Det krävs för Löven nu

Fyra matcher kvar för Björklöven. Slutspel eller inget slutspel. Poäng med sig dit eller inte. Det är frågorna. Men vad kommer att krävas över de här fyra sista matcherna?

Bloggen såg bara halva tredje perioden och förlängningen senast mot Almtuna och det som gladde mest var att Axel Ottosson var så het. Med Austin Farley borta, Fredric Andersson rätt kall så måste någon ta täten offensivt och det gjorde Axel. Viktigt!!

Nu återstår alltså fyra matcher av grundserien.

Tisdag – Tingsryd (b)

Fredag – AIK (h)

Söndag – Västervik (h)

Onsdag – Timrå (b)

 

Tabellen ser ut som följer:

tabell

Björklöven är alltså sjua med 72 poäng. Två poäng upp till femteplatsen som innebär hemmaplansfördel i slutspelet och en poäng att ta med. Fyra poäng ned till niondeplatsen och missat slutspel. 10 poäng ned till negativt kvar så sett till att Karlskoga måste ta 11 poäng medan Löven tar max en så är det praktiskt (inte teoretiskt) omöjligt att Björklöven hamnar i negativt kval.

Så om vi ser till snittpoäng och läge. Vad krävs de här fyra matcherna för att….

…Björklöven ska sluta trea och få tre poäng in i slutspelsserien.

AIK är just nu trea på 80 poäng, snittar 1,66 poäng per match. De landar statistiskt på 6,64 poäng, alltså räkna med sju poäng. Då landar de på 87 poäng. Björklöven kan maximalt nå 84 poäng. AIK (som dock har två raka förluster) måste alltså ta maximalt tre poäng (har bättre målskillnad) för att Löven ska kunna gå om.

…Björklöven ska sluta fyra och få två poäng in i slutspelsserien.

Pantern är nu fyra på 79 poäng. De snittar 1,65 poäng per match. De landar statistiskt på 6,58 poäng, men har usel form så räkna maximalt med 6 poäng. Då landar de på 85 poäng. En fler än Björklöven kan ta. Så Pantern får egentligen inte ta mer än 2-3 poäng för att Björklöven ska kunna gå ikapp.

…Björklöven ska sluta femma och få en poäng in i slutspelsserien.

Oskarshamn har 74 poäng. De snittar 1,54 poäng per match De landar statistiskt på 6,16 poäng, har visat hyfsad form på slutet och bör kunna klara sitt snitt. Då landar de på 80 poäng. Almtuna har 73 poäng och snittar 1,51 poäng per match, men har svag from med två poäng på tre matcher. Det troliga är att de landar på 78-79 poäng. Då måste Björklöven som har sämre målskillnad än Oskarshamn ta nio poäng för att passera bägge lagen.

…Björklöven ska sluta åtta och klara en slutspelsplats.

Vita Hästen har 68 poäng. De snittar 1.41 poäng per match och har skakig form med två raka förluster. Klarar de sitt snitt landar de på 73 eller 74 poäng. Om de överpresterar landar de på 76-77 poäng. Modo har 67 poäng. De snittar 1,39 poäng per match och har skakig form med tre förluster på fyra senaste. Går de som förväntat landar de på 71-72 poäng, överpresterar de landar Modo på 76 poäng. Troja/Ljungby på 65 poäng måste ta sju poäng bara för att komma upp på samma poäng som Björklöven. Ska de har möjligheten att passera Björklöven måste Löven ta noll poäng som jag ser det. Så det kommer alltså att krävas 76-77 poäng för att vara hyfsat säker på att nå slutspelet.

Så vad kan vi konstatera utifrån detta om läget: Jo!

Om Björklöven ska sluta tre eller fyra krävs de att de tar 12 poäng och har lite flyt med sig med resultaten.

Om Björklöven ska sluta femma så måste de vinna minst tre av de fyra matcherna som återstår eller ta minst nio poäng på annat sätt.

Om Björklöven ska ta sig till slutspel över huvud taget så kommer de utifrån statistik och form att krävas 4-5 poäng från Björklövens sida på fyra matcher för att nå topp-8 och få spela slutspel. Det kan också räcka med 2-3 poäng i den bästa av världar.

Ser vi då slutligen till Björklövens form så säger den:

Björklöven har tagit fem poäng på senaste fem matcherna. I samma takt landar Björklöven på fyra poäng och slutar alltså på 76 poäng i tabellen. D.v.s. att nuvarande form, som kritiserats mycket hårt troligen ändå räcker till att nå slutspelet.

Personligen tror jag att Björklöven landar på sjunde plats med 77 poäng. Vi får se om jag får rätt.

 

6 kommentarer

 1. Fakespear

  Bra analys, stämmer ganska bra med min. Jag har dock Löven på 6:e plats, inte för att det gör någon kollossal betydelse. Dock krävs 3 poäng imorgon för det!

 2. Simpa

  Hur ser det ut med dom skadade spelarna? Murphy ryktas ju vara tillbaka mot Tingsryd?
  Hutchings ryktas ska åka hem till Kanada?

 3. Per

  Pavel har tydligen slagit till igen och skadat ännu en medspelare på träning. Tidigare så har det varit Farley, Hage och Linkan som drabbats och denna gång så är det Trotter som åkt på en hjärnskakning.

  Undra vilka som blir offer nästa år för vår backklippa? Heads up…

 4. TT

  Känns ju inte superbra med en spelare som skadar medspelare och börjar slåss på träning. Gillar Pavel, men tyvärr, han måste bort

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.