungriga vargar och verkligen visa att det här är deras match.

¤ Stjärnorna – Det är dags för Ottosson, Farley och Andersson att kliva fram.

Sagt från Lövenhåll: 

– Kriget framför kassen var mindre bra senast. Det har vi pekat på och måste göra bättre. Det kommer att vara slutspelskaraktär på varje match nu och då är det kriget framför kassen som avgör matcher. Det viktigaste ju nu är känslan att vi ska göra rätt saker i varje byte, varje period, säger Jesper Jäger till klubbens hemsida.   

Noterbart om Pantern:

¤ Bästa poängplockare av de som finns kvar i laget är Martin Janhols med 24 (13+11) poäng nu när Olle Liss och Sebastian Strandberg som låg före lämnat. 13 mål gör Janhols till bästa målskytt också. Sebastian Selin, den förre Skellefteåspelaren, är hack i häl med 23 (12+11) poäng. Så även backen Anders Grönlund med 23 (6+17) poäng. Noterbart att Sebastian Dyk (8 mål, 19 poäng) har fått en större roll på slutet.

¤ Sedan föstemålvakten Robin Jensen lämnat är det Jonathan Bjurö som blivit etta. Han har 89.66 och 2.89 över säsongen att jämföra med 91.96 och 2.14 som Jensen hade.

¤ Pantern har seriens åttonde bästa powerplay med 17.46 procent. Dock är det svårt att analysera då de flesta PP-spelarna är borta nu. I BP har laget 76.76 procent vilket är överlägset sämst i serien.

¤ Med 626 åskådare per match så är Pantern överlägset sämsta publiklaget i serien. 626!!!, helt sjuk siffra.

¤ Med 8 av 16 segrade och bara fyra förlorade förlängningar så har Pantern bästa statistiken i serien i förlängningar.

¤ Kristoffer Wikner av Panterns nyförvärv är inte på plats än.

Sagt från Pantern-håll:

 Det är ju mycket nytt folk i truppen också. Så det vore ju konstigt om allt klickar direkt så där på hundra procent. Men med tanke på allt det, så tycker jag att spelet uppe i Leksand var ganska bra. Ja det drar ihop sig här. Fast att vi har gått bra hela säsongen, så är det tight hela vägen. Inte så många poäng som skiljer heller. Det blir liksom lite slutspelskaraktär på alla de sista matcherna. Det lär bli tufft och tight. Björklöven är ett lag med mycket fart. Det kommer säkert gå undan. Tror att vi tänker exakt samma sak. Det är bara ut och ta kommandot. Kommer garanterat bli en jämn match, säger forwarden Robin Sterner till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Emma Klöfver är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.